Gras maaien: hoe doe je dat?
Het gazon opknappen begint altijd met grasmaaien. Het is naast bemesten de belangrijkste klus om je gras in topconditie te behouden. We maaien ons gras in eerste instantie zodat het er weer netjes bij ligt. Wist je dat grasmaaien ook daadwerkelijk de gezondheid van je grasmat verbetert? Het gras wordt sterker en je krijgt een dichtere zode waar mos en onkruid geen kans krijgen. Tegelijkertijd kan er ook veel misgaan. De manier waarop je je gras maait, is van cruciaal belang. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag hoe je het beste kunt grasmaaien.
Inhoud
- Hoe kun je het beste je gras maaien?
- Stap 1: Controleer de scherpte van de messen
- Stap 2: Maaihoogte van de grasmaaier instellen
- Stap 3: Verticuteren en doorzaaien (optioneel)
- Stap 4: Kies een geschikt maaimoment
- Stap 5: Grasmaaien
- Hoe krijg je strepen in het gazon?
Hoe kun je het beste je gras maaien?
We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je aan moet denken tijdens het grasmaaien.
Stap 1: Controleer de scherpte van de messen
Scherpe messen zijn ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van de snede. Het geeft een nettere uitstraling aan je gazon. Als het grasplantje goed en gelijkmatig wordt afgesneden, kan het zich makkelijker herstellen. Grassen die met een bot mes worden gemaaid, worden op verschillende manieren gescheurd, waardoor je veel openingen krijgt waarin schadelijke bacteriën en schimmels zich kunnen vestigen. Ook drogen dunne grassprieten veel sneller uit, waardoor je een bruine gloed over het gazon krijgt of zelfs geel gras. Idealiter pleeg je één keer per jaar onderhoud door de messen te slijpen. Als je een slijpbank hebt, dan lukt het je vast zelf om dit op eigen houtje te doen. Je kunt het grasmaaiermes ook laten slijpen en balanceren door een slijperij.
Stap 2: Maaihoogte van de grasmaaier instellen
Het instellen van de maaihoogte is niet alleen belangrijk om esthetische redenen, maar ook voor de gezondheid van je gazon. Een veelvoorkomende fout is dat het gras te kort wordt gemaaid. Dit kan leiden tot verzwakking van de wortels. Bovendien is kort gemaaid gras ook vatbaarder voor beschadiging aan het gazon en verzwakking van de wortels. Met een juiste maaihoogte ga je verstoppingen van de maaier tegen en beperk je de slijtage aan de messen.
De standaard maaihoogte is vier tot vijf centimeter. De ideale snijhoogte hangt echter af van twee factoren: het type gazon en het seizoen. Een fijnbladig siergazon kan bijvoorbeeld korter gemaaid worden dan een robuust speelgazon.
Je kunt de éénderde-regel als ezelsbruggetje gebruiken. Dit wil zeggen dat je nooit meer dan één derde van de grasspriet per maaibeurt moet maaien. Concreet betekent dit dat een gazon van zes centimeter hoog nooit korter dan vier centimeter gemaaid moet worden.
Zoals gezegd speelt het seizoen ook een bepalende rol. Tijdens het groeiseizoen kan het gras kort gemaaid worden op de aanbevolen hoogte. In het najaar wordt een iets hogere maaihoogte geadviseerd, om zo het gras te beschermen tegen de koudere weersomstandigheden.
Stap 3: Verticuteren en doorzaaien (optioneel)
Deze stap is alleen noodzakelijk als je gazon geplaagd wordt door een dikke viltlaag vol mos en onkruid. Als je een nieuw gazon hebt, of een onkruidvrij gazon, kun je deze stap overslaan.
Door het gras te verticuteren, verlucht je de bodem en kan je gras weer vrij ademen. Het gazon zal er na deze ingreep wel wat magertjes bijliggen. Dit kun je echter snel herstellen met snelkiemende graszaden. Blijf vervolgens minstens een week, liefst twee weken, van het gazon zodat het nieuwe graszaad ongestoord kan kiemen. De juiste volgorde is dus: eerst maaien, daarna verticuteren en zaaien. Op deze manier kom je makkelijker met de verticuteermessen door de viltlaag. Ook staat het gras dan niet zo hoog wanneer je het gazon later weer kan gaan maaien.
Stap 4: Kies een geschikt maaimoment
Gras kan gemaaid worden zolang het groeit. Het groeiseizoen vindt meestal plaats van maart tot en met oktober. Bij een minimale bodemtemperatuur van zo'n 7 °C, blijft gras langzaam doorgroeien. De laatste jaren waren de winters zelfs zo mild dat het gras in november nog door bleef groeien. De bodemtemperatuur speelt dus de belangrijkste rol in je maaibeleid. Andere zaken die een rol spelen zijn voeding, zonlicht en water. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan de groeisnelheid van je gras. In het hoofdseizoen zul je vaker moeten maaien dan in het vroege voorjaar of late najaar. De snelste grasgroei vindt namelijk plaats bij een temperatuur tussen de 15-20 °C. Als de bodemtemperatuur hoger is dan 25 °C, zal het gras volledig stoppen met groeien.
Gras kan het beste gemaaid worden op een droog tijdstip. Vermijd het maaien van nat gras. Dit geeft over het algemeen een lagere kwaliteit snede. Daarnaast kan nat gras gaan vastkleven, met als gevolg dat de grasmaaier beschadigd raakt. Tijdens periodes van extreme hitte en droogte kun je de grasmaaier ook beter in je tuinhuis laten staan. Maaien bij warm weer kan beter vermeden worden, omdat het gras dan extra kwetsbaar is voor beschadigingen. Wil je wel op een warme zomerdag gaan grasmaaien, doe het dan in de vroege ochtend of na zonsondergang.
Stap 5: Grasmaaien
De nodige voorbereidingen zijn getroffen, je kunt nu eindelijk grasmaaien. Aangeraden wordt om de volledige maaibreedte van de maaier te gebruiken. Dit versnelt het maaien en levert een mooi, uniform maaipatroon op. Rijdt de grasmaaier met één wielbreedte in de reeds gemaaide baan, zodat je een strakke overgang in het gras krijgt. Wissel tijdens het maaien van maairichting, om het gras in een gezonde staat te behouden.
Heb je een steile helling in de tuin? Maai dan enkel en alleen in de breedte. Maak dusdanige maaibewegingen dat de helling altijd rechts of links van je is. Zo is de grasmaaier makkelijker te hanteren en voorkom je dat het van de helling afrolt.
Hoe krijg je strepen in het gazon?
Je krijgt mooie banen in het gazon met een gras- of kooimaaier met achterwals. Een wals is niets anders dan een zware rol die het gras plat rolt/walst. Het blad gaat hierna in een bepaalde richting liggen, waardoor je gras strepen krijgt. De richting waarin je maait bepaalt of een baan licht of donker is.
Wist je dat de strepen veel te maken hebben met de zon en het type graszaad? Engels raaigras is bijvoorbeeld één van de allerbeste grassen om mooie strepen te krijgen. Dit is een grassoort die in bijna elk sportveldmengsel te vinden is. Hoe langer het gras, hoe beter het contrast tussen de strepen is. Houd een maaihoogte aan van ongeveer 5 centimeter.
Wil je een extra luxe uitstraling geven aan je gazon? Bemest dan met een gazonmest met magnesium. Magnesium zorgt voor een prachtige donkergroene kleur.