Tuinkalender juni: De tuin op z’n mooist!
17/04/2025 - 15:25

Tuinkalender juni: De tuin op z’n mooist!

Juni is de maand waarin je kunt gaan genieten van alles wat je eerder hebt gezaaid, geplant en voorbereid. De tuin staat in volle bloei, het gazon groeit als kool, en overal gonst het van het leven. Maar ook al is juni een maand van ontspanning en genieten, er zijn nog genoeg tuinklusjes om je tuin zomerklaar te maken!

Van het zaaien van tweejarige bloemen tot het maaien en sproeien van het gazon – in deze blog lees je precies wat je kunt doen in de tuin in juni. Zo blijft je tuin ook in de warmere maanden gezond, levendig en aantrekkelijk voor zowel mens als dier.

Inhoud

Wat te doen in de tuin in juni?

In juni komt alles samen: bloemen, vogels, bijen én de eerste oogst uit je moestuin. Maar: met die bloei komt ook onderhoud. Het gazon vraagt regelmatig maaien én water, onkruid groeit harder dan ooit, en bepaalde planten profiteren juist nu van bemesting of een knipbeurt.

Daarnaast is juni dé maand om te genieten van geurige bloemen, kleurige borders en zomerse tuinmomentjes – maar alleen als je tuin goed wordt verzorgd.

Tweejarige bloemen zaaien in juni

Wil je ook volgend jaar vroeg in het seizoen genieten van een fleurige tuin? Zaai dan in juni al je tweejarige bloemen! Deze planten groeien dit jaar, overwinteren, en bloeien pas volgend seizoen. Denk hierbij aan:

Echter kun je ook nog meerdere eenjarige bloemen en meerjarige bloemen zaaien in juni. Denk hierbij aan:

En nog veel meer. Bekijk altijd de beschrijving op de verpakking van je bloemenzaad om zeker te zijn van de juiste zaaitijd!

Zaai bij voorkeur op een halfbeschaduwde plek en houd de bodem vochtig totdat de zaailingen zijn aangeslagen. Dit klusje hoort absoluut thuis in je tuinkalender juni!

Gazon onderhouden in juni

Je gazon staat nu in de groeispurt van het jaar. Dat betekent: regelmatig maaien, idealiter 1 à 2 keer per week. Maai niet te kort, zeker niet bij warm weer – zo voorkom je uitdroging en verbranding.

Daarnaast is het belangrijk om het gras voldoende water te geven. Sproei bij voorkeur vroeg in de ochtend of later op de avond om verdamping te minimaliseren. Let ook op de randen van het gazon: graskanten afsteken geeft je tuin direct een verzorgde uitstraling.

Zomerbemesting in juni

Na de lente is het tijd voor een tweede voedingsboost: de zomerbemesting. Bemest je gazon, borders of potplanten met een meststof die geschikt is voor de zomer. Deze bevat vaak iets minder stikstof dan de voorjaarsvariant, zodat planten compacter blijven en niet té snel groeien.

Gebruik daarom altijd een specifieke gazonmeststof voor de zomer:

 

 

Ook combineren met compost is nu een slimme zet!

Onkruid verwijderen in juni

Onkruid groeit als een malle in juni. Het is daarom belangrijk om regelmatig onkruid te wieden of te schoffelen – zeker tussen je sierplanten, groenten en in grindpaden.

Een handige tip: pak onkruid na een regenbui aan. De grond is dan zachter en wortels komen makkelijker los. En vergeet vooral je potten en bloembakken niet: ook daar woekert onkruid graag tussendoor.

Planten en borders in juni

Juni is een mooie maand om je bloembakken te vullen met vrolijke zomerbloeiers. Denk aan petunia’s, lobelia, begonia’s of geraniums. Door dode bloemen regelmatig weg te knippen, stimuleer je de plant om nieuwe bloemen aan te maken.

Zorg er ook voor dat de border niet uitdroogt. Een laagje mulch (zoals boomschors of cacaodoppen) helpt om het vocht vast te houden én onderdrukt onkruid.

Ongedierte in de tuin in juni

Niet alleen jij voelt je thuis in de tuin – ook mieren, engerlingen, bladluis en slakken maken er hun leefgebied van. Controleer je tuin regelmatig op schade, met name bij jonge zaailingen of onder struiken.

Mieren bestrijden kan op veel verschillende manieren. Je leest er alles over in onze blog genaamd ‘Mieren in het gazon bestrijden’. Engerlingen kun je natuurlijk bestrijden met nematoden (aaltjes). Lucht daarnaast je composthoop – dat voorkomt dat het te nat of zuur wordt, wat ook ongedierte aantrekt.

Vogels en nuttige insecten helpen

In juni zoeken vogels verkoeling én drinken. Bied ze daarom vers drinkwater aan in een lage schaal of vogelbadje. Ververs dit water wel regelmatig om muggen en bacteriën geen kans te geven.

tuinkalender

Ook bijen, hommels en vlinders zijn druk in de weer. Deze nuttige insecten hebben het helaas erg moeilijk de laatste jaren. Help ze daarom door gifvrij te tuinieren, bloeiende planten te plaatsen – als je dat nog niet hebt – en door een insectenhotel op te hangen.

Overige tuinklusjes in juni

Naast de grotere klussen zijn er ook allerlei kleinere taken die bijdragen aan een gezonde en fijne tuin:

  • Compost keren of inprikken met een riek om zuurstof toe te voegen
  • Tuinmeubels schoonmaken of behandelen
  • Klimplanten begeleiden langs rekken of draad
  • Zaaibedden controleren op uitdroging
  • Nieuwe moestuinrondes inplannen

Tijd om te genieten!

De tuin is in juni op z’n mooist – als je het goed aanpakt, kun je nú al genieten van bloemenzeeën, fluitende vogels, en zomerse avonden buiten. Met deze tuinkalender voor juni weet je precies wat je kunt doen om je tuin gezond, bloeiend en levendig te houden.


Wil je persoonlijk advies over bemesting, zaaien of het kiezen van de juiste zomerbloemen? Neem gerust contact op met de tuinexperts van Graszaaddirect – we denken graag met je mee!