Een droog en dor gazon herstellen
De combinatie van langdurige droogte en hitte levert een stressvolle situatie op voor je gazon. Het gras moet harder werken om gezond en groen te blijven. Er worden extra veel voedingsstoffen opgenomen uit de bodem. Als er op den duur een voedingstekort ontstaat, zul je dit snel merken aan het gras dat slap gaat hangen. Het duurt dan ook niet lang meer totdat dit resulteert in een gehavend gazon vol met dood en dor gras. Maar, nog geen reden tot paniek! Door de juiste stappen te ondernemen, kun je het gras relatief eenvoudig herstellen na de droogte. In dit artikel ontdek je hoe je jouw gazon in vijf stappen kunt redden.
#1 Verticuteer het gras
Begin met het verticuteren van het bruin en geel gras. Doe dit zodra de temperaturen zijn gedaald. Het najaar is een goed moment om hiermee te beginnen. Verwijder de viltlaag die bestaat uit dode grassen, mos en onkruid. De verticuteermessen zorgen ervoor dat de bovenste laag losser wordt. Hierdoor krijgt het gras meer groeipunten en pas gezaaide graszaden kunnen makkelijker kiemen. Verticuteren werkt het beste wanneer je banen loopt in zowel de lengte als in de breedte.
#2 Het gazon doorzaaien
De zwaarste klus is nu achter de rug. Tijd om nieuw graszaad te zaaien! Gebruik bij voorkeur snelkiemende graszaden die geschikt zijn om gazons mee door te zaaien. Dit zogenoemde herstel graszaad kiemt binnen enkele weken en kenmerkt zich door de snelle vestiging van het gras. Voor je het weet kun je weer genieten van een dichtgegroeid gazon dat niet dor of droog is, maar frisgroen.
Gras bijzaaien - best verkochte graszaden
Het is niemand ontgaan dat de zomers steeds warmer en droger worden. Nu viel het de afgelopen zomer mee, maar de jaren ervoor waren wel problematisch voor de natuur en dus ook voor onze tuin. Het kan zeker geen kwaad om hierop te anticiperen door de tuin stap voor stap klimaatbestendig te maken. Wist je dat je de droogte kunt verslaan met gras dat ook tijdens de meest uitdagende weersomstandigheden sterk blijft? Het kan met Dry & Strong. Dit grasmengsel heeft een hoog aandeel rietzwenkgras. Dit is een grassoort die extra diep wortelt in de bodem. Hierdoor is de grasplant in staat om ook voeding te halen uit diepere lagen van de bodem. Doordat er veel voedingsstoffen worden opgeslagen in het wortelstelsel, is het gras optimaal gewapend tegen langdurige droogteperiodes.
#3 Aandrukken van de grond
Om het pas gezaaide graszaad een kickstart te geven, is het goed om een bodemverbeteraar aan te brengen op de toplaag. Neem bijvoorbeeld OrgaMix Bodemverbeteraar. Dit product bevat hoogwaardige organische materialen die de bodemstructuur verbeteren. Deze meststof kan voorafgaand of tijdens het zaaien uitgestrooid worden. Druk vervolgens de grond aan zodat de zaden contact maken met de aarde. Hark het eventueel licht in of gebruik een tuinwals.
#4 Bemest het gras
Het graszaad is inmiddels gekiemd en het gazon is dichtgetrokken. Tijd om het jonge gras te voorzien van een langdurige voedingsstroom. Onze voorkeur gaat uit naar organische mest. De toegevoegde NPK-voedingsstoffen voeden het gras, terwijl de organische stoffen en sporenelementen de bodem doen verbeteren.
Gebruik altijd een gazonmest die aansluit op de tijd van het jaar. In de lente kun je het beste een stikstofrijke voorjaarsmeststof gebruiken om de grasgroei te stimuleren. Tijdens de herfst gebruik je idealiter een meststof met een hoog kaliumgehalte. Strooi in dit geval een specifieke gazonmeststof voor het najaar.
Onze keuze voor bemesting in het voorjaar:
Onze keuze voor bemesting in het najaar:
#5 Beregen het gazon
Gazononderhoud houdt niet op bij bemesten. Alhoewel we in ons kikkerland veel regenachtige dagen hebben, is het soms alsnog belangrijk om het gazon te besproeien. Graszaadjes hebben tenslotte ook vocht nodig om te kunnen kiemen. Het is sowieso verstandig om de eerste vier weken na het zaaien te sproeien. Verder moet je het gazon sproeien tijdens de warme zomermaanden. Doe dit in de vroege ochtend of ‘s avonds na zonsondergang, om verbranding van het gras te voorkomen.