Bloembollen planten: wanneer en hoe?
15/08/2024 - 09:48

Bloembollen planten: wanneer en hoe?

Als er iets is dat onlosmakelijk verbonden is met het tuinseizoen, dan is dat wel een tuin vol bloeiende bolgewassen. Bloembollen zijn niet voor niets erg populair. Ze vrolijken de boel op, vormen een voedingsbron voor bijen en zijn ook nog eens hartstikke onderhoudsvriendelijk! En goed nieuws: het planten van bloembollen is geen hogere wiskunde. Het is wel handig om te weten wanneer en hoe je dit het beste kunt aanpakken. In dit artikel ontdek je hoe je dat kunt doen. Ook geven we handige tips voor leuke bollenpatronen en het bewaren van bloembollen.

Inhoud

Wanneer bloembollen planten?

De beste tijd om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten is van september tot en met december. Ze bloeien vervolgens in het voorjaar, van maart tot eind juni. Populaire voorbeelden van voorjaarsbloeiers zijn krokussen, tulpen, narcissen en hyacinten. Deze soorten hebben een koude periode nodig om in bloei te komen.

Naast voorjaarsbloeiers zijn er ook zomerbloeiers. Voorbeelden hiervan zijn sieruien, dahlia's en gladiolen. Deze bloembollen bloeien tijdens de zomer en herfst en kunnen het beste in het voorjaar, van maart tot mei, geplant worden.

Tot wanneer kun je bloembollen planten?

Meestal kun je tot begin december bloembollen planten. Idealiter plant je de bloembollen in de grond vóór de eerste nachtvorst. Zo hebben ze voldoende tijd om te wortelen. Zodra de bodem bevroren is, kun je niet meer planten. Houd de weerberichten dus goed in de gaten!

Over het algemeen geldt: hoe eerder je bloembollen in de grond zitten, hoe sneller ze in het voorjaar bloeien. Er zijn wel wat uitzonderingen. Voor tulpen is het bijvoorbeeld beter om ze pas rond eind november/begin december te planten. Tulpenbollen zijn, zeker bij een natte herfst, extra gevoelig voor rotten. Tulpen groeien het beste op koude bodems tussen de 7 en 10 graden Celsius.

Soorten bloembollen

We maken onderscheid tussen twee soorten: voorjaarsbloeiende bloembollen en zomerbloeiende bloembollen. We hebben de meest populaire soorten op een rijtje gezet.

Voorjaarsbloeiende bloembollen

  • Tulp: bloeit van april tot juni. De plant is verkrijgbaar in ontelbaar veel soorten en kleuren. De tulp past in elke tuin en ook als snijbloem in een vaas.
  • Krokus: bloeit van februari tot mei, afhankelijk van de soort. Dit knolgewas is een vroege voorjaarsbloeier die symbool staat voor de lente.
  • Narcis: bloeit van maart tot mei en laat je tuin prachtig geel kleuren. Ze staan erg leuk in gazons en in boeketten als Paasstukjes.
  • Hyacint: bloeit van maart tot mei. Hyacinten staan bekend om hun prachtige bloemen en heerlijke geur.
  • Sneeuwklokje: bloeit in februari en maart. Ze zijn de eerste aangename verrassing in de nog kale wintertuin. De plant gedijt goed in de (half)schaduw.

bloembollen planten voorjaar

Zomerbloeiende bloembollen

  • Dahlia: bloeit langdurig van juli tot de eerste nachtvorst. Deze (na)zomerbloemen zijn in veel soorten en kleuren verkrijgbaar. Dahlia’s staan prachtig in zomerse boeketten. 
  • Gladiool: bloeit van juni tot september en laat zich prachtig combineren met dahlia’s. Ze staan met hun meter hoogte erg leuk als kleuraccent op de achtergrond.
  • Lelie: bloeit van mei tot augustus met grote trompetvormige bloemen. Lelies vermeerderen zich vaak en kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan.
  • Sierui: bloeit van maart tot augustus met compacte bloemen. Sieruien (of Allium) zijn uitstekend te combineren met vaste planten.
  • Crocosmia: bloeit van juli tot september. De roots van deze zomerbloeier liggen in Zuid-Afrika. Ze brengen een warme sfeer naar je tuin.

 zomerbloeiende bloembollen planten

Hoe plant je bloembollen?

Het planten van bloembollen bestaat uit een aantal stappen. Kies een geschikte locatie uit, bereidt de bodem voor en plant de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. 

Bloembollen planten stappenplan

Met het vijfstappenplan plant je jouw bollen als een echte professional.

Stap 1: Kies een geschikte locatie

De meeste bloembollen geven de voorkeur aan een zonnige standplaats. Er zijn een aantal uitzonderingen (meestal zomerbloeiende bloembollen) die goed gedijen op schaduwrijke plekken.

Stap 2: Bodem voorbereiden

Verwijder onkruid en kleine steentjes zodat je op een schone lei kunt beginnen. Maak de grond vervolgens goed los met een spade. Zorg voor een goede drainage door tuinaarde, ruim zand of grind door de grond te mengen. Een luchtige bodemstructuur is belangrijk om rotting te voorkomen. 

Ga je bloembollen planten in bloembakken? Vul deze dan met potgrond.

Stap 3: Gat graven

Graaf een gat dat ongeveer drie keer zo diep is als de hoogte van de bloembol. Dit kun je doen met een plantschepje of een specifieke bollenplanter. 

Stap 4: Bloembollen planten

Plaats de bloembol met de punt naar boven en de platte kant naar beneden. Bedek de bloembol met aarde en druk de grond zachtjes aan. Houd voldoende afstand tussen de bollen, zodat ze genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

Bloembollen planten stappenplan

Stap 5: Geef voldoende water

Geef de grond water als het erg droog is. Doe dit met mate, om rotting van de bollen te voorkomen. Houd de bodem lichtvochtig gedurende het kiemproces zodat de bloembollen goed kunnen groeien.

Waar plant je bloembollen?

Je kunt de bollen planten in groepen of op een willekeurige zonnige plek in een border of plantvak. Creëer een ware eyecatcher in je tuin met verschillende soorten en kleuren. Je kunt ook verschillende bollenpatronen maken. Plant de bloembollen in rijen, groepen, cirkels of zelfs in bepaalde vormen voor een extra speels effect. Kies verschillende bloemen met dezelfde kleur voor een rustige, maar elegante uitstraling. Of combineer juist allerlei kleuren voor een opvallend contrast en bonte bloei.

Voor inspiratie kun je hieronder een leuk bollenpatroon bekijken.

bollenpatroon

Hoe diep plant je bloembollen?

De grootte van de bloembol is bepalend voor de plantdiepte. Bloembollen van vijf centimeter of groter plant je vijftien centimeter diep. Kleinere bloembollen (2,5 - 5 centimeter) plant je zeven tot tien centimeter diep in de grond.

Er is een handig ezelsbruggetje dat je kan aanhouden om de plantdiepte en plantafstand te bepalen:

  • Plantdiepte: drie keer zo diep als de hoogte van de bloembol.
  • Plantafstand: drie keer zoveel afstand houden als de breedte van de bloembol.

Voorbeeld: je hebt een bloembol met een doorsnee van vijf centimeter. In dit geval hanteer je een plantdiepte en afstand van vijftien centimeter.

Wat te doen met uitgebloeide bloembollen?

Laat het blad (loof) van de uitgebloeide plant helemaal afsterven. Laat de bloembol tot die tijd met rust. Dit geeft wellicht geen fraai beeld, maar het zorgt er wel voor dat het voldoende voeding krijgt voor toekomstige bloei. Je mag de uitgebloeide bloemen wel verwijderen. Geef de uitgebloeide bloembollen water tijdens droge periodes. Doe dit alleen als de grond erg droog is. Pas als het loof is afgestorven (lees: geel is geworden), kun je de bollen uit de grond halen.

Bepaalde bolgewassen, zoals tulpen en hyacinten, kunnen best elk jaar opnieuw geplant worden. Deze planten bloeien namelijk na verloop van tijd minder uitbundig. 

Bloembollen bewaren

Het beste is om de bloembollen meteen te planten na aankoop. Als je geen andere mogelijkheid hebt, kun je ze minstens een paar maanden bewaren. Doe dit op een droge, koele en donkere plek. Bewaar de bloembollen bijvoorbeeld in je tuinhuisje, garage of koelkast. Je kunt de bloembollen meestal opslaan in de oorspronkelijke verpakking. Je kunt ze eventueel ook inwikkelen in krantenpapier. Zorg in ieder geval voor voldoende luchtcirculatie om schimmelvorming te voorkomen.

Om te voorkomen dat je bloembollen verschrompelen of schimmelen, is het belangrijk om ze maandelijks te controleren. Let op rimpels in het vel en een zachte structuur. Bij uitdroging kun je de bloembollen licht besproeien met een plantenspuit. Zorg er bij schimmelvorming voor dat je het bewaarmateriaal vernieuwd en de bollen goed laat drogen.