Emelten in het gazon bestrijden
Is jouw gazon het slachtoffer geworden van emelten? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf! Deze schadelijke larven kunnen immers een serieuze bedreiging vormen voor je gazon. Het is belangrijk om ze zo snel mogelijk te identificeren, zodat je de schade kunt beperken. In dit artikel geven we je de nodige handvatten om emelten effectief te kunnen bestrijden.
Inhoud
- Wat zijn emelten?
- Wat is het verschil tussen engerlingen en emelten?
- Hoe herken je emelten in het gazon?
- Het schadebeeld van emelten in gras
- Wanneer kun je het beste emelten bestrijden?
- Hoe kun je emelten bestrijden?
- Hoe kun je emelten in het gazon voorkomen?
Wat zijn emelten?
Emelten zijn de larven van de langpootmug Tipula. De meest schadelijke en meest voorkomende langpootmuggen in Nederland zijn Tipula Oleracea en Tipula Paludosa. Emelten zijn grijsbruin tot grijszwart van kleur, tussen de vier en zes centimeter lang en hebben een leerachtige huid. Ze zijn vooral 's nachts actief en kunnen zowel boven als onder de grond schade veroorzaken aan je gazon door gras en wortels te consumeren.
Emelten zijn te herkennen aan hun grijsbruine tot grijszwarte kleur.
Wat is het verschil tussen engerlingen en emelten?
Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers, terwijl emelten de larven zijn van de langpootmug. De plaaginsecten worden vaak met elkaar in verwarring gebracht. Toch zijn ze vrij makkelijk van elkaar te onderscheiden.
- Emelten kun je herkennen aan hun recht lichaampje. Ze zijn pootloos en redelijk donker van kleur.
- Engerlingen hebben een C-vormig lichaam met zes pootjes. Ze zijn overwegend wit van kleur en herkenbaar aan hun bruine kop.
De verschillen tussen de uiterlijke kenmerken van emelten en engerlingen.
Beide plaaginsecten komen in het gazon voor, maar vergen wel een andere bestrijdingsmethode. Heb je last van engerlingen? Dan verwijzen we je graag door naar het artikel: ‘Engerlingen in het gazon bestrijden’.
Hoe herken je emelten in het gazon?
Emelten zijn in het gazon redelijk makkelijk te herkennen. Heb je het idee dat je gras kaalgevreten wordt door dit plaaginsect? Emelten hebben de volgende uiterlijke kenmerken:
- Een wormachtig uiterlijk
- De vorm van hun lichaam is cilindrisch
- De textuur van hun lichaam is zacht
- Emelten bevatten geen pootjes
- De kleur van hun lichaam is grijsbruin of grijszwart.
- Emelten zijn enkele centimeters lang. Hiermee zijn ze langer dan engerlingen.
Het is niet altijd makkelijk om emelten te spotten in het gazon. Dit komt doordat ze meestal onder de grond zitten. Ze verplaatsen zich in de bovenste bodemlaag, waar ze zich ontwikkelen tot volwassen langpootmug. Er zijn een aantal handige trucs om emelten in het gras te herkennen.
- Schijn ‘s nachts met een zaklamp op je gazon. Emelten laten zich dan vaker zien, aangezien het ware nachtkrabers zijn.
- Til simpelweg een stukje van je grasmat op om te kijken wat zich schuilhoudt in de bodem.
- Tenslotte kun je emelten in het gazon herkennen aan het spoor van vernieling dat ze vaak met zich meebrengen. Hier zullen we even wat uitgebreider op ingaan.
Het schadebeeld van emelten in gras
Emelten voeden zich met de wortels van jouw gazon. Om uit te kunnen groeien tot een sterke langpootmug, is organisch materiaal erg wenselijk voor de emelt. Daarom kun je last krijgen van het onderstaande problemen:
- Schade aan wortels. Emelten voeden zich met de wortels van je gazon, wat leidt tot verzwakking van het gras doordat de wortels minder voedingsstoffen en water kunnen opnemen.
- Gele, verzwakte plekken in het gazon. De verzwakte grasmat vertoont uiteindelijk gele, verzwakte, en verdorde plekken, waarbij de grootte van de schade afhangt van de omvang van de emeltenplaag.
- Makkelijk loskomend gras. Verzwakt gras komt makkelijker los, waardoor betreding resulteert in ongelijkheid en oneffenheden in het gazon.
- Vernielde graszoden. Bij ernstige plagen kunnen emeltenpopulaties graszoden kapot knagen, wat resulteert in grote, kale en onaantrekkelijke plekken in je gazon.
De schade van emelten is het meest duidelijk in het voor- en najaar. In deze periodes zijn emelten het meest actief. Het zijn namelijk slimme beestjes! In de zomer trekken ze dieper de bodem in zodat ze dichter bij het vocht zitten. Schade wordt hiermee dus in de zomer beperkt.
Als emelten vrij spel hebben kan de populatie flink groeien. Des te groter de plaag, des te groter de schade. De schade kan aanzienlijk oplopen en het herstel kan langdurig en duur uitvallen. Daarom is het belangrijk om emelten te voorkomen of op tijd op te sporen.
Wanneer kun je het beste emelten bestrijden?
Emelten kunnen het beste bestreden worden wanneer ze nog jong zijn. Dit is meestal in het vroege voorjaar, direct nadat ze uit de eitjes zijn gekomen. In deze levensfase zijn ze erg actief en veroorzaken ze de meeste schade aan je gazon. Een andere gunstige periode om emelten te bestrijden is in de late zomer. Rond augustus en september laten emelten zich steeds vaker zien. Ze kruipen dan naar de oppervlakte, waar ze zich voeden met graswortels.
Hoe kun je emelten bestrijden?
De meest effectieve én milieuvriendelijke manier om emelten te bestrijden is door aaltjes (nematoden) in te zetten. Hoewel chemische bestrijdingsmiddelen ook een optie zijn, raden we aan om plagen in je tuin te verhelpen met biologische oplossingen. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, dan kun je altijd nog overstappen op het zwaardere geschut. Let er wel op dat je voor het gebruik van de meeste chemische bestrijdingsmiddelen een spuitlicentie nodig hebt.
1. Aaltjes gebruiken tegen emelten
Aaltjes zijn zeer effectief tegen een breed scala plaaginsecten. Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van plaaginsecten, waaronder engerlingen en emelten. Het zijn enorm kleine wormpjes die de larven van insecten zoals de langpootmug en meikever binnendringen. Voor een oppervlakte van tien vierkante meter, heb je zo’n vijf miljoen (!) aaltjes nodig. Maar wees gerust, dit komt neer op een klein pakketje dat makkelijk door de brievenbus past!
Aaltjes nestelen zich in het lichaam van plaaginsecten waar ze een dodelijke bacterie achterlaten. Hierdoor zullen de larven snel uitsterven. In datzelfde lichaam zullen de aaltjes zich vermenigvuldigen en op zoek gaan naar de volgende larve. Dit doen ze tot elke plaaginsect in jouw gazon is uitgestorven. Zolang er nog een emelt in je bodem te vinden is, zal het aaltjesleger deze opsporen! Wanneer je gazon emeltvrij is, zullen ook de aaltjes sterven. Hun taak is immers voltooid. Plaaginsecten bestrijden met aaltjes is een doeltreffende, goedkope en milieuvriendelijke aanpak.
In beeld: de werking van aaltjes tegen emelten.
2. Emelten bestrijden met knoflook
Knoflook staat bekend om zijn natuurlijke afweermechanismen, en het kan ook effectief zijn bij het bestrijden van emelten in je gazon. Het sterke aroma en de eigenschappen van knoflook kunnen emelten ontmoedigen.
Om emelten te bestrijden met knoflook, kun je knoflooksap maken door knoflookteentjes te pletten en ze in water te laten weken. Dit knoflooksap kan vervolgens worden verdund en over de aangetaste gebieden worden gesproeid. Het is belangrijk om dit proces regelmatig te herhalen, vooral tijdens periodes waarin emelten actief zijn, in het voor- en najaar.
3. De biodiversiteit in je tuin vergroten
Mocht je niet met knoflook of aaltjes tegen emelten aan de slag willen, dan heb je uiteraard ook andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen emelten. Zo zou je kunnen werken aan het vergroten van de biodiversiteit in je tuin. Installeer nestkastjes, zaai inheemse planten en creëer verschillende habitats.
Wij vinden het lastig om emelten te spotten, maar wat dacht je van vogels? Of egels? Deze dieren pikken de emelten in je gazon er makkelijk tussenuit! Dus vermijdt kunstmest, pesticiden en werk samen met de natuur om een groene tuin te creëren.
4. Emelten chemisch bestrijden
Emelten bestrijden kan zoals gezegd ook met chemische middelen. Het is wel belangrijk om chemische pesticiden tegen emelten op de juiste manier te gebruiken. Lees altijd goed de instructies door in de omschrijving of op de verpakking van het product. Hanteer de juiste dosering om schade aan het milieu, dieren, insecten en andere organismen te beperken. Ons advies is om eerst natuurlijke bestrijdingsmethoden tegen emelten te overwegen.
Hoe kun je emelten in het gazon voorkomen?
Helaas kun je er nooit helemaal zeker van zijn dat je emelten voorkomt. Wel is het mogelijk om de kans zo klein mogelijk te maken. We hebben vijf technieken (lees: voorzorgsmaatregelen) op een rij gezet, waarmee je de kans op een eventuele kennismaking met emelten minimaliseert.
1. Gazononderhoud
Het klinkt misschien cliché, maar het is o-zo belangrijk! Door je gras regelmatig te maaien, sproeien en bemesten zorg je voor een sterk en gezond gazon. Een goed onderhouden gazon is beter bestand tegen schade door emelten.
2. Gazon beluchten
Bevorder de lucht- en watercirculatie door je gazon af en toe te beluchten. Hiermee stimuleer je de wortelgroei en voorkom je dat er plassen water op het gras blijven staan. Het gras is minder (lang) vochtig, waardoor het een minder aantrekkelijke prooi zal zijn voor emelten.
3. Voorkom overbewatering
Een te vochtige bodem zal emelten aantrekken. Hou je dan ook aan een bepaald waterschema voor je bodem. Blijf je gazon sproeien bij langdurige droogte, maar doe dit met mate.
4. Trek natuurlijke vijanden aan
Zoals we al eerder hebben aangegeven, worden emelten snel gespot door vogels, egels en loopkevers. Minder last van emelten terwijl je wel de biodiversiteit vergroot!
5. Preventief behandelen
Je kunt ook preventief aan de slag gaan met aaltjes, vooral wanneer je weet dat je gazon een ideale leefsituatie biedt aan emelten.
Kale plekken in het gazon herstellen na de emeltenplaag
Na een emeltenplaag heb je hoogstwaarschijnlijk dunne of kale plekken in je grasveld. Kale plekken kunnen hersteld worden met een grasmengsel bestaand uit vlot kiemende grassoorten. Dit zogenoemd herstelgras is speciaal ontwikkeld voor het doorzaaien van beschadigde gazons. Begin met het voorbereiden van de bodem door het te beluchten. Verrijk de bodem vervolgens met compost of een andere bodemverbeteraar. Zaai het graszaad gelijkmatig over de kale plekken en zorg voor regelmatige bewatering om het kiemproces te versnellen.
Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen, dus ga vooral aan de slag met het optimaliseren van jouw tuinonderhoud! Wij hopen dat jij de juiste handvatten hebt gekregen zodat jouw gazon geen slachtoffer wordt van de emelt. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van de specialisten van Graszaaddirect. Zij helpen jou graag verder!
Reacties
Wij hebben momenteel erg veel last van emelten. Er bevinden zich ook heel veel op de bestrating langs ons gazon. Is het mogelijk om emelten in dit jaargetijde te bestrijden? Graag jullie advies. Alvast bedankt,