Gazononderhoud kalender
Ben jij de trotse eigenaar van een gazon, of is jouw gras nog niet het visitekaartje van je tuin? Geen zorgen, dat gaan we snel veranderen! Een gazon kan een geweldige, onderhoudsvriendelijke basis zijn voor je tuin, maar dat betekent niet dat je achterover kunt leunen. Om te blijven genieten van een gezond, groen gazon, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Sommige klusjes zijn klein, andere wat arbeidsintensiever. Benieuwd wat er allemaal moet gebeuren om je gazon in topvorm te houden? Lees dan snel verder! We hebben een handige gazononderhoudskalender voor je opgesteld, zodat jij precies weet wat je wanneer moet doen.
Inhoud
Wat is een gazon onderhoudskalender?
Een gazononderhoudskalender werkt net als een gewone kalender, maar dan met handige tips voor je gazon. Iedere maand geven we je een overzicht van de klusjes die je kunt doen om je gras gezond te houden. Zo kun je eenvoudig zien wat je wanneer moet aanpakken. Extra handig: je kunt de kalender ook in je digitale agenda zetten, zodat je een reminder krijgt wanneer het tijd is voor de volgende klus!
Gras onderhouden in januari
In januari is het vooral belangrijk om je gazon met rust te laten. Deze maand is een soort "pauze" voor je gras. Als je niet door je gazon hoeft te lopen, doe dat dan vooral niet, zeker niet wanneer het gras bevroren is. Gras is in de winter kwetsbaar en kan snel beschadigen als je erop loopt.
Gras onderhouden in februari
Februari is nog relatief rustig voor je gazon, vooral als het nog koud is. Maar zodra het weer wat milder wordt, kun je alvast je tuingereedschap voorbereiden voor het voorjaar. Een van de belangrijkste taken: grasmaaier messen slijpen. Dit zorgt voor een mooi, strak gazon. Ook kun je alvast gazonkalk strooien om de zuurtegraad van de bodem te verbeteren. Om erachter te komen of je gazon in februari al een kalkbemesting kan gebruiken, zou je kunnen overwegen om een bodemtest af te nemen. Uit een dusdanige analyse komt naar voren wat de pH-waarde (zuurtegraad) van het gazon is. Als de bodem te zuur is, dan kun je kalk gebruiken. Is de bodem niet zuur genoeg, dan kan je de grond verzuren met tuinturf. We raden aan om dit twee keer per jaar te doen: in het vroege voorjaar en het najaar.
Gras onderhouden in maart
In maart begint je gras sneller te groeien, dus is het tijd om weer wat vaker je gras te maaien. Je kunt ook beginnen met voorjaarsbemesting, vooral als je gazon veel stikstof nodig heeft om goed te groeien. Mochten er mos of onkruid in je gazon zitten, dan kun je deze nu ook aanpakken. Dit kan met de hand of met bestrijdingsmiddelen. Als het nodig is, kun je, mits de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is, verticuteren om onkruid en dode grasresten te verwijderen.
Gras onderhouden in april
April is een uitstekende maand om je gazon bij te zaaien als er kale plekken zijn. Dit kun je doen met herstelgraszaad. Ook kun je vanaf april weer beginnen met het zaaien van regulier graszaad.
Houd de jonge, nog kiemende graszaden vochtig door ze regelmatig te bewateren. Mocht je in maart nog geen meststof gestrooid hebben, dan kan je in april het gras onderhouden door het te bemesten.
Vergeet ook niet om je gazon te beluchten. Door gaten te maken in de bodem, kan het gras makkelijker zuurstof en voedingsstoffen opnemen. Dit bevordert de gezondheid van je gras. Dit kan met gazonpriksandalen, een gazonprikker of met een riek.
Gras onderhouden in mei
Vanaf mei kun je je gazon wekelijks maaien. Zorg ervoor dat je het gras niet te kort afsnijdt om beschadiging van de wortels te voorkomen. Als het warm weer is, kun je je gazon ook regelmatig besproeien om uitdroging te voorkomen. Let erop dat het water goed bij de wortels komt, dus sproei bij voorkeur lang genoeg.
Je kunt het gras sproeien met een tuinslang, maar dan moet je er wel de hele tijd bij blijven staan. Je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken door een sproei-installatie aan te leggen, of door gebruik te maken van sectorsproeiers. Voor de kleinere gazons voldoet een zwenksproeier ook.
Gras onderhouden in juni
In juni is de lente bemesting vaak al uitgewerkt, dus is het tijd voor zomerbemesting. Met een zomerbemesting zorg je ervoor dat de voedingswaarden van de bodem weer op peil komen. Tijdens de warmere dagen nemen de graswortels ten slotte extra veel voeding op uit de bodem. Strooi een organische meststof die voorzien is van de belangrijkste NPK-voedingsstoffen om te voorkomen dat de bodem uitgeput raakt. Dit geeft je gazon de voedingsstoffen die het nodig heeft om in de warme zomermaanden sterk te blijven.
Ook kun je nu onkruid gaan verwijderen. Het is belangrijk om onkruid te herkennen zodat je er al snel bij kan zijn om te voorkomen dat het gaat woekeren. Je kunt onkruid verwijderen met de hand, milieuvriendelijke onkruidbestrijding of met speciale bestrijdingsmiddelen om onkruid in het gazon tegen te gaan.
Maai je gras nog steeds wekelijks, en besproei het indien het droog is. Stel de grasmaaier in op de juiste maaihoogte. Heb je een speelgazon, maai dan niet korter dan 5 centimeter. Heb je een siergazon? Houdt dan een hoogte aan van ongeveer 3,5 centimeter.
Gras onderhouden in juli
We zitten inmiddels midden in de zomer! Tijd voor intensief onderhoud. Gras groeit namelijk snel, waardoor maaien belangrijk blijft. Ook zullen er vast en zeker meer activiteiten plaatsvinden op het gazon. Misschien organiseer je wel een buurtbarbecue, of staat er wellicht een zwembad op het gras. Door het gazon consistent te bemesten, is het in staat om deze klappen beter te incasseren. Als het gras toch verzwakt raakt, dan kan je de dunne plekken bijzaaien met graszaad. Je kunt hier ook mee wachten tot het tuinseizoen ten einde komt.
Gras onderhouden in augustus
Augustus is de warmste maand en vaak ook droog. Besproei je gazon goed om uitdroging te voorkomen. Bij extreme hitte kun je ook een tweede dosis zomerbemesting overwegen om je gras sterk te houden. Blijf het gras wekelijks maaien, maar onthoud: maai het niet te kort.
Gras onderhouden in september
Ook september is een drukke maand als het gaat om gazononderhoud. Wat je precies kunt doen, hangt af van de staat van je gazon en wat je de vorige maanden al hebt gedaan. September is een uitstekende maand om je gazon te verticuteren. Als je het gras eerder in het jaar hebt geverticuteerd, dan hoeft dat natuurlijk niet.
Daarnaast is september de allerbeste maand om een nieuw gazon aan te leggen of je bestaande gazon bij te zaaien. Aan het eind van de meteorologische zomer kun je het gazon beluchten, in het geval dat je gazon een dichte bodemstructuur heeft. Als je het gazon in het voorjaar hebt belucht, dan zou dit nu hoogstwaarschijnlijk niet nodig zijn.
Gras onderhouden in oktober
Oktober is meestal een onvoorspelbare maand die alle kanten op kan gaan. Oktober kan óf veel zonuren bieden, wat inhoudt dat je zo nu en dan moet maaien, óf een maand zijn met veel neerslag. Dan is het de kunst om nat gras te maaien. Het is dus even aftasten wat je precies kan doen aan je gazon. Als de weersomstandigheden het toelaten, kun je jouw gazon in oktober al winterklaar maken. Maak je gazon vrij van bladeren en takken en bemest het vervolgens met een najaarsmest. Een gazonmest voor het najaar is rijk aan kalium en ijzer. Hierdoor krijgt je gazon een hogere weerstand en blijft het frisgroen tijdens de koude wintermaanden. Het strooien van een najaarsmest levert een weerbaar gazon op met gezonde grasplanten!
Gras onderhouden in november
In november lopen de temperaturen terug. Je kunt je gazon nog een laatste keer maaien, maar zorg ervoor dat je het gras niet te kort afsnijdt, aangezien gras vaak niet meer groeit. Verwijder bladeren en takken en strooi opnieuw kalk om je gazon goed voor te bereiden op de winter. Zo ontzuur je de bodem en voorkom je dat er al vroeg in het voorjaar mos groeit tussen het gras.
Gras onderhouden in december
In december ligt je gazon in winterslaap! Zorg ervoor dat je zo min mogelijk over je gras loopt, zeker als het vriest of nat is. Dit is hét moment om je tuingereedschap schoon te maken en gereed te maken voor het nieuwe seizoen. Zo verleng je de levensduur van je gereedschap en ligt het weer klaar voor het komende voorjaar!
Hoe vaak moet ik mijn gras maaien?
Hoe vaak je het gras moet maaien, verschilt per maand. Gemiddeld vinden er op jaarbasis ongeveer 30 maaibeurten plaats. Het precieze aantal maaibeurten hangt af van het weer en de conditie van je gazon. In de lente en zomer zal je het gras vaker moeten maaien dan in het najaar. Waar je in het najaar slechts één keer per week hoeft te maaien, zal het gras in het midden van het groeiseizoen soms zelfs twee keer per week gemaaid moeten worden. Het hangt er dus maar net vanaf hoe snel het gras groeit.
Conclusie
Met de juiste zorg wordt jouw gazon het groene middelpunt van je tuin! Volg onze maandelijkse onderhoudstips voor maaien, bemesten, verticuteren en sproeien, en geniet het hele jaar door van gezond, sterk gras. Onderhoudsartikelen en graszaad koop je eenvoudig en snel via Graszaaddirect. En heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen jou graag verder.