Waarom kalk gebruiken voor het gazon?
Iedereen wil graag een mooie tuin. Een groene grasmat met een dichte zode en een kleurrijke border met rijkelijk bloeiende planten. Helaas is dit niet vanzelfsprekend; er moet het een en andere gebeuren om de tuin in een goede conditie te behouden. Het strooien van kalk is een belangrijke en onmisbare handeling voor een groene en gezonde tuin. In deze blog lees je alles over kalk en waarom het zo belangrijk is om er jaarlijks mee te bemesten!
Inhoud
- Waarom kalk strooien?
- Wanneer kalk strooien?
- Hoe moet je kalk strooien?
- Hoeveel kalk moet je strooien per m²?
- Korrelkalk of poederkalk?
- Kalk kopen bij Graszaaddirect
Waarom kalk strooien?
Kalk heeft een neutraliserende waarde welke er voor zorgt dat pH-waarde van de bodem op peil blijft. De pH-waarde van de bodem veranderd jaarlijks. Bodems verzuren van nature. Dit is een natuurlijk proces waar we helaas zelf geen invloed op hebben. Door het strooien van kalk op het gazon, zorg je ervoor dat de zuurtegraad van de bodem in balans blijft. Wanneer de bodem een te lage pH-waarde heeft, dan wordt het voor de (gras)planten steeds lastiger om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Het gras zal op den duur steeds kwetsbaarder worden voor ziekten en schimmels. Als hier niks aan gedaan wordt, dan is de kans groot dat het gras geel kleurt, of zelfs afsterft, met gevolg dat er kale plekken in het gazon ontstaan. Tevens groeit mos snel op zure bodems. Wanneer er mos in het gazon groeit, is dit vaak een indicatie dat de bodem te zuur is.
Het kan natuurlijk zo zijn dat je al mos in het gazon hebt. Zeker wanneer mos de overhand neemt in je gazon, kan het geen kwaad om dit te bestrijden. Dit kun je het beste doen met ijzersulfaat. Benieuwd hoe? Lees dan ook eens onze blog: IJzersulfaat, wat is het en hoe kan je het gebruiken?
Het strooien van kalk brengt nog veel meer voordelen met zich mee. Zo bevatten deze korrels ook magnesium. Magnesium zorgt voor een mooie, donkergroene bladkleur. Daarnaast voeden kalkkorrels de bodem en dat resulteert natuurlijk in een betere bodemstructuur. Een gezonde bodem neemt enerzijds het (regen)water moeiteloos op in de bodem en anderzijds houdt het een vochtbuffer aan, zodat het gras altijd voorzien is van voldoende energie.
Alles even kort op een rijtje. Waarom een kalkmeststof noodzakelijk is voor een mooie tuin:
- Brengt de pH-waarde op peil voor een gezonde, luchtige bodemstructuur.
- Doordat de bodem gezond is, neemt het wortelstelsel van de grasplant de voedingsstoffen gemakkelijker en sneller op. Bovendien wordt gazonmest na het strooien van kalk beter opgenomen.
- Kalk heeft een indirecte werking tegen mos en onkruid.
- Het toegevoegde magnesium zorgt voor een prachtige, diepgroene bladkleur.
De ideale zuurgraad van de bodem ligt tussen de 5.5 en 7.0. Ben je benieuwd wat de pH-waarde van jouw gazon is? Dat kan je eenvoudig meten met een pH-meter. Het is zeker aan te raden om voor het strooien aan de zuurgraad te meten. Meten is weten. Door vooraf een bodemanalyse te doen met een bodemtester, kun je jouw gazon gericht bemesten.
Wanneer kalk strooien?
Je kunt het hele jaar door wel kalk op het gazon strooien. Zelfs in de winter als het gazon bedekt is met sneeuw. Kalk zorgt er zelfs voor dat het sneeuw extra snel smelt. Het water zorgt er dan voor dat de kalk extra snel is opgelost in de bodem. Voor een optimaal strooiresultaat raden we aan om twee keer per jaar te strooien: één keer vroeg in het voorjaar; eind februari/ begin maart en één keer in het najaar vanaf oktober. Om de kalkmest zo snel mogelijk in z’n werking te laten gaan, is het verstandig om het gazon na het strooien te bewateren met bijvoorbeeld een tuinsproeier. Je kunt de kalkkorrels natuurlijk ook voor of tijdens een regenbui strooien.
Hoe moet je kalk strooien?
Je kunt kalk op 2 manieren strooien. Als je een klein gazon of tuin hebt, kun je het prima met de hand doen. Strooi de zak leeg in bijvoorbeeld een emmer of ton en spreidt de kalkkorrel gelijkmatig uit over het gazon. Heb je een groot gazon? Dan kun je misschien toch beter gaan strooien met een strooiwagen. Dit werkt veel makkelijker; zet de strooier op de gewenste stand en strooi de kalkkorrels uit door het karretje simpelweg aan te duwen! Op deze manier zorg je er gegarandeerd voor dat de korrels gelijkmatig verspreid worden over het gras.
Tip: Zorg er tijdens het bemesten - net als met het zaaien van graszaad - voor dat je zowel in de lengte als in de breedte strooit.
Hoeveel kalk moet je strooien per m²?
Wanneer je teveel kalk strooit, heeft dit namelijk óók een nadelig effect op de voedselopname van de planten. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel kalk je moet strooien. Over het algemeen geldt de regel: per 1-1.5 kilogram kalk 10 m² strooien. Lees het strooiadvies op de verpakking voordat je gaat strooien voor het beste resultaat.
Korrelkalk of poederkalk?
We maken onderscheid tussen twee soorten kalk: kalkkorrels en poederkalk. Poederkalk heeft een snellere werking doordat het vrijwel meteen na het strooien opgenomen wordt in de bodem. Poederkalk is daarentegen wel lastiger om te strooien. Bij een klein zuchtje wind waait de poederkalk al snel alle kanten op en dat is natuurlijk wel vervelend. Qua strooiresultaat ontlopen de beide soorten kalk elkaar niets. Welke kalk je het beste kunt gebruiken, is een persoonlijke kwestie.
Kalk kopen bij Graszaaddirect
Graszaaddirect heeft een breed assortiment aan kalkmeststoffen. We hebben een TOP 5 lijstje voor je samengesteld, zodat je misschien makkelijker een keuze kunt maken! Mocht je er niet helemaal uitkomen, dan helpen we je logischerwijs graag. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor persoonlijk advies op maat!