Sneeuwschimmel in het gras behandelen
Een veelvoorkomend probleem dat jaarlijks weer op kan duiken in je tuin is sneeuwschimmel. Deze grasziekte kan je gezonde gazon flink aantasten. Gelukkig bestaan er veel verschillende manieren om sneeuwschimmel te herkennen, voorkomen en behandelen. Laten we beginnen!
Inhoud
- Wat is sneeuwschimmel?
- Sneeuwschimmel herkennen
- Sneeuwschimmel voorkomen
- Sneeuwschimmel in het gazon behandelen
Wat is sneeuwschimmel?
Sneeuwschimmel is een gazonziekte die vooral voorkomt tijdens koude en vochtige periodes. Tussen de 0 en 8 graden komt deze schimmel het meeste voor en deze schimmel ontwikkelt zich het allerbeste onder sneeuw. Er bestaan 2 soorten sneeuwschimmels, namelijk roze sneeuwschimmel (Microdochium nivale) en grijze sneeuwschimmel (Typhula incarnata). Beide schimmels kunnen je gazon verpesten, terwijl roze sneeuwschimmel veruit het vaakst voorkomt in onze Nederlandse tuinen. De winterse schimmel veroorzaakt
De oorzaken van sneeuwschimmel in het gazon
Sneeuwschimmel ontstaan vaak door een combinatie van verschillende factoren, waaronder:
1. Vochtige omstandigheden
Langdurige vochtigheid (zoals onder een sneeuwlaag) creëert de perfecte broedplaats voor deze schimmels. Loop daarom ook nooit op een gazon waar sneeuw op ligt, aangezien de aangedrukte sneeuw langer blijft liggen op je gras.
2. Teveel aan stikstof, tekort aan kali
Stikstof kan schimmelgroei stimuleren en wanneer je te laat en meststof gebruikt met een hoog stikstofgehalte, zal het gras deze stof niet genoeg opnemen. Schimmels maken hier vervolgens dankbaar gebruik van. Een gazonmest met een goede hoeveelheid kali is juist aan te raden in de koudere maanden.
3. Lage temperaturen
Sneeuwschimmel slaat vaak toe in de koude maanden, wanneer de temperatuur lekker laag is. Sneeuwschimmel in de zomer of lente komt minder vaak voor, maar het bestaat wel. Als de temperatuur maar laag genoeg is en er ook andere factoren meespelen.
4. Te dichte grasmat
Een te dichte grasmat is niet goed voor de luchtcirculatie. Dit zorgt ervoor dat schimmels makkelijker kunnen groeien en zich makkelijker kunnen verspreiden.
5. Slechte drainage
Een slecht gedraineerde bodem zorgt voor stilstaand water. En laat dit nou net de groei van schimmels stimuleren…
Sneeuwschimmel herkennen
Je kunt sneeuwschimmel pas bestrijden als je weet waar je op moet letten. Pas dan kun je ingrijpen. Sneeuwschimmel laat zich echter relatief makkelijk herkennen door de volgende symptomen:
- Vaak te vinden onder een laag sneeuw/ontdooit sneeuw
- Vorming van wit pluis (en soms roze pluis)
- Eerst witte, waterige plekken die geel/bruin kunnen worden
Sneeuwschimmel voorkomen
Dat voorkomen beter is dan genezen, gaat zeker op voor sneeuwschimmel. Je kunt namelijk genoeg doen om ervoor te zorgen dat deze schimmel weinig kans krijgt om zich te ontwikkelen in jouw gazon.
- Loop niet op een sneeuwdek op je gazon. Je weet ondertussen dat aangedrukt sneeuw beter blijft liggen. Vermijd dit door niet op je gazon te lopen als het heeft gesneeuwd.
- Regelmatig maaien. Houd je gras op een optimale lengte om goede luchtcirculatie te bevorderen. Dit doe je door je gras te maaien met enige regelmaat.
- Zorg voor een goed tuinonderhoud. Dit verkleint namelijk de kans op gazonziekten en schimmels. Vooral beluchten is belangrijk voor een gazon met een te dichte grasmat.
- Kies voor de juiste meststof. Dat is dus een meststof die specifiek bedoeld is voor de jaargetijden. Je kunt seizoensgebonden bemesten om ervoor te zorgen dat je gras krijgt wat ‘ie op dat moment nodig heeft. Specifiek voor het najaar kun je je verdiepen in najaarsmeststoffen.
Onze keuze:
Sneeuwschimmel in het gazon behandelen
Is je gazon al aangetast door sneeuwschimmel? Geen probleem, een sneeuwschimmel in het gazon behandeling is niet heel gecompliceerd. Het is belangrijk om de aangetaste delen gelijk weg te halen. Dit kun je doen door de sneeuwschimmel aan te harken. Vervolgens is het tijd om je bodem te beluchten en gaatjes te prikken om de luchtcirculatie te verbeteren. Je gras kan op deze manier makkelijk ademen en krijgt een makkelijkere toevoer van voedingsstoffen. En dan is het natuurlijk wel zo handig om je gazon daadwerkelijk te voeden, namelijk met de juiste meststof! Dit is afhankelijk van het seizoen, dus lees je goed in over seizoensgebonden bemesting.
In het voorjaar kun je gaan kijken hoe je het gras het beste kunt herstellen. Voor de volledige aanpak kun je eerst verticuteren en daarna gaan voor doorzaaien. Met het juiste graszaad heb je binnen no time gezond en fris gras.
Onze keuze:
Door deze stappen te volgen, kun je sneeuwschimmel bestrijden en je gazon weer gezond en groen krijgen. Onthoud dat een goede gazonverzorging het hele jaar door cruciaal is om schimmelproblemen te voorkomen.
Veel succes met je gazon! Heb je nog vragen of behoefte aan specifieke producten voor de behandeling van sneeuwschimmel? Neem gerust contact op met een van de specialisten van Graszaaddirect. Wij helpen je graag verder!