Een onderhoudsvriendelijke tuin in 8 stappen
22/11/2023 - 15:10

Een onderhoudsvriendelijke tuin in 8 stappen

Het idee van een weelderige tuin die weinig onderhoud vergt, spreekt velen van ons aan. Een groene oase waarin je kunt ontspannen zonder je zorgen te maken over constant snoeien, wieden en verzorgen. Maar hoe transformeer je jouw buitenruimte in zo'n onderhoudsvriendelijk plek? In deze blog delen we een praktisch stappenplan, waarbij we dieper ingaan op slimme keuzes, handige tips en planten die weinig zorg nodig hebben. 

Hoe maak ik een onderhoudsvriendelijke tuin?

Laten we gelijk voorop stellen dat een onderhoudsvriendelijke tuin niet gelijk hoeft te staan aan een betegelde, lege tuin. In een tuin vol tegels is namelijk best wat onderhoud nodig. Zo moet je het onkruid regelmatig weghalen, de tegels schoonspuiten en eventuele planten in bakken water geven. Ook worden tegels erg heet in de zomer, waardoor de temperaturen flink op kunnen lopen. En dan hebben we het nog niet eens over het irrigatieprobleem dat een betegelde tuin met zich meebrengt.

Het creëren van een onderhoudsvriendelijke, groene tuin vergt eventjes wat werk, maar dat laat zich zeker uitbetalen in de loop der tijd! 

Stappenplan voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Nu we de basisbeginselen hebben behandeld, gaan we dieper in op het praktische aspect. Hier presenteren we een gestructureerd stappenplan in acht eenvoudige stappen, van het slim benutten van de beschikbare ruimte tot het opstellen van een simpel onderhoudsplan.

Onderhoudsvriendelijk tuinpad

Stap 1: Maak goed gebruik van de ruimte die je hebt

Denk aan de toekomst wanneer je je tuinruimte ontwerpt. Kies voor planten die zichzelf goed onderhouden en weinig eisen stellen, en vermijd overmatig gazon dat frequent zorg nodig heeft. Overweeg container- of verhoogde bedden om onkruidgroei te minimaliseren. Maak gebruik van duurzame, onderhoudsarme materialen voor paden en terrassen. Denk na over de lay-out van je planten en structuren, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot verzorging zonder te veel gedoe. Een slimme indeling van je tuin zorgt niet alleen voor visuele aantrekkingskracht, maar minimaliseert ook het onderhoud, zodat je meer tijd hebt om van je tuin te genieten.

Stap 2: Zorg voor een onderhoudsarme basis

De basis van een onderhoudsvriendelijke tuin hoeven geen tegels te zijn. Verdiep je in plaats daarvan in verschillende andere mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens naar microklaver in plaats van gras. Deze langzaam groeiende plant vereist minder frequent maaien dan traditioneel gras, waardoor je kostbare tijd bespaart en het lawaai van de grasmaaier beperkt blijft. Bovendien fungeert microklaver als natuurlijke stikstofbemester, waardoor de behoefte aan kunstmest afneemt. De droogtetolerantie van microklaver vermindert de noodzaak van overmatig water geven, terwijl de dichte groei helpt bij het onderdrukken van onkruid. Kortom, de overstap naar microklaver legt een onderhoudsvriendelijke basis voor een groene en weelderige tuin. Ook kun je kiezen voor bodembedekkers of vaste planten in je tuin ter vervanging van een gazon. Hartstikke groen, zonder al het bijkomende werk.

 

Stap 3: Bodembedekkers als onkruidpreventie

Bodembedekkers zijn laagblijvende planten die al gauw een dichte deken zullen vormen over de grond. Hierdoor zal onkruid verstikt worden en niet snel de kans krijgen om weer op te komen. Bodembedekkers hebben een weinig eisend karakter waardoor het onderhoud hiervan een fluitje van een cent is. Er zijn veel verschillende soorten bodembedekkers te vinden, waaronder schildzaad, Kaaps vergeet-me-nietje, muurzeepkruid, kleine tijm, blauwkussen, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos. En kies vooral ook voor een bodembedekker die jij mooi vindt. Zo heeft het blauwkussen bloemetjes met een prachtige, opvallende, paarse kleur, terwijl hoornbloem witte bloemetjes produceert met een meer natuurlijk uiterlijk. 

 

Stap 4: Vaste planten voor langdurige schoonheid

Duurzaam tuinieren begint met de juiste keuze van vaste planten. Deze betrouwbare groeiers vragen weinig onderhoud maar leveren langdurige visuele aantrekkingskracht. Van bloeiende soorten tot textuurrijke bladplanten, vaste planten voegen een blijvende charme toe zonder de noodzaak van frequente vervanging. Door te kiezen voor vaste planten leg je de basis voor een tuin die niet alleen mooi is, maar ook gemakkelijk te onderhouden is. Eenjarige bloemen zullen vaak maar een jaar in je tuin te zien zijn. Meerjarige planten zullen tenminste drie jaar te zien zijn in je tuin. Dat houdt dus in dat je een keer zaait in het voorjaar, en dat je daar 3 jaar later nog steeds van kunt genieten! Later in deze blog zullen we een lijst maken met verschillende vaste planten. 

Stap 5: Kruiden en kruipende planten in de voegen

Laat je tuin niet beperkt blijven tot de traditionele bedden – ontdek de kracht van voegen. Vul deze ruimten tussen tegels of stenen met kruiden en kruipende planten. Kweek je eigen kruiden! Kruiden voegen niet alleen smaak toe aan je gerechten, maar ook een verfrissende geur aan je buitenruimte. Kruipende planten zorgen voor een natuurlijk tapijt, verminderen onkruidgroei en geven een speels karakter aan je tuin. Door deze ogenschijnlijk kleine plekjes te benutten, voeg je niet alleen functionaliteit toe, maar ook een vleugje natuurlijke schoonheid aan je onderhoudsvriendelijke tuin. 

 

Stap 6: Duurzame materialen voor langdurig onderhoud

De sleutel tot een onderhoudsvriendelijke tuin ligt niet alleen in de planten, maar ook in de materialen die je kiest. Wij zijn voorstander van de keuze voor duurzame materialen die tegen een stootje kunnen en weinig onderhoud vergen. Denk aan (mogelijk gerecyclede)  robuuste houtsoorten, zoals geïmpregneerd hout of hardhout, voor terrassen en paden. Overweeg ook gerecyclede materialen, zoals composiet, voor een milieuvriendelijke keuze met minimale vereisten op het gebied van onderhoud. Door slim te kiezen bij de aanleg, creëer je een tuin die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook toekomstbestendig met weinig noodzaak voor voortdurende inspanningen. Ook is duurzaam materiaal vaak biologisch afbreekbaar en kan het bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit.  

Onderhoudsvriendelijke bloemenweide

Stap 7: Kies voor een bloemenweide met beperkt maairegime

Een bloemenweide klinkt als heel veel werk, maar het tegenovergestelde is juist waar! Een bloemenweide biedt tal van voordelen die vaak worden onderschat. Het is niet alleen een lust voor het oog en de neus, maar vraagt ook weinig tot geen onderhoud, met een altijd veranderende vegetatie. Bovendien ondersteunt het diverse dier- en insectensoorten, is het zeer budgetvriendelijk en draagt het bij aan de versnelling van het natuurlijke proces van biodiversiteit. Een bloemenweide aanleggen doe je met bloemenzaad. Het is natuurlijk wel belangrijk om te kijken welk bloemenmengsel je wil gaan zaaien, gezien de een een langere levensduur kan hebben dan de ander. Kies daarom voor een bloemenmengsel waar ook meerjarige bloemen in zitten, gezien deze bloemen het meerdere jaren volhouden. 

 

Stap 8: Stel een simpel onderhoudsplan op

Wanneer je alle vorige stappen hebt doorlopen, is het nu aan jou om een persoonlijk onderhoudsplan te gaan maken. Dit hangt volledig af van de basis in je tuin (bijvoorbeeld gras of microklaver), het materiaal dat je gaat gebruiken en de verschillende planten die je hebt uitgekozen. Verdiep je in de frequentie van het onderhoud hiervan en maak vervolgens een jaarplan. Moet je bijvoorbeeld eens per jaar maaien? Plan dit dan in. Op die manier weet je precies hoe het staat met je tuin en het onderhoud hiervan. Een korte tijdinvestering zal je uiteindelijk op de lange termijn veel tijd gaan schelen!

Welke planten hebben weinig onderhoud nodig?

Vaste planten hebben weinig onderhoud nodig. Hieronder hebben wij enkele onderhoudsvriendelijke planten voor je op een rijtje gezet:

Extra tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Tot slot, bieden we enkele extra tips om je tuinonderhoud verder te minimaliseren. Van waterbeheer tot slim tuinieren, deze aanvullende suggesties maken jouw groene ruimte nog gemakkelijker te beheren.

  • Een sedumdak is een duurzame, onderhoudsvriendelijke optie die ook nog eens de biodiversiteit vergroot. Het draagt ook bij aan natuurlijke isolatie, milieuvriendelijkheid en een lange levensduur. Het vereist weinig onderhoud na de installatie en voegt een duurzame en esthetisch aantrekkelijke dimensie toe aan je buitenruimte.

 

  • Ook het aanleggen van een prairietuin is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en waterbesparend. Een prairietuin is een tuinontwerp dat zijn inspiratie vindt in de ongerepte prairies van Noord-Amerika. Deze tuinen kenmerken zich door het gebruik van inheemse grassen en wilde bloemen die floreren in open, zonnige omgevingen. Prairietuinen trekken ook diverse insecten en vogels aan. Ze bieden esthetisch plezier door de kleuren en texturen van inheemse planten gedurende het groeiseizoen. Deze tuinen dragen bij aan biodiversiteit en benutten water en voedingsstoffen efficiënter dan traditionele tuinen, wat een win-win situatie oplevert voor zowel jouw tuinplezier als de natuurlijke omgeving.

 

 

  • Wil je toch gras in plaats van microklaver? Kies dan de juiste onderhoudsvriendelijke graszaadmengsels. Sommige grasrassen staan erom bekend meer onderhoudsarm te zijn dan andere. Denk hierbij aan rood zwenkgras en veldbeemdgras. Ook zijn er verschillende graszaadmengsels bij Graszaaddirect te vinden die bedoeld zijn voor een onderhoudsvriendelijk gazon, waaronder onderstaand graszaad.

 

 

Wij gunnen het iedereen die niet genoeg tijd heeft om elke dag in de tuin bezig te zijn: een onderhoudsvriendelijke tuin. Tegenwoordig zijn er zo veel opties om je tuin zowel groen als onderhoudsarm te maken. Mocht je toch nog een vraag hebben, twijfel dan niet om contact met Graszaaddirect op te nemen. Wij helpen je graag verder met het creëren van een tuin waarin je elke dag opnieuw kunt genieten. Ook kun je hieronder jouw eigen ervaringen en tips achterlaten. Zo kunnen we elkaar helpen om met z’n allen te gaan genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft!