Groenbemesters zaaien: een handleiding voor moestuiniers
17/12/2024 - 09:30

Groenbemesters zaaien: een handleiding voor moestuiniers

Ontdek hoe groenbemesters jouw tuin kunnen transformeren! Door groenbemesters te zaaien verbeter je de bodemstructuur, de vruchtbaarheid en voorkom je onkruid. In dit artikel leggen we uit wat groenbemesters zijn, welke soorten er zijn en hoe je ze het beste kunt zaaien. Leer hoe je met groenbemesters je moestuin naar een hoger niveau tilt!

Inhoud

Wat is groenbemesting?

Groenbemesters zijn planten die je kunt gebruiken om de bodem te voeden en te verbeteren. Een groenbemester wordt niet geoogst, maar na een bepaalde groeiperiode simpelweg ondergespit. De plantenresten worden omgezet naar natuurlijke voedingsstoffen voor alles wat groeit en bloeit in je (moes)tuin.

Soorten groenbemesters

Groenbemesters hebben elk hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Er zijn talloze soorten groenbemesters verkrijgbaar die we onder drie categorieën kunnen onderverdelen: vlinderbloemigen, kruisbloemigen en grassen. 

Vlinderbloemigen

Vlinderbloemigen fungeren als organische stikstofproducenten in je tuin! Dankzij een unieke samenwerking met bacteriën op hun wortels kunnen ze stikstof uit de lucht halen en vastleggen in de bodem. Dit betekent dat je minder kunstmest hoeft te gebruiken, wat zowel het milieu als je portemonnee ten goede komt. Bovendien zorgen vlinderbloemigen voor een gezonde bodemstructuur. Hun diepe wortels maken de grond los, waardoor water en lucht er beter in kunnen doordringen.

Kruisbloemigen

Kruisbloemigen zoals gele mosterd en bladrammenas worden vanwege hun snelle kieming en dichte bedekking veelvuldig als groenbemester ingezet. Ze zijn met name geschikt voor het onderdrukken van onkruid. Een groot voordeel is hun vermogen om ook bij lagere temperaturen door te groeien. Het wortelstelsel van kruisbloemigen is echter minder uitgebreid dan dat van vlinderbloemigen en grassen. Hierdoor wordt voornamelijk de bovenste bodemlaag verbeterd. Voor een optimale bodemverbetering wordt aangeraden kruisbloemigen te combineren met dieper wortelende groenbemesters.

Grassen

Net als kruisbloemigen groeien ook grassen snel. Ze vormen binnen no-time een dichte mat waar onkruid geen kans maakt. In tegenstelling tot veel kruisbloemigen hebben grassen vaak een uitgebreid wortelstelsel. Hierdoor worden voedingsstoffen uit diepere bodemlagen beter beschikbaar voor de plant. Grassen leveren veel organische stof aan de bodem. Ze verbeteren de bodemstructuur aanzienlijk door deze luchtiger te maken en de waterhuishouding te verbeteren.

Wanneer groenbemesters zaaien?

De meeste groenbemesters worden in het voorjaar of in de zomer gezaaid als voor- of tussenteelt. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals winterrogge, die in het najaar gezaaid kan worden als nateelt. De optimale zaaiperiode voor groenbemesters hangt af van de specifieke soort en de weersomstandigheden.

Groenbemesters zaaien

Groenbemesters zaaien

Zoals je hebt gelezen, hebben groenbemesters diverse functies. Bepaal eerst het doel dat je voor ogen hebt. Als je graag van alle voordelen van groenbemesters wilt profiteren, kun je eventueel ook kiezen voor een mengsel.

1. Bereid de grond voor:

  • Bewerk de bodem door het vrij te maken van onkruid. Hark de bovenste laag van de grond vervolgens los, zodat de zaden goed contact kunnen maken met de bodem.

2. Zaai de groenbemester:

  • Strooi de zaden breedwerpig over de volledige oppervlakte van het zaaibed. Hark de zaden lichtjes in de grond. Zaai de groenbemester zaden nooit dieper dan de dikte van het zaad. Een paar millimeter diep is meestal voldoende.

3. Onderhoud:

  • Geef na het zaaien eventueel wat water om het kiemproces te versnellen.
  • Houd het zaaibed in de gaten en verwijder eventueel onkruid dat toch opkomt.
  • Als de groenbemester te hoog wordt, kun je het maaien en het maaisel in de grond harken. Dit dient als mulch en verbetert de bodemstructuur.

De beste groenbemesters voor je moestuin

Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire groenbemesters met hun belangrijkste kenmerken.

Inkarnaatklaver

Inkarnaatklaver is een beproefde stikstofbinder die ook veel bodemverbeterende functies heeft. Het is een snelgroeiende plant die de onkruiddruk vermindert. De prachtige rode bloemen trekken veel bestuivers naar je tuin.

Luzerne

Luzerne is een krachtige en duurzame groenbemester die de bodem verbetert en stikstof levert. De plant heeft een hoge voedingswaarde, waardoor het vaak als veevoer wordt gebruikt.

Gele mosterd

Gele mosterd is een uitstekende keuze om te zaaien tegen onkruid. De plant verbetert daarnaast de bodemstructuur. Door zijn diepe wortels maakt gele mosterd de grond los en zorgt het voor een betere waterhuishouding.

Bladrammenas

Bladrammenas is een bekende plant die met een hoog organischestofgehalte de bodemvruchtbaarheid verhoogd. De plant wordt in de landbouw ook veelvuldig toegepast in de strijd tegen bodemaaltjes.

Engels raaigras

Engels raaigras is een veelzijdig groenbemester. De grassoort groeit snel en vormt een dichte mat, waardoor onkruid minder kans krijgt. Door zijn diepe wortels verbetert Engels raaigras de bodemstructuur en verhoogt het de wateropname.

Winterrogge

Winterrogge heeft een diep wortelstelsel dat de bodem losmaakt en de structuur verbetert. Het gewas is zeer winterhard en kan gezaaid worden in het najaar om de bodem gedurende de winter te beschermen.

Phacelia

Naast dat phacelia bodemverbeterende eigenschappen heeft, is de plant ook een favoriet onder bijen. De plant is rijk aan nectar en stuifmeel en draagt positief bij aan de biodiversiteit in jouw omgeving.