Wanneer kan ik veldbloemen zaaien?
Alle kleurloze, saaie terreinen zijn op te fleuren door middel van veldbloemen. Denk bij terreinen niet alleen aan akkerranden of wildakkers, maar ook simpelweg aan je eigen tuin. Een insectenvriendelijke tuin zorgt tenslotte voor een tuin boordevol leven! Veldbloemen, ook wel wilde bloemen genoemd, komen in verschillende soorten en maten. Zo zijn er bijenmengsels, die speciaal zijn ontwikkeld voor het lokken van bestuivers. Of wat dacht je van akkermengsels die gezaaid worden met als doel om de agrobiodiversiteit te stimuleren. Veldbloemen zijn kleurrijk en zullen zonder twijfel de biodiversiteit ondersteunen. Maar wat is nu de juiste periode om veldbloemen te zaaien?
Inhoud
- Geschikte zaaiperiode voor veldbloemen
- Wat gebeurt er als je veldbloemen op het verkeerde moment zaait?
- De belangrijkste zaaitips voor veldbloemen
Geschikte zaaiperiode voor veldbloemen
Veldbloemen worden in een specifieke periode gezaaid: je moet namelijk rekening houden met de temperatuur en de tijd dat een zaadje nodig heeft om te ontwikkelen. Daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen eenjarige bloemenmengsels en meerjarige bloemenmengsels. Weidebloemen verzorgen en zaaien is niet moeilijk, maar je moet wel even weten aan welke richtlijnen je je moet houden. Tijd om te kijken wat het juiste moment is om veldbloemen te zaaien.
Eenjarige bloemenmengsels
Zoals de naam al verklapt, zullen eenjarige bloemenmengsels maar één jaar kunnen floreren. Daarom is het extra belangrijk dat je dit bloemenzaad in de juiste periode zaait. De juiste zaaiperiode voor eenjarige bloemenmengsels is vanaf eind april tot uiterlijk begin juni. Des te later je zaait, des te later de bloemen uit zullen komen. Mocht je dus in juni pas zaaien, dan zullen de bloemen ergens in augustus bloeien. Het is dus mogelijk, maar hou er rekening mee dat je er dan minder lang van kunt genieten! Want bij strenge nachtvorst zullen veel planten verwelken.
Het is van belang om rekening te houden met de bodem en met de weersomstandigheden. Als de bodem te droog is, zal dit niet bevorderlijk zijn voor de groei. Idealiter zal het enkele weken na het inzaaien een paar dagen regenen, zodat de bodem nat genoeg zal zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je uiteraard ook zelf water geven. Het maakt niet uit wat voor bloemenmengsel je zaait: de grond waarop je tuiniert, speelt een cruciale rol. In onze blog: ’Welke grondsoorten zijn geschikt voor veldbloemen?’ lees je welke bodems voorkomen in Nederland; en hoe je het beste tuiniert op de desbetreffende soorten.
Wanneer het nog vriest, kun je nog niet zaaien. De bloemzaadjes zullen dit namelijk niet overleven. De laatste koude nachten moeten voorbij zijn en de grond moet opgewarmd zijn tot een minimale temperatuur van 10 °C. Mochten we een erg warm voorjaar hebben, dan kun je eerder gaan zaaien. Maar worden er in april nog nachten met vorst verwacht? Ga dan pas later aan de slag. De natuur is en blijft nog altijd de baas!
Meerjarige bloemenmengsels
Het inzaaien van meerjarige bloemenmengsels kan op meerdere manieren. Wil je deze in het voorjaar zaaien? Volg dan dezelfde richtlijnen als die van de eenjarige bloemenmengsels. Meerjarige wilde bloemen zaaien in het najaar is echter ook een goede optie. Wanneer je deze bloemenmengsels in september of oktober zaait, zal er minder concurrentie zijn van bijvoorbeeld verschillende soorten onkruid. Ook is de bodem goed opgewarmd en valt er in deze periode gemiddeld gezien meer neerslag.
Let op: meerjarige bloemenmengsels hebben langer de tijd nodig om te ontwikkelen, maar zullen ook wel (meer dan) 3 jaar soortenrijk blijven! Het eerste jaar mag je niet te veel verwachten van deze bloemenmengsels. Het duurt gewoonweg een tijdje tot deze planten een vitaal wortelstelsel creëren. Meerjarigen (ook wel ‘vaste planten’) passen dus vooral bij een langetermijnvisie.
Wat gebeurt er als je veldbloemen op het verkeerde moment zaait?
Wanneer je veldbloemen op het verkeerde moment zaait, zul je helaas geen weelderige veldbloemen mogen verwachten. Stel nu dat je veldbloemen zaait in een droge periode op een droge bodem, dan zullen de bloemzaden niet voldoende vocht krijgen. De wortels zijn nog te klein en uiteindelijk zullen ze uitdrogen. Wanneer je veldbloemen hebt gezaaid en je krijgt vervolgens nog vorst, dan zal het vocht bevriezen, waardoor bloemenzaad geen overlevingskans heeft. Dus eigenlijk is het antwoord heel simpel: wanneer je veldbloemen op het verkeerde moment zaait, zullen ze niet gaan kiemen.
De belangrijkste zaaitips voor veldbloemen
En dan de vraag: ‘Hoe moet je veldbloemen zaaien?’ Als je het ons vraagt, is goed zaaien een kunst op zich. Maar wanneer je dit onder de knie hebt, kun je plukbloemen in eigen tuin zaaien. Uiteraard delen wij onze tips met veel plezier aan jou.
- Een goede voorbereiding is het halve werk. Mocht je echt uit willen pakken, dan is het maken van een vals zaaibed de meest perfecte voorbereiding. Echter snappen wij dat dit niet altijd mogelijk is. Door de grond losjes te maken bereid je deze ook voor.
- Gebruik de juiste tuinonderhoud producten: goed gereedschap scheelt gedoe!
- Verwijder onkruid! Je geeft de bloemzaden nu een schone lei om goed te kunnen groeien.
- Optioneel: meng je bloemzaden met vochtig zand of zaagsel. Het bloemzaad is nu makkelijker te verdelen.
- Tip: volg altijd de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Dit mag misschien weinig lijken, maar het staat er toch echt op met een reden. Ook in de natuur geldt soms: less is more.
- Het bloemzaad moet zich kunnen gronden in de bodem. Hark dus lichtjes het oppervlak aan.
Het zaaien van veldbloemen kan dus bij zowel eenjarige als meerjarige bloemenmengsels in het voorjaar worden gedaan. Meerjarige bloemenmengsels kunnen ook in het najaar gezaaid worden. Mocht je toch nog vragen hebben of er niet helemaal uitkomen, neem dan gerust contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag, vooral als we daardoor met z’n allen de wereld weer een tikje kleurrijker kunnen maken!
Reacties
De korenbloem is een eenjarig akkerkruid. Dit houdt in dat de levenscyclus van deze bloem vaak is voltooid in 1 jaar. Echter is de korenbloem wel een geval apart, gezien deze ook winterhard is. Daarom kun je ervoor kiezen om dit bloemenzaad ook in oktober of november te zaaien, gezien de winter vast wel overleefd wordt.
Niet alle veldbloemen zijn winterhard. Vandaar dat de lente aangeraden wordt als zaaiperiode.
Ook raden wij aan om het bloemenzaad in de volle grond te zaaien. Dit advies wordt gegeven omdat de overlevingskans een stuk groter zal zijn dan wanneer het gezaaid wordt tussen het groen. Er zal vast hier en daar een zaadje het redden, maar als je echt kiemgarantie wil, dan raden wij aan om de beste omstandigheden te bieden.
Ik heb onlangs wat van korenbloemen de kopjes geplukt waarvan de kamertjes vol met zwarte zaadjes zitten. Nu las ik dat je dit in het voorjaar moet zaaien… Maar in de natuur wordt er toch nu gezaaid? En dan ook niet op kale aarde, maar temidden van allerlei groen? Waarom jullie advies?
Mvg Steven