Je tuin verbeteren met koemest
Ben je op zoek naar een manier om je tuin of planten op een natuurlijke manier te voeden en te verbeteren? Dan zijn koemestkorrels een perfecte oplossing! Met koemestkorrels voed je de bodem van je tuin of moestuin namelijk op een biologische manier. De korrels bieden veel voordelen, zijn makkelijk in gebruik en zullen je planten en gazon een optimale boost geven. In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over koemest: van de voordelen tot het juiste gebruik. Uiteraard delen we ook al onze favoriete tips met je!
Inhoud
- Wat is koemest?
- Waarom zou je koemestkorrels gebruiken?
- Kippenmest of koemest?
- Welke planten kunnen beter geen koemest gebruiken?
- Wanneer kun je de tuin bemesten met koemestkorrels?
- Hoeveel koemestkorrels strooien per m²?
- Hoe lang werken koemestkorrels?
- Koemest strooien: handige tips
- Koemestkorrels oplossen in water
Wat is koemest?
Koemest bestaat uit de uitwerpselen van koeien en is een echte bodemverbeteraar. Koemest wordt al eeuwen gebruikt als een natuurlijke en milieuvriendelijke meststof. De mest bevat veel waardevolle voedingsstoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium, die bekendstaan om hun bodemverbeterende eigenschappen. Ook wordt de groei van planten gestimuleerd. Gedroogde koemestkorrels zijn een handzame, geurloze variant die makkelijker en hygiënischer is in gebruik dan verse mest. De korrels werken langdurig door waardoor je minder vaak hoeft te bemesten.
Waarom zou je koemestkorrels gebruiken?
Koemestkorrels fungeren als natuurlijke voeding voor je grassen en planten en doen dit op een 100% biologische wijze. Daarnaast heeft koemestkorrels nog veel meer voordelen:
- Door de lange nawerking van de korrels, hoef je minder vaak te bemesten.
- Zorgt voor een vruchtbare bodem waar plantengroei centraal zal staan.
- De korrels zijn makkelijk te verspreiden en hygiënisch in gebruik.
- Bevat, in tegenstelling tot andere meststoffen, geen schadelijke stoffen die verbranding mogelijk maken.
Kippenmest of koemest?
Dit hangt af van je eigen specifieke voorkeuren en de behoeften van je grassen en planten. Zo is kippenmest rijker aan stikstof, maar kan ook agressiever zijn voor planten door hun hogere ammonium- en ureumgehalte. Dit hoge gehalte kan de wortels van planten sneller verbranden als je niet goed uitkijkt. Koemest werkt een stuk milder en heeft een langere nawerking, waardoor overbemesting niet van toepassing is. Wil je echter het beste van beide? Dan kun je overwegen om te kijken naar een mix van koe-, kip- en paardenmest.
Welke planten kunnen beter geen koemest gebruiken?
Koemest is zeer geschikt voor veel soorten planten, maar er zijn enkele uitzonderingen. Planten die een arme of zure bodem zoeken, zoals cactussen, heide en vetplanten, of kruiden als lavendel en rozemarijn, krijgen liever een andere meststof dan koemestkorrels. Dit komt doordat deze planten liever leven op een bodem met weinig voedingsstoffen. Voor deze planten gelden dus andere regels dan gebruikelijke planten.
Wanneer kun je de tuin bemesten met koemestkorrels?
Koemestkorrels kun je het beste strooien in het vroege voorjaar, rond de maanden maart en april. Planten en grassen komen dan net uit hun rustperiode en gaan een nieuw groeiseizoen in, waar ze de nodige voedingsstoffen wel voor kunnen gebruiken. Wanneer je je gazon het beste kunt bemesten met koemestkorrels, is dus in het voorjaar, maar je kunt het hele jaar door koemestkorrels in het gras gebruiken.
Wanneer je je koemest moet strooien in je moestuin? Wij raden het aan om dit zowel in het voorjaar als najaar te doen. Ook borders geven de voorkeur aan twee keer per jaar. Let hierbij echter wel altijd op de specifieke behoeften van je planten!
Hoeveel koemestkorrels strooien per m²?
Per gazon is het aan te raden om 1,5 tot 2 kg per 10 m² koemestkorrels te gebruiken. Echter kan dit nogal afhangen van het type plant of gazon, omdat elke plant weer een andere voedingsbehoefte kan hebben. Daarom is het het beste om je te houden aan onderstaande tabel:
De geadviseerde hoeveelheden zijn afhankelijk van vele factoren: gewassoort, bodemtype, klimaat en bemestingstoestand van de grond. De doseringen variëren tussen 10 à 30 kg per 100 m².
Hoe lang werken koemestkorrels?
Koemestkorrels hebben een langdurige werking en werken, afhankelijk van het type plant of gazon, gemiddeld 3 tot 4 maanden door! Dit houdt in dat je niet vaak hoeft te bemesten. Een ideale optie voor mensen die niet constant bezig willen zijn met het bemesten van hun planten en grassen.
Koemest strooien: handige tips
Uiteraard kun je extra tips toepassen voor het allerbeste resultaat!
- Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking om oververzadiging van je planten of grassen te voorkomen.
- Je kunt de koemestkorrels het beste op het gazon strooien vlak voordat het gaat regenen. Scheelt weer een ronde met de tuinslang nadien!
- Heb je koemestkorrels over? Bewaar deze in een donkere, goed geventileerde ruimte in een luchtdichte verpakking. Zo kun je de korrels vaker en langer gebruiken.
Koemestkorrels oplossen in water
De ultieme tip om de gedroogde koemestkorrels sneller te laten werken, is door deze op te lossen in water! Het resultaat is een vloeibare meststof die direct opgenomen kan worden in de bodem.
Conclusie
Of je nu je gazon, planten of moestuin gaat bemesten met koemest, het is altijd een goede optie. Koemestkorrels zijn namelijk een ideale, biologische keuze om je tuin, gazon en moestuin gezond en vruchtbaar te houden! Het biedt een duurzame en gebruiksvriendelijke optie om je bodem te verbeteren en je planten te voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Of je nu koeienmest voor het gazon, planten of je moestuin zoekt: bij Graszaaddirect ben je op de juiste plek! En mocht je nog vragen hebben, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen jou graag verder!
Reacties
Groetjes Jef
Nooit last gehad van emelten, na gebruik van koemest korrels hebben wij heel last van emelten gehad.
Nu weer een paar jaar geen koemest korrels gestrooid hebben wij minder last van emelten, nog niet helemaal weg.
Is dit toeval of hebben jullie dit vaker gehoord, dat in koemest korrel eieren of larfjes aanwezig zijn.