Tover je grasveld om tot een kleurrijk bloemengazon
Mag de biodiversiteit in jouw tuin zijn gangetje gaan? Overweeg dan eens om jouw gazon om te toveren tot kleurrijk bloemengazon. Een bloemengazon is een biodivers gazon met een mooie uitstraling. Het bestaat, zoals de naam doet vermoeden, uit een speelse combinatie van grassen, kruiden en wilde bloemen. In dit artikel ontdek je wat de voordelen zijn van een bloemengazon. Ook lees je hoe je jouw gazon kan transformeren tot een vrolijke en bovenal kleurrijke insectenparadijs.
Inhoud
- De voordelen van een bloemengazon
- Het verschil tussen een bloemengazon en bloemenweide
- Hoe kan ik een bloemengazon aanleggen?
- Welke planten zaaien in een bloemengazon?
De voordelen van een bloemengazon
Met een bloemengazon breng je letterlijk en figuurlijk leven in je tuin. Je kunt genieten van allerlei kleuren en geuren. En ook insecten profiteren er rijkelijk van. Er zijn talloze voordelen die we allemaal op een rijtje hebben gezet.
Het vergroten van de biodiversiteit
We hebben het al even genoemd. Met de juiste inheemse planten draag je positief bij aan de biodiversiteit. Belangrijke bestuivers als bijen, hommels en vlinders halen hun voedsel uit deze planten. Een bloemengazon dat extensief beheerd wordt, is een natuurlijke habitat waar allerlei insecten kunnen schuilen. Schuilplaatsen zijn gewenst, omdat het insecten helpt met overleven.
Onderhoudsvriendelijk: minder maaien
Bloemen en kruiden komen zelden tot bloei, wanneer er wekelijks gemaaid wordt. Een bloemengazon komt pas echt tot zijn recht als je het z’n gangetje laat gaan. Laat de natuur haar werk doen en bemoei je er niet al te veel mee. Als je in plaats van wekelijks nu maandelijks gaat maaien, geef je gras, bloemen en kruiden meer ruimte om zich te ontwikkelen. Dit zal een wat ruigere uitstraling geven aan je gazon. Tegelijkertijd zullen de bloemen en kruiden rijkelijk bloeien en allerlei bestuivers aanlokken.
Minder bemesten, dus minder onderhoudskosten
Het onderhouden van gazons is niet zo goedkoop als vaak wordt beweerd. De investering van de aanschaf van graszaad of graszoden, inclusief de jaarlijkse onderhoudskosten, van gazons komen op lange termijn vaak hoger uit te vallen dan andere typen beplanting. Met een bloemengazon kun je flink besparen op onderhoudskosten! Je hoeft namelijk geen meststoffen te strooien. Deze geven het gras een groeistimulans, maar dit is nu niet meer wenselijk. Veel bloemen en kruiden groeien tenslotte het beste op een schrale, onbemeste bodem. Door een vol gazon zullen ze juist teruggedrongen worden: en dat wil je het liefst voorkomen.
Nooit onkruid meer!
De oplossing voor de eeuwige strijd tegen onkruid? Juist, een bloemengazon. Kies je voor een bloemengazon, dan omarm je als het ware wildgroei. De natuur maakt er vervolgens iets moois van! Door het bloemengazon sporadisch te maaien, behoud je een goede verhouding met grassen, bloemen en kruiden. Je vormt een stevige zode waar volop geleefd kan worden.
Goede betredingstolerantie
Ja, een bloemengazon is goed bestand tegen regelmatige betreding en maaibeheer. Een bloemengazon gaat goed samen met spelende kinderen en ravottende huisdieren. Hierdoor is het ook geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Je kunt je kinderen zelfs wat bijleren met het spotten van allerlei bloemen en kruiden.
Het verschil tussen een bloemengazon en bloemenweide
Een bloemengazon wordt vaak in verwarring gebracht met een bloemenweide. Een bloemenweide maai je hooguit twee keer per jaar. Een wilde bloemenweide wordt vaak gezaaid op een braakliggend stuk grond (border) en heeft variërende groeihoogtes tot ongeveer 200 centimeter hoog. Een bloemrijk gazon bestaat uit gras en laagblijvende bloemen en kruiden die vaak niet hoger worden dan 15 tot 20 centimeter. Deze begroeiingen kunnen, in tegenstelling tot de vegetatie in bloemenweides, gecombineerd worden met gras.
Hoe kan ik een bloemengazon aanleggen?
Je kunt zonder iets te doen, een bloemengazon aanleggen. Als je stopt met het maaien van gras, zullen er op den duur kruiden en bloemen opduiken. Dit ontwikkelingsproces kan echter jaren duren. Een veel snellere manier om een bloemengazon aan te leggen, is door de bloemen zelf te zaaien. Je kunt een bestaand gazon omploegen of verticuteren, om deze vervolgens op te vullen met bloemzaad. Heeft je gazon dunne of zelfs kale plekken? Dan kun je het ook doorzaaien met geschikte bloemen. Het kan ook zo zijn dat je nog een gazon moet aanleggen. In dit geval kies je een grasmengsel naar keuze uit. Je kunt ook losse grassen aanschaffen. Het beste is om traaggroeiend grassoorten te gebruiken, zodat deze niet gaan concurreren met de bloemen en kruiden.
Een bloemengazon kan het beste in het voorjaar of nazomer aangelegd worden. Zorg voor een gelijkmatige verspreiding van het zaaizaad en druk de zaden licht aan, zodat ze in contact komen met de aarde en als het ware in ‘kiempositie’ komen. Vochtige groeiomstandigheden bevorderen het kiemproces. Het kan dus geen kwaad om de grond meteen te bewateren. Bij langdurige droogte is het advies om dagelijks te sproeien.
Welke planten zaaien in een bloemengazon?
Gebruik uitsluitend bloemen en kruiden die goed standhouden tussen gras. Je kunt losse bloemzaden zaaien, zoals klavers, madeliefjes en paardenbloemen. Je kunt ook kant-en-klare bloemenmengsels gebruiken. Een voorbeeld van een geschikt mengsel is M5 - Bloemrijk Gazon. Dit mengsel bestaat uit een mix van inheemse planten, zoals brunel, reigersbek, hopklaver, leeuwentand en streepzaad. Deze bloemen produceren veel nectar, waardoor ze van toegevoegde waarde zijn voor bestuivende insecten. Deze mix kan meegezaaid worden met een kleine hoeveel graszaad. Ook kun je het gebruiken om beschadigde gazons mee door te zaaien. Een alternatief is de bloemenweide met graszaad mix. Dit mengsel bestaat voor 60% uit gras en voor 40% uit verschillende bloemen en kruiden. Beide producten zijn verkrijgbaar bij Graszaaddirect.
Een gazon met microklaver
Wil je graag een onderhoudsvriendelijk gazon, maar wil je liever geen bloemen tussen het gras? Dan bieden microklavers een uitkomst voor jou. Microklaver is een kleine variant van de witte klaver. Het grootste verschil is dat microklavers dezelfde groeikracht hebben als gazongras. Het zal dus niet gaan woekeren. Ze zullen gaan fungeren als natuurlijke bemesters. De fijne klavers binden stikstof uit de lucht en zetten dit om in voeding voor het gras.