Mulchen: wat is het en hoe doe je het?
Wil je een gezondere, onderhoudsvriendelijke tuin die er het hele jaar fantastisch uitziet? En ben je nog niet bekend in de wereld van mulchen? Dan is deze blog voor jou! Mulchen is een duurzame tuintechniek met talloze voordelen; van minder onkruid tot een betere bodemstructuur. Lees hier wat mulchen precies is, wat het inhoudt, hoe je het toepast en welke materialen het beste zijn.
Inhoud
- Wat is mulchen?
- Wanneer en hoe kun je mulchen?
- Waarmee kun je mulchen?
- Hoe dik mag een mulchlaag zijn?
- Waarom mulchen in je tuin?
- Wat zijn de mogelijke nadelen van mulchen?
- Conclusie
Wat is mulchen?
Mulchen is het bedekken van de bodem met een laag organisch, of in sommige gevallen anorganisch, materiaal. Het gaat om een kringlooptechniek van de natuur, waarbij je de natuur een handje helpt. Van mulchen is de betekenis letterlijk ‘bodembedekking’. De laag beschermt de grond, houdt vocht vast, voorkomt onkruidgroei en stimuleert het bodemleven. De laag met mulch breekt langzaam en geleidelijk af en dit draagt bij aan de vruchtbaarheid en structuur van de bodem in je tuin. Mulchen is een eeuwenoude en bekende techniek onder tuinliefhebbers en professionals en dat is uiteraard niet zonder reden. Mulchen biedt erg veel voordelen met vrij weinig werk!
Wanneer en hoe kun je mulchen?
Je kunt het hele jaar door mulchen, maar bij voorkeur mulch je in het voorjaar en het najaar. Afhankelijk van de seizoenen kun je verschillende materialen gebruiken. In de lente en zomer, tijdens het groeiseizoen van het gras, heb je uiteraard veel meer grasmaaisel dan in de herfst en winter. Gebruik dit dan ook! In de herfst vallen de bladeren van de bomen en die zijn ook ideaal om te gebruiken als mulch. Wanneer te mulchen, hangt dus af van het materiaal dat je wilt gebruiken en het doeleinde per seizoen.
Mulchen in de lente
De lente is perfect voor het aanbrengen van mulch! Vooral na een flinke voorjaarsschoonmaak in de tuin, kan mulch goed gebruikt worden. Mulchen met gras of compost is de beste optie voor deze periode, gezien deze materialen de bodem verrijken en de jonge planten hun nodige groeiboost geven.
Mulchen in de zomer
In de zomer zal mulch de bodem vochtig houden, iets wat nodig kan zijn tijdens hete zomers met weinig regenval. Materialen als houtsnippers en boomschors helpen met het vasthouden van genoeg vocht. Ook is dit materiaal goed als mulch tegen onkruid.
Mulchen in de herfst
Herfst is natuurlijk hét seizoen als het aankomt op mulchen met herfstbladeren! De bladeren vormen namelijk organisch materiaal die waardevolle voedingsstoffen aan de grond toevoegen en de bodemtemperatuur stabiel houden.
Mulchen in de winter
Tijdens de winter kan mulch in dikke lagen gebruikt worden rondom je planten. In moestuinen is dit een veelgebruikte methode om de planten die er nog staan, gezond te houden en te beschermen tegen kou. Zo wordt ook in de winter het bodemleven in stand gehouden.
Waarmee kun je mulchen?
Er zijn veel verschillende materialen die je als mulch kunt gebruiken, zoals grasmaaisel, boomschors, houtsnippers, bladeren, compost en cacaodoppen. Kies bij voorkeur altijd voor natuurlijk afbreekbare materialen voor de beste resultaten. Je kunt ook plastic en karton gebruiken. Vermijd het liefst materialen zoals gekleurd hout of niet-afbreekbaar plastic. Dit is namelijk minder gunstig voor het bodemleven.
Grasmaaisel
Gramaaisel is perfect om te gebruiken als mulch! Gebruik bijvoorbeeld een grasmaaier met een mulchfunctie of een speciale mulchmaaier zodat je het gemaaide gras gelijk op je gazon kan laten liggen. Wanneer je mulch van gras op het gazon laat liggen, krijgen bodemorganismen zoals bacteriën en wormen de kans om dit organische materiaal af te breken. Het mulchen van gras leidt tot een betere bodemstructuur en een sterker gazon die minder meststoffen nodig heeft.
Ook draagt een goed gemulcht gazon bij aan de weerbaarheid van je gras! Door het gemaaide gras te laten liggen, zal het nieuwe gras namelijk diepere wortels ontwikkelen en is daardoor beter bestand tegen droogte, hitte en ziektes. Als bonus zorgt de mulchlaag ervoor dat onkruid minder kans krijgt door licht en voedingsstoffen te blokkeren. Mulching met grasmaaisel is dus effectief en onderhoudsarm!
Plastic of karton
Plastic of karton is misschien niet een van de meest voor de hand liggende materialen om te mulchen, maar kan zeer goed van pas komen. Plastic wordt namelijk vaak gebruikt als tijdelijke mulch om onkruidgroei volledig te blokkeren. Echter is dit geen hele duurzame oplossing. Karton daarentegen, is wel biologisch afbreekbaar en werkt goed als een basislaag onder ander mulchmateriaal. Let wel op dat je het karton eerst vochtig maakt zodat het beter hecht aan de grond.
Boomschors en houtsnippers
Boomschors en houtsnippers zijn populaire materialen om mee te mulchen! Ze bevatten niet alleen een lange levensduur, maar zijn ook verreweg de meest decoratieve materialen om mee te mulchen. Ze zijn geschikt voor paden, borders en rondom struiken. Let wel altijd op dat je onbehandeld hout gebruikt om schadelijke stoffen in je tuin, en dus je bodem, te voorkomen.
Compost
Compost is uitermate voedzaam en is daarom ideaal om te gebruiken als mulch! Compost voegt humus toe aan de bodem en is daardoor ook een all-time favoriet in moestuinen en bloembedden. Verdeel de compost altijd gelijkmatig over de bodem zodat je een gelijkmatige afbraak bevordert. Zo kunnen alle planten profiteren van al het goeds dat compost te bieden heeft!
Cacaodoppen
Cacaodoppen zijn een populair materiaal om mee te mulchen gezien hun decoratieve eigenschappen én heerlijke geur. Cacaodoppen zijn rijk aan voedingsstoffen en daarom een favoriet in de tuin, maar let wel op als je huisdieren hebt! Dit materiaal staat namelijk in het lijstje giftige planten voor honden en giftige planten voor katten. Het wordt daarom afgeraden om cacaodoppen te gebruiken als je huisdieren hebt. Heb je geen huisdieren? Dan is het een fijne optie om te gebruiken als mulch!
Herfstbladeren
De ultieme optie om te mulchen in het najaar! Herfstbladeren zijn gratis, makkelijk te krijgen en zeer voedzaam voor de bodem. Je kunt makkelijk zelf mulch maken van herfstbladeren. Let echter wel op het soort blad dat je gebruikt aangezien niet alle bladeren geschikt zijn als mulch. Je leest er alles over in onze blog: “DIY: Mulch maken van herfstbladeren”.
Bovenstaande materialen zijn de mulchmaterialen die je kunt gebruiken. Ga dus niet zomaar mulchen met vaste planten, ongeschikte bladeren of ander materiaal dat niet geschikt is om te mulchen. Je hebt alsnog een ruime keuze uit de bovenstaande materialen!
Hoe dik mag een mulchlaag zijn?
Over het algemeen hoort een mulchlaag tussen de 5 en 10 centimeter te zijn, hoewel dit afhankelijk is van het type materiaal en de locatie waar je de mulch gaat gebruiken. Hoe fijner het materiaal, hoe dunner de laag mulch moet zijn. Hou bij dun materiaal als grasmaaisel maximaal 5 centimeter aan, terwijl grovere materialen als houtsnippers 10 centimeter dik kunnen zijn.
Bij een te dunne laag zal je niet genoeg profiteren van alle voordelen die mulchen te bieden heeft. Bij een te dikke laag kan schimmel groeien en er kunnen wortels verstikt worden. Balans is dus het belangrijkst!
Waarom mulchen in je tuin?
Je gebruikt mulch in je tuin om de vele voordelen die het te bieden heeft! Denk hierbij aan onderhoudsvriendelijkheid en positieve effecten op je portemonnee. Hieronder zullen we alle voordelen opnoemen:
- Mulch voorkomt dat onkruid de kans krijgt om te groeien
- Mulch houdt vocht vast in de bodem, water uitermate nuttig is in droge periodes!
- Mulch verbetert de bodemstructuur
- Mulch beschermt tegen vorstschade
- Mulch voorkomt oververhitting van de wortels
- Mulch is goed voor de natuur en uiteindelijk voor het (lokale) ecosysteem
- Je hebt minder meststoffen nodig als je mulcht en dit scheelt geld!
- Mulch helpt bij het versterken van je planten, grassen, groenten en fruit
Of je nu gaat mulchen in de moestuin, gazon, border, of waar je je mulch ook wilt gebruiken: deze plek zal je dankbaar zijn!
Wat zijn de mogelijke nadelen van mulchen?
Als je het op de juiste manier aanpakt, zijn er eigenlijk geen nadelen. Zo kunnen te zware materialen de waterdoorlaatbaarheid belemmeren, schimmels aantrekken en wortelrot veroorzaken. Mulch ook niet te dik, aangezien dit dezelfde problemen kan veroorzaken. Als je goed gaat mulchen, zijn nadelen dus eigenlijk niet aanwezig.
Conclusie
We mogen wel concluderen dat mulchen een eenvoudige en betaalbare manier is om je tuin een stuk gezonder en mooier te maken! Welk materiaal je kiest, met de juiste mulchlaag creëer jij een gezonde bodem die bestand is tegen de uitdagingen van de seizoenen. Heb je toch nog vragen? Dan kun je contact opnemen met Graszaaddirect. Onze experts helpen jou graag bij het perfectioneren van deze techniek. Let’s grow!