Japanse duizendknoop herkennen en bestrijden
28/08/2024 - 13:04

Japanse duizendknoop herkennen en bestrijden

De Japanse duizendknoop is niet zomaar een onkruid – het is een invasieve plaag die schade kan toebrengen aan tuinen, gebouwen en infrastructuur. Wist jij namelijk dat de Japanse duizendknoop door beton heen kan groeien? Deze plant is dus geen gewone plaag, maar een ware krachtpatser die je tuin kan verwoesten. In dit artikel ontdek je alles over deze beruchte plant. Leer hoe je de Japanse duizendknoop kunt herkennen en hoe je hem effectief kunt bestrijden.

Inhoud

Wat is Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die tegenwoordig overal in Nederland te vinden is. Deze plant wordt beschouwd als een ware plaag, omdat hij door zijn sterke wortelsysteem en enorme groeikracht andere planten verdringt. Heb je de plant eenmaal in je tuin? Dan is het lastig om er vanaf te komen. Maar gelukkig is niets onmogelijk!

Wat is het verschil tussen duizendknoop en Japanse duizendknoop?

Japanse duizendknoop is veruit de meest extreme duizendknoop die bestaat. Er zijn echter ook andere soorten, zoals de Boheemse duizendknoop en de Sachalinse duizendknoop, die tot dezelfde familie behoren. Ze zijn allemaal onderdeel van de duizendknoopfamilie, ook wel Polygonaceae. De Sachalinse duizendknoop komt erg weinig voor in Nederland. De Boheemse variant kent echter wel haar weg in Nederland en is een combinatie van de Japanse duizendknoop en de Sachalinse duizendknoop.

Verschil duizendknoop varianten

Het gevaar van de Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop kan veel schade aanrichten aan alles wat de wortels van de plant tegenkomen. Denk hierbij aan tuinen, funderingen, rioleringen, wegen en gebouwen. Deze plant is gevaarlijk voor woningen en infrastructuur, omdat hij in staat is door scheuren en openingen te groeien, wat kan leiden tot structurele schade.

Waaraan kun je de Japanse duizendknoop herkennen?

De Japanse duizendknoop is het makkelijkste te herkennen aan de leerachtige bladeren, de aanwezige hoogte en leerachtige bladeren. Hieronder zie een je snelle checklist:

  • Wordt 1,5 tot 3,5 meter hoog
  • Heeft holle, rechtopstaande stengels
  • Stengels met roodbruine vlekken
  • Leerachtig, dik en stevig blad
  • Een brede eivormige bladvorm dat 10 tot 18 cm lang is
  • Staat van juli tot en met september in de bloei
  • Japanse duizendknoop bloemen zijn in de bloei te zien als kleine crème-witte tot lichtroze bloemen

japanse duizendknoop herkennen

Op deze foto zie je duidelijk dat de holle, sterke stengels van de Japanse duizendknoop roodbruine vlekken bevat.

Japanse duizendknoop herkennen

De Japanse duizendknoop heeft een herkenbare eivormige en brede bladvorm met een leerachtige structuur.

Hoe kun je Japanse duizendknoop bestrijden?

Je kunt Japanse duizendknoop verwijderen op verschillende manieren, zowel biologisch als chemisch. Het bestrijden van Japanse duizendknoop kan een lang en lastig proces zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. 

Veel mensen proberen Japanse duizendknoop eerst te bestrijden met huis-tuin- en keukenmiddeltjes. In veel artikelen vind je dat Japanse duizendknoop met azijn te bestrijden is. Echter is het belangrijk om te benoemen dat het gebruik van azijn als bestrijdingsmiddel bij de wet verboden is. Azijnzuur kan namelijk erg slecht zijn voor het milieu en ook gevaarlijk voor de gebruiker. Japanse duizendknoop bestrijden met azijn raden wij bij Graszaaddirect daarom ook af. 

Japanse duizendknoop chemisch bestrijden met Roundup

Een methode die zich ondertussen heeft bewezen, is het gebruik van injecties met glyfosaat in de stengels van de Japanse duizendknoop. Echter is het gebruik van glyfosaat alleen toegestaan voor professionals. Wil je de Japanse duizendknoop dus chemisch bestrijden, dan kun je het beste een melding maken bij de gemeente. Vaak wordt er een chemische methode gecombineerd met het uitputten van de hardnekkige plant. De Japanse duizendknoop uitputten door jarenlange chemische bestrijding in combinatie met afdekken of uitgraven toe te passen, is een goede manier om voor eens en altijd af te rekenen met deze ongewenste krachtpatser. 

Japanse duizendknoop bestrijden op een milieuvriendelijke manier

Geen fan van chemische bestrijdingsmiddelen? Geen probleem, je kunt het namelijk ook op een milieuvriendelijke manier proberen. Wel is het belangrijk om te weten dat alleen maaien niet de juiste optie is om van de duizendknoop af te komen. Maaien zorgt juist voor verdere verspreiding, dus dat is zeker iets om rekening mee te houden. Lees hieronder enkele effectieve en milieuvriendelijke opties: 

  • Het gebruik van akkervarkens

Invasieve exoten zijn moeilijk uit te putten voor de mens, echter lukt het akkervarkens een stuk beter! Voor deze knorrende vrienden is de Japanse duizendknoop namelijk geen vervelend onkruid, maar een smakelijke hap. In Drenthe is een onderzoek gaande tussen akkervarkens en de Japanse duizendknoop. Ondertussen is vastgesteld dat het een paar jaar kan duren, maar dat het zeker is dat de akkervarken de plant uiteindelijk de baas is.  

  • Het verstikken van de Japanse duizendknoop

Na meerdere pilots is gebleken dat de Japanse duizendknoop het niet overleeft wanneer je deze minimaal 3 jaar afdekt met waterdicht folie of doek. Zorg er echter wel voor dat het doek een stuk groter is dan het exacte gedeelte waar de duizendknoop te vinden is. De hardnekkige plant zal er namelijk alles aan doen om eronderuit te komen.  

  • Het uitgraven van de gehele plant (mits dit nog mogelijk is)

In de beginfase kan deze methode genoeg zijn. Graaf de gehele plant uit, inclusief wortelstelsel. Probeer de plant en alle wortels zonder te veel weerstand uit de grond te graven en voorkom dat de Japanse duizendknoop wortels afbreken. Ruim de plant direct op en laat dit niet op de bodem liggen. Vervolgens is het aan te raden om het gebied nauwlettend in de gaten te houden. Elke centimeter aan wortel die is blijven liggen, kan namelijk weer uitgroeien tot een volledig nieuwe plant.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat dit een plant is die zich niet graag laat temmen. Hoe eerder je ingrijpt, hoe gemakkelijker de bestrijding. De bestrijding van een volwassen Japanse duizendknoop zal niet makkelijk zijn en kost vaak een lange adem, maar je kunt er wel degelijk weer van afkomen. Maak vooral een melding als je de invasieve exoot ziet, of dit nu op je eigen grond is, of op openbaar terrein.