Onkruid en mos voorkomen en bestrijden
Wil jij ook zo graag een stralend groen gazon, maar lukt het je maar niet om je gazon vrij te houden van onkruid en mos? Je bent zeker niet de enige! Het is helaas niet vanzelfsprekend dat je grasmat er onkruid- en mosvrij bij ligt. Hier moet wel het een en ander voor gebeuren. In dit blogartikel leggen we uit hoe je de opkomst van onkruid en mos tussen het gras kan voorkomen. Ook hebben we de verschillende manieren waarop je onkruid en mos kunt bestrijden op een rijtje gezet. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar goed, mocht je gazon al geteisterd worden door ongewenste begroeiingen? Lees dan zeker even verder, want met onze tips kan je straks weer genieten van een stralend gazon dat uitsluitend bestaat uit gras.
Inhoud
- Onkruid en mos in het gazon
- Hoe kun je onkruid en mos voorkomen?
- Verschillende manieren om onkruid en mos te bestrijden
Onkruid en mos in het gazon
De groei van onkruid en mos in het gazon is een doorn in het oog voor veel gazonbezitters. Onkruid is een verzamelnaam voor planten die op ongewenste plekken groeien. Je zou kunnen stellen dat dit een persoonlijke opvatting is. In onze blog: ‘’Wat is onkruid?’’ lees je meer over de definitie en het ontstaan van onkruid. Sommige onkruidplanten groeien sneller dan gras. Wanneer dit het geval is, loop je het gevaar dat het onkruid gaat woekeren. Woekerende, kruipende onkruiden kunnen zorgen voor een grote tuinplaag. Ze kruipen binnen een korte tijd je hele tuin door en zullen snel een prominente plek innemen als je er niks aan doet. Op den duur verdringt onkruid de groei van het gras. Hetzelfde geldt voor de aanwezigheid van mos. Mos ontstaat meestal tussen het gras als gevolg van een te zure bodem. Mos groeit namelijk voortreffelijk op zure grond. Zeker wanneer dit gepaard gaat met schaduw en regenachtige weersomstandigheden. Het zal je tijdens een boswandeling vast niet ontgaan zijn dat er veel mos aanwezig is. Nu weet je dus wat de oorzaak daarvan is. Mos kan er, net als onkruid, best mooi uitzien. Het nadeel van mos in het gazon is echter dat het veel vocht onttrekt uit de bodem. Dit verstoort op den duur de groei van het gras. Uiteindelijk kan het gras hierdoor zelfs verstikken.
Hoe kun je onkruid en mos voorkomen?
Het klinkt misschien erg cliché, maar het beste wat je kunt doen om onkruid en mos te voorkomen is: gazononderhoud. Je kunt nooit 100% zeker zijn dat er geen mos en onkruid vestigt in het gazon. Een goed onderhouden gazon is echter een stuk beter in staat om zowel mos als onkruid de baas te zijn. Het is belangrijk dat het gazon tijdens het groeiseizoen regelmatig gemaaid wordt. Grasmaaien geeft een verzorgde uitstraling aan je grasmat. De messen van de grasmaaier geven de grasplanten meer groeipunten. Dit komt bevordert op zijn beurt de groei van de fijnere grassoorten. Je behoudt zo een dichte zode; en voorkomt dat er kale plekken ontstaan waar onkruiden en mossen hun kans zullen grijpen om op te groeien. Naast grasmaaien is het ook van belang om je gazon het hele jaar door voldoende water te geven. Zeker tijdens langdurige periodes van droogte. Besproei het gazon voor of na zonsondergang om uitdroging te voorkomen. Verbruik per week ongeveer 20 liter water op één vierkante meter. Een andere belangrijke stap is om het gazon jaarlijks te bemesten. Begin al vroeg in het voorjaar met het strooien van kalk. Hiermee ontzuur je de bodem en voorkom je dat mos en onkruid al vroeg in het voorjaar terreinwinst boeken. Gebruik ook gazonmest en bescherm het gras tijdens de wintermaanden met najaarsmest. In onze blog ‘’Het gazon bemesten’’ lees je hoe en wanneer je de desbetreffende meststoffen het beste kunt uitstrooien.
Verschillende manieren om onkruid en mos te bestrijden
Er zijn verschillende manieren om onkruid en mos te verwijderen. Onze voorkeur gaat waar mogelijk altijd uit naar een manier van onkruidbestrijding waarbij het milieu niet belast wordt. Dus, aan natuurlijke bestrijding zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In onze blog ‘’Milieuvriendelijke onkruidbestrijding’’ hebben we een aantal effectieve bestrijdingsmethoden toegelicht. Een rigoureuze manier om mos te bestrijden is door gebruik te maken van ijzersulfaat van Olmix. Dit middel kan uitgestrooid worden over het mos. Binnen enkele weken zal het mos bruin gaan verkleuren. Vervolgens kun je het mos uit het gras verwijderen met een hark of een ander tuingereedschap. Je houdt hier wel kale plekken aan over, dus het is handig om meteen wat graszaad bij te bestellen.
Ga je onkruid in het gazon bestrijden? Dan is het allereerst belangrijk om te achterhalen met welke onkruidplanten je allemaal te maken hebt. Sommige onkruiden zal je meteen herkennen in je gazon. Denk bijvoorbeeld aan gele bloemen als paardenbloemen en boterbloemen. Andere onkruiden zijn wellicht minder bekend zijn. In onze blog: ‘’Onkruid herkennen’’ hebben we de meest voorkomende onkruidplanten in kaart gebracht. Bovendien leggen we in dit blogartikel uit hoe je de desbetreffende onkruidplant de baas kunt zijn.
Kruipend onkruid in het gazon verwijderen
Sommige onkruiden kunnen handmatig verwijderd worden. Andere onkruiden zijn dusdanig hardnekkig, dat je gemakkelijker af bent met een geschikt middel. Weegbree is hier zo’n voorbeeld van. Weegbree is een wintergroene, vaste plant die veelvoudig voorkomt in ons land. Afhankelijk van de soort kan deze wel tot een halve meter hoog groeien. Ze zijn meestal erg lastig te verwijderen met de hand. En lukt het je wel, dan is de kans alsnog groot dat weegbree op een later moment weer de kop opsteekt. In dit geval ben je dus beter af met een bestrijdingsmiddel. Een geschikt product is dat van Pokon, namelijk Onkruid Weg! Dit middel van Pokon is een meststof die de groei van gras stimuleert. Er zit een stofje in verwerkt waardoor onkruiden als weegbree een ongecontroleerde groeispurt ondergaan. Hierdoor zullen de bladeren opkrullen en vervolgens zal de onkruidplant volledig verwelken.
Een hardnekkige, kruipende onkruidsoort die juist beter handmatig bestreden kan worden, is schijnaardbei. Dit onkruid heeft alle schijn van een bosaardbei, maar niks is minder waar! Het grote verschil tussen de schijnaardbei en de bosaardbei is dat de schijnaardbei bloeit met gele bloemen in plaats van witte bloemen. Schijnaardbeien zijn gelukkig niet giftig, maar je bent ze toch liever kwijt dan rijk. Deze fopneuzen kunnen met hun uitlopers voor grote ergernissen zorgen. Schijnaardbeien groeien graag op vochtige, voedingsrijke bodems. Ook tussen het gazon! De beste manier op deze bodembedekker te bestrijden is door de schijnaardbei met wortel en al te verwijderen.
Verticuteer om onkruid en mos te verwijderen
Hebben onkruidplanten en mos de overhand genomen in je gazon? Dan kun je overwegen om te gaan verticuteren. Door te verticuteren snijd je de bestaande uit onkruiden en mossen uit je gazon. Verticuteren is een effectieve manier om onkruid, mos, maar ook dode gras- en plantdeeltjes te verwijderen. Na het verticuteren kan het gazon er wat kaal bij liggen. Het is hierom aan te raden om het gazon door te zaaien en te bemesten. In onze blog ‘’ Het gras verticuteren, wanneer en hoe?’’ lees je alles wat je moet weten over deze welbekende tuinklus.
Onkruidbestrijdingsmiddel tegen onkruid en mos
Zodra het duidelijk is door welk onkruidsoort je gazon geteisterd wordt, kun je deze doelgericht verwijderen. Dit kan handmatig met onkruidsteker, maar sommige onkruidplanten kunnen het beste met een bestrijdingsmiddel worden bestreden. Deze zijn in veel vormen en maten verkrijgbaar. We hebben onkruidmiddelen in korrelvorm, denk bijvoorbeeld aan Gazon onkruidvrij van Roundup. Ook hebben we vloeibare bestrijdingsmiddelen. Kant-en-klare sprays, zoals Natuurlijk Onkruidvrij 750 ml en concentraten als Ultima Onkruid & Mos van ECOstyle. Bestrijdingsmiddelen in concentraatvorm moeten nog verdund worden met water. De middelen kunnen het beste toegepast worden met een drukspuit.
Ook mos kan bestreden worden met bestrijdingsmiddelen. ECOstyle Ultima Onkruid & Mos is dus zo’n middel dat voor veel tuinkwalen ingezet kan worden. Als het om mos gaat, dan gaat onze voorkeur toch uit naar een permanente oplossing. Oftewel: verticuteren, bemesten en kalken.
Indirecte bestrijding van onkruid en mos
Zoals we al aangaven, kun je de groei van onkruid en mos voorkomen door het gazon goed te onderhouden. Een belangrijke stap is om het gazon consistent te bemesten. Een gazon met een gezonde bodem dat rijk is aan alle nodige voedingsstoffen, is immuun voor onkruid en mos. Met bodemverbeteraars als bloedmeel voorkom je de opkomst van onkruidsoorten als klavers. En met een gazonmest als DCM Gazon pur voorkom je mosgroei, terwijl je tegelijkertijd het gras voedt.
Bijzaaien na het verwijderen van onkruid en mos
Het kan voorkomen dat je kale plekken overhoudt na het verwijderen van onkruid en mos. Soms ontkom je hier gewoonweg niet aan. Wees dan ook niet getreurd, maar zie het als een mooie kans om weer op een schone lei te beginnen. Met het graszaad van Graszaaddirect is het bijzaaien van kale plekken in het gazon slechts een fluitje van een cent. Voor je het weet heb je weer een vol gazon met gezonde en frisgroene grassprieten. Het bijzaaien van beschadigde of kale plekken kan je het beste doen met zogenoemd doorzaai-/herstelgras. Deze grasmengsels beschikken over een hoog percentage aan Engels raaigras. Dit is snelkiemend graszaad dat al binnen enkele weken een dichte zode vormt. Het is slechts een kwestie van graszaad zaaien en daarna goed bewateren. Voor je het doorhebt ben je weer trotse eigenaar van een gazon dat gezien mag worden!