Lui gras: Hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Lui gras. Het is een term die niet iedereen kent, maar het komt toch vaker voor dan je denkt. Iedereen met een tuin wil een mooie grasmat. Een grasmat die er goed uitziet, die mooi egaal is en die zich weer zonder te veel moeite kan herstellen na een tegenslag. Wanneer je last hebt van lui gras, zal je eens zo gezonde grasmat steeds minder mooi worden. Maar wat is de oorzaak van lui gras? En hoe los je dit op? Wij vertellen je graag meer!
Wat is lui gras?
Lui gras is een term voor gras dat een wortelstelsel heeft dat dicht op het oppervlak van de bodem ligt. Om nog specifieker te zijn, worden de wortels van het gras lui. Hierdoor blijven ze aan de oppervlakte waar ze voldoende voedingsstoffen en water kunnen vinden. Dit klinkt prima, maar hierdoor trap je met gemak de hele zode los. En dit is wat je uiteraard niet wil.
Lui gras wordt dus over het algemeen echt lui, ze hoeven geen moeite meer te doen om te overleven. Hierdoor wordt het gras over het algemeen ongezond en zwak. Vergelijk het met ons: wij worden er ook niet gezonder op als al ons voedsel bij ons in bed wordt gebracht. Stel je eens voor als je er nooit meer uit hoeft te komen! Zo gaat het dus in principe ook met lui gras.
Het gras vertoont vaak tekenen van achteruitgang, zoals dunne plekken, ongelijkmatige groei, verkleuring, niet tegen een stootje kunnen, en mogelijk de aanwezigheid van onkruid. Lui gras is een veelvoorkomend probleem in tuinen en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren.
Hoe ontstaat lui gras?
Lui gras kan veroorzaakt worden door vooral twee oorzaken, namelijk het geven van kleine beetjes water in een korte periode, en te vaak kleine beetjes meststof geven.
Te vaak kleine hoeveelheden water geven
Deze oorzaak is gelijk de voornaamste oorzaak voor lui gras. Het gras wordt simpelweg niet gestimuleerd om dieper te wortelen. Als gras regelmatig kleine beetjes water krijgt, hoeven de wortels niet diep in de grond te gaan. Hierdoor blijft het gras erg oppervlakkig. Bij het minste stootje (zoals onkruid wieden in de buurt) kan het dus al gaan loslaten.
Te vaak kleine hoeveelheden meststof geven
Bij elk gezond gazon komt het toedienen van meststoffen om de hoek kijken. Je moet dit echter wel op de juiste manier doen. Wanneer je dit niet goed doet, is de kans namelijk zeer groot dat je het gras verbrand. Gras kan maar een bepaalde hoeveelheid meststoffen opnemen, dus wanneer er te veel op je gazon ligt, zal dit verbranden. Dit zorgt letterlijk voor kale plekken in je gazon. Echter is dit ook een manier om lui gras te creëren. Hetzelfde principe als met te veel water gebeurt namelijk. Gras wordt lui omdat het geen moeite meer hoeft te doen om een diep wortelgestel te bouwen. Wanneer je in een te hoge frequentie kleine beetjes meststoffen strooit, blijven de wortels maar oppervlakkig. Het resultaat? Lui gras.
Hoe herken ik lui gras?
Lui gras is een ander fenomeen dan zwak of slecht onderhouden gras. Lui gras kenmerkt zich door enkele “symptomen” die niet te missen zijn. Wij sommen ze graag voor je op:
- Gras dat makkelijk los te trekken is.
- Gras dat “los” lijkt te liggen op je gazon.
- Zeer kort wortelstelsel.
- Onkruid (doordat er plek vrij is voor diepere wortels in de bodem).
- Kwetsbaar, kan niet tegen een stootje.
Lui gras: hoe los ik het op?
Het is best simpel, en uiteindelijk komt het neer op het niet verwennen van je gras. Lui gras ontstaat eigenlijk altijd doordat er juist veel aandacht en tijd ingestoken wordt. Je moet het echter net even op een andere manier aanpakken.
Water geven op de juiste manier
In plaats van kleine beetjes water geven met een hoge frequentie, raden wij het aan om dit anders te doen. En doe dit ook alleen als je gazon het nodig heeft of wanneer er lange periodes zijn van droogte. Geef minder vaak water, maar wel méér water per keer. Na bewatering is het aan te raden om 4 tot 7 dagen (afhankelijk van de bodem en de temperatuur) geen water te geven, zodat je gazon de tijd krijgt om al het water op te nemen. Het water kan op deze manier dieper doordringen in de bodem, waardoor het gras de neiging heeft om dieper naar water te wortelen.
Let op: er is een uitzondering. Wanneer je je gazon recent hebt ingezaaid, wordt het aangeraden om vaker dan de vuistregel te sproeien. In onze blog “gazon sproeien” lees je alles over de aanbevolen hoeveelheden.
Bemest je gazon maximaal drie keer per jaar
Wat betreft bemesting, is het de bedoeling om het gazon maximaal drie keer per jaar te bemesten. Dit kan goed gedaan worden met een combinatie van een NPK-meststof en bijvoorbeeld een bodemverbeteraar of kalkmeststof. Zolang je niet meer gebruikt dan de aanbevelingen op de verpakking, zou dit geen problemen moeten opleveren. Het bemesten moet altijd in de ochtend of avond gebeuren, vooral als je kunstmest gebruikt, en met voldoende water. In het voorjaar en de zomer raden we meestal een NPK-verhouding aan die de nadruk legt op de stikstofbehoefte, terwijl in het najaar een meststof wordt aanbevolen die de kaliumbehoefte aanvult. Het is van cruciaal belang om de doseringen op de verpakking strikt te volgen, omdat overmatige bemesting de kwaliteit van het grondwater kan verslechteren, wat het gras juist zal vermijden.
Wil je weten hoe je je gazon bemest als een professional? Lees dan onze blog “Het gazon bemesten”. Hierin leggen wij alles uit over verschillende meststoffen, wanneer je moet bemesten, bij welk weer je het beste kunt bemesten en hoe je dit het beste kunt doen.