Waarom komt mijn graszaad niet op?
10/08/2023 - 10:44

Waarom komt mijn graszaad niet op?

Je hebt recent veel energie en tijd gestoken in het inzaaien van je graszaad, maar toch zie je al een langere tijd geen groei in de tuin. Hoe kan het dat het graszaad niet ontkiemt? Of hoe kan het dat het gras niet wil groeien? Lees snel verder, want in dit artikel gaan we graag dieper in op de verschillende oorzaken hiervan. Ook vertellen wij jou graag verschillende manieren waarop je de grasgroei kunt stimuleren. Op die manier heb je binnenkort alsnog een stralend groen gazon!

Inhoud

10 Oorzaken van slechte grasgroei

Heeft jouw gazon ondanks al jouw inspanningen te maken met een slechte groei? Dan is het goed om te weten dat er niet één duidelijke oorzaak is. Er bestaan namelijk veel verschillende redenen waardoor jouw graszaad niet is ontkiemd of je gras erg slecht groeit. Hieronder zetten wij dan ook graag alle 10 redenen waarom gras niet ontkiemd op een rijtje. Op die manier kun je voor jezelf onderzoeken welke van deze oorzaken jouw stoorzender kan zijn. Zodra je dit weet, kun je gemakkelijker op zoek gaan naar een oplossing.

1: Verkeerd zaaimoment

Wanneer je het graszaad op het verkeerde moment in het jaar gaat zaaien, zal dit niet goed ontkiemen. De bodemtemperatuur moet namelijk 10°C zijn voordat graszaad gaat kiemen. Hou er wel rekening mee dat de bodemtemperatuur iets heel anders is dan de luchttemperatuur! Als je wilt dat de bodemtemperatuur 10 °C  is, dan is de luchttemperatuur tussen de 18 °C en 20 °C.


Daarnaast is het ook geen goed idee om graszaad in de zomer te zaaien. In dit seizoen is de bodem te droog doordat er weinig regen valt. De ideale zaaiperiodes zijn daarom het voorjaar en het najaar. De bodem heeft dan de juiste temperatuur en het regent meer in deze periodes. Daarom hoef je in deze periodes ook minder water te geven.

2: Veel schaduw in de tuin

Veel mensen willen een tuin op het zuiden en dat is volkomen te begrijpen. Een tuin op het zuiden vangt veel zonlicht dat nodig voor het ontkiemen van graszaad, net als water en voedingsstoffen. Mocht je tuin dus het grootste gedeelte van de dag in de schaduw liggen, dan krijgt het graszaad niet de mogelijkheid om te ontkiemen. 

Een simpele oplossing hiervoor is het zaaien van speciaal schaduwgras. In de samenstelling van deze graszaadmengsels zijn veel grassoorten toegevoegd die bekend staan om hun hoge schaduwbestendigheid. En geen zorgen als je wel een strook hebt die altijd in de zon ligt, want schaduwgraszaad groeit ook gewoon in de zon!

3: Te droog gras

Zoals we eerder al kort benoemden, is water essentieel voor de groei van gras. Zonder water is er geen leven, dus ook niet in je tuin. Gelukkig staat ons kikkerlandje erom bekend dat het er vaak regent. Toch krijgen wij steeds meer te maken met hete, droge zomers. Wanneer er weer een droge zomer is, dan is het belangrijk om de natuur een handje te helpen door extra bij te sproeien. 

Mocht je hiermee bezig gaan, is het aan te raden om liever vaker een klein beetje bij te sproeien dan in één keer heel veel. Anders kan de bodem het een stuk moeilijker opnemen. Hieronder zie je een handige tabel waarin staat hoe vaak en wanneer je jouw gazon kan sproeien

4: Het contact met de bodem mist

Graszaad hoor je in te zaaien op een bepaalde manier. Zo raden wij altijd aan om de losse zaadjes in te harken met een hark. Wanneer je dit doet, zullen de zaadjes contact maken met de grond. Dit contact is belangrijk voor het ontkiemen en de groei van het graszaad. Hou er alleen wel rekening mee dat de zaadjes niet té diep in de grond komen te liggen. Graszaad heeft namelijk wel licht nodig om te ontkiemen. Het is dus een kunst om de perfecte balans tussen te diep in de grond en te oppervlakkig op de bodem te vinden.

5: Het gazon heeft voedingsstoffen nodig

Het zal je hoogstwaarschijnlijk niet meer verbazen, maar gras heeft net als ieder ander levend organisme de juiste voedingsstoffen nodig. Als je verstand hebt van tuinieren, dan weet je dat je deze voeding kunt geven door middel van meststoffen. Krijgt het gras niet de juiste voeding? Dan zal het helaas niet gaan groeien. Daarom raden wij aan om de bodem zo’n twee keer per jaar te bemesten. 


Tip: vooral organische meststoffen zijn aan te raden voor je gazon. Wil je weten wat de verschillen zijn? Lees dan snel meer over het verschil tussen soorten meststoffen.

6: Een gebrek aan zuurstof

Behalve de juiste voedingsstoffen heeft een gazon ook voldoende zuurstof nodig. Helaas weet niet iedere tuinbezitter dit, waardoor het regelmatig voorkomt dat het bestaande gras stopt met groeien. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je gazon te verticuteren of je gazon beluchten. 

Is jouw gazon al wat ouder? Dan is de kans groot dat er een laag is ontstaan met vilt. De oorzaak hiervoor is vaak opgehoopt organisch materiaal dat in de bodem is gezakt. Ook kan het gazon hierdoor dichtslaan, aangezien het de afgelopen jaren veel gebruikt is en er veel betreding is geweest. Dus geen zorgen, elk levendig gazon kan te maken krijgen met dit probleem. De belangrijkste woorden zijn hierin dus verticuteren en beluchten!

7: Er wordt niet vaak genoeg gemaaid

Grasmaaien is een klusje dat met enige regelmaat uitgevoerd moet worden. Wanneer je dit niet doet en het gras te lang wordt, zal onkruid vrij spel krijgen om te overwoekeren. Het onkruid gaat dan concurreren met het gras en zal in veel gevallen uiteindelijk winnen. Op de lange termijn zorgt dit ervoor dat er steeds minder zonlicht tot de bodem komt. Dit komt de groei niet ten goede. Wil je meer weten over het maaien van je gazon? Lees dan snel ons uitgebreid artikel over wanneer en hoe vaak je moet grasmaaien.

8: Schimmels, ziekten, onkruid of plagen

Naast bovenstaande genoemde oorzaken, hebben schimmels, ziekten en plagen ook invloed op de groei van jouw gazon. Plagen, zoals engerlingen, emelten, maar ook mollen, kunnen veel schade veroorzaken aan je gazon. Kijk daarom naar de juiste bestrijding van onkruid in het gazon, mos en onkruid en schimmels en ziekten. Kies het liefst altijd voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zodat je andere planten, (huis)dieren en mensen geen schade toedient.

9: Verkeerde bemesting

We hebben het al even gehad over meststoffen, maar nog niet over de invloeden van de verkeerde meststoffen op het gras. Elk gazon heeft namelijk zijn eigen samenstelling met voedingsstoffen nodig. Niet zo gek dus dat er inmiddels verschillende soorten meststoffen ontwikkeld zijn. 


Tegenwoordig heeft elke meststof een bepaalde verhouding met NPK. Het ene gazon heeft bijvoorbeeld meer stikstof nodig, terwijl de ander bijvoorbeeld meer fosfor nodig heeft. Ook spelen de seizoenen hierin een belangrijke rol. In het voorjaar heeft gras meer stikstof nodig dan in het najaar. Het is daarom verstandig om je te verdiepen in het verschil tussen de vele soorten meststoffen.

10: Extreme weersomstandigheden

Als laatste is het belangrijk om te weten dat extreme weersomstandigheden flink wat schade kan aanrichten aan jouw gazon. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat extreme hitte de opname van water en voedingsstoffen tegenhoudt. Ook kan langdurige droogte of juist te veel regen schade veroorzaken. Denk hierbij aan stormen of sterke windvlagen die weinig goeds in petto hebben. Het gras kan breken, beschadigen, of in de jongste fase kan het graszaad zelfs wegwaaien. Dit laatste is zeker mogelijk wanneer het graszaad niet goed genoeg in de bodem is gewerkt!

Geduld is het belangrijkste bij gazon inzaaien

Heb je vastgesteld dat jouw gazon traag groeit door één van bovenstaande oorzaken? Dan willen wij je graag als extra tip meegeven dat je vooral geduldig moet zijn. Graszaad en gras hebben soms even de tijd nodig om te kiemen en groeien. Bij bepaalde graszaadmengsels duurt het bijvoorbeeld langer dan bij andere graszaadmengsels. Lees daarom ook altijd goed op de verpakking of omschrijving hoeveel tijd er nodig is om tot een volgroeid gazon te komen. Op die manier weet je precies wat je kan gaan verwachten.

Tips om de grasgroei te stimuleren

Nu je weet wat de oorzaak is van jouw slecht groeiend gazon, kun je aan de slag gaan met het oplossen van het probleem. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw gras of graszaad kunt ondersteunen. De groei hiervan is te stimuleren met behulp van de volgende onderstaande tips: 

  • Regelmatig maaien

Maai het gras regelmatig en zorg ervoor dat je grasmaaier is afgesteld op juiste hoogte. Grasmaaien stimuleert de groei van nieuwe grasscheuten en zal uiteindelijk zorgen voor een groene grasmat met een gezonde groei.  

  • Het gazon bemesten

Bemest je gazon zeker drie keer per jaar om de bodem de juiste voeding te bieden. Kies een meststof met de juiste verhouding van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Hou je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid die te vinden is in de omschrijving of op de verpakking.  

  • Beluchten of verticuteren

Het beluchten van je gazon is belangrijk, vooral wanneer je een ouder gazon hebt. Door het verticuteren prik je kleine gaatjes in je gazon wat ervoor zorgt dat er zuurstof, water en lucht opgenomen kan worden.  

  • Voldoende bewateren

Het bewateren van je gazon is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. De wortels of het graszaad hebben namelijk deze stimulatie nodig om te groeien.  

  • Onkruid en plagen bestrijden

Behandel je gazon op tijd tegen plagen en hou je gazon zo veel mogelijk vrij van onkruid. Verwijder dus op tijd al het onkruid dat te vinden is in je gras om zo concurrentie te voorkomen.  

  • Extra gras zaaien

Zijn er kale plekken ontstaan in je gazon? Dan is het goed om te weten dat je deze kale plekken opnieuw kan inzaaien. Ook kun je kiezen voor doorzaai-/herstelgras. Heb je juist last van gele plekken? Dan zijn deze gemakkelijk te herstellen met dit speciaal graszaad. Herstelgras bestaat uit samengestelde grassen die snel ontkiemend zijn. 

  • Probeer het gazon te vermijden

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Probeer dan ook zoveel mogelijk het gazon te vermijden door rekening te houden met de gezondheid en kwetsbaarheid van je gazon. Als het gras nat is, kan het bijvoorbeeld niet goed tegen veel betreding. Vermijd daarom ook intensief gebruik in extreem natte of droge periodes. 

Zorg voor optimaal grasonderhoud

Ziet jouw gazon er dankzij deze tips er weer stralend uit? Dan is het ontzettend belangrijk om het gras goed en op de juiste manier te onderhouden. Je gras onderhouden moet je alleen wel op een specifieke manier doen. Om er zeker van te zijn dat je het gazononderhoud op de juiste manier doet, kun je het beste meer lezen over het gras onderhouden.

Het belangrijkste bij het onderhouden van jouw gazon is in ieder geval dat je consistent in de verzorging moet zijn. Houd daarnaast ook rekening met de specifieke vragen en behoeften van je gras of graszaad. Mocht je weten wat jouw graszaad of gazon nodig heeft, dan zal je gras binnen no-time weer groeien. Geef het tijd, aandacht en de nodige energie. 

Haal jouw graszaad snel bij Graszaaddirect

Als gazonliefhebber wil jij natuurlijk niets liever dan tijdens het inzaaien de beste kwaliteit graszaad gebruiken. Het kiezen van het juiste graszaad is dan enorm belangrijk. Daarom verkopen wij bij Graszaaddirect graszaadmengsels van hoge kwaliteit. Behalve graszaad ben je bij ons ook aan het juiste adres voor alles omtrent grasonderhoud. Hierdoor is het mogelijk om met behulp van ons aanbod jouw gazon in topconditie te houden. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze specialisten helpen je graag verder!