Kweekgras: wat is het en hoe bestrijd je het?
16/08/2024 - 16:04

Kweekgras: wat is het en hoe bestrijd je het?

Kweekgras, ook bekend als “Couch Grass” of Elytrigia repens, is misschien wel een van de meest hardnekkige onkruiden die je in je tuin tegen kunt komen. Hoewel het een taaie is, kun je kweekgras op verschillende manieren bestrijden. In deze blog leer je hoe je kweekgras kunt herkennen en bestrijden. Er zijn namelijk verschillende manieren om van deze ongewenste gast af te komen!

Inhoud

Hoe herken je kweekgras?

Kweekgras is ten eerste te herkennen aan het lange, taaie en uitgebreide wortelstelsel. Je ziet op elke wortel, om de centimeter, dat er weer een kleinere wortel is ontwikkeld. Dit maakt het ook zo lastig om het onkruid te verwijderen. Kweekgras is (boven de grond) groen met een vlak blad en heeft rechtopstaande stengels. Dit onkruid herkennen is relatief makkelijk als je weet waar je op moet letten!

Kweekgras herkennen

Het blad van kweekgras.

Snel kweekgras herkennen:

  • Kan 30 tot 120 cm hoog worden
  • Heeft een zeer uitgebreid en taai wortelstelsel
  • Op de wortels is een kraag van kleinere wortels te zien
  • Rechtopstaande stengels met aren en zaden in de bloei
  • Een vlak blad in een groene kleur

kweekgras illustratie

Het uiterlijk van kweekgras met de veelvoorkomende aren en zaden.

Wat is kweekgras?

Kweekgras is een meerjarige grassoort die behoort tot de Poaceae grassenfamilie. Kweekgras is een hardnekkig onkruid dat vaak opduikt in tuinen en vooral goed gedijt op voedsel- en stikstofrijke bodems. Hiermee geeft het kweekgras een duidelijke boodschap, en dat is dat jouw grond veel stikstof bevat en erg vruchtbaar is. Dit onkruid heeft een ontzettend sterk ontwikkelde wortelstructuur die zowel bovengronds als ondergronds snel kan groeien en al snel andere planten in de tuin zal verdringen. Kweekgras in je gazon bestrijden is daarom in veel gevallen een slim plan. 

Is kweekgras een vorm van onkruid?

Ja, kweekgras wordt beschouwd als een hardnekkig onkruid waar veel mensen last van hebben. Dit komt door de manier waarop het zich snel en ongecontroleerd kan verspreiden, ten koste van andere planten in je tuin. Het is een typische 'overlevende' die zich razendsnel aanpast aan verschillende omstandigheden. Minder sterke planten zullen dus al gauw terrein verliezen aan deze hardnekkige indringer. Echter kun je je altijd afvragen wat onkruid is, aangezien kweekgras ook nog positieve effecten heeft, zoals het verstevigen van de bodem. Dit is vooral handig op plekken waar er veel erosie voorkomt. 

Hoe bestrijd je kweekgras?

Je kunt kweekgras op verschillende manieren bestrijden en je hebt hierin de keuze uit chemische of biologische bestrijdingsmiddelen. Dit wilde gras in je gazon bestrijden is zeker goed te doen met chemische of biologische bestrijding. Je moet echter wel weten op welke manier je dit het beste kunt doen. Wanneer je dit niet grondig doet, zal elke centimeter van de wortel van deze plant alweer gauw uitgroeien tot een volledige plant. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Je kunt de opties hieronder bekijken, zodat jij de juiste bestrijding vindt voor jouw tuin. 

1. Kweekgras bestrijden met azijn

Azijn wordt vaak als een simpele oplossing gepresenteerd voor kweekgras, maar wij bij Graszaaddirect raden deze methode af. Hoewel azijn relatief eenvoudig te gebruiken is, heeft het aanzienlijke nadelen:

  • Milieu-impact: Azijnzuur, het actieve bestanddeel van azijn, is niet erkend als een toegelaten gewasbeschermingsmiddel volgens Europese en Nederlandse wetgeving. Het gebruik van azijn kan schadelijk zijn voor het bodemleven, dat essentieel is voor de gezondheid van je tuin.
  • Schade aan andere planten: Azijn doodt kweekgras wel, maar het tast ook andere planten aan, wat kan leiden tot een verzwakte tuin.
  • Bodemgezondheid: De schadelijke effecten van azijn op het bodemleven kunnen langetermijngevolgen hebben voor de vruchtbaarheid en gezondheid van je tuin.

We adviseren je om alternatieve methoden te overwegen die vriendelijker zijn voor je tuin en het milieu.

2. Kweekgras bestrijden met gif

Chemische bestrijdingsmiddelen zoals Roundup kunnen effectief zijn tegen kweekgras, vooral als je te maken hebt met een hardnekkige overwoekering. Hier zijn enkele overwegingen bij het gebruik van chemische middelen:

  • Effectiviteit: Chemische middelen kunnen zowel het blad als de wortels van kweekgras aanpakken, wat kan helpen bij het verwijderen van het onkruid uit je tuin. Sommige producten, zoals Gazon Onkruidvrij, bevatten ook meststoffen die je gazon ondersteunen.
  • Risico's: Onjuist gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan meer schade veroorzaken dan alleen aan kweekgras. Te veel gebruik kan schadelijk zijn voor andere planten, het bodemleven en kan leiden tot vervuiling van het milieu.
  • Gebruik: Volg altijd de gebruiksaanwijzing en aanbevolen hoeveelheid om te voorkomen dat je meer kapotmaakt dan je had gepland.

3. Kweekgras biologisch bestrijden 

Wij zijn groot voorstander van het biologisch bestrijden van kweekgras. Dit kun je op verschillende manieren doen. 

  • Spit de grond om en verwijder kweekgras handmatig

Wat dacht je ervan om de tuinhandschoenen aan te trekken en ten strijde te gaan met een flinke spitvork? Het spitten maakt de grond losser waardoor jij makkelijker bij de plant (en al haar wortels) komt. Verwijder het liefst de plant volledig uit de grond. Blijft er toch een stukje hangen? Geen probleem, verwijder de nieuwe plant gelijk als je hem weer ziet opduiken. 

  • Ga aan de slag met je bodemgezondheid

In plaats van het aanpakken van de symptomen, kun je beter gelijk bij de oorzaak beginnen: je bodem. Wanneer er kweek onkruid groeit, is dit een teken dat jouw tuin wel wat compost kan gebruiken om je bodemleven een oppepper te geven. Vervolgens kun je het kweekgras verwijderen met de hand om daarna een laag mulch en karton toe te voegen. Dit laat je enkele maanden met rust (het liefst in de winterperiode) waarop je makkelijk de laatste wortels kunt verwijderen. Je bent nu verzekerd van een kweekgrasvrije tuin! 

  • Roep de hulptroepen (varkens) erbij!

Misschien heb je weleens gehoord dat varkens worden gebruikt om de Japanse Duizendknoop te bestrijden? Deze varkens kun je ook inzetten als je veel last hebt van kweekgras! Varkens zien dit namelijk niet als hardnekkig onkruid, maar als een knapperige, smakelijke maaltijd. Win-win! 

Kweekgras biologisch bestrijden vs. chemisch bestrijden

Er zijn dus zowel biologische als chemische bestrijdingsmiddelen voor het bestrijden van kweekgras waar je uit kunt kiezen. Wij zetten graag alle voor- en nadelen op een rijtje:

Biologisch bestrijden:

  • Voordelen:
    • Vermindert de negatieve impact op het milieu en het bodemleven.
    • Helpt bij het verbeteren van de bodemgezondheid en kan de kans op hergroei verminderen.
  • Nadelen:
    • Vereist vaak meer tijd en fysieke arbeid.
    • Kan langzamer resultaat opleveren dan chemische middelen.

Chemisch bestrijden:

  • Voordelen:
    • Snelle en vaak efficiënte verwijdering van kweekgras.
    • Vaak eenvoudig aan te brengen en snel resultaat.
  • Nadelen:
    • Kan schadelijk zijn voor het milieu en andere planten.
    • Regelmatig gebruik kan duur zijn en leiden tot langetermijneffecten op de bodem.

Overweeg ook preventieve maatregelen om kweekgras te voorkomen. Producten zoals Green Spirit Maaien kunnen helpen om de bodemgezondheid te verbeteren en de kans op kweekgras te verkleinen.

Waarom kweekgras bestrijden?

Kweekgras kan een aanzienlijke bedreiging vormen voor de gezondheid en esthetiek van je tuin. Hier zijn enkele redenen waarom je kweekgras actief zou moeten bestrijden:

  • Competitie voor voedingsstoffen: Kweekgras heeft een zeer sterk wortelstelsel dat andere planten in je tuin de voedingsstoffen en water kan ontnemen. Dit kan leiden tot een verminderde groei en vitaliteit van de planten die je wél in je tuin wilt hebben.
  • Overwoekering: Kweekgras in je gazon heeft een neiging om zich snel en ongecontroleerd te verspreiden. Dit maakt het moeilijk om de controle te behouden en kan leiden tot een tuin die overwoekerd raakt door dit hardnekkige onkruid.
  • Esthetiek: Een tuin die vol staat met kweekgras ziet er ongezond en verwaarloosd uit. Door het onkruid effectief te bestrijden, kun je ervoor zorgen dat je tuin er netjes en verzorgd uitziet.
  • Bodemgezondheid: Het verwijderen van kweekgras kan ook helpen bij het verbeteren van de algehele bodemgezondheid. Een goed beheerde tuin zal een evenwichtiger ecosysteem bevorderen en de groei van gewenste planten ondersteunen.

Aanvullende tips

Om het helemaal grondig aan te pakken, hebben wij nog enkele aanvullende tips om kweekgras te bestrijden en voorkomen:

  • Houd je gazon kort en verwijder onkruid direct. Dit voorkomt dat kweekgras zich verspreidt.
  • Gebruik bodembedekkers zoals schildzaad om kale plekken op te vullen en kweekgras te verdringen.
  • Zorg voor goede afwatering, want kweekgras gedijt beter op natte, slecht doorlatende bodems.
  • Overbemesting kan de groei van kweekgras stimuleren. Geef je tuin met mate meststoffen en gebruik de juiste meststof per seizoen
  • Voor grotere projecten, zoals paden of terrassen, kun je geotextiel gebruiken om kweekgrasgroei te onderdrukken.

Veelgestelde vragen

Is jouw specifieke vraag nog niet beantwoord? Hieronder staan twee andere vragen die misschien wel interessant zijn om te weten! Wie weet heb je toch nog iets aan kweekgras in je tuin. 

  1. Waar is kweekgras goed voor?

Kweekgras kan dienen als voedselbron voor bepaalde dieren en insecten en kan bijdragen aan bodemversteviging op plekken waar andere planten moeite hebben om te groeien. Kweekgras is daarom goed bestand tegen bodemerosie.

  1. Kan je kweekgras eten?

Ja, kweekgras is eetbaar. Echter wordt het nauwelijks als voedsel gebruikt doordat kweekgras niet bekendstaat om de beste smaak. Daarnaast heeft kweekgras een taaie textuur. Kies daarom liever voor eetbare alternatieven zoals tarwegras of gerstegras.

 

Wil je jouw tuin definitief kweekgrasvrij maken? Ontdek ons assortiment aan bestrijdingsmiddelen en tuingereedschap die je helpen de strijd aan te gaan. Heb je vragen of advies nodig? Ons team van experts staat klaar om je te helpen bij elke stap. Veel succes!