Mieren in het gazon bestrijden
17/08/2023 - 16:11
Laatste update: 10/10/2024

Mieren in het gazon bestrijden

Mieren zijn interessante dieren, die, geloof het of niet, belangrijke taken vervullen in onze tuinen. Tegelijkertijd kunnen ze helaas ook een zeer hardnekkig probleem vormen. Want hoe onschuldig ze misschien ook voorkomen: mieren kunnen in korte tijd flinke schade veroorzaken aan het gazon. Dus heb je last van mieren in het gras? Kom dan snel in actie om een heuse mierenplaag te voorkomen. In dit artikel lees je hoe je kunt beginnen met mieren bestrijden. Ook ontdek je hoe je een mogelijke mierenplaag in de toekomst kunt voorkomen.

Inhoud

Mogelijke oorzaken van mieren in de tuin

Er kunnen meerdere redenen zijn dat mieren jouw tuin als hun nieuwe onderkomen hebben gekozen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat mieren naar jouw tuin lokken, zodat je een exact weet wat je moet doen om zowel zwarte als rode mieren in je gazon te bestrijden. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waardoor mieren zich in jouw tuin hebben gevestigd:  

Voedselbronnen

Mieren worden aangetrokken door voedselresten. Als er gemakkelijk bereikbaar voedsel in de tuin aanwezig is, zoals kruimels of open afvalbakken, kunnen mieren zich snel verspreiden. 

Gunstige leefomgeving

Een ongerepte tuin met organisch materiaal biedt een ideale omgeving voor mieren om nesten te bouwen. Mulch, dode plantenresten en andere organische materialen kunnen aantrekkelijke locaties zijn.

Bladluis

Mieren zijn gek op zoete afscheidingen van bladluizen. Wanneer je dus planten in je tuin hebt die last hebben van bladluizen, is de kans groot dat ook mieren worden aangetrokken. Bladluizen zijn indirect een oorzaak van mierenplagen en daardoor is het belangrijk om bladluizen snel te bestrijden.

Wanneer je de oorzaak snel identificeert, kun je gericht te werk gaan met het bestrijden van mieren in je tuin. 

De voor- en nadelen van mieren

Mieren zijn intrigerende dieren met zowel positieve als negatieve aspecten voor je tuin. Hieronder worden de voor- en nadelen van mieren in de tuin belicht:

Voordelen van mieren

  • Bodembeluchting: Mieren graven gangen die zorgen voor beluchting van de bodem, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van je graswortels.
  • Natuurlijke opruimers: Mieren dragen bij aan het afbreken van dood organisch materiaal, waardoor je tuin schoner blijft.
  • Verjagen van plaaginsecten: Sommige mierensoorten jagen op en voeden zich met schadelijke insecten zoals bladluizen, waardoor ze indirect bijdragen aan de bestrijding van plaaginsecten.

Nadelen van mieren

  • Beschadigde wortelstelsel: Mieren kunnen de wortels van planten beschadigen door tunnels te graven en daarmee de opname van voedingsstoffen belemmeren.
  • Oneffenheden in gazon: De nesten van mieren kunnen leiden tot ongelijkmatigheden in het gazonoppervlak, wat zowel esthetisch als functioneel niet positief is. 
  • Uitbreiding van plagen: Mieren kunnen bladluizen beschermen in ruil voor de zoete afscheidingen die deze insecten produceren, wat kan leiden tot andere plagen.

Door een goed begrip te hebben van zowel de positieve als negatieve kanten van mieren, kun je gerichter bepalen welke strategieën het meest geschikt zijn om met deze insecten om te gaan. We zullen nu dieper ingaan op natuurlijke en chemische benaderingen om mieren in je gazon te bestrijden.

mierenhoop in gazon

Een mierenhoop kan een doorn in het oog zijn in een strak gazon.

Hoe bestrijd je mieren in het gras?

Je kunt mieren bestrijden met zowel natuurlijke behandelingsmethoden als chemische bestrijdingsmiddelen. Hieronder worden deze twee benaderingen nader toegelicht met praktische voorbeelden. 

Natuurlijke bestrijding van mieren

Onze voorkeur gaat uit naar het natuurlijk bestrijden van mieren. De natuurlijke bestrijdingsmethoden zijn vaak net zo effectief, en hebben in tegenstelling tot chemische bestrijding geen nadelig effect op het milieu en het ecosysteem. We hebben vijf strategieën opgesomd die je zou kunnen hanteren bij het bestrijden van mieren.

1. Aaltjes: de natuurlijke vijanden om te gebruiken tegen mieren

Aaltjes zijn microscopische wormpjes die mierenlarven doden door ze te infecteren met een dodelijke bacterie. Zodra de aaltjes een larve binnendringen, vermenigvuldigen ze zich snel en infecteren ze de larve van binnenuit. De mierenkolonie wordt aanzienlijk verzwakt, waardoor ze gedwongen worden hun nest te verlaten. Ze zullen zich gezamenlijk verplaatsen naar een andere locatie buiten je tuin.

Een toepassing met aaltjes heeft veel voordelen:

  • Aaltjes tegen mieren garanderen een effectieve bestrijding van mierenpopulaties op een natuurlijke manier.
  • Aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, huisdieren, flora en fauna.
  • Aaltjes zijn onder andere toepasbaar bij een plaag in de moestuin.
  • Aaltjes komen van nature voor in de bodem en vormen een onderdeel van het ecosysteem.

2. Planten tegen mieren

Goudsbloemen en afrikaantjes zijn natuurlijke mierenverjagers. De sterke geur van goudsbloemen en de afweerstoffen in de wortels van afrikaantjes houden mieren op veilige afstand van je tuin. Plant de bloemen simpelweg langs de randen van je (moes)tuin en creëer een natuurlijke barrière tegen mieren.

3. Mierennesten in gazon uitsteken

Heb je last van mierennesten in je gazon? Gebruik een mierenschep om het nest voorzichtig op te graven. Verwijder het nest, plaats het in een afgesloten zak en herstel het gazon door het gat met aarde te vullen. Eenvoudig en doeltreffend voor lokale mierenbestrijding in het gazon.

4. Verplaats de mierenkoningin

De koningin is het hart van de mierenkolonie. Door de koningin te verplaatsen, kun je de hele kolonie verjagen. Zoek de grootste mier (de koningin) en plaats haar ver weg van je tuin, bijvoorbeeld in het bos. De rest van de kolonie zal haar volgen.

5. Mieren in het gazon bestrijden met azijn

Azijn verstoort de geursporen die mieren gebruiken om elkaar te vinden en naar voedsel te leiden. Spuit een oplossing van azijn en water op de mierennesten. Houd er wel rekening mee dat azijn planten kan beschadigen, dus gebruik het met mate en vermijd direct contact met planten.

Chemische middelen tegen mieren

Wil je mieren snel en effectief bestrijden? Er zijn verschillende chemische middelen beschikbaar. De meest gangbare middelen zijn mierenpoeder, mierenlokdozen en mierenspray. Hieronder zullen we dieper ingaan op de kracht en werking van deze producten.

1. Mierenpoeder

Mierenpoeder is een krachtig middel dat snel en doeltreffend mieren bestrijdt. Breng de poeder aan rondom mierennesten en langs bekende mierenroutes. Wees zorgvuldig en volg de instructies op de verpakking om de impact op het milieu te minimaliseren.

2. Mierenlokdozen

Mierenlokdozen zijn ideaal als het vinden van het mierennest lastig is. Werksters worden aangetrokken door de vloeistof, nemen het mee naar hun kolonie, en sterven daar. Dit activeert een stof die andere mieren aantrekt, waardoor de hele kolonie effectief wordt bestreden. Eenvoudig en doeltreffend.

3. Mierenspray

Mierenspray is een snelle en directe oplossing voor het bestrijden van mieren. Spuit het op mierennesten en routes volgens de instructies op de verpakking. Houd er rekening mee dat overmatig gebruik de omgeving negatief kan beïnvloeden, dus gebruik dit product met zorg.

Tips om een mierenplaag in de tuin en het gras voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zo ook met het bestrijden van mieren in je tuin. Wanneer je geen mieren in je tuin wilt, is het handig om voorzorgsmaatregelen te nemen. 

  • Maak je tuin minder aantrekkelijk voor mieren door het regelmatig op te ruimen. Verwijder gevallen fruit, bladeren en andere organische materialen. Dit (tuin)afval fungeert namelijk als voedselbron, geurspoor en nestelplaats voor mieren. 
  • Houd om dezelfde redenen ook je terras en/of overkapping schoon. Zorg ervoor dat je de afvalbakken goed afsluit, om te voorkomen dat mieren worden aangetrokken door geur.
  • Lok lieveheersbeestjes, gaasvliegen en zweefvliegen naar je tuin met inheemse planten. Deze nuttige insecten zijn de natuurlijke vijanden van bladluizen. Door bladluizen te weren, ontneem je mieren hun voedselbron en verminder je de kans op een mierenplaag in je tuin. 
  • Zaai sterk geurende planten en kruiden. We hebben goudsbloemen en afrikaantjes reeds kort benoemd. Voorbeelden van andere sterk geurende planten zijn munt, lavendel, rozemarijn en basilicum.
  • Mieren hebben een hekel aan koffiedik en koper. Bescherm je planten door deze materialen in de buurt van je planten te plaatsen.
  • Creëer een groene tuin. Minder tegels betekent tenslotte ook minder kans op mieren tussen de voegen.

Mieren in moestuin

Met sterk geurende planten houd je mieren op afstand van je moestuin.

Je gazon herstellen na een mierenplaag

Nadat het mierennest grondig is verwijderd, egaliseer je de grond door deze aan te drukken en eventuele kuilen of bulten glad te maken. Identificeer de beschadigde gebieden en zaai ze bij met herstelgraszaad. Geef deze plekken regelmatig water en verzorg ze zoals je een nieuw gazon zou doen. Maai het gras regelmatig, zonder het te beschadigen, en gebruik geschikte meststoffen om het gazon de nodige voedingsstoffen te geven.

Het herstel kan wat tijd vergen, maar met geduld en de juiste aanpak zal je gazon snel weer in topconditie zijn. Als je weet hoe je mieren kunt weren, blijft je tuin gespaard van deze plaaginsecten. Voor verdere vragen kun je altijd contact opnemen met de specialisten van Graszaaddirect.