Een groene tuin in 5 eenvoudige stappen
Het hebben van een groene tuin is een genot. Het ziet er mooi uit, werkt ontspannend en het is een gezonde en duurzame keuze. Het maakt niet uit of je nu een doorgewinterde tuinier bent of dat je net komt kijken in de wereld van tuinieren, want deze vijf stappen zullen je verder helpen bij het realiseren van jouw persoonlijke groene oase. Veel plezier!
Waarom is een groene tuin goed?
Veel onderzoeken wijzen de vele voordelen van het hebben van een groene tuin (of huis) uit. Zo is groen aantrekkelijker, kan het leiden tot een betere concentratie en een hogere productiviteit. Ook heeft groen een rustgevend effect op je, wat uiteindelijk neerkomt op minder stress. En we weten allemaal dat minder stress altijd gewenst is! Dus vooral voor iedereen die veel in en om zijn/haar huis leeft, is het hebben van een groene tuin een groot voordeel.
Stappenplan voor het creëren van een groene tuin
Het is een misvatting dat een groene tuin duurder is dan een versteende tuin. Je kunt, zonder diep in de portemonnee te tasten, je tuin vergroenen. En dat zonder al te veel tijd en energie! Om te kunnen genieten van alle voordelen die groen ons kan bieden, is het aan te raden om een groene tuin te creëren. Hieronder doorlopen we vijf belangrijke stappen voor het creëren van een groene, levende tuin.
Stap 1: Zorg voor een levende bodem
Een gezonde tuin staat gelijk aan een gezonde bodem. Een gezonde bodem is de basis van een rijke, vruchtbare omgeving waar planten en bloemen gezond kunnen groeien. Het toevoegen van compost of meststoffen aan de bodem zal deze verbeteren. Niet alleen in structuur, maar ook in alle voedingswaarden die je toevoegt. Wij moedigen vooral het gebruik van organische meststoffen aan. Dit zijn meststoffen van organisch materiaal die een langdurige werking hebben in je bodem.
Ook is het belangrijk dat een gezonde bodem de juiste pH-waarde heeft. Om dit op een goede manier te meten, is het aan te raden om een bodemtester te gebruiken. Deze testers zullen zowel de pH-waarde van je bodem als de missende voedingsstoffen meten. Merk je op dat de bodem te zuur is? Dan is het aan te raden om kalk te gebruiken. Hierdoor geef je planten, grassen en bloemen de kans om beter te gedijen in jouw tuin.
Stap 2: Kies groen waar dieren van kunnen eten
Een tuin die niet alleen jou aantrekt, maar ook verschillende soorten dieren, is een teken van een gezond ecosysteem! Overweeg bijvoorbeeld het planten van bloemen zoals phacelia en kleine afrikaantjes. Deze zijn niet alleen prachtig, maar zullen ook bijen aantrekken. Ook kun je kiezen voor een speciaal bloemenmengsel (bijenbloemen) dat ontwikkeld is voor het aantrekken van bijen. Vogels zullen dol zijn op bessenstruiken zoals de vuurdoorn of de braam. Denk ook aan het installeren van bijenhotels en vogelvoederstations om een gastvrije omgeving te creëren.
Ook kun je je eens verdiepen in het gebruik van kruiden. Het aanleggen van een kruidentuin zorgt niet alleen voor extra smaak in je keuken, maar zal ook vlinders en bijen aantrekken. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld munt of basilicum, maar je kunt ook kijken naar een tuinkruidenmengsel. In dit mengsel vind je 21 meerjarige kruiden die sterk zullen ruiken in je tuin. Het is een feit dat niet alleen jij dit zal ruiken, maar ook alle beestjes in je tuin. Win-win!
Stap 3: Bespaar geld door slimme beplanting
Het creëren van een groene tuin hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Je brengt eigenlijk een stuk natuur terug, dus zo veel hoeft dat niet te kosten. Begin daarom met het selecteren van meerjarige planten. Deze planten en bloemen komen ten minste drie jaar terug, waardoor je niet elk jaar opnieuw tijd en energie hierin hoeft te steken. Ook is het kiezen van inheemse bloemen altijd een goede optie. Inheemse planten komen van oorsprong uit dit klimaat en kunnen zich daarom als geen ander redden hier.
Koop ook geen volgroeide planten, maar ga lekker zelf zaaien! Een klein klusje waar je al snel de vruchten van kunt plukken. Let ook op dat je je bloemzaden kunt bewaren. Heb je wat bloemenzaad over? Bewaar dit dan op een donkere, droge en koele plek!
Overweeg ook de principes van een traditionele tuinindeling. Door de principes van permacultuur te omarmen, kun je een tuin ontwerpen die efficiënter gebruikmaakt van ruimte en natuurlijke hulpbronnen. Upcyclen is een andere geweldige manier om geld te besparen; gebruik bijvoorbeeld oude pallets om verticale tuinen te creëren of maak zelf compostbakken van gerecyclede materialen.
Stap 4: Eet groenten en fruit uit eigen tuin
Een moestuin beginnen is niet alleen erg leuk, maar ook duurzaam en belonend! Je kunt eventueel beginnen met het kweken van makkelijker gewassen zoals bladgroenten, tomaten en kruiden. Op die manier kun je stukje bij beetje leren wat welk gewas nodig heeft. Dit is een geldbesparende optie, helemaal met de prijzen in de supermarkten tegenwoordig. Daarnaast vinden veel mensen het een enorm leuke hobby. Die zaadjes die je nu zaait, belanden binnenkort als volgroeide groenten op je eigen bord!
Stap 5: Geef water de ruimte
Een groene tuin zal geen groene tuin zijn zonder water. Daarom is een goed werkend watersysteem cruciaal voor een groene tuin. Overweeg het installeren van een regenwateropvangsysteem om gratis irrigatiewater te verzamelen. Voor een meer geavanceerde aanpak zijn er slimme irrigatiesystemen en tuinsproeiers die je tuin automatisch kunnen bewateren op basis van de behoeften van de planten.
Zorg ervoor dat je water geeft op de juiste tijden: vroeg in de ochtend is meestal het meest efficiënt. Investeer in kwalitatieve tuinslangen en sproeiers voor een gelijkmatige verdeling van water. Overweeg ook het gebruik van mulch rond planten om waterverdamping te verminderen. Duurzame regentonnen en slimme irrigatiekits zijn beschikbaar voor diegenen die hun tuin waterbewust willen beheren.
Extra tips voor een groene tuin
Naast de vijf hoofdstappen zijn er talloze extra tips om je groene tuin te perfectioneren.
- Vermijd pesticiden. Vooral in een tuin waar je bijen, vlinders of vogels wilt aantrekken, is het gebruik van pesticiden af te raden.
- Kies voor planten van verschillende formaten en soorten. Hier trek je verschillende soorten insecten mee aan, waardoor de biodiversiteit wordt vergroot.
- Kies bloeiende planten met een verschillend bloeiseizoen. Hierdoor hebben insecten en belangrijke bestuivers langer te eten. Kijk daarom eens naar een herfstbloemenmengsel.
- Voeg een nestkastje, vogelbad of waterschaal toe aan je groene tuin. Op die manier geef je vogels een reden om terug te keren naar jouw tuin.
- Vogelvoer is uiteraard ook zeer aan te raden, gezien vogels dit hard nodig hebben. Vooral in de koudere maanden.
- Houd rekening met zon en schaduw. Vind uit waar de zon staat in jouw tuin en zet juist op deze plek planten neer die veel zon nodig hebben. In de schaduw kun je kijken naar planten die kunnen overleven op een plek met weinig zon.
We mogen wel stellen dat er genoeg te doen is om je tuin lekker te vergroenen! Mocht je toch nog vragen hebben, twijfel dan niet om contact op te nemen met Graszaaddirect. Wij helpen je uiteraard graag verder met het creëren van jouw groene droomtuin.