Een nieuw gazon aanleggen
19/04/2023 - 15:32

Een nieuw gazon aanleggen

Of je nu droomt van een speelparadijs voor de kids, een fijn lounge gedeelte of een bloemrijke oase, het aanleggen van je gazon is het startpunt van jouw buitenleven. In deze blog delen we slimme tips en keuzes om jouw droomtuin werkelijkheid te maken. Vanaf de juiste afmetingen tot het perfecte gras, ontdek hoe je jouw perfecte gazon aanlegt waar je keer op keer van kunt genieten.

Inhoud

Een nieuw gazon aanleggen: hier moet je op letten!

Bij het aanleggen van een nieuw gazon zijn diverse factoren belangrijk. Als eerste is het belangrijk om te bepalen hoe groot je gazon moet worden, rekening houdend met de beschikbare ruimte in je tuin. Denk ook goed na over het doel van je gazon: wordt het een speelplek, een siertuin, of een combinatie van beide?

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen of het gazon voornamelijk in de schaduw of in de zon komt te liggen. Dit heeft invloed op de keuze van het graszaad of de graszoden, aangezien niet alle grassoorten even goed gedijen in dezelfde omstandigheden. De locatie van het gazon bepaalt ook de benodigde hoeveelheid water en onderhoud.

Een andere overweging is om te bepalen waarmee je jouw gazon wil realiseren. Kies je ervoor om gras te zaaien, of gaat je voorkeur uit naar het leggen van graszoden? Gras zaaien is goedkoper, terwijl graszoden sneller resultaat opleveren. Maak een weloverwogen keuze op basis van je budget, tijd en de gewenste uitstraling van je nieuwe gazon. Het nadenken over deze aspecten voorafgaand aan de aanlegfase zal resulteren in een gazon dat voldoet aan jouw specifieke wensen en eisen.

Welke grondsoort heb je?

Voordat je de handen uit de mouwen steekt, is het slim om te ontdekken welke grondsoort je tuin heeft. De bodem vormt immers de basis voor een gezond gazon, waar gras zijn voedingsstoffen uit haalt. Elke grondsoort heeft zijn eigen karakteristieken: kleigrond is van nature voedingsrijk, terwijl zandgronden meestal minder voedingsstoffen bevatten. Welke grond je hebt, beïnvloedt dus welke meststoffen je nodig hebt en hoe vaak je deze moet toepassen. Twijfel je over je grondsoort? Geen zorgen, voer een bodemtest uit of raadpleeg de grondsoortenkaart voor wat extra houvast. Zo leg je de basis voor een gezond gazon.

Welke grassoort wil je gebruiken?

Om een geschikt grasmengsel te kiezen, is het belangrijk om te bepalen waarvoor je het gazon gaat gebruiken. Maar welk graszaad kan je kopen? Als je een gezin hebt met (jonge) kinderen en huisdieren dan zoek je hoogstwaarschijnlijk naar graszaad dat bestand is tegen regelmatige betreding. In dit geval is speelgras of graszaad voor sportvelden een geschikte optie. Ligt het gazon grotendeels in de schaduw? Ook daar bestaan specifieke graszaden voor! Schaduwgras kenmerkt zich door zijn groeikracht in de schaduw, maar levert in de zon eveneens goede prestaties. Voor de perfectionisten onder ons is er ook graszaad voor siergazons. Deze mengsels bestaan uit fijnbladige grassoorten die een chique uitstraling geven aan je gazon.

Een gazon aanleggen met graszaad of graszoden?

Wanneer het aankomt op het aanleggen van een nieuw gazon, sta je voor de keuze tussen graszaad en graszoden. Ga je graszaad zaaien of leg je toch zoden? Beide opties hebben hun eigen voordelen en overwegingen. Graszaad biedt flexibiliteit en is budgetvriendelijk, terwijl graszoden snel resultaat opleveren met direct groen. In deze afweging spelen factoren zoals tijd, budget en gewenst eindresultaat een rol. Ontdek welke optie het beste aansluit bij jouw wensen. 

Mocht je onze persoonlijke voorkeur willen weten, dan zal dat uiteraard uitgaan naar een mooi gazon met graszaad. Je zult al snel de jonge zaailingen zien en invloed hebben op hun gezondheid. De verzorging van je nieuwe gazon kan een ware hobby worden, net als voor vele andere tuiniers! Wil je meer lezen over gras zaaien? Je leest het in onze blog ‘Zelf gras zaaien, zo doe je dat’.

Duurzaam klaver gazon aanleggen

Het aanleggen van een duurzaam klavergazon wordt steeds populairder, en dat is niet zonder reden. Deze groene trend biedt diverse voordelen voor zowel het milieu als je tuin.

Microklaver is een natuurlijke stikstofbemester, wat betekent dat je minder kunstmest of andere meststoffen nodig hebt. Het heeft minder water nodig, is bestand tegen droogte en trekt nuttige insecten aan. Kortom, een duurzaam klavergazon is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor een gezonde en onderhoudsvriendelijke tuin. Ontdek hoe jij kunt bijdragen aan deze groene beweging in je eigen groene oase en lees er alles over in onze blog: ‘Duurzaam gazon aanleggen’.

Wanneer kun je een gazon aanleggen?

Gras zaaien is bijna het hele jaar door mogelijk, maar het is belangrijk om rekening te houden met meerdere weersomstandigheden. In de winter, wanneer de temperaturen laag zijn, groeit gras niet. Over het algemeen wordt aanbevolen om te wachten tot de bodemtemperatuur minstens 10 °C is, omdat gras bij deze temperaturen het beste kiemt en groeit. Geduld loont, aangezien warmer weer de graszaden sneller laat ontkiemen en de kans op onkruid en andere ongewenste begroeiing vermindert. Het optimale moment om nieuwe gazons aan te leggen is vaak in september.

Na de zomer behoudt de bodem een goede temperatuur, terwijl de dagen en nachten in de herfst langer en vochtiger worden. Deze combinatie van een warme bodem en hogere luchtvochtigheid creëert perfecte omstandigheden voor graszaadkieming. Voor meer gedetailleerde informatie over het ideale zaaimoment verwijzen we je graag naar ons blogartikel: ‘Wanneer kun je het beste gras zaaien?’.

Een nieuw gazon aanleggen op een oud gazon

Is het mogelijk om een nieuw gazon aan te leggen bovenop een bestaand gazon? Zeker, maar de keuze hangt af van de staat van je huidige grasmat. Bijzaaien met doorzaai-/herstelgras is een slimme zet als je gazon nog redelijk gezond is, maar wat liefdevolle aandacht kan gebruiken, vooral voor het wegwerken van kale plekken en het bevorderen van de groei.

Als je bestaande gazon echter behoorlijk verzwakt of beschadigd is, kan het volledig vernieuwen van het gazon een betere optie zijn. Hierdoor krijg je de kans om de bodem te verbeteren en helemaal opnieuw te beginnen.

Wanneer moet je dan kiezen voor bijzaaien en wanneer voor een geheel nieuw gazon? Deze beslissing hangt nauw samen met de algehele gezondheid van je gazon en je specifieke doelen. Overweeg bijzaaien voor een snelle opknapbeurt en een nieuw gazon als je een frisse start wilt maken en de bodem opnieuw wilt aanpakken.

Gazon aanleggen stappenplan

Het creëren van een nieuw gazon kan een lastig klusje zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom is het van belang te weten wanneer welke stap te nemen. Wil je te werk gaan als een professional? Volg dan dit vijfstappenplan.

Stap #1: Bodem vrijmaken van mos en onkruid

Begin met een schone lei. Verwijder voor het zaaien mossen, onkruid, (dode) plantenresten, wortels, takken en steentjes. Hierdoor vermijd je concurrentie tussen graszaden en andere (onkruid)planten, wat resulteert in een optimale kieming. Zorg ervoor dat je na het voorbereiden van het zaaibed snel zaait om het terugkeren van ongewenste begroeiingen te minimaliseren.

Stap #2: Bodem egaliseren

Soms is de grond niet helemaal egaal. Als dat het geval is, is het aan te raden om het oppervlak te egaliseren. Gebruik hiervoor eventueel een tuinwals. In onze blog 'Hoe kun je het beste de tuin egaliseren?' lees je stap voor stap hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Stap #3: Een bodemverbeteraar aanbrengen

Verrijk de bodem met een bodemverbeteraar. Deze bevatten een klein percentage NPK-voedingsstoffen voor snelle kieming en zijn rijk aan organische materialen die bijdragen aan een gezonde bodemstructuur. Controleer ook de zuurgraad met een bodemtester. Is de bodem aan de zure kant? Strooi dan gazonkalk om de pH-waarde te neutraliseren.

Stap #4: Nieuw gras aanleggen

Een nieuw gazon begint met het zaaien van gras. Kies het juiste graszaad voor jouw behoeften en verspreid het gelijkmatig over het voorbereide zaaibed volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap #5: Het gazon bewateren

Na het zaaien is voldoende water geven essentieel. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Geef het gazon regelmatig water totdat het gras goed is gevestigd. Het is van essentieel belang om de bodem vochtig te houden, zolang er maar voldoende afwatering is. Hiermee voorkom je mogelijke problemen zoals wortelrot en schimmels. Houd echter altijd de juiste dosering in gedachten: het is beter om regelmatig licht te sproeien dan in één keer te veel water te geven. In de beginfase is het graszaad namelijk nog kwetsbaar en kan het gemakkelijk wegspoelen bij overmatige watergift. Met een volwassen gazon gelden andere regels. In onze blog ‘Gazon sproeien’ lees je alles over deze regels.

Onderhoud van een nieuw gazon

Eenmaal gestart met je nieuwe gazon, is het belangrijk om zorgvuldig tuinonderhoud te plegen om te verzekeren dat het gezond en weelderig groeit. Ontdek hieronder enkele tips voor het onderhoud van je pas gezaaide gras:

  • Houd de grond gelijkmatig vochtig in de eerste weken.
  • Bescherm het jonge gras tegen beschadiging door te voorkomen dat mensen erop lopen.
  • Wacht tot het gras acht tot tien centimeter hoog is en stel de maaimachine in op een hogere stand.
  • Gebruik lichte mest om je gazon te bemesten na de eerste paar maaibeurten voor gezonde groei.
  • Houd het gazon vrij van onkruid om concurrentie met het jonge gras te voorkomen.
  • Geef het nieuwe gazon de tijd om zich volledig te ontwikkelen en geniet van het groeiende resultaat.

Voor het eerst gras maaien

Laat het gazon iets langer staan, zodat het mooi dicht kan trekken. Op den duur is het tijd voor de eerste maaibeurt. Maai de toppen van de grasmat af tot een hoogte van ongeveer vijf centimeter. Vervolgens kun je het telkens iets korter maaien, tot ongeveer drie of vier centimeter. Maar pas op dat je het niet te kort maait, want dan loop je het gevaar dat je geel gras krijgt.

De eerste onderhoudsbemesting

Het grasmaaien gaat ten goede van het welzijn van je nieuwe gazon. Het betekent ook dat de grassprieten weer aan het werk moeten om te groeien. Hierbij verbruiken ze veel voedingsstoffen. Voeding is noodzakelijk voor gras om goed te kunnen groeien. Op voedingsarme bodems kunnen grassen niet goed functioneren. Als gras slecht groeit, dan wordt de mat kaler en krijgen onkruiden en mos de kans om een plekje te vinden tussen het gras. Geef daarom, ongeveer na de derde maaibeurt, een bemesting. Gebruik een organisch-minerale meststof. Deze gazonmest beschikt over de belangrijkste voedingsstoffen. Daarnaast bevat dit product ook organische stoffen die de grond verbeteren.

De kostprijs voor het aanleggen van een gazon

Bij de keuze tussen gras zaaien en graszoden leggen spelen de kosten vaak een belangrijke rol. Over het algemeen is gras zaaien goedkoper dan het leggen van graszoden. De geschatte kosten voor het laten aanleggen van een nieuw gazon variëren en zijn sterk afhankelijk van de methode die je kiest.

Voor graszaad liggen de geschatte kosten per vierkante meter doorgaans lager dan voor graszoden. Het exacte prijsverschil kan variëren afhankelijk van factoren zoals het gekozen graszaad, de bodemkwaliteit en eventuele voorbereidende werkzaamheden. Het is raadzaam om offertes aan te vragen en de specifieke omstandigheden van je tuin in overweging te nemen bij het bepalen van de meest kosteneffectieve aanpak voor het aanleggen van jouw gazon. Mocht je willen weten hoeveel graszaad je nodig hebt voor jouw tuin? Neem dan gerust contact op met Graszaaddirect! Wij helpen je graag verder.

Reacties

Hallo Peter, dat hangt een beetje af van de voedingswaarden van de bodem. Voedingsrijke bodems hoeven niet per se bemest te worden bij het doorzaaien van het gazon. Schrale grond kan wel bemest worden, met een topdressing of bodemverbeteraar. Je kunt ook een aantal weken wachten en het gazon bemesten nadat de graszaden zijn ontkiemt.
Patrick - Team Graszaaddirect - 24/04/2023 - 09:03
ik wil graag weten of je na het doorzaaien van een gazon een topdressing moet gebruiken, en wat voor topdressing?
peter - 22/04/2023 - 10:14