Losse bloemzaden kopen
Losse bloemzaden kopen
Een bij-vriendelijke bloementuin aanleggen met een natuurlijke uitstraling? Dat kan met bloemenzaad. Wij hebben alle bloemsoorten die je je maar kan bedenken. Van korenbloem tot vingerhoedskruid en van afrikaantjes tot kamille. Dus, heb jij nog een kaal stukje grond in je tuin? Met de bloemzaden van MRS Seeds & Mixtures creëer je een kleurrijke tuin vol bloemen. Onderhoudsvriendelijk, goed voor mens, dier en natuur!
Wat zijn losse bloemzaden?
Je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klaar bloemenmengsel te zaaien, maar het is ook mogelijk om je eigen vegetatie samen te stellen. Geheel zelf een bloemenweide aanleggen kan met losse bloemenzaden.
Losse bloemenzaden en siergrassen
Je hebt in de categorie ‘losse bloemzaden’ altijd de keuze tussen eenjarige bloemzaden en meerjarige bloemzaden. Eenjarige bloemzaden zijn al te zaaien in het voorjaar en zullen diezelfde zomer al in bloei staan. Deze eenjarigen blijven echter maar één jaar staan. Ben jij meer een persoon die houdt van de lange termijn? Kies dan voor meerjarige bloemzaden. Deze meerjarigen blijven tot (soms wel langer dan) drie jaar staan. Let wel op dat deze planten langer de tijd nodig hebben om te ontwikkelen. En wist je dat sommige bloemenzaden uitstekend te combineren zijn met siergrassen? Siergrassen kunnen door hun grote verscheidenheid overal in de tuin geplant worden en ook hierom heeft siergras in veel moderne tuinen een prominente plek ingenomen.
Voordelen losse bloemzaden
Losse bloemzaden hebben uiteraard niet zomaar een eigen categorie gekregen! Losse bloemzaadjes kopen brengt namelijk meerdere voordelen met zich mee.
- Je hebt niet allerlei losse potjes met verschillende bloemzaden
- Je kunt je eigen vegetatie samenstellen
- De hoeveelheid is precies juist: niet te veel, niet te weinig
- Je kunt je eigen plukbloemen zaaien voor de mooiste boeketten
Wat is de beste tijd om losse bloemenzaden te zaaien?
Het is belangrijk om op het juiste moment van het jaar te zaaien. Het geschikte moment om te zaaien hangt af van de vraag of je eenjarige bloemen zaait of tweejarige/ meerjarige bloemen. Eerstgenoemde, de eenjarige bloemen, kunnen vroeg in het voorjaar gezaaid worden. Zodra de kans op nachtvorst voorbij is, kun je ergens vanaf eind maart tot begin juni bloemen gaan zaaien. Meerjarige bloemen kunnen ook wat later in het jaar gezaaid worden. Meerjarige bloemen zullen het eerste jaar nog niet gaan bloeien. Zo kan je meerjarige bloemen eventueel ook aan het eind van de zomer gaan zaaien. De meerjarige plantjes zullen de winter overleven en al vroeg in het voorjaar rijkelijk bloeien in je tuin.
Stappenplan voor het zaaien van losse zaden
We hebben een aantal zaaitips in een stappenplan geformuleerd, die je in acht zou kunnen nemen tijdens het zaaien.
- Zoek allereerst een geschikt plekje op in de tuin. De meeste bloemen houden van zonlicht, dus kies in dat geval voor een zonnige standplaats.
- Kijk naar de dikte van het bloemenzaad en verdubbel deze denkbeeldig om er op deze wijze achter te komen hoe diep je het zaadje in de aarde moet stoppen.
- Wees alert dat je de zaden niet te dicht op elkaar zaait, maar zorg dat je zaait volgens de aangegeven minimum plantafstand.
- Het ontkiemingsproces wordt bevorderd door de juiste combinatie van vocht, warmte en zuurstof. Houdt de bodem vochtig door het voorzichtig te bewateren met een gieter of een plantenspuit. Bewater met precisie, want je wilt voorkomen dat de zaden wegspoelen.
Voor meer informatie over het zaaien van bloemzaden raden we je aan om onze blog: 'Hoe leg je een bloemenweide aan?' te lezen.
Hoe lang bloeien de bloemen van losse bloemenzaden?
Eenjarige bloemen, zoals cosmea en meisjesogen, bloeien de hele zomer door tot diep in de herfst. Je kunt maandenlang genieten van bloeirijke bloemen. Meestal blijven eenjarige bloemen bloeien totdat er vorst aan de grond komt. Ook meerjarige bloemen bloeien volop tijdens de zomermaanden. Bepaalde meerjarige bloemen, zoals de blauwkussen, beginnen al met bloeien zodra het voorjaar aanbreekt en het kwik weer begint te stijgen.
Hebben de bloemen speciale verzorging nodig?
Over het algemeen hebben wilde bloemen weinig verzorging nodig. In onze blog: “wilde bloemen zaaien in het najaar” lees je alle ins en outs. Voor de meeste eenjarige bloemsoorten geldt dat je ze zo nu en dan wat water moet geven. In de tussentijd hoef je, totdat de bloemen uitgebloeid zijn, niks meer te doen. Zodra de eenjarige bloemen zijn uitgebloeid, hoef je pas in actie te komen door de bloemen (gefaseerd) te maaien. Je kunt ervoor kiezen om de bloemen een tijdje te laten liggen, dit heeft namelijk een bodem verbeterende werking. Je kunt het maaisel uiteraard ook meteen afvoeren.
Tweejarige bloemen hebben soms wel wat extra verzorging nodig. Een aantal bloemen bivakkeren bijvoorbeeld het beste op kalkrijke grond. Om het zaaien van bijvoorbeeld de bonte salie succesvol te laten verlopen, is het bij dit soort bloemzaden gewenst om vooraf kalk te strooien. Globaal gezien hoeven bloemen niet vaak bemest te worden, maar rozen en sommige eenjarige planten kunnen aan het eind van de lente eenmalig wat extra voeding gebruiken.
Waar eenjarige bloemenweides na de bloei gemaaid moeten worden, kunnen de meerjarige bloemen gesnoeid worden. Hiermee zorg je ervoor dat de plant meer licht en ruimte krijgt, zodat ze het opvolgende groeiseizoen weer mooi kunnen bloeien. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat. Een verzorgde bloemenweide komt nou eenmaal beter tot zijn recht in iedere tuin.
De populairste losse bloemzaden
We hebben een selectie gemaakt van de meest populaire bloemzaden onder onze klanten. We willen deze begeerde bloemen graag extra goed in de schijnwerper zetten. Wellicht heb je nog een plekje vrij in de border voor deze pareltjes.
Madeliefjes
Madeliefjes, die kennen we allemaal al. De kans is groot dat je deze stralend witte bloemetjes al in je tuin hebt gehad – of misschien heb je ze nog steeds wel. Madeliefjes zijn meerjarige planten die het beste tot hun recht komen wanneer je ze in grote groepen zaait. Je kunt deze overblijvende plant rechtstreeks in het gazon zaaien, maar ook als achtergrondbeplanting in de border. Waar je madeliefjes ook zaait; ze zijn een aanwinst voor iedere tuin!
Mexicaanse zonnebloem
Zonnebloemen kennen we allemaal wel. De Mexicaanse zonnebloem is echter iets minder bekend. Deze speciale zonnebloem, die zijn oorsprong kent in Noord-Amerika, bloeit met scharlakenrode lintbloemen. Hier krijgen wij het spontaan warm van! Deze gevarieerde bijenplant kan goed gecombineerd worden met andere bloemzaden. Staat leuk in de border; en je kunt je eigen plukbloemen zaaien! Ja, deze zonnebloemzaden groeien uit tot snijbloemen die de aandacht tot zich neemt in prachtige zomerse veldboeketten.
Grote klaproos
Er zijn maar weinig bloemsoorten die zo’n karakteristieke uitstraling hebben zoals de grote klaproos dat heeft. Deze inheemse bloemsoort, die onder andere vaak te spotten is op akkerranden, is wereldwijd bekend. Ze staan in onze tuinen ook erg mooi, al helemaal in de border en in de siertuin. De grote klaproos laat zien hoe mooi de wonderen van de natuur écht zijn. Wanneer het begint te regenen, of wanneer het donker wordt, dan klapt de roos dicht. Hier heeft de klaproos zijn naam aan te danken. De klaproos staat ook bekend als één van de beste bloemen voor bijen. Op deze manier vergroot je de biodiversiteit in eigen tuin!
Teunisbloem
De teunisbloem is een populaire tweejarige plant die bloeit met warm gele bloemen. De teunisbloem wordt ook wel nachtkaars genoemd. Waarbij klaprozen hun bloemen ’s avonds sluiten, zullen de bloemen van de teunisbloem juist opengaan. De teunisbloem geeft een heerlijke, citroenachtige geur af. Hiermee lokken ze nachtvlinders naar je tuin, die jou vervolgens een handje meehelpen met het bestuiven van planten. Teunisbloemen staan lang in de bloei, ondanks het feit dat elke bloem maar één keer in de bloei staat. Dit komt doordat de bloem van zichzelf veel knoppen maakt.
Oost-Indische Kers
Hebben we het over alleskunners, dan hebben we het over de Oost-Indische Kers. Deze eenjarige slingerplant bloeit met felle gele en oranje kleuren. De Oost-Indische kers staat leuk in een mooie hangende bloempot, maar is ook geschikt als perkplant. Zowel de bladeren, de bloemen als de zaden van de Oost-Indische kers zijn eetbaar. Erg handig om een extra smaakdimensie toe te voegen aan je maaltijdsalade.
Losse bloemzaden kopen bij Graszaaddirect
Zit je er aan te denken om bloemenzaad te kopen? Laat je verrassen door het grootste online assortiment aan bloemenzaden en bloemenmengsels. Eenjarig, meerjarig. Inheems en speciale bloemen. We wegen de zaden nauwkeurig op de gram af. Om je dan een idee te geven hoeveel zaden dat ongeveer zijn staat bij elke bloemsoort ook wat het gemiddelde aantal zaden per gram is. Wat je ook zoekt, jij noemt het, wij hebben het. Met onze bloemzaden stel je helemaal zelf je eigen bloementuin samen. Bloemzaad kopen doe je gemakkelijk, veilig en snel bij Graszaaddirect!