Tips om meer vlinders in de tuin te krijgen
Mensen bemoeien zich steeds meer met het ontwerpen en ordenen van de tuin. De hedendaagse tuinen zijn kenmerkend aan hun rechte vormen en parallelle lijnen. En als er dan al planten zijn, staan deze keurig recht naast elkaar. Er valt zeker wat voor te zeggen, want als je de natuur haar gang laat gaan, worden bepaalde begroeiingen al gauw onbeheersbaar. Een nauwkeurige graskant en een goed geordende bloemenperk kunnen bovendien ook een lust voor het oog zijn. Het structureren en het verwerken van eigen ideeën in de tuin hebben alleen wel negatieve gevolgen op de schuil- en broedplaatsen van bestuivende insecten. Het is geen toeval dat de insectenpopulatie fors is gedaald na de omkanteling van ‘functioneel’ groen naar ‘mooi’ groen.
Inhoud
Het belang van vlinderbloemen
Op de dag van vandaag zijn er ruim 80% minder vlinders ten opzichte van de vorige eeuw. Ook de bijenpopulatie staat onder druk. Gelukkig zijn er steeds meer tuinders die de wilde, natuurlijke tuin verkiezen boven moderne inrichtingen die ontworpen zijn door architectenbureaus. Dit werpt ook zeker zijn vruchten af. Waar de keizersmantel een aantal jaar geleden zo goed als verdwenen was uit Nederland, maakt deze vlinder anno 2023 weer een opmars. Dus ook op gebied van de insectenpopulatie zijn er noemenswaardige lichtpuntjes. Door vlinderbloemen te zaaien kun je deze positieve spiraal voortzetten. In dit artikel bespreken we enkele tips en methoden om meer vlinders in je tuin te krijgen. We willen niet te veel weggeven, maar het kan zonder concessies te doen aan de sierwaarde van je tuin!
De keizersmantel op bezoek bij een zonnebloem
Hoe kun je meer vlinders naar je tuin lokken?
Met een paar eenvoudige handelingen kun je een echte vlindertuin inrichten die niet alleen bezocht wordt door vlinders, maar ook door bijen, hommels en andere bestuivende insecten. Hoeveel vlinders de weg naar je tuin weten te vinden, is sterk afhankelijk van de omgeving waarin je woont. Over het algemeen geldt: hoe groener de omgeving, hoe meer vlinders.
- Geef invulling aan de tuin met inheemse planten. De grootste bedreiging waar vlinders mee te maken hebben, is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Gebruik daarom waardplanten die door vlinders gebruikt worden. In het blogartikel: ‘Met welke planten lok ik vlinders naar mijn tuin?’, lees je welke dat zijn.
- Laat de natuur rustig haar gangetje gaan. Met andere woorden, laat ook ongewenste begroeiingen als brandnetels en distels in je tuin staan. Brandnetels zijn erg belangrijke planten voor vlinders en rupsen van kleine vos, atalanta en landkaartje kunnen er niet zonder.
- Zorg voor variatie en hoogteverschillen in de border met vlinderplanten. Zaai bijvoorbeeld een bloemenmengsel voor vlinders. Hiermee verkrijg je een bloemenweide die op verschillende momenten in het jaar in bloei staat. Zo help je vlinders het hele jaar door, ook tijdens de jaargetijden waar de voedselvoorziening schaarser is.
- Zorg voor een veilige thuishaven. Door het planten van dichte begroeiingen als hagen en heggen, creëer je beschutte plekken in de tuin waar vlinders kunnen schuilen.
- Gebruik geen chemische meststoffen en pesticiden. Het gebruik van deze middelen heeft een negatief effect op de biodiversiteit. Ze kunnen bestuivende insecten schaden, wat leidt tot het verstoren van het bestuivingsproces.
- Zoet doet vlinders goed! Vlinders zijn dol op (rottend) fruit. Appels, peren, druiven en zelfs bananen, meloenen en vijgen gaan er wel in. Is er nog wat fruit overgebleven dat begint te rotten? Leg het dan eens in de tuin. Wellicht heb je wel een fruitboom in de tuin staan. Laat dan een keer een deel van de oogst liggen, om te kijken of er vlinders op afkomen.
- Installeer een vlinderhuisje om onderdak te bieden tijdens de wintermaanden. Hang een insectenhotelletje op een beschutte plek in de zon. Lok vlinders richting het vlinderhuisje met een zoete lekkernij, zoals een stukje appel.
- Een laatste tip! Verwijder uitgebloeide planten niet meteen na de bloeitijd en ruim je tuin tijdens de winterperiode niet meteen op. De kans dat er nog eitjes, rupsen en poppen aanwezig zijn in de tuin is groot. Als je de grote schoonmaakbeurt wat langer uitstelt, is de overlevingskans van deze organismen groter.