Buxusmot bestrijden
Laten we het eens hebben over de gevreesde buxusmot. De kleine vlinder, afkomstig uit Azië, kan namelijk flink wat beschadigingen aanbrengen in je tuin. De buxusmot heeft zich in de afgelopen jaren wereldwijd verspreid en daarom vind je de buxusmot in 2023 ook regelmatig in onze Nederlandse tuinen. In deze blog duiken we dieper in op effectieve methoden die je kunt gebruiken om ze te herkennen, bestrijden en voorkomen. Daarnaast geven we handige tips betreffende deze bijzondere vlinder. Laten we beginnen!
Inhoud
- Buxusmot herkennen
- Wanneer kun je de buxusmot bestrijden?
- Hoe bestrijd je de buxusmot?
- Handige tips om de buxusmot te voorkomen
Buxusmot herkennen
De buxusmot, ook bekend onder de naam “Cydalima perspectalis”, heeft vier verschillende levensfasen. In zijn volwassen fase heeft de mot witte vleugels met een opvallende bruine rand. De spanwijdte omvangt ongeveer 4 centimeter. In de eerdere fase, als larve of rups, is de buxusmot felgroen met een zwarte kop. Je kunt hem ook herkennen aan de zwarte stippen langs het lichaam.
Wanneer je een buxusmot wil identificeren, is het belangrijk om te kijken naar de eitjes. Deze kleine witte eitjes kun je namelijk vinden op de onderkant van buxusbladeren. De witte eitjes lijken op kleine pareltjes. Wanneer je deze vindt op het blad, weet je dat je te maken hebt met de buxusmot.
Het uiterlijk van een volwassen buxusmot is erg specifiek en daardoor goed te identificeren.
Het felgroene lichaam met de zwarte kop van de larve of rups van de buxusmot.
Welke schade richt de buxusmot aan?
De buxusmot kan flinke schade toebrengen aan planten, wat natuurlijk niet fijn is. Vooral de buxusplant, een populaire tuinheester, moet het ondervinden. Vandaar de bijnaam van deze vlinder. De rupsen van de buxusmot voeden zich met buxusplanten, wat resulteert in kaalgevreten bladeren. De schade wordt erger door de spinsels van zijdeachtige webben die de rupsen maken tussen de bladeren. Deze webben maken de groene hagen en struiken een stuk minder visueel aantrekkelijk.
Door het intensieve eetgedrag van de rupsen, kan een buxusplant verzwakken en daardoor vatbaar worden voor andere ziekten. Het is daarom belangrijk om vroegtijdig de buxusmot te herkennen. Een buxusmot bestrijding werkt het beste als je er op tijd bij bent. Op die manier kun je de buxus nog op tijd redden met doeltreffende bestrijdingsmaatregelen.
Wanneer kun je de buxusmot bestrijden?
Het bestrijden van de buxusmot gaat gepaard met de juiste timing. De ideale tijd om de buxusmot te bestrijden is in de vroege lente en herfst, wanneer de eitjes zijn gelegd en de jonge rupsen uitkomen. Dit zijn natuurlijk belangrijke fasen in de levenscyclus van de buxusmot, en wanneer je op tijd actie onderneemt, zal de verspreiding van de mot aanzienlijk beperkt blijven.
Let vooral in de lente en herfst op tekenen van de parelachtige eitjes en een zijdeachtig web van de buxusmot. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het weer en de temperaturen. Vooral bij warmer weer kan de activiteit van de buxusmot versterkt worden.
De zijdeachtige witte draden zijn een duidelijk teken van overlast van de buxusrups of buxusmot.
Hoe bestrijd je de buxusmot?
Het bestrijden van de buxusmot kan op verschillende effectieve methoden, die variëren van chemische bestrijdingsmiddelen tot natuurlijke bestrijdingsmiddelen en alternatieve huismiddeltjes. Hieronder nemen we alle methoden met je door.
Chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot
Er bestaan verschillende insecticiden voor rupsen, zoals pyrethroïden, en deze kunnen zeer effectief zijn voor het bestrijden van de buxusmot. Hou je uiteraard wel aan de gebruiksaanwijzing en ga niet meer gebruiken dan aanbevolen is. Op die manier is de impact op het milieu het kleinst.
Natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot
Natuurlijke bestrijdingsmiddelen hebben bij ons altijd de voorkeur, zo ook bij het bestrijden van de buxusmot. Wat een zeer effectieve manier is, is het gebruik van aaltjes tegen buxusmotten. Aaltjes, ook wel nematoden, zijn kleine wormpjes die parasiteren op rupsen. Ook kunnen biologische insecticiden op basis van bacteriën een handige oplossing bieden. Bestrijding met aaltjes is een van de meest effectieve oplossingen voor meerdere soorten plagen.
Daarnaast is het aan te raden om je eens te verdiepen in bitterzout. Dit middel, ook bekend als magnesiumsulfaat, wordt vaak genoemd als een mogelijke natuurlijke remedie tegen de buxusmot. Sommige tuiniers suggereren dat het besproeien van buxusplanten met een oplossing van bitterzout kan helpen bij het afweren van de buxusmot vanwege de smaak en textuur van het zout. Anderen beweren dat het magnesium in bitterzout gunstig kan zijn voor de algemene gezondheid van de buxusplant, waardoor deze beter bestand zou zijn tegen plagen.
Een ander natuurlijk middel die vaak wordt gebruikt tegen de buxusmot is lavameel. Dit natuurlijke middel kan helpen bij het voorkomen of behandelen van plagen zoals de buxusmot. Het idee achter het gebruik van lavameel is dat het mineralen bevat, zoals silicium, die de planten versterken en hun weerstand tegen plagen kunnen vergroten. Silicium kan de celwanden van planten versterken, waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor sommige insecten en beter bestand zijn tegen stress.
Als je overweegt lavameel te gebruiken, is het belangrijk om te weten dat het niet als een direct bestrijdingsmiddel moet worden beschouwd, maar eerder als een aanvulling op algemene plantgezondheid en weerstand. Het kan worden toegepast door het over de bodem rond de buxusplanten te strooien.
Alternatieve huismiddelen tegen de buxusmot
Je kunt ook altijd aan de slag gaan met huis, tuin- en keukenmiddeltjes. Hierbij moet je denken aan het maken van een oplossing van Dreft, een mengsel van baking soda en water, azijn of knoflookspray. Je kunt hiermee experimenteren en de resultaten in de gaten houden.
Grondige snoei en verwijdering van aangetaste delen
Wil je aan de slag met een hands-on aanpak, dan kun je gelijk beginnen met het verwijderen van de aangetaste delen van je buxus. Verwijder daarnaast ook gelijk de zijdeachtige spinsels van de buxusmot. Hiervoor moet je wel wat grondig inspectiewerk toepassen, maar door het verwijderen van de eerste signalen, zal je verdere verspreiding kunnen voorkomen.
Buxus bemesten na buxusmot
Nadat je er bent achter gekomen dat je buxus aangetast is door de buxusmot, is het belangrijk om deze te helpen herstellen. Het bemesten van je buxus is dan de beste optie, gezien je op die manier veel nieuwe voedingsstoffen aanbiedt. Zo kan je buxus weer sterk en gezond worden.
Stappen voor bemesting van je buxus:
- Verwijder dode delen. Hierdoor zal de luchtcirculatie weer worden bevorderd en de nieuwe groei gestimuleerd.
- Voeg organische meststoffen toe aan de bodem. Organische meststoffen bevatten voedingsstoffen die langzaam vrijkomen, waardoor de buxusplant gestaag kan gaan herstellen.
- Voeg specifieke buxusmest toe. Deze buxusmest bevat vaak de juiste verhouding stikstof, fosfor en kalium die perfect zijn afgestemd op buxusplanten.
- Hou rekening met het seizoen. Het voorjaar is ideaal voor het aanbrengen van nieuwe meststoffen, gezien de buxusplant dan weer begint met groeien. De stimulatie van nieuwe scheuten en herstel worden hiermee alleen vergroot.
- Hou je planten regelmatig in de gaten. Op deze manier kun je precies bijhouden hoe het gaat met je plant.
Door het volgen van deze bemestingsrichtlijnen kun je je buxusplanten helpen om na de schade van een buxusmot weer gezond en sterk te worden.
Handige tips om de buxusmot te voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen, zo ook wanneer het gaat over de vervelende buxusmot. Daarom vind je hieronder enkele tips om schade van de buxusmot te voorkomen:
- Snoei je buxus regelmatig. Het behouden van een gezonde structuur en circulatie geeft de buxusmot minder schuilplaatsen.
- Bemest je planten regelmatig. Een gezonde plant is beter bestand tegen plagen.
- Zet buxusmotvallen neer. De feromonen in deze vallen, trekken mannelijke motten aan waardoor voortplanting wordt voorkomen.
- Creëer een biodiverse tuin. Veel inheemse planten en kruiden trekken natuurlijke vijanden van de buxus mot aan. Hieronder vind je enkele bloemenmengsels en kruidenmixen die de biodiversiteit kunnen vergroten.
De buxusrups bestrijden kan even wat energie en tijd kosten, maar met deze tips ontmoedig jij de buxusmot om überhaupt jouw tuin te bezoeken. Daarnaast zorg je ook nog eens voor een veerkrachtige, gezonde tuin. Met de nodige betrokkenheid en preventieve stappen zal je de kans op toekomstige plagen kunnen minimaliseren.