Doe het zelf: mulch maken van herfstbladeren
12/07/2023 - 09:52

Doe het zelf: mulch maken van herfstbladeren

Wanneer de temperaturen weer dalen en de herfstkleuren wederkeren, zul je merken dat de blaadjes geleidelijk aan van de bomen zullen vallen. Veel mensen zien deze bladeren als tuinafval doordat ontbindende blaadjes ziektes kunnen veroorzaken in je gazon. Daarom zullen veel mensen er geen twee keer over nadenken en deze blaadjes zo snel mogelijk in de container stoppen. Maar wat deze mensen niet weten, is dat je deze bladeren ook kunt gebruiken als mulch. Maar wat is mulch precies, en waarom is dit zo goed voor je tuin? Dit vertellen wij je graag! Ook delen wij in dit artikel welke bladeren geschikt zijn, hoe het proces van mulchen eruitziet, en hoe je mulch het beste kunt gebruiken in je tuin. 

Inhoud

Wat is mulch?

Veel mensen vragen zich af wat van mulch de betekenis is. De betekenis van mulchen is het verspreiden van organisch materiaal, zoals bladeren en compost, over de bodem. Mulch bestaat uit organisch materiaal, waaronder bijvoorbeeld grasmaaisel, compost, houtsnippers, blaadjes, stro, hooi, cacaodoppen, etc. Dit organisch materiaal vormt een natuurlijke laag die de bodem van de aarde bedekt. Ook komt het regelmatig voor dat plastic en karton toegevoegd worden aan mulch. 

Waarom mulch belangrijk is voor je tuin

Wat kan een laag van organisch materiaal nou betekenen voor je tuin? Nou, een stuk meer dan je in eerste instantie zou denken! Met mulchen boots je eigenlijk een natuurlijke cycli na, maar dan versneld. Wanneer je namelijk de natuur (bijvoorbeeld je tuin) met rust zou laten, krijg je hetzelfde vruchtbare en voedende effect als wanneer je mulcht. Mulchen versnelt dit proces. Wij delen graag alle voordelen van mulchen met jou.

mulchbladeren

De voordelen van mulch in de tuin

Hieronder hebben wij enkele voordelen van mulching neergezet:

  • Je planten worden beschermd tegen veel weersomstandigheden
  • Onkruid wordt onderdrukt en tegengegaan 
  • Je planten krijgen automatisch voeding
  • De bodemkwaliteit wordt verbeterd
  • Het bodemleven wordt gestimuleerd en gevoed
  • Het vocht wordt beter gereguleerd
  • Je hebt minder tuinafval 

Hoe mulch de bodemgezondheid verbetert

Er zit flink wat leven in de bodem van je tuin. Wanneer je deze bodem volledig bedekt met organisch materiaal (mulch), zal je het bodemleven stimuleren. Denk hierbij aan wormen, pissebedden en andere kleine organismen. Deze kleine organismen vervullen allemaal hun eigen positieve bijdragen aan de bodem, zoals het graven van kleine tunneltjes die het regenwater beter afvoeren. Het vochtgehalte in de bodem wordt dus een stuk beter onderhouden met een gezond bodemleven.

Maar ook wordt het ontstaan van schimmels en ziektes geremd of zelfs voorkomen door het neerleggen van mulchlaag. De mulchlaag is goed voor het ontwikkelen van de humus in de bodem. 

Welke herfstbladeren zijn geschikt voor mulch?

Voordat je deze herfst enthousiast aan de slag gaat met mulch maken, is het handig om te weten dat het ene blad beter thuis past in een mulchlaag dan de ander. Sommige bladeren zijn zelfs giftig of kunnen de groei van planten remmen of tegengaan. Daarom lichten wij graag toe welke bladeren gewenst zijn in de mulch en welke je beter gewoon weg kunt doen in de gft-container. 

Beste bladsoorten voor mulch in de herfst

Onderstaande bladsoorten zijn de beste opties voor het maken van mulch:

Esdoornbladeren

De bladeren van de esdoorn zijn niet moeilijk te vinden in Nederland in de herfst. Deze bladeren zijn zeer gewild in mulch doordat ze langzaam afbreken en de juiste organische materialen toevoegen aan de bodem

Beukenbladeren

Deze zachte, dunne bladeren zullen heel makkelijk en snel afbreken en zijn daardoor ideaal voor het mulchen. Er worden alsnog de juiste voedingsstoffen toegevoegd aan de bodem.

Berkenbladeren

Deze bladeren zijn lichtgewicht en zullen de juiste ondersteuning bieden bij het behoud van vocht in de bodem. 

Fruitboombladeren

Heb je bomen in je tuin, zoals een perenboom of appelboom? Goed nieuws! Het blad van deze bomen biedt organisch materiaal en voedingsstoffen die zeer geschikt zijn als mulchmateriaal. Dus je hebt niet enkel profijt van de vruchten van de boom, maar ook nog eens van de bladeren. 

Bladeren vermijden die schadelijk kunnen zijn voor planten

Er zijn ook bepaalde bladeren die je het liefst niet wilt toevoegen aan je mulch. Door bepaalde eigenschappen of chemische samenstellingen laat je de volgende bladeren liever liggen:

Eucalyptusbladeren

Deze bladeren bevatten bijzondere chemische stoffen en oliën die giftig kunnen zijn voor veel planten. Daarnaast staat het eucalyptusblad erom bekend dat deze de groei van veel planten kan belemmeren. 

Zwarte walnootbladeren

De bladeren van de zwarte walnootboom bevatten juglone. Deze chemische stof is giftig voor heel veel planten, vooral voor veel planten in je moestuin. Uiteindelijk wil je met mulchen je moestuin juist stimuleren en vooral niet vergiftigen. 

Gifsumakbladeren

Het blad van de gifsumak bevat urushiol. Deze stof veroorzaakt allergische reacties en huidirritatie. Daarom is het voor mensen niet handig om in contact te zijn met deze bladeren.

bladeren geschikt voor mulchen

Het proces van mulch maken

We hebben nu de vraag “wat is mulchen” beantwoord en ook weet je van welk materiaal je het beste mulch kunt maken. Ook kun je ervoor kiezen om kant-en-klare mulch te kopen, zoals houtsnippers en cacaodoppen, maar het beste is de combinatie van verschillende organische stoffen in je zelfgemaakte mulch. Maar dan is de belangrijkste vraag natuurlijk, hoe je mulch moet maken. Graag vertellen wij jou stapsgewijs hoe jij je eigen mulchlaag kunt maken deze herfst!

Bladeren verzamelen en voorbereiden voor mulch

Je begint met het verzamelen van de herfstbladeren voor je mulch. Veel mensen hoeven hier vrij weinig voor te doen, gezien er in de herfst genoeg bladeren vallen in de tuin. Maak een grote hoop bladeren door het gebruik van een hark of een bladblazer. Heb je dat niet? Pak dan een schop en een kruiwagen om alles op 1 plek te krijgen. Zorg ervoor dat de hoop bladeren minimaal 5 centimeter dik is. Maak dus de hoop zo groot of klein mogelijk, als de laag maar dik genoeg is. 

Versnipperen van bladeren voor fijnere mulch

Wanneer je een laag bladeren hebt liggen op een vlak stuk, is het tijd om je grasmaaier (of je mulchmaaier). Mulchmaaien kun je makkelijk doen met je grasmaaier. Het enige wat je hoeft te doen, is enkele keren over de mulchlaag te maaien tot de bladeren versnipperd zijn in kleine stukken. Blijf de stukken maaien tot de stukjes bladeren ongeveer net zo groot zijn als muntjes. Mocht je geen mulchmaaier of grasmaaier ter beschikking hebben, ga dan aan de slag met een heggenschaar. Hou er echter wel rekening mee dat dit klusje een stuk langer kan duren! 

Door het versnipperen van de bladeren is het makkelijker om opgenomen te worden door de bodem. Doordat de bladeren nu een stuk kleiner zijn, is het makkelijker om voedingsstoffen vrij te geven. 

Composteren van herfstbladeren voor gebruik als mulch

Nu het herfstblad is versnipperd, is het tijd om een composthoop of compostbak te maken in je tuin. Deze plek moet geschikt zijn als bescherming tegen regen en daarnaast ook genoeg lucht doorlaten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bak met gaten aan de onderkant, zodat er genoeg zuurstof bij het organisch materiaal komt.

Op de bodem van je composthoop leg je een laag met bladeren. Dit wordt de basis van de composthoop, waar je vervolgens een laag ander organisch materiaal aan toevoegt. Denk hierbij aan fruit- en groenteresten, grasmaaisel, stro, houtsnippers, etc. Deze organische materialen zorgen voor voldoende stikstof om het composteringsproces te ondersteunen. 

Om het proces te versnellen, is het noodzakelijk om de composthoop vochtig te houden. Vooral wanneer je composthoop genoeg doorgelucht wordt, zal dit de ideale omgeving zijn voor de afspraak van het organisch afval. Geef het vervolgens wat tijd zodat het composteringsproces afgerond kan worden.

Tips voor het toepassen van mulch in je tuin

Als je eenmaal je mulch hebt gemaakt, is het natuurlijk nog wel belangrijk om te weten hoe je deze het beste toe kunt passen in je tuin. Daarom hebben wij hieronder enkele tips neergezet.

De juiste dikte en hoeveelheid mulch aanbrengen

Zorg ervoor dat de laag mulch dik genoeg is. Hou rekening met een laag van 5-10 centimeter. Een dikkere laag zorgt ervoor dat vocht in de bodem beter gereguleerd wordt.

Mulch aanbrengen rond planten en bomen

Mulch moet je uit de buurt houden bij je boomstammen en plantstelen. Wanneer mulch in aanraking komt met je boomstam, zal er waarschijnlijk rotting veroorzaakt worden. Zorg er dus altijd voor dat de mulch niet in direct contact komt te staan met je plantstelen en boomstammen. 

Mulch onderhouden en vernieuwen in de loop van het seizoen 

Na verloop van tijd kan mulch afbreken en verdunnen. Controleer daarom met enige regelmaat de kwaliteit van je mulch en ververs deze wanneer dit nodig is. Dit kun je simpelweg doen door de laag aan te vullen met organisch afval.

Conclusie

We kunnen dus wel stellen dat het maken en toepassen van mulch in je tuin talloze voordelen heeft! Mulch beschermt je planten tegen weersinvloeden, onderdrukt onkruidgroei, voedt de bodem en stimuleert het bodemleven. Het gebruik van herfstbladeren als mulchmateriaal is een duurzame en effectieve optie. Zorg ervoor dat je bladeren kiest die geschikt zijn voor mulch, zoals esdoornbladeren, beukenbladeren, berkbladeren en fruitboombladeren. Vermijd echter bladeren zoals eucalyptus, zwarte walnoot en gifsumak, die schadelijk kunnen zijn voor je planten. Volg de stappen van het mulchproces, inclusief het verzamelen, versnipperen en composteren van de bladeren. Breng de mulchlaag met de juiste dikte aan in je tuin en onderhoud deze regelmatig. Volg deze tips en geniet van een gezonde tuin. Happy gardening!

Reacties

U heeft het steeds over mieren in het grasgazon maar mijn de ergste last bevindt zich tussen de bestrating.
Ze werken heel veel zand naar boven, dus verzakking als gevolg.

Met vriendelijke groet,

Jan
Jan - 27/08/2023 - 11:42