Plukbloemen in eigen tuin zaaien!
04/05/2022 - 09:54
Laatste update: 24/01/2025

Plukbloemen in eigen tuin zaaien!

Plukbloemen zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuinen. Het is dé trend voor iedereen die van kleur en natuur houdt. Zelf plukbloemen kweken is niet alleen ontspannend, maar ook een duurzame manier om je huis te vullen met kleur en geur. Stel je voor: een kleurrijke bloemenzee in je eigen tuin, die niet alleen jou blij maakt, maar ook bijen en vlinders aantrekt. Elke dag kun je jezelf verwennen met een eigen gekweekt, vers plukboeket. Ben je klaar om aan de slag te gaan? In dit artikel leer je alles over het zaaien van plukbloemen.

Inhoud

Wat zijn plukbloemen?

Plukbloemen zijn bloemen die speciaal gekweekt worden om te snijden en te gebruiken in boeketten, bloemstukken of zelfs in de keuken. Met hun lange stelen en prachtige kleuren vormen ze een echte blikvanger in elke vaas. Of je nu houdt van klassieke rozen, vrolijke zonnebloemen of elegante dahlia's, er is voor elke smaak wel een passende plukbloem.  Naast het decoreren van je huis, zijn plukbloemen ook nog eens heerlijk om te ruiken.

Wanneer kun je plukbloemen zaaien?

Plukbloemen kunnen vanaf april of mei direct in de tuin gezaaid worden. Is de kans op nachtvorst geweken? Dan kun je beginnen met kweken! Op een aantal meerjarige plukbloemen na, zijn de meeste soorten eenjarig. Begin juni is de uiterste termijn voor het zaaien van eenjarige bloemen.

Zelf een pluktuin aanleggen: stappenplan

Stap 1. Het aanleggen van een pluktuin begint met het maken van een beplantingsplan. Kies voor een rijke variatie aan plukbloemen met een hoge opbrengst en die elkaar idealiter opvolgen qua bloeitijd. Op deze manier heb je op elk moment wel iets om te plukken. Je kunt ook kant-en-klaar bloemenmengsel aanschaffen, zodat je sowieso verzekerd bent van een langdurige bloei.

Stap 2. Plukbloemen houden van zon en warmte. De meeste soorten hebben minimaal 6 zonuren per dag nodig om te kunnen gedijen. Kies dus een zonnige locatie uit, het liefst op een beschutte plek uit de wind om te voorkomen dat de plantenstengels knakken.

Stap 3. Bereid de grond goed voor door bestaande vegetatie (lees: onkruid) te verwijderen. Dit geeft de zaadjes de beste kans om te ontkiemen. 

Stap 4. Strooi de zaden gelijkmatig uit over de grond. Gebruik ongeveer 1-2 gram bloemzaad per vierkante meter. Vergroot het volume van het zaad eventueel door het te mengen met lichtvochtig zand.

Stap 5. Zaai nooit dieper dan de dikte van het zaad. Druk de zaden licht aan voor goed bodemcontact.

Stap 6. Blijf de grond licht vochtig houden tot de eerste kiemplantjes verschijnen. Vermijd plasvorming, want hierdoor kunnen de zaadjes wegspoelen of verrotten.

Welke bloemen zijn geschikt voor een pluktuin?

De keuze aan bloemen is enorm, maar lang niet elke bloem is even geschikt voor een pluktuin. Hieronder vind je een overzicht van populaire snijbloemen die gezaaid kunnen worden in pluktuinen.

1. Dahlia

Dahlia’s zijn onmisbaar in elke pluktuin. Ze zijn verkrijgbaar in talloze formaten en kleuren. Van pasteltinten, felle kleuren en meerkleurige soorten: je kunt ze eindeloos combineren. Deze eenjarige planten bloeien langdurig en produceren prachtige bloemen. Als je dahlia’s op het juiste moment plukt en goed verzorgd, blijven ze ongeveer twee weken lang vers.

2. Zonnehoed

Een favoriet onder tuinarchitecten. Zonnehoed is een van de weinige plukbloemen die een vaste plant is. Waar de meeste planten vooral in de zomer bloeien, kent de zonnehoed een verlengde bloeiperiode die loopt tot in de herfst. Ze laten zich uitstekend combineren met zomerbloemen zoals dahlia’s en cosmea's. Zonnehoeden mogen dus zeker niet ontbreken in je pluktuin!

3. Leeuwenbekje

Leeuwenbekjes, ook wel bekend als snapdragons of onder hun botanische naam Antirrhinum, zijn tijdloze klassiekers voor je pluktuin. Deze vrolijke bloemen komen in allerlei witte, roze, oranje, rode, paarse en gele kleurtinten.  Leeuwenbekjes zijn al eeuwenlang geliefd en dat is niet zonder reden! Met hun opvallende verschijning, heerlijke geur en lange houdbaarheid in de vaas zijn ze een aanwinst voor elke pluktuin.

4. Cosmea

Iedereen kent de cosmea wel! Deze vrolijke bloemen bloeien rijkelijk van de zomer tot aan de eerste nachtvorst. Ze zijn niet veeleisend en daardoor heel eenvoudig zelf te zaaien. Er bestaan ontelbare soorten cosmea’s, die bovendien geliefd zijn bij bijen en vlinders. Cosmea’s staan lang mooi op de vaas. Ze geven een luchtige, zomerse uitstraling aan ieder boeket.

5. Korenbloem

Met korenbloemen breng je een stukje nostalgische charme in je pluktuin. Korenbloem is makkelijk te kweken, langbloeiend en een belangrijke voedingsbron voor bijen en andere insecten. Korenbloemen staan lang mooi op een vaas en geven een klassieke uitstraling aan je interieur. 

6. Goudsbloem

Een zonnetje in je pluktuin! Goudsbloemen zijn niet alleen een feest voor het oog, maar ook voor je smaakpapillen. Door regelmatig te plukken stimuleer je de plant om nog meer bloemen te vormen. Ze zijn gemakkelijk te snijden en leveren een rijke oogst op. De eetbare bloemen kunnen ook in de keuken gebruikt worden. Ze geven je gerechten een feestelijke kleur en een subtiele smaak.