Het gazon bemesten
09/07/2020 - 13:45
Laatste update: 05/06/2024

Het gazon bemesten

Sommige tuiniers denken dat het gras niet per se bemest hoeft te worden. Maar niks is minder waar. Bemesten is namelijk een belangrijk onderdeel van gazononderhoud. In dit artikel lees je waarom dit het geval is. Ook ontdek je wanneer en hoe je het beste je gras kunt bemesten. Dus lees snel verder, dan ligt je grasmat er straks weer prachtig bij!

Inhoud

Waarom is het belangrijk om je gazon te bemesten?

Gras heeft zonlicht, water en ook voeding nodig om goed te kunnen functioneren. De wisselende weersinvloeden stellen het gazon het hele jaar op de proef. Ook het veelvuldig maaien tijdens de lente en zomer vergt veel energie. Het gras haalt voortdurend voedingsstoffen uit de bodem. Wat we in de praktijk vaak zien, is dat bodems in het vroege voorjaar uitgeput zijn. Het resultaat is dat het gazon er zwakjes bij ligt. Kale plekken steken hier en daar de kop op en worden vervolgens opgevuld met mos en onkruid. Daar zit jij als gazonbezitter niet op te wachten. Het is belangrijk om het gras te bemesten, om de voedingstoestand van de bodem op peil te houden. Zo behoud je een groen en gezond gazon met een dichte zode. Er zijn nog veel meer redenen om het gazon te onderhouden. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

  • In een volle grasmat is geen plek voor ongewenste begroeiingen. Een goed onderhouden gazon is een stuk minder vatbaar voor mos en onkruid.
  • Door het gras regelmatig te bemesten, verhoog je de weerstand. Het gazon is in het vervolg minder kwetsbaar voor schimmels en ziekten en minder vatbaar voor extreme weersomstandigheden zoals langdurige droogte, vorst en buien.
  • Esthetische redenen: het oog wil ook wat! Veel tuiniers streven naar een perfect gazon. Hier valt zeker wat voor te zeggen, want een strak en vol gazon met donkergroene grassprieten zal een mooier beeld geven aan je kavel in zijn geheel. Het is echter niet vanzelfsprekend. Je moet er wat voor doen om zo’n groen biljartlaken volgens het boekje te creëren. Het gras bemesten is in ieder geval een grote stap in de juiste richting.
  • Met gazonmest kun je een beschadigd gazon snel herstellen. Door de grasgroei te stimuleren, worden de dunne plekken in het gazon weer opgevuld. Het gras zal snel weer de overhand nemen. 

Wanneer en hoe vaak gras bemesten?

Ons advies is om het gazon drie tot vijf keer per jaar te bemesten, afhankelijk van de bodemtoestand en de voedingswaarden. Bemest het gazon drie keer per jaar met gazonmest. Doe dit in het voorjaar, de zomer en het najaar. Doe een bodemtest om te bepalen of je hiernaast ook nog kalk moet strooien. Ons advies is om seizoensgebonden te bemesten. Concreet houdt dit in om speciale gazonmeststoffen te gebruiken die goed aansluiten op de tijd van het jaar. Seizoensgebonden bemesting verhoogt de efficiëntie en het uiteindelijke strooiresultaat. Je houdt tenslotte rekening met de voedingsbehoeften van gras, die per seizoen verschillen. Voor uitgebreide informatie over het beste tijdstip om gras te bemesten, verwijzen we je graag door naar de blog: ‘Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?

Gras bemesten in het voorjaar

De eerste bemesting van het jaar vindt plaats in het voorjaar. Bemesten kan van februari tot en met mei. Houd de weerberichten in de gaten, want het is wel een vereiste dat het gras groeit. De voorjaarsronde is één van, al dan niet de belangrijkste bemestingsronde van het jaar. Tuinonderhoud in het voorjaar is van belang om onder andere je gazon een goede start te geven. Dit is een goed moment om ermee te beginnen, want tijdens de lente begint alles weer te groeien. Het gazon ligt er vaak uitgeput bij aan het begin van het jaar. Met een voorjaarsbemesting geef je het gras een extra steun in de rug om te groeien en weer een volle zode te vormen. Een gazonmest voor het voorjaar kenmerkt zich aan een hoog stikstofpercentage, zodat je het gras een kickstart geeft en het goed voorbereid op het aanstaande groeiseizoen.

Gras bemesten in de zomer

Veel tuiniers slaan de zomerbemesting over. Toch is de zomer een uitstekend moment om een vervolgbemesting te doen. Als je in het voorjaar mest gestrooid hebt, dan is deze inmiddels volledig uitgewerkt. Tijdens de zomerperiode zijn we echter vaak buiten. Het gazon wordt intensief gebruikt door spelende kinderen en ravottende huisdieren. Het kan voor een langdurige periode droog blijven. De afgelopen jaren krijgen we ook steeds vaker te maken met een hittegolf. Kortom, de zomer kan een stressvolle periode zijn voor je gazon. Door je gras te bemesten met een gazonmest voor de zomer, zorg je ervoor dat het gezond blijft en een stralend groene kleur behoudt. De beste maanden om meststof te strooien, zijn mei en juni. Als je kunstmest gebruikt, dan moet je oppassen dat je niet in de volle zon bemest. Dit kan namelijk leiden tot verbranding. 

Gras bemesten in het najaar

De laatste gazonbemesting van het jaar kan uitgevoerd worden in het najaar. Bemest het gras in augustus of oktober. Het gazon kan nu rustig ademhalen en herstellen na de drukke zomermaanden. Je bereidt je gazon als het ware voor op de komende winter. Een najaarsmest is niet gericht op grasgroei, maar op het zogenaamd ‘afharden’ van je gazon. Je vormt een beschermingslaag die weerstand biedt tegen vorst en winterse kou. Een gazonmest voor het najaar typeert zich aan een hoog kaliumgehalte dat het gras ijzersterk maakt. Na de winter kun je weer genieten van een frisgroen gazon, dat vrij is van mos.

Welke mest voor gras gebruiken?

Wat de beste gazonmest is om te kopen, hangt af van een aantal factoren. Het verschil tussen meststoffen is te verklaren door de samenstelling. De NPK-samenstelling is hierbij leidend. NPK is een scheikundige formule dat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). In het kort gezegd beïnvloedt stikstof de grasgroei, fosfor de wortelontwikkeling en kalium de waterhuishouding. Waar een voorjaarsmest zich kenmerkt door een hoge hoeveelheid stikstof, ligt bij najaarsmest de nadruk op kalium. In het artikel ‘Wat is NPK meststof?’ geven we een complete uitleg over de eigenschappen van deze voedingsstoffen. Twijfel je nog welke bemesting je het beste kunt gebruiken? Lees dan ook eens het artikel: ‘Welke meststoffen moet ik kiezen voor mijn tuin?

Organische mest of kunstmest?

Niet alle meststoffen zijn hetzelfde. We kunnen onderscheid maken tussen organische mest en kunstmest. Laten we beginnen met de ‘klassieke’ kunstmest. Dit wordt kunstmatig geproduceerd in een fabriek. Bij het proces wordt aardgas omgezet in ammoniak. Kunstmestkorrels komen na korte tijd vrij, waardoor het een snelle werking heeft. Het wordt vaak gebruikt door tuinders die het gazon direct een opkikker willen geven. Kunstmest bevat veel NPK-voedingsstoffen, die tegelijk opgenomen worden door de plant. Er is een reële kans op overbemesting, als de plant dit niet kan verwerken. Het is dus belangrijk om de aanbevolen strooidichtheid op te volgen, om ongecontroleerde groei te voorkomen. Bij organische mest loop je dit gevaar niet. Organische meststoffen voeden de bodem, in plaats van de plant. Het duurt wat langer voordat de voedingsstoffen worden vrijgegeven, echter betekent dit ook dat je een langere nawerking hebt. Op de lange termijn is organische mest een betere keuze, omdat je hiermee niet alleen de plant voedt, maar ook de bodem verbetert. Met deze meststoffen kun je milieubewust tuinieren. Wil je het gazon een snelle boost geven? Dan is kunstmest een uitstekend alternatief. In het artikel: ‘Organische meststoffen versus chemische meststoffen’ gaan we uitgebreid in op de eigenschappen en de voor- en nadelen van deze twee soorten.

Wanneer gazon bemesten en kalken?

Gazonkalk en gazonmest zijn meststoffen die elkaar goed aanvullen. Gras groeit slecht op zure bodems. Kalk zorgt voor een neutrale pH-waarde van de bodem. Door deze te ontzuren met calcium, zorg je ervoor dat planten gemakkelijker voeding uit de grond kunnen halen. De juiste volgorde is om het gazon eerst te kalken, voordat je gazonmest strooit. Wacht tot de gazonkalk volledig in de bodem is getrokken. Dit zal uiteindelijk een beter strooiresultaat opleveren. Er zijn ook meststoffen met kalk verkrijgbaar. Deze 2-in-1 bemesting kan het beste in het voorjaar uitgestrooid worden.

Gras zaaien en bemesten

Voorafgaand aan of tijdens het zaaien kun je de grond verbeteren met een meststof. Dit kan met een bodemverbeteraar. Dit zijn producten die een hoog organischestofgehalte hebben en, zoals de naam doet vermoeden, de grond verbeteren. De pas gezaaide graszaden zullen sneller en beter groeien. Een gezonde bodem verlaagt ook de kans op schimmels en ziekten.

Gazon bemesten bij regen

Veel tuiniers denken dat het goed is om het gras te voeden tijdens een regenbui. Het klopt dat meststof sneller oplost als het water krijgt. Echter loop je bij een flinke bui wel het gevaar dat de meststof wegspoelt, al voordat deze zijn werk doet. Houd de weerberichten dus goed in de gaten! Als er een paar millimeter regen valt, dan is dit zeker gunstig. Bij langdurige regenval raden we echter af om het gazon te bemesten.

Hoe moet ik mijn gras bemesten?

Het geheim van een topgazon is een gezonde bodem. Voordat je begint met bemesten, is het handig om de bodem te analyseren. Je kunt eenvoudig een bodemanalyse uitvoeren met behulp van een bodemtester. Hiermee kun je de zuurgraad en voedingstoestand van de bodem meten. Het helpt je om een gericht bemestingsplan te maken. 

Als je de eigenschappen van de grond in kaart gebracht hebt, kun je het volgende voorbereidend werk doen, namelijk het gras maaien. Maak je gazon ook meteen bladvrij. Als onkruid en mos een prominente plek innemen, kun je overwegen om het gras te verticuteren. Dit kan met behulp van een verticuteerhark of verticuteermachine.

 

Het is nu tijd om de gazonmest te strooien. Bekijk de dosering op de verpakking van de meststof en bepaal de hoeveelheid met behulp van een maatbeker of weegschaal. Zorg vervolgens voor een gelijkmatige verdeling van het strooigoed. Je kunt de mestkorrels strooien met de hand. Ons advies is om gebruik te maken van een strooiwagen.

De laatste stap is om het gazon te besproeien met tuingereedschap zoals een sectorsproeier of tuinsproeier met nevelfunctie.

Nog even alles op een rijtje! Bemesten doe je eenvoudig en snel middels het onderstaande vierstappenplan. 

Gazonbemesting vierstappenplan

Gazon bemesten: schema

Een tip die we jou mee willen geven, is om voor het tuinseizoen een gazononderhoud kalender te maken. Het gras bemesten is slechts één onderdeel van tuinonderhoud. Er zijn nog andere tuinklusjes waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. Voorbeelden hiervan zijn het gazon beluchten en verticuteren. Achter een mooi gazon schuilt een uitgekiend plan. In een aantal stappen maak je van een gazon het visitekaartje van je tuin.

Gazon bemestingsschema

Reacties

Het beste is om eerst kalk te strooien. Zodra de kalkkorrels volledig zijn opgelost in de bodem, dan kunt u gazonmest strooien. Kalk breekt de mest niet af, maar zorgt er juist voor dat andere meststoffen beter worden opgenomen. Kalk kan prima gecombineerd worden met koemestkorrels. Deze meststoffen sluiten perfect op elkaar aan.
Patrick - 24/05/2023 - 09:14
Beste, moerde kalk helemaal opgelost zijn om te mesten. Is het niet zo dat de kalk de mest afbreekt. Kunnen kalk en koemest samen gegeven worden (of een week later) in het begin van het seizoen, voor het maaien. Alvast bedankt. Groeten, Kurt
Kurt - 05/05/2023 - 14:37