De tuin in een jaar: Tuinkalender 2024!
12/03/2020 - 14:00

De tuin in een jaar: Tuinkalender 2024!

Het geheim van een gazon zonder kale plekken, keurig gemaaid en groener dan bij de buren… hoe krijg je dat? Een mooi gazon moet goed onderhouden worden, maar waar moet je allemaal op letten? Hieronder hebben wij een aantal tips en suggesties waar je je aan kunt houden. 

Let wel: het onderhouden van de tuin heeft veelal te maken met de weersomstandigheden. Wij kunnen niet precies voorspellen wanneer het de juiste temperatuur zal zijn om iets te doen in de tuin, maar over het algemeen is er elke maand een aantal taken die te doen zijn.

Januari kan simpelweg uitgedrukt worden als de maand waarin niets hoeft te gebeuren aan het gazon. Sterker nog, je vermijdt het gazon zo veel mogelijk. Als het vriest of veel regent, is het beter om niet over het gazon te lopen doordat je schade kan aanbrengen. Januari kan een maand zijn waarin het veel regent. Na een aantal flinke regenbuien kan het voorkomen dat het water op het gazon blijft liggen en niet meteen in de bodem oplost. Wanneer gras langdurig onder een regenplas ligt, kan dit ernstige schade toebrengen aan het gazon. Mocht dit voorkomen, dan kan het zeker geen kwaad om het gazon te beluchten met een gazonprikker. Door gaten te prikken in het gazon, kan water sneller worden afgevoerd naar de bodem en voorkom je wateroverlast!

Rond eind februari neem je een bodemmonster om te testen hoe het ervoor staat met de zuurgraad van de ondergrond. Een goede pH-waarde voor de ondergrond ligt tussen de 5,5 en 6,5. Een waarde van 7 is neutraal. Ligt de waarde onder de 5? Dan is de bodem te zuur. Een groot nadeel van te zure bodems is dat voedingsstoffen slecht opgenomen worden. Mos groeit daarnaast ook nog eens snel op zure grond. Om teleurstelling te voorkomen, raden we onze klanten altijd aan om al vroeg in het voorjaar gazonkalk te strooien. Kalk neutraliseert de zuurgraad van de bodem waardoor mossen zich minder snel kunnen ontwikkelen.

Tip: Meet de zuurgraad van de bodem door met een bodemtester. Meten = weten!

In de maand maart kan er nog kalk worden toegevoegd aan het gazon en het kan zijn dat het gras al aan het groeien is. Maart betekent vrijwel altijd het begin van het groeiseizoen. Er kan gemaaid worden, maar maai het gras niet te kort! 

Grasmaaien

Siergras kan het beste op 3 cm gemaaid worden. Speelgras daarentegen kan het beste zo’n 4 cm lang gelaten worden omdat daar meer op gelopen wordt. Maaien doe je het beste als het droog weer is zodat het mooi afgesneden wordt. Als het gras begint te groeien in maart (gras groeit boven een temperatuur van 6 graden en de ideale temperatuur voor gras ligt tussen de 12 en 20 graden), dan kan er in principe wekelijks gemaaid worden vanaf half maart tot half april. Vanaf half april tot half augustus kan het best zijn dat je twee keer in de week kan maaien. Daarna kan je weer afbouwen in frequentie tot oktober wanneer de temperatuur lager wordt.

In maart kan je ook gaan verticuteren! Lees hier ons artikel over verticuteren. Als het gazon er minder dan drie jaar ligt, dan is het beter om het nog een jaar uit te stellen, zodat de jonge grasplantjes niet uit de grond getrokken worden.

Verticuteren

Geeft lucht aan het gazon zodat de grasplantjes meer groeipunten krijgt. Zo groeit het gras beter. Tevens vormt de grasplant een gezond wortelstelsel. Laat je niet intimideren door de zware klus: verticuteren is zeker de moeite waard! Na het verticuteren kunnen de kale plekken worden bijgezaaid met snelkiemend graszaad. Benieuwd wanneer en hoe je het beste gras kunt zaaien? Hier lees je alles wat je moet weten voordat je begint met het gras zaaien

Als het goed is zijn de kale plekken inmiddels gevuld in april! De maanden maart en april zijn het beste om het gazon te gaan bemesten. Bij voorkeur raden wij organische mest aan. Lees hier hoe je het beste kan bemesten. Na het bemesten zul je merken dat het gras een groeispurt ondergaat en alleen maar groener wordt!

Door het afwisselende weer in de maanden mei en juni kan het gras erg snel groeien. Als je in maart het gras voor het eerst hebt bemest, dan is het in juni de tijd om het voor een tweede keer te doen. Is het in juni droog weer? Dan is het misschien handig om minimaal een half uur per keer regelmatig te sproeien, zodat het gras er niet onder komt te lijden. 

Het gazon bewateren

Onze tip: sproei vroeg in de ochtend of later in de avond water over het gazon. Sproei bij warm weer niet overdag, want als de zon te sterk is, loop je het gevaar dat het gras gaat verbranden. Op zoek naar een tuinsproeier? Klik hier!

Tussen het bemesten van het gazon moet drie maanden tussen zitten. Heb je in april voor het eerst bemest? Dan is het tijd voor de tweede keer in juli. In de maanden juli en augustus kan het behoorlijk droog en zonnig zijn. Zorg er dan voor dat de grond niet uitdroogt en er bruine plekken in het gazon komen. Heb je in de zomer een zwembad op het gazon staan? Dit kan ook voor beschadiging zorgen; verplaats het zwembad periodiek om de schade te beperken. 

In september en oktober kan er voor de derde keer bemest worden, dit kan het beste met najaarsmest zodat het gazon goed voorbereid de winter in kan! Gazonmest voor het najaar heeft een aangepaste formule; het bevat namelijk extra veel kalium en ijzer. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat het gazon 'afgehard wordt'. Dit wil zeggen dat het gazon een extra sterke zode vormt dat bestand is tegen wisselende weersomstandigheden zoals nachtvorst.

Langzamerhand zul je merken dat je lang niet meer zo veel het gras hoeft te maaien als in de zomerperiode. Wist je dat je het beste in september een nieuw gazon kan gaan inzaaien met graszaad? De bodemtemperatuur is wat later in het jaar goed op peil. En alhoewel het nog wel warm kan zijn in september, is het niet meer zo warm als in de zomer. Kortom, graszaadjes gedijen goed tijdens deze maand.

In oktober kan de pH-waarde (zuurgraad) van het gazon weer gecheckt worden; zorg ervoor dat als de waarden te laag zitten (en de bodem dus te zuur is) om weer kalk te strooien. 

Wanneer de temperatuur weer gaat dalen, hoeft er niet meer erg veel onderhoud gepleegd te worden.

In november is het belangrijk dat de tuin vrij blijft van bladeren en afgevallen takken om ziekten en schimmels in het gazon te voorkomen. Mocht je wel last krijgen van ziekten en schimmels in het gazon, bekijk dan ons aanbod van bestrijdingsmiddelen! Als het in deze maand veel regent en er blijft water staan op het gazon, dan kan je het beste met een mestvork in de grond gaan steken en deze een aantal keren heen en weer bewegen, zodat het water ruimte krijgt om weg te gaan.

In de maand december is het van belang dat het gazon moet rusten. Loop vooral niet over een nat of bevroren gazon!