Rooddraad in het gazon bestrijden
Het behoud van een gezond gazon houdt in dat je moet waken voor verschillende gazonschimmels en ziekten. Een van deze gazonschimmels is rooddraad. Deze ongewenste verschijning kan je gazon aantasten en zorgen voor lelijke, rode draden die de gezondheid van je gras aantasten. Maar geen paniek! In deze blog leggen wij jou alles uit over rooddraad, zoals het ontstaan van rooddraad, hoe je dit kunt herkennen en, nog belangrijker, hoe je rooddraad kunt bestrijden.
Inhoud
- Wat is rooddraad?
- Hoe kun je rooddraad herkennen?
- Hoe ontstaat rooddraad in je gras?
- Hoe kun je rooddraad in het gazon bestrijden?
Wat is rooddraad?
Rooddraad is een gazonschimmel die ook wel bekendstaat als Laetisaria fuciformis. Rooddraad komt vooral voor in gazons met een tekort aan stikstof. Deze schimmel bezorgt veel tuiniers hoofdpijn, gezien deze ongewenste gast veel schade kan veroorzaken. Denk hierbij vooral aan gelige, rode plekken in je gazon. Rooddraad is een gebreksziekte die je vaak ziet bij jonge of nieuwe gazons en verspreidt zich snel, waardoor vlug ingrijpen belangrijk is.
Hoe kun je rooddraad herkennen?
Wanneer je er vroeg bij bent, zal de schade die rooddraad kan maken enigszins beperkt blijven. Daardoor is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Eigenlijk kun je heel makkelijk zeggen: is je gras rood? Dan heb je last van rooddraad. Gelukkig manifesteert rooddraad zich op meerdere herkenbare manieren, waardoor het makkelijk te identificeren is:
- Rode/roze draden in je gazon. Dit is het meest opvallende teken dat rooddraad vertoont, en is tevens ook de reden dat deze gazonschimmel zijn naam heeft gekregen. De draden kunnen variëren in lengte en dikte en zal je gazon een ongezond uiterlijk geven.
- Verkleuring van gras. Naast de opvallende rode draden, zorgt rooddraad ook voor een verkleuring van je gras. Rooddraad in het gras zorgt voor een minder groen en gezond gazon en zal vooral een doffe, bleke tint hebben.
- Snelle verspreiding. Rooddraad zal zich in onregelmatige patronen over je gazon verspreiden. Vooral onder vochtige omstandigheden zullen schimmels in je gazon zich snel uitbreiden en verspreiden.
- Aangetaste individuele grassprieten. Individuele grassprieten kunnen een dor en verzwakt uiterlijk krijgen door de aanwezigheid van rooddraad.
Door alert te zijn op rood gras en andere tekenen kun je snel ingrijpen en maatregelen nemen om de verspreiding van rooddraad te voorkomen. In de volgende sectie gaan we dieper in op de oorzaken van rooddraad, zodat je niet alleen kunt herkennen, maar ook begrijpen hoe deze schimmel gedijt.
Hoe ontstaat rooddraad in je gras?
Rooddraad ontwikkelt zich alleen maar onder specifieke omstandigheden in je gazon. Wanneer je begrijpt waarom deze schimmel zich in je gazon kan nestelen, kan je preventieve maatregelen toepassen. Hieronder zie je de meest belangrijke factoren voor het ontstaan van rooddraad in je gras:
Oorzaak 1: Tekort aan stikstof
De belangrijkste oorzaak van rooddraad in het gazon is een tekort aan stikstof. Stikstof is namelijk niet te missen bij een gezonde groei van het gras, doordat het fungeert als een bouwsteen van chlorofyl. Dit is het groene pigment dat de kleur geeft aan planten en gras. Wanneer een gazon te weinig stikstof ontvangt, zal dit resulteren in een verzwakte grasgroei, een doffe kleur en een verminderde weerstand tegen schimmels en ziektes zoals rooddraad. Daarnaast zal het gras zich ook minder snel herstellen bij een tekort aan stikstof. Dit gebrek aan veerkracht maakt het gazon extra vatbaar voor de ontwikkeling van rooddraad.
Oorzaak 2: Tekort aan een gezond bodemleven
Wanneer je bodemleven gezond is, zal je gazon onder andere organisch materiaal afbreken, voedingsstoffen vrijgeven en een gezonde wortelgroei stimuleren. Een tekort aan deze handige micro-organismen kan leiden tot een algehele verzwakking van je gazon waardoor deze vatbaar wordt voor ziekten en schimmels zoals rooddraad. Gelukkig is een tekort aan een gezond bodemleven makkelijk op te lossen, bijvoorbeeld door het toevoegen van compost aan de bodem. Daarnaast is het hebben van een goede bemestingsstrategie een goed plan om je bodemleven te vergroten. Hier gaan we later in deze blog uitgebreider op in.
Oorzaak 3: Compacte bodemstructuur
Een andere belangrijke oorzaak van rooddraad in gazons is een te compacte bodemstructuur. Wanneer de bodem te compact is, zal de luchtcirculatie worden belemmerd en de absorptie van water en voedingsstoffen moeilijk gaan. Wanneer je gras niet meer bij deze belangrijke stoffen kan komen, zal er een algehele verzwakking plaatsvinden. En zoals we ondertussen weten, is rooddraad een ziekte die prima gedijt in verzwakte gazons. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door het beluchten van je gazon.
Oorzaak 4: Warm en vochtig weer
Rooddraad is in de meeste gevallen alleen te vinden in je gazon wanneer we te kampen hebben met warm en vochtig weer. Deze weersomstandigheden creëren namelijk de ideale broedplaats voor de ontwikkeling en verspreiding van rooddraad. Juist daarom is het extra belangrijk om in deze periodes alert te zijn op de vorming van rooddraad in je gazon.
Hoe kun je rooddraad in het gazon bestrijden?
Ondertussen weten we wat rooddraad is en hoe deze schimmel ontstaat. Dan is het nu tijd om te kijken naar verschillende manieren waarop je rooddraad kunt bestrijden. Hieronder staan enkele praktische stappen die je kunt volgen om rooddraad in je gazon te bestrijden:
Belucht de bodem
Met het beluchten van de bodem, zorg je ervoor dat je gazon weer alle voedingsstoffen, zuurstof en water krijgt wat het nodig heeft. Je gazon beluchten is eigenlijk niets anders dan het prikken van kleine gaatjes in de bodem. Hiermee wordt de luchtcirculatie bevorderd en de algehele bodemstructuur verbeterd. Het beluchten van de bodem kun je doen met een gazonprikker, priksandalen of je kunt aan de slag met het verticuteren van je gazon.
Geef water met beleid
Een te vochtige bodem zorgt voor de ideale groeiomstandigheden van schimmels zoals rooddraad. Beheers daarom de irrigatie van je gazon om te voorkomen dat de grond voortdurend vochtig blijft. Geef het gazon daarom liever een lange sproeibeurt in plaats van vaak een beetje. Op die manier krijgt het gazon de kans om het water op te nemen zonder dat er gelijk weer nieuw water bijkomt.
Bemest je gazon op de juiste manier
Te weinig stikstof is op te lossen met het je gazon bemesten, maar een verkeerde meststof of overbemesting is juist weer schadelijk voor je gazon. Omdat dit niet makkelijk is voor iedere tuinier, gaan we hieronder nog een stuk dieper in op het bemesten van je gazon op de juiste manier.
Rooddraad voorkomen met een gedegen bemestingsstrategie
Het voorkomen van rooddraad is nog altijd een stuk makkelijker dan het bestrijden hiervan. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je gazon het beste kunt bemesten om rooddraad te voorkomen. Daarnaast zal een gedegen bemestingsstrategie de algehele gezondheid van je gazon versterken waardoor deze veel minder vatbaar is voor gazonschimmels en ziekten. Ook is het handig om de nodige kennis te hebben van seizoensgebonden bemesting, waarover je meer leest in onze blog “seizoensgebonden bemesting.” Hier leer je welke voedingsstoffen je gazon nodig heeft op welk moment.
Door onderstaande stappen te volgen, kun je toekomstige uitbraken van rooddraad voorkomen:
Stap 1: Doe een bodemtest
Leer de behoeften begrijpen van je gazon. Je gazon heeft elk moment van het jaar weer andere voedingsstoffen nodig. Ook is het ene gazon de andere niet. Daarom is het belangrijk om te weten wat jouw gazon nodig heeft. Dit kun je onder andere testen met een bodemtester of pH-meter. Deze speciale meetapparatuur kan jou vertellen wat de pH-waarde is van jouw gazon en of deze misschien te zuur is. Ook vertelt deze meter je welke stoffen je gazon tekortkomen. Op die manier weet je exact wat jouw gazon nodig heeft en welke meststoffen je hiervoor kunt gebruiken.
Stap 2: Gazonmest strooien
Gebruik organische meststoffen. Deze gazonmest draagt namelijk niet alleen bij aan het voeden van je gazon, maar helpen ook gelijk met het verbeteren van de bodemstructuur en het stimuleren van het bodemleven. Twee vliegen in één klap dus! Organische meststoffen zullen geleidelijk aan stoffen vrijgeven aan de bodem, waardoor het geleidelijk aan een langere periode zal blijven werken. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens een stuk beter voor het milieu en jouw eigen tuin.
Stap 3: Seizoensgebonden bemesten
Verdiep je in seizoensgebonden bemesting aangezien kennis fouten voorkomt. Wanneer je bijvoorbeeld te veel stikstof aanbiedt in de herfst, zal er een ophoping van stikstof komen in de bodem. Dit kan weer een oorzaak zijn voor andere schimmels, zoals voetrot. En dit wil je uiteraard ook voorkomen. In het voorjaar, richt de voorjaarsbemesting zich vaak op stikstof om de groei te stimuleren na de winter. Tijdens de zomer verschuift de focus naar een evenwichtige mix van voedingsstoffen, inclusief fosfor en kalium, om de algehele gezondheid en weerstand tegen stress te bevorderen.
In het najaar is een meststof met een hoger kaliumgehalte gunstig om het gazon winterhard te maken en de wortelontwikkeling te ondersteunen. Een goed begrip van deze seizoensgebonden behoeften is cruciaal voor een effectieve bemestingsstrategie en het voorkomen van gazonschimmels zoals rooddraad.
Pas op voor overbemesting
Voorkom overbemesting. Overbemesting komt vooral voor bij meststoffen met een hoog gehalte aan stikstof. Hou je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid en overschrijd dit niet. Dit kan namelijk nare gevolgen hebben, zoals het verbranden van je gazon en het veroorzaken van een zeer zwak gazon. Overbemesting staat gelijk aan ziek maken, en dat is uiteraard juist niet wat je wil.
Door een doordachte bemestingsaanpak te volgen in combinatie met het juiste tuinonderhoud, kun je niet alleen de kans op rooddraad verkleinen, maar ook de algehele gezondheid en schoonheid van je gazon bevorderen. Bij Graszaaddirect vind je de juiste meststoffen en andere producten om je gazon vrij te houden van rooddraad en andere gazonschimmels. Mocht je advies nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder met het realiseren van jouw droomgazon!