Graszaad bewaren
Wanneer je graszaad koopt dan koop je vaak grootverpakkingen. En ja, dan blijft er wel eens een boel over. Dan is bewaren het eerste waar je aan denkt. Maar hoe moet je graszaad bewaren? En hoelang kan je graszaad bewaren? In deze blog geven wij antwoord op deze vragen!
Kan je graszaad bewaren?
Je hoeft je geen zorgen te maken of je überhaupt graszaad kan bewaren, want dat is prima mogelijk! Wel is van belang of het gaat om geopende of ongeopende verpakkingen. Daarnaast is de omgeving waarin het graszaad wordt bewaard erg belangrijk. Deze twee factoren hebben namelijk invloed op hoelang je graszaad kan bewaren.
Over het algemeen kan graszaad prima een tijd bewaard worden. Wanneer je graszaad op een koele, droge en donkere plek bewaart, dan behoudt het graszaad zijn kiemkracht het langst. Het graszaad kan opgeslagen worden in de originele zak (luchtdicht afgesloten indien deze geopend is geweest), maar ook in een blik of bewaardoos. Wel is belangrijk om ervoor te zorgen dat er dus geen vocht bij kan komen.
Graszaad bewaren heeft als grote voordeel dat je alles kan benutten waarvoor je hebt betaald. Het graszaad dat je bewaard kan je prima gebruiken om bij te zaaien waar nodig, kale plekken te herstellen of om je gazon een stukje uit te breiden. Wel moet je rekening houden met de houdbaarheid van je graszaad. Zowel een nieuwe, nog ongeopende zak en een geopende zak zijn dus prima te bewaren.
Wat is de houdbaarheid van graszaad?
Graszaad bewaren kan prima, maar hoe lang kun je graszaad bewaren? Graszaad heeft een houdbaarheid van meerdere jaren, maar een maximum houdbaarheid van drie jaar. Ongeopende zakken zaad zullen over het algemeen na twee jaar nog ongeveer even sterk zijn als een nieuwe zak. Op veel zakken staat ook vaak dat graszaad maar twee jaar houdbaar is. Je kan het dan nog zeker wel een jaartje langer gebruiken. De kiemkracht is namelijk alleen de eerste twee jaar te garanderen (voor ongeopende zakken). Na twee jaar neemt de kiemkracht langzamerhand af.
Wanneer je een nieuwe zak meteen hebt geopend is de houdbaarheid nog maar tenminste één jaar. Geopend of ongeopend, in beide gevallen verliezen de zaden langzaam hun kiemkracht.
Mijn graszaad is over de datum en nu?
Op het eerste gezicht weet je niet of je graszaad na de gegarandeerde houdbaarheid nog voldoende kiemkracht heeft. In het geval dat je graszaad hebt bewaard en nu 'over datum' is dan weet je dus niet of het nog kiemkracht heeft. Dit kan je makkelijk testen in je eigen keuken. Na de test weet je precies of je het graszaad nog kan gebruiken of dat je nieuw graszaad moet kopen.
Het enige dat je nodig hebt om je graszaad te controleren zijn twee velletjes keukenpapier en een bordje of schoteltje. Om te beginnen maak je het eerste velletje vochtig en legt deze op het bordje/schoteltje. Vervolgens strooi je een klein beetje graszaad verspreid over het velletje. Vervolgens maak je het tweede velletje ook vochtig en vervolgens leg je deze over het eerste velletje. Zorg ervoor dat de zaadjes tussen de twee velletjes opgesloten zitten. Daarna zet je het bordje/schoteltje bij binnen in de buurt van een raam. De huiskamertemperatuur is ideaal voor het zaad om te ontkiemen. En bij het raam krijgt het ook voldoende zonlicht. Na een paar dagen zouden de eerste zaadjes moeten ontkiemen en na twee tot drie weken zou 80% van de zaadjes ontkiemd moeten zijn. Is dit minder of zelfs helemaal niet het geval dan is je graszaad aan vervanging toe.
Kan je oud graszaad nog wel gebruiken?
Wanneer je graszaad te oud of uitgedroogd blijkt te zijn dan zal is dat te merken aan de kiemkracht. Nadat je het hiervoor genoemde testje hebt uitgevoerd weet je dus of je vervangend zaad nodig bent. Het kan natuurlijk zo zijn dat je juist net de zaadjes hebt getest waarvan de kiemkracht te laag was. Je kan dus altijd proberen de zaadjes alsnog te gebruiken. Weet dan wel dat je er niet te veel van mag verwachten.
De kiemkracht van graszaad gaat nooit helemaal verloren. Je kan het oudere zaad dan misschien niet meer gebruiken om je hele gazon mee in te zaaien, maar bijvoorbeeld wel gebruiken om kale plekjes mee te herstellen. Zaai in dat geval meer zaadjes dan je normaal zou gebruiken. Op die manier kan je nog prima je (te) oude graszaad gebruiken. Weggooien is zonde toch?
Toch is het verstandig om toch nieuw graszaad te kopen wanneer het graszaad (te) oud is geworden. Je loopt met ouder graszaad zeker kans om kwalitatief slecht graszaad te zaaien. En er is ook geen garantie dat het oudere graszaad de kale plekken wel volledig repareert. In zo'n geval kom je pas na een aantal weken erachter dat je alsnog nieuw graszaad zal moeten inkopen. Als er dan toch nog voor kiest om je oude graszaad het voordeel van de twijfel te geven, zaai dan tijdens het groeiseizoen wanneer de temperatuur tenminste 15 graden is. Dan geeft je het graszaad de beste kans om toch te ontkiemen.
Heb je een kleine tuin?
Voorkom dan dat je veel graszaad verspilt! Een zak graszaad van 15 kg is in jouw geval zeer waarschijnlijk te veel van het goede. Maar gelukkig hebben we speciaal voor de kleinere tuinen ook graszaad in kleinverpakkingen. We hebben graszaad te koop per 1kg, 2,5kg, 3kg en 5 kg. Het mooiste is natuurlijk dat de volledige inhoud gebruikt wordt bij het zaaien, alhoewel het ook zeker geen kwaad kan om wat graszaad over te houden. Het is namelijk altijd makkelijk om wat graszaad over te hebben om dat later nog te kunnen gebruiken om bijvoorbeeld wat bij te zaaien. Graszaad in kleine zakken zijn verkrijgbaar bij dé online grasspecialist Graszaaddirect.
Reacties