Graskanten afsteken: stappenplan + praktische tips
20/08/2024 - 16:25

Graskanten afsteken: stappenplan + praktische tips

Strakke graskanten geven je gazon een verzorgde uitstraling waar elke tuinliefhebber van droomt. Wanneer je graskanten er slordig bijliggen, maakt het niet uit hoe mooi je bloemen bloeien of hoe indrukwekkend je heg is; je tuin verliest alsnog zijn charme. Het afsteken van graskanten kan een positief verschil maken in de uitstraling van je tuin. In deze blog delen wij een handig stappenplan en praktische tips om je graskanten af te steken. Hierdoor zal je gazon er het hele jaar netjes uit komen te zien!

Inhoud

Waarom je graskanten bijhouden?

Het bijhouden van je graskanten is niet alleen een esthetische kwestie, maar het voorkomt ook dat het gras zich ongecontroleerd uit zal breiden naar je borders of bestrating. Het bijhouden van je graskanten voorkomt dus ook onkruidproblemen en extra (onnodig) werk in de tuin. Afgestoken graskanten geven je gazon een strakke uitstraling waardoor het eruitziet alsof je net dat stukje extra aandacht hebt besteed, zonder dat het je heel veel extra tijd heeft gekost. Een goed onderhouden graskant verhoogt de waarde van je gazon. En eerlijk is eerlijk, wie wil nu geen strak en verzorgd gazon? 

Wanneer kun je het beste de graskanten afsteken?

Je kunt je graskanten in principe het hele jaar door afsteken, zolang de grond maar niet bevroren is. Echter is het aan te raden om deze klus uit te voeren in de lente en vroege zomer, aangezien het gras dan goed groeit en je dit mooi kunt bijhouden op deze manier. Daarnaast voer je de meeste tuinklussen rond deze periode uit, waardoor het afsteken van je graskanten enkel een extra stap wordt van je tuinonderhoud. 

In de nazomer kun je de graskanten nog eens afsteken. Het gras groeit nu niet tot nauwelijks meer en daardoor zal het gras er de hele herfst en winter netjes bij komen te liggen. 

Kun je je graskanten afsteken als het gras nat is?

Dit is niet aan te raden, aangezien je dan schade aan kunt richten aan zowel de bodemstructuur als je gereedschap. Heeft het net geregend? Dan kun je beter even wachten tot het gras droog is. Een droge, maar niet uitgedroogde ondergrond werkt het beste voor het afsteken van gras. 

Gras afsteken, knippen of trimmen?

Je kunt je graskanten onderhouden door deze af te steken, af te knippen of te trimmen. Elke methode heeft zijn eigen voordelen: 

  • Gras afsteken 

De graskant afsteken is een populaire methode. Dit kun je met meerdere gereedschappen doen, waaronder een spade, kantensteker of schep. Dit is de meest grondige manier om je graskanten te onderhouden. Door het gras af te steken, krijg je strakke randen en houd je je gazon in toom. Het vergt wel wat kracht en precisie, maar het resultaat mag er zijn. 

  • Gras knippen

Als je al redelijk strakke randen hebt, kun je deze bijhouden door ze regelmatig te knippen met een graskantenschaar. Dit is een lichtere klus dan afsteken en perfect om tussendoor te doen. 

graskantschaar

Bepaalde grasscharen zijn handgereedschap, maar je kunt ze ook krijgen met een verlengstuk zodat je niet hoeft te bukken. 

  • Gras trimmen

Met een trimmer kun je snel en gemakkelijk de randen van je gazon bijwerken. Dit is vooral handig als je geen tijd hebt om te knippen of af te steken. Daarnaast is het een fijne methode voor als je last hebt van je rug of niet veel lichamelijk werk kunt verrichten! Let er echter wel op dat graskanten trimmen vaker gedaan moet worden dan bijvoorbeeld afsteken.

Gereedschap voor het afsteken van je graskanten

Uiteraard wordt dit klusje een stuk makkelijker met het juiste tuingereedschap. Met onderstaande tools kun je aan de slag met je grasranden:

Kantensteker, spade, graskantensnijder of trimmer

De kantensteker past perfect bij de meest grondige methode; het afsteken van grasranden. Een kantensteker voor het gras is een speciaal ontworpen schop met een halfrond of rechthoekig blad dat je in de grond steekt om strakke randen te creëren. Daarnaast kun je ook een spade of trimmer gebruiken. Voor de finishing touch kun je een kantensnijder voor je gazon gebruiken, die zorgt voor extra scherpe randen.

Meetlint en koord

Voor iedereen die graag een rechte of perfect gebogen lijn wil creëren, zijn een meetlint en een stuk koord de beste match! Je kunt het koord namelijk langs de rand van je gazon spannen om een duidelijke richtlijn te maken bij het afsteken. Dit voorkomt dat je in alle haast te veel of te weinig gras afsteekt. Hierdoor ben je vrijwel verzekerd van een professionele afwerking!

Kruiwagen

Je kunt je soms verbazen over de hoeveelheid gras die vrijkomt bij het afsteken van je graskanten. Daarom is het handig om een kruiwagen bij de hand te hebben, zodat je de afgestoken/afgeknipte graszoden en andere resten snel op kunt ruimen. Op deze manier blijft je tuin netjes tijdens het werk en hoef je niet telkens heen en weer te lopen. Scheelt weer werk en energie.

Graskanten afsteken stappenplan

Tijd voor het echte werk! Graskanten afboorden is een simpel klusje wanneer je onderstaand stappenplan volgt:

Stap #1: Het gras maaien

Goed gemaaid gras is het beste startpunt voor het afsteken van je graskanten. Met gemaaid gras heb je een beter overzicht van waar je graskanten precies lopen. Ook kun je makkelijker bij de randen komen en zit lang gras niet in je weg tijdens het afsteken. 

Stap #2: Gewenste randlijn markeren

Wanneer je van tevoren je randlijn markeert, voorkom je dat je per ongeluk verkeerde lijnen maakt in het gras. Gebruik een meetlint en koord om rechte lijnen of gelijkmatige rondingen te markeren. Dit helpt je om preciezer te werken en zorgt ervoor dat je tevreden bent met het eindresultaat.

Stap #3: Graskanten afsteken

Nu begint het echte werk! Gebruik jouw gekozen gereedschap en begin met het afsteken van je grasranden. Dit doe je in korte en krachtige bewegingen. Steek diep genoeg in de grond om ook de wortels van het gras goed te doorboren. 

Stap #4: Afgestoken gras(zoden) weghakken en verwijderen

Je ziet pas echt resultaat zodra al het afval is opgeruimd. Verwijder daarom alle graszoden die je hebt verwijderd en voer dit met je kruiwagen af. 

Stap #5: Gras knippen voor een extra mooie uitstraling

Ga jij voor ultieme perfectie? Dan kun je de randen nog extra bijwerken met een graskantenschaar. Met dit handgereedschap zet je de puntjes op de “i”. Je kunt alle details nu bijwerken en optimaliseren, zodat je gazon de ultiem verzorgde en professionele uitstraling krijgt.

graskanten afsteken

Een perfect ogend gazon is een gazon waarvan de graskanten goed bij worden gehouden!

Gazon onderhoudskalender

Het afsteken van je gazon is dus een lonend klusje. Je tuin zal er niet alleen extreem netjes en verzorgd uitzien, maar het voorkomt ook extra werk in de toekomst. Echter is het afsnijden van de grasranden slechts een onderdeel van het tuinonderhoud. Er zijn nog veel meer taken die je kunt doen om je gazon gezond en mooi te houden, zoals bemesten, verticuteren en onkruid bestrijden. Wil je weten wanneer je welke klusjes het beste kunt aanpakken? Bekijk dan onze gazon onderhoudskalender voor een volledig overzicht van alle seizoensgebonden onderhoudswerkzaamheden!


Heb je nog vragen over het afsteken van je graskanten, tuingereedschap of andere tuinklusjes? Neem dan gerust contact op met Graszaaddirect. Onze experts staan voor jou klaar zodat jij binnen no-time kunt genieten van jouw perfecte tuin.