Hondsdraf bestrijden in je gazon: tips & tricks
Hondsdraf, met zijn herkenbare paarse bloemetjes, kan een vervelende plaag zijn in je gazon. Dit kruipend onkruid groeit namelijk snel en kan daardoor andere planten verdringen. Gelukkig kun je hondsdraf bestrijden op verschillende manieren! In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over hondsdraf. Zo weet je na het lezen van deze blog hoe je hondsdraf kunt herkennen, voorkomen, en vooral: hoe je het kunt bestrijden.
Inhoud
- Wat is hondsdraf?
- Hoe kun je hondsdraf herkennen?
- Hoe kun je hondsdraf bestrijden in het gazon?
- Hondsdraf in de tuin: zegen of plaag?
- Hoe voorkom je hondsdraf in je gazon?
- Conclusie
Wat is hondsdraf?
Hondsdraf, ook bekend onder de naam Glechoma hederacea, is een kruipende plant die behoort tot de lipbloemigenfamilie. In het wild kom je hondsdraf vaak tegen, maar hij weet ook steeds vaker zijn weg te vinden in tuinen en gazons. Dit is geen wonder, aangezien hondsdraf behoort tot de 40 meest voorkomende vegetaties in Nederland! Hondsdraf groeit het best in vochtige en schaduwrijke omgevingen, maar kan zich ook zonder problemen op zonnige plekken vestigen.
Is hondsdraf giftig?
Hondsdraf is niet giftig voor mensen, maar wel voor sommige dieren, waaronder paarden. Vooral bij grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan je geliefde dieren. Wees daarom altijd alert op hondsdraf, vooral in of rondom je paardenweide!
Dat gezegd hebbende, is hondsdraf eetbaar voor mensen en kan daarom toegepast worden in de keuken. Het wordt soms als vervanging van spinazie gebruikt en de verse blaadjes kunnen een fijne toevoeging zijn aan soepen en sla. Je kunt er ook een oppeppende thee van zetten! Het zit vol met vitamine C en in sommige culturen wordt het vaak gebruikt tegen verkoudheid en griep. Lekker voor in een winterse thee dus!
Disclaimer: ga niet zomaar experimenteren met verschillende planten of kruiden. Weet wat je doet en welke hoeveelheden je hoort te gebruiken. Better safe than sorry!
Thee van hondsdraf zit vol vitamine C en wordt gebruikt om symptomen tegen te gaan van griep en verkoudheid.
Hoe kun je hondsdraf herkennen?
Hondsdraf is vrij makkelijk te herkennen aan zijn kleine, paarse bloemetjes die in de bloei staan van april tot juni. De paarse bloemen in het gras zijn het belangrijkste kenmerk van hondsdraf. Hondsdraf is een lage, kruipende plant die zelfs ingezet kan worden als bodembedekker, aangezien de plant gemiddeld gezien maar 20 centimeter is. De bladeren zijn niervormig, gekarteld en hebben een lichtgroene kleur. De hondsdraf bloemen zijn duidelijk te herkennen aan symmetrische vorm, herkenbare paarse kleur en de vergroeide kelk met vijf tanden.
Het herkenbare gekartelde blad van de hondsdraf als de bloemen nog niet in bloei staan.
De paarse bloemetjes van hondsdraf zijn symmetrisch en bevatten en vergroeide kelk met vijf tanden.
Hoe kun je hondsdraf bestrijden in het gazon?
Je kunt hondsdraf het beste handmatig verwijderen, verstikken of bestrijden met onkruidverdelgers. Hieronder vertellen we iets meer over de verschillende methoden zodat je zelf kunt beslissen welke het beste is voor jouw specifieke situatie:
Hondsdraf handmatig verwijderen
Een van de meest effectieve en milieuvriendelijke manieren om hondsdraf te bestrijden, is door deze handmatig te verwijderen. Pak de gehele plant vast en woel deze voorzichtig uit de grond. Vergeet de wortels niet! Alleen als je de wortels meeneemt zul je teruggroei voorkomen. Je kunt hondsdraf het beste verwijderen na een regenbui, wanneer de grond vochtig genoeg is. Dan is het namelijk makkelijker om de plant in zijn geheel te verwijderen.
Hondsdraf verstikken
De plant blijft vaak laag bij de grond en groeit door verder te kruipen. Dit is best simpel te onderdrukken met het gebruik van mulch of bodembedekkers. Strooi dit over de hondsdraf en houd de planten met regelmaat in de gaten. Vaak is het verstikken van hondsdraf al genoeg om deze niet weer terug te zien.
Hondsdraf bestrijden met onkruidverdelgers
Uiteraard kun je hondsdraf ook bestrijden met onkruidverdelgers! Dit is aan te raden als geen andere methode heeft geholpen en je dus zwaarder geschut nodig blijkt te hebben. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor korrels zoals Compo of Roundup Gazon onkruidvrij:
Of je kunt kiezen voor een spuitvloeistof. Hondsdraf bestrijden met Luxan Genoxone is een goede optie:
Lees altijd goed de instructies door op de verpakking zodat je niet te veel gebruikt. Dit kan namelijk slecht zijn voor andere planten in je tuin en uiteindelijk zelfs de bodem.
Tip: hondsdraf bestrijden met azijn is niet effectief gebleken. Hoewel azijn voor vele soorten onkruid wordt ingezet, is dit dus niet aan te raden voor hondsdraf.
Hondsdraf in de tuin: zegen of plaag?
Dit hangt af van je persoonlijke voorkeuren! Veel mensen zien hondsdraf namelijk als iets positiefs, aangezien het een mooie plant is met vrolijke bloemetjes. Dit kan prachtig staan in een wilde of natuurlijke tuin! Hondsdraf kan ook vogels en belangrijke bestuivers aantrekken. Het is daarom ook geen wonder dat hondsdraf te vinden is in verschillende bloemenmengsels.
Aan de andere kant kunnen de paarse bloemen als onkruid gezien worden. Het kan andere planten namelijk verstikken. Het is daarom ook geen wonder dat mensen hondsdraf in het gazon willen voorkomen en/of bestrijden. Of hondsdraf onkruid of een waardevolle toevoeging is, hangt dus af van jouw persoonlijke voorkeuren!
Hondsdraf weetjes
- De Latijnse naam van de hondsdraf, ‘hederacea’, betekent “klimopachtig” en verwijst naar de kruipende wijze van de plant.
- Verschillende bronnen geven aan dat hondsdraf in de oudheid werd gebruikt als voorloper van hop om bier te brouwen!
- Hondsdraf tegen brandnetel inzetten is een goede optie! Hondsdraf zou namelijk het prikkende gevoel tegengaan die brandnetels veroorzaken.
- In oude boeken is terug te vinden dat hondsdraf ook bekend was onder een andere naam, namelijk: kruip-door-de-tuin.
- Hondsdraf wordt in de spirituele wereld omschreven als een bliksemafleider voor negatieve emoties, die deze emoties terug laat vloeien naar de aarde.
Hoe voorkom je hondsdraf in je gazon?
Een gezond gazon die regelmatig gemaaid, bemest en bekalkt wordt, is minder vatbaar voor hondsdraf. Je kunt hondsdraf dus voorkomen door een gezond gazon te hebben. Wanneer je onderstaande stappen volgt, minimaliseer je de kans op dit kruipend onkruid in je gazon:
- Maai je gazon met enige regelmaat om de groei van onkruid tegen te gaan. Maai een regulier gazon niet korter dan vijf centimeter.
- Bemest je gazon drie keer per jaar: in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. Doe dit met passende meststoffen voor seizoensgebonden bemesting.
- Hondsdraf bestrijden met kalk is niet effectief, maar een gazonkalk gebruiken kan hondsdraf wel voorkomen.
- Controleer regelmatig op onkruid en wiedt dit wanneer je onkruid constateert.
Conclusie
Hoewel hondsdraf erg mooi kan zijn, staat het er ook bekend om dat het een vervelend onkruid kan zijn. De hondsdraf bloeitijd is van april tot juni en dat is de tijd dat je de paarse bloemetjes kunt zien. De bestrijding van hondsdraf is echter niet erg lastig: je kunt dit handmatig bestrijden, verstikken of onkruidverdelgers gebruiken. Naast het bestrijden van hondsdraf, kun je dit natuurlijk ook voorkomen. Dit doe je door je gazon regelmatig te maaien, bemesten, bekalken, etc. Een gezonde tuin is namelijk minder vatbaar voor hondsdraf! Heb je na het vragen van hondsdraf nog vragen? Neem dan gerust contact op met Graszaaddirect! Wij helpen je graag met het realiseren van jouw onkruidvrije droomtuin.