Wanneer kalk strooien op het gazon?
Het is belangrijk om een behandeling met kalk jaarlijks te herhalen, omdat bodems verzuren. Als de bodem te zuur is, kan gras niet meer goed groeien. Uiteindelijk ontstaan er dunne of zelfs kale plekken. Het gras van je eens zo mooie gazonnetje zal steeds verder terugdringen. En de plekken waar geen gras meer groeit? Die zullen ingepikt worden door mos, dat juist goed groeit op zure grond. In dit artikel lees je waar je aan zou moeten denken bij het strooien van kalk over het gazon. Ook ontdek je hoe en wanneer je dit het beste kunt doen.
Inhoud
- Kalk zorgt voor extra voedingsstoffen
- Hoe strooi je kalk?
- Beste periode om kalk te strooien
- Wat eerst graszaad of kalk?
- Hoeveel tijd tussen kalk en bemesten?
- Tips bij het strooien van kalk
Kalk zorgt voor extra voedingsstoffen
Kalk kan op jaarbasis gestrooid worden over het gazon om de zuurgraad (of pH-waarde) van de bodem op peil te houden. Kalk is op zichzelf geen meststof die het gras voedt. Een kalkinjectie zorgt er juist voor dat het gras de aanwezige voedingsstoffen in de bodem beter opnemen. Met een kalkrijke bodem haal je dus meer rendement uit de gazonmeststoffen die je strooit. Naast calcium voorziet kalk het gazon van nog een belangrijk voedingsbestanddeel, namelijk magnesium. Magnesium is een hoofdelement waar gras best veel van nodig is. Het zorgt voor bladgroen in planten en is daardoor onmisbaar voor een mooie, donkergroene grasmat. In het artikel: ‘Waarom kalk gebruiken voor het gazon?’ hebben we alle voordelen op een rijtje gezet.
Hoe strooi je kalk?
Verwijder allereerst bladeren die op het gazon liggen. Maai het gras vervolgens kort. Zorg voor een gelijkmatige verspreiding van de kalkkorrels door breedwerpig te strooien in verticale en horizontale richting. Dit kun je doen met de hand door de kalk bijvoorbeeld in een emmer te gooien. Ben je niet zo van precisiewerk? Of heb je een groot gazon? Gebruik dan een handstrooier of strooiwagen om verzekerd te zijn van een gelijke verdeling en om overbemesting te voorkomen.
Beste periode om kalk te strooien
De eerste vraag die gesteld zou moeten worden is: ‘Moet ik wel kalk gebruiken?’ Voor hetzelfde geld heeft de bodem al een gewenste pH-waarde van tussen de 5.5 - 6.5. Je komt hier maar op één manier achter en dat is door een bodemtest uit te voeren. Met een bodem testkit, zoals die van DCM hieronder, breng je de voedingswaarden van de grond in kaart. Vervolgens kun je een doeltreffend bemestingsschema opstellen voor het komende jaar.
De beste periode om kalk te strooien is het vroege voorjaar en de herfst. Wacht tot de vorstperiode voorgoed voorbij is en het gras begint te ontwaken uit de winterslaap. Zodra dit moment is aangebroken, is het belangrijk om de kalk zo snel mogelijk te verwerken in de bodem, zodat je aan het begin van het groeiseizoen meteen gazonmest kunt strooien. Kies een regenachtige dag uit, zodat de kalkkorrels sneller opgenomen worden in de bodem.
Wat eerst graszaad of kalk?
Kalk kan het ontkiemingsproces van graszaad verstoren. Het is hierom niet bevorderlijk om kalk te gebruiken tijdens (of vlak na) het zaaien van gras. En alhoewel kalk de zuurgraad van de bodem neutraliseert, zou de meststof niet geheel tot zijn recht komen als je het uitstrooit op braakliggende grond. Wacht tot het gazon volledig is dichtgegroeid voordat je gaat kalken. Houdt rekening met een tijdsbestek van zo’n 6 tot 8 weken.
Hoeveel tijd tussen kalk en bemesten?
De juiste volgorde is om eerst kalk te strooien en vervolgens een gazonmest. De kalkmeststof zorgt voor een betere opname van de gazonmest. Haal er je maximale voordeel uit, door te wachten totdat de kalkkorrels helemaal opgelost zijn in de bodem. Het gazon heeft hierna nog de tijd nodig om de voedingselementen op te nemen. We adviseren om drie tot vier weken te wachten op de volgende bemesting. Houdt hier dus zeker rekening mee met je eigen planning of raadpleeg de gazon onderhoudskalender voor een gedegen plan van aanpak.
Tips bij het strooien van kalk
Sta je op het punt om de tuin in te gaan voor een kalkbemesting? Voordat je de mouwen opstroopt, zijn er nog een aantal tips en tricks die je mee kunt nemen!
- Bij droog weer kun je vooraf het gazon sproeien, zodat de kalk sneller in de bodem terechtkomt.
- Gebruik ongeveer 25 gram kalk per vierkante meter. Je kunt beter een herhaalbehandeling doen dan in één keer extra veel strooien.
- Gebruik je kalkpoeder? Strooi dit dan op een windstille dag, om te voorkomen dat de kalk wegwaait.
- Kalk kan ook gestrooid worden in de border, maar vermijdt zuurminnende planten als rhododendrons, hortensia’s en azalea's. Deze planten houden van zure grond en kunnen niet goed tegen kalk.
- Nog wat kalk overgehouden? Geen probleem, deze kun je gerust bewaren. Voorkom dat de kalk gaat klonteren door het op een droge en koele plek op te slaan in een gesloten zak.
Reacties