Bodembedekkers zaaien tegen onkruid
20/11/2023 - 16:51

Bodembedekkers zaaien tegen onkruid

Niemand wil onkruid of kale plekken in de tuin. De border ziet er immers het mooiste uit wanneer deze vol begroeid is met prachtige bloemen. Een leuke manier om dit te doen is door bodembedekkers in te zetten. Je hebt natuurlijk boomschorssnippers, kokossnippers en hydrokorrels, maar er zijn ook planten die de bodem als een tapijt bedekken en daarbij ook nog andere voordelen met zich meenemen. Het zaaien van dit bloemenzaad is daarnaast ook een stuk leuker en zorgt voor nog meer kleur in de tuin.  

Inhoud

Kun je bodembedekkers zaaien?

Er zijn verschillende planten die echte bodembedekkers vormen. Deze planten groeien zo compact dat je de bodem haast niet meer kan zien. Hierdoor vul je op een prachtige manier alle plekjes van de border. Je kunt er bijvoorbeeld ook prachtige wandelpad randen mee aanleggen. Het leukste aan deze bodembedekkende planten is dat je ze zelf kunt zaaien. De losse bloemzaden zijn gemakkelijk te zaaien, waardoor het inzetten ervan laagdrempelig blijft.

Waarom zou ik bodembedekkers zaaien?

Het zaaien van bodembedekkers heeft ook meerdere voordelen ten opzichte van het gebruik van bijvoorbeeld houtsnippers.

  • De dichte begroeiing onderdrukt onkruid
  • Water verdampt moeilijker uit de bodem en wordt efficiënt gebruikt 
  • Je bespaart op de waterrekening
  • Sommige bodembedekkers leggen ook voedingsstoffen vast in de bodem
  • Ze zien er prachtig uit in elke border
  • Veel bodembedekkers zijn vaste planten en vragen weinig onderhoud
  • Stimuleert de biodiversiteit
  • Aantrekkelijk voor nuttige insecten zoals vlinders en bijen
  • Er zijn wintergroene bodembedekkers en bodembedekkers voor in de schaduw

Welke bodembedekkers zijn er?

Er zijn veel verschillende bodembedekkers. Vaak verstaan we onder deze term de hout- of kokossnippers en hydrokorrels, maar ook mulch kan als bodembedekker gebruikt worden. Naast deze bodembedekkers zijn er dus ook veel planten. Deze groeien dan zo compact dat je de grond eronder niet meer kunt zien. Veel van deze bodembedekkende planten groeien erg laag. Dit maakt ze ideaal om ze te gebruiken als opvulling voor borders. 

Bodembedekkers voor in de zon

Bodembedekkers worden vaak tussen of onder andere beplantingen gezaaid als opvulling, maar ook op zonnige open plekken kun je bodembedekkers zaaien. Denk aan het prachtige schildzaad dat een bloementapijt zo wit als sneeuw creëert. 

schildzaad alyssum sneeuwtapijt

Deze plant groeit laag aan de grond waar het een tapijt of schild boven op de bodem. Dit geeft een fluweelzachte uitstraling aan elke tuin. Wit weerkaatst ook veel zonlicht, waardoor het je tuin minder te maken heeft met waterverdamping tijdens de warme zomermaanden.

Bodembedekkers voor in de schaduw

Veruit de meeste bodembedekkende planten zullen tussen en onder hogere planten komen te staan. Gelukkig zijn veel bodembedekkende planten goed bestand tegen deze omstandigheden. Een leuke bodembedekker voor schaduwrijke plekken is bijvoorbeeld het meerjarige kruipend zenegroen. Deze plant groeit met donkergroene ovale bladeren die kleur en textuur geven aan elke border. En wanneer deze in het voorjaar begint te bloeien, dan bloeit deze met prachtige opvallende bloemaren in blauw en paars tinten. Deze bloemen trekken ook in de schaduw veel nuttige insecten aan. Naast deze aantrekkingskracht is het ook een plant dat wintergroen is. Andere voordelen van deze veelzijdige plant zijn de lage groeihoogte van tien á vijftien centimeter en de lage onderhoudsbehoefte.

Winterharde bodembedekkers

Betrouwbaarheid is ook een belangrijke eigenschap voor bodembedekkers. Een van de eigenschappen die hiervoor belangrijk is, is de winterhardheid. Winterhardheid is een eigenschap die bepaalt of een plant koude winters kan overleven. Een goed winterharde bodembedekker is het karpatenklokje. Deze plant is zeer gemakkelijk te kweken en daarmee ook een betrouwbare plant om te zaaien. Het karpatenklokje is daarnaast erg opvallend dankzij de bloeivorm. De bloemen lijken net hangende klokjes aan de 20 tot 30 centimeter hoge steel. De plant zelf vormt een compact dekentje over de bodem, wat deze bloem een ware bodembedekker maakt.

Bodembedekkers tegen onkruid

Eigenlijk kunnen alle bodembedekkers worden ingezet om onkruid te voorkomen. Ze bedekken allemaal de bodem zodanig dat onkruid te weinig licht krijgt om te kiemen. Een dichtgroeiende plant is daarom erg gewenst. Naast schildzaad staat blauw kattenkruid ook bekend om haar dichte begroeiing. Dit laagblijvende vaste plantje maakt enorm veel grijsgroene bladeren. Wanneer deze dan bloeit zullen er talloze blauwpaarse bloemen aan verschijnen. Dit kattenkruid bloeit tijdens dezelfde maanden als de meeste zomerbloeiers waardoor het ze goed aanvult. Daarnaast is het een wintergroene plant die de bodem sterk blijft bedekken in de winter. Hierdoor krijgen onkruiden het hele jaar door geen kans om op te komen. Als bijkomend voordeel geurt kattenkruid ook erg zoet. Hierdoor trekt het allerlei nuttige insecten aan. Wanneer je katten hebt, dan kun je de bloemen drogen en deze gebruiken voor je kat. Elke kat reageert anders op kattenkruid, maar vaak worden ze enorm speels of juist compleet ontspannen. Ook kan er thee gezet worden met de gedroogde bloemen. Kattenkruid is daarmee een erg veelzijdige en betrouwbare bodembedekker. 

Bodembedekker als vaste plant

Er zijn een aantal meerjarige planten die voor een zeer dichte begroeiing zorgen. Een prachtig voorbeeld is sedum, maar een nog leukere en vooral lekkerdere bodembedekker is het meerjarige kruiptijm. Kruiptijm is niet alleen een leuke tuinplant, maar je kunt deze ook gebruiken in de keuken. Dit plantje maakt veel kleine roze gekleurde bloemen aan. Hierdoor vult het de border niet alleen op, maar het brengt zo ook nog meer kleur naar je tuin.

Kruiptijm

Dit veelzijdige plantje is een eetbare bloem die je kunt inzetten in een rotstuin. Het kruipt als het ware over de bodem en tussen de rotsen door. Hierdoor vult het elk gaatje waar onkruid tussendoor zou kunnen groeien. Al met al is het functioneel, prachtig en een echte smaakmaker voor de tuin.

Sedum bodembedekkers

Sedum is erg bekend als een vaste plant die wordt ingezet voor het aanleggen van groene daken. Groene daken hebben enorm veel voordelen. Ze stimuleren de biodiversiteit door alle beschikbare ruimte te vergroenen. Maar wist je dat sedum niet alleen op daken moet groeien? Je kunt ook zelf sedum, oftewel wit vetkruid, zaaien in de borders. Een vetplantje zoals deze heeft een lage waterbehoefte en zorgt vooral voor een dichte begroeiing die voorkomt dat water uit de bodem verdampt. Zo voorkom je op een natuurlijke manier dat je borders uitdrogen en er dus genoeg bodemwater is voor je borderplanten.

Wanneer kun je bodembedekkers het beste zaaien?

Het ideale zaaimoment kan verschillen per bodembedekker. Het verschil zit vaak tussen de eenjarige en meerjarige plantensoorten. Bloemen zoals afrikaantjes, zinnia’s of madeliefjes kunnen prima als bodembedekker ingezet worden. Deze eenjarige bloemen kun je het beste in het voorjaar zaaien. Meerjarige planten zoals kruiptijm, wit vetkruid of schildzaad kunnen elk moment van het jaar gezaaid worden, maar kennen als ideale periodes het voorjaar en de nazomer. Deze periodes vallen binnen maart tot eind mei en augustus tot begin oktober.

Hoe kun je bodembedekkers zaaien?

Zoals altijd is het van belang om stenen, onkruid en andere belemmerende materialen te verwijderen. Zodra de bodem vrijgemaakt is, kun je deze spitten, eventueel bemesten en weer egaliseren. Kies de bodembedekker die past in jouw tuin, gelet op de lichtbehoefte van de soort. Wanneer je de ideale bodembedekker hebt gekozen, dan is het tijd om te zaaien op de aanbevolen momenten. Een leuke tip is om het in etappes te zaaien om de bloei van je tuin te verlengen. 

Het zaaien zelf is enorm gemakkelijk. De meeste zaden kunnen gewoon gestrooid worden op de bodem zelf. Dit kan uit de hand of met een handstrooier. Na het strooien kun je eventueel de zaden aandrukken met een plankje of door eroverheen te lopen. Bedek de zaden niet onder een dikke laag grond, de meeste zaden hebben licht nodig om te kiemen. Houdt de bodem de eerste twee weken na het zaaien vochtig, maar niet te nat. Het belangrijkste is om geduld te hebben bij bodembedekkers. De meeste bodembedekkers groeien vanzelf dicht. Eventueel kun je de zaailingen een beetje verplaatsen om elk plantje genoeg ruimte te geven.

Gebruik voor het zaaien niet meer dan twee gram bloemzaden per vierkante meter. Wanneer je meer dan twee gram per vierkante meter strooit, zal het overschot simpelweg weggeconcurreerd worden. Overgebleven zaden kunnen gebruikt worden om bij te zaaien of simpelweg bewaard worden. Bloemzaden zijn altijd ongeveer twee jaar houdbaar wanneer ze droog en donker worden bewaard.