Siergras snoeien: wanneer en hoe?
Siergrassen geven je tuin een speelse, natuurlijke uitstraling en vragen weinig onderhoud! Maar wist je dat siergras snoeien essentieel is om het gezond en mooi te houden? In dit artikel lees je waarom, wanneer én hoe je het beste siergras kunt snoeien. Op die manier weet je zeker dat jouw siergrassen ieder jaar weer in topvorm zijn!
Inhoud
- Moet je siergras snoeien?
- Wanneer siergras snoeien?
- Welke siergrassen moet je snoeien?
- Siergras snoeien: stappenplan
- 1. Gebruik sterk gereedschap
- 2. Terugknippen op de juiste hoogte
- 3. Bol uitkammen of uitplukken
- 4. Siergras bemesten voor extra stevige stengels en bladeren
- Siergras opnieuw planten
- Conclusie
Moet je siergras snoeien?
Ja, bij de meeste soorten siergrassen wel. Door te snoeien en oude bladeren te verwijderen, houd je hun gezondheid optimaal. Zo krijgt de plant namelijk de ruimte om nieuwe groei aan te maken waardoor de plant mooier en weerbaarder wordt. Snoeien van siergras voorkomt ook dat gras gaat verhouten of minder gaat bloeien.
Maar, let op! Niet alle soorten siergrassen willen dat je de schaar erin zet. Het verschil zit hem vooral tussen bladverliezende en groenblijvende siergrassen. Hier gaan we straks dieper op in.
Wanneer siergras snoeien?
Wacht tot de ergste kou en vorst voorbij is, maar begin wel vóórdat het gras weer actief begint met groeien! Snoei je te laat? Dan loop je het risico om al uitlopende, jonge scheuten te beschadigen. Dit kan de groei vertragen en zorgen voor een minder volle en gezonde plant.
Wanneer je siergras precies moet snoeien, is afhankelijk van de soort:
- Bladverliezende siergrassen (waaronder pampamgras, lampenpoetsergras, etc.) snoei je rond maart of april. De dode bladeren van deze siergrassen bieden namelijk bescherming tegen de vorst en mogen daarom pas weggeknipt worden als de kans op vorst voorbij is.
- Groenblijvende siergrassen hebben geen vaste periode per jaar aangezien zij minder vaak (of niet) gesnoeid hoeven te worden. In plaats daarvan wordt het aangeraden om ze in het voorjaar voorzichtig uit te kammen.
Welke siergrassen moet je snoeien?
Bladverliezende siergrassen moeten gesnoeid worden, waaronder pampamgras en lampenpoetsergras. Hieronder zie je een handig overzicht:
Wel snoeien: bladverliezende siergrassen
Deze grassen sterven bovengronds af en profiteren van een jaarlijkse snoeibeurt:
- Pampasgras (Cortaderia selloana) – Het populaire siergras met pluimen. Snoei in het voorjaar terug tot 20 cm boven de grond.
- Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) – Knip dorre halmen weg om nieuwe groei te stimuleren.
- Vingergras (Panicum virgatum) – Snoei in het vroege voorjaar tot 10-15 cm boven de grond.
- Miscanthus (Prachtriet) – Knip de oude stengels kort in het voorjaar, voordat de nieuwe scheuten verschijnen.
Niet snoeien: groenblijvende siergrassen
Deze soorten behouden hun blad in de winter en hoeven niet rigoureus gesnoeid te worden:
- Zegge (Carex) – Enkel dode of lelijke bladeren verwijderen.
- Blauw schapengras (Festuca glauca) – Voorzichtig uitkammen in het voorjaar.
- Leliegras (Liriope muscari) – Af en toe oude bladeren weghalen, maar niet terugsnoeien.
Wintergroene siergrassen snoeien is niet aan te raden. Hierbij geldt: liever uitkammen dan de grassen snoeien!
Siergras snoeien: stappenplan
Tijd om aan de slag te gaan! Volg dit stappenplan voor een snoeisessie zonder fouten:
1. Gebruik scherp gereedschap
Welk gereedschap je gebruikt, is afhankelijk van de dikte van je siergras. De beste opties zijn:
- Siergrassen snoeien met een snoeischaar → dunne stengels of kleinere pollen
- Siergrassen snoeien met een heggenschaar → voor dikke, taaie stengels
Ook is het aan te raden om tuinhandschoenen en lange kleding aan te doen om snijwonden en irritatie (door bijvoorbeeld scherpe bladeren) te voorkomen. Better safe than sorry!
2. Terugknippen op de juiste hoogte
Hoe kort je siergrassen mag snoeien, is ook weer enigszins afhankelijk van het type siergras. Snoei bladverliezend siergras tot 10-20 cm boven de grond. Dit helpt de plant om opnieuw uit te lopen zonder de wortels te beschadigen.
3. Bol uitkammen of uitplukken
Voor grassen die groenblijvend zijn: kam de pollen voorzichtig uit met je handen of een bladhark om dode bladeren te verwijderen. Zo blijft de plant mooi vol!
4. Siergras bemesten voor extra stevige stengels en bladeren
Na het snoeien kun je siergras bemesten met een organische meststof. Dit zorgt voor sterke nieuwe scheuten en een gezonde groei. Kies bij voorkeur een meststof met stikstof voor een volle, groene uitstraling.
Siergras opnieuw planten
Siergras kan jarenlang meegaan, maar soms wordt een pol te groot, verhout hij of groeit hij minder goed. In dat geval kun je hem scheuren en opnieuw planten, het liefst in het voorjaar.
Hoe doe je dat?
- Graaf de pol uit en behoud zoveel mogelijk wortels.
- Splijt de plant in kleinere delen met een spade of mes.
- Plant de delen opnieuw op een zonnige plek in goed doorlatende grond.
- Geef water en bemest om de groei te stimuleren.
Zo houd je je siergrassen gezond en vol van nieuwe energie! Bekijk ons siergrassenmengsel voor een onderhoudsvriendelijke tuin.
Conclusie
Twijfel je over siergrassen snoeien en wanneer je dit het beste kunt doen? Onthoud dan deze gouden regel: snoei bladverliezende soorten in het voorjaar en laat groenblijvende siergrassen grotendeels met rust! Met het juiste gereedschap en een goede bemesting zorg je ervoor dat jouw siergras elk jaar weer prachtig bloeit! Siergrassen koop je eenvoudig, veilig en snel via Graszaaddirect. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op voor advies op maat!