Wanneer kan je het beste gras zaaien?
14/10/2021 - 13:21
Laatste update: 09/07/2024

Wanneer kan je het beste gras zaaien?

Er zijn een aantal stappen die je moet nemen om een prachtige, gezonde en groene grasmat te creëren. Dit geldt zowel voor het aanleggen van een nieuw gazon als het opfrissen van een bestaand gazon. In dit artikel lees je alles over het zaaien van graszaad, de beste periode om dit te doen en handige tips om je op weg te helpen. Laten we beginnen!

Inhoud

Wanneer kan je het beste gras zaaien?

De beste periodes om gras te zaaien zijn het voorjaar (april-mei) en najaar (augustus t/m oktober). De belangrijkste voorwaarde is dat de bodemtemperatuur minimaal 10°C moet zijn. De ideale kiemtemperatuur ligt tussen 15-25°C. Wacht in ieder geval met zaaien totdat de kans op nachtvorst definitief voorbij is. 

wanneer graszaad zaaien

De laatste nachtvorst viel de afgelopen jaren steeds vroeger. Toch kun je beter iets later in het voorjaar gaan zaaien. Gras groeit pas bij een minimale bodemtemperatuur van 8 °C. Zaai je bij lagere temperaturen, dan kan dit de kieming verstoren of schade veroorzaken aan het jonge gras.

Gras zaaien: alles wat je moet weten

Een mooi groen gazon is de trots van menig tuinier. Het is echter niet vanzelfsprekend: het gras is meestal groener bij de buren. Hier kun je zeker verandering in brengen! Er zijn een aantal factoren waar je voorafgaand aan het zaaien aan zou moeten denken.

Gras zaaien in het voorjaar 

Het voorjaar is een goed moment om graszaad te zaaien. Een gazon ligt er na de winter vaak slecht bij. Het gevolg is dat het gras in het voorjaar behoefte heeft aan onderhoud. Zeker wanneer er kale plekken ontstaan. Je kunt nu gaan zaaien, zodat je de rest van het tuinseizoen kunt genieten van een volle grasmat. 

Aangezien het in het voorjaar nog koud kan zijn, is ons advies om de weerberichten goed in de gaten te houden. De jonge grasplantjes kunnen namelijk afsterven als gevolg van kou. Dat zou zonde zijn van je tijd, geld en energie. 

Alhoewel het voorjaar een goed moment is om gras te zaaien, gaat onze voorkeur toch uit naar zaaien in het najaar. Dit heeft alles te maken met de bodemtemperatuur. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Gras zaaien in het najaar

Het najaar is het beste moment voor het aanleggen van een nieuw gazon. Tijdens het najaar begint de buitentemperatuur weer iets af te nemen. Daarentegen is de bodemtemperatuur wel een stuk hoger, dankzij de warme zomermaanden die net achter de rug liggen. Ook is de onkruiddruk in het najaar een stuk lager dan in het voorjaar. De groeiomstandigheden zijn in de herfst optimaal voor het zaaien van gras. Als je in het najaar graszaad zaait, dan heb je net voor de wintermaanden een volle grasmat. 

Gras zaaien na verticuteren

Na het verticuteren van je gazon is het zaaien van gras een cruciale stap voor het herstelproces. Door de verwijdering van dood gras, onkruid en mos, ontstaat er een geschikte omgeving voor nieuw gras om te gedijen. Selecteer eerst het juiste graszaad op basis van de specifieke behoeften van je gazon. Houd rekening met factoren zoals schaduw-, droogte- en betredingstolerantie. Vlak voor of tijdens het zaaien van gras is het wenselijk om een laagje compost of topdressing aan te brengen. Hiermee verbeter je de bodemstructuur en creëer je een beschermlaag voor de pas gezaaide graszaden. 

Het handhaven van vochtige omstandigheden door regelmatig water te geven is essentieel voor een succesvolle kieming en groei van het nieuwe gras. Beperk intensief gebruik van het gazon totdat het nieuwe gras goed geworteld is.

Gras zaaien na verticuteren is een effectieve methode om kale plekken te herstellen en de algehele gezondheid en dichtheid van het gazon te bevorderen. Het draagt bij aan de vernieuwing van de grasmat en het behoud van een gezonde en vitale tuin.

Geschikte omstandigheden 

Naast het bepalen van een geschikt zaaimoment, is het ook belangrijk om rekening te houden met de bodem. Dit vormt namelijk de basis van een gezonde grasmat zonder mos en onkruid. We hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

1. Bodemtemperatuur

Als de buitentemperatuur tijdens het prille voorjaar enkele dagen rond de 10 °C is, hoeft dit nog niet te betekenen dat de bodemtemperatuur ook meteen op peil is. Dit duurt vaak wat langer. Tijdens het najaar werkt dit vice versa: dan blijft de bodem juist langer warm, ook al daalt de buitentemperatuur snel. Als je niet zeker weet of het warm genoeg is, raadpleeg dan de actuele bodemtemperaturen volgens het KNMI of meet zelf met een geschikte thermometer.

2. Vochtgehalte bodem

Het vochtgehalte van de bodem is cruciaal voor een succesvolle kieming. Naast (zon)licht en lucht heeft graszaad ook vocht nodig om te kunnen kiemen. Zorg ervoor dat de bodem licht vochtig blijft gedurende het kiemproces. Probeer hier een balans in te vinden, want het is ook niet wenselijk als de bodem te nat is. Dit kan leiden tot verstikking, schimmels en ziekten. 

3. Bodemstructuur

De grond moet voorafgaand aan het zaaien goed losgemaakt worden. In een luchtige bodem kunnen graszaden zich beter vestigen en wortelen. Je kunt compacte grond losharken en indien nodig beluchten.

4. Zaad-bodemcontact

Graszaad moet goed kunnen ‘aarden’. Dit is essentieel voor een goede kieming. Door de zaadjes licht in te harken en aan te drukken, ben je er zeker van dat ze goed contact maken met de bodem.

5. Weersomstandigheden

Het is inmiddels wel duidelijk dat het succes van gras zaaien sterk afhangt van het weer. Zaai bij voorkeur op een bewolkte dag, vlak voor een regenbui. Vermijd zaaien bij harde wind en langdurige droogte.

Geschikte omstandigheden gras zaaien

Hoe gras zaaien? 

Begin met de voorbereiding van de bodem. Verwijder onkruid, mos en andere begroeiingen. Maak de grond nu egaal en vlak. Verdeel de graszaden gelijkmatig over het zaaioppervlak volgens de aangegeven dosering. Doe dit in verticale en horizontale banen. Gras zaaien kan breedwerpig met de hand of met een strooiwagen. Hark het graszaad voorzichtig in de grond en besproei het gazon tot het gras opkomt. 

Benieuwd hoe jij gras kunt zaaien als een professional? In het artikel: ‘Zelf gras zaaien: zo doe je dat!’ leggen we het uitgebreid uit met een handig stappenplan.

Waarom is gras zaaien belangrijk?

Gras zaaien is een belangrijke stap om het gazon in een gezonde, maar ook visueel aantrekkelijke staat te houden. Vaak zaai je graszaad om een nieuw gazon aan te leggen of om een bestaand gazon te herstellen. In het laatste geval is het eveneens noodzakelijk om actie te ondernemen. Beschadigde gazons met kale plekken zijn namelijk extra vatbaar voor onkruid, mos en ziektes.

Welk graszaad past bij mij?

Welk graszaad je het beste kunt kiezen, hangt af van drie factoren: zonlicht, bodemtype en het gebruik. Bekijk eerst of jouw tuin in de volle zon of (half)schaduw ligt. Sommige grassoorten groeien het best in de zon, terwijl andere grassoorten zowel in de zon als schaduw kunnen gedijen. Engels raaigras, een veelvoorkomende grassoort, staat erom bekend goed te gedijen in de zon. Daarentegen levert het minder goede prestaties in de schaduw.

De bodemeigenschappen spelen ook een belangrijke rol. Zandgrond droogt snel uit, terwijl kleigrond juist bekendstaat om zijn goede vochthuishouding. Heb je zandgrond? Dan is het wenselijk dat er droogtetolerante grassen in het mengsel zitten, zoals roodzwenkgras en rietzwenkgras.

Stel jezelf tenslotte de vraag hoe vaak en hoe intensief het gazon gebruikt gaat worden. Als je bijvoorbeeld spelende kinderen en huisdieren hebt, dan kies je idealiter voor een speelgazon. Wil je graag dat je grasveld hét visitekaartje van je tuin wordt? Kijk dan eens naar een mengsel voor een fijnbladig siergazon.

Weet je nog niet helemaal zeker welk graszaad je het beste kunt kopen? We hebben de meest voorkomende types gazon op een rijtje gezet.

  • Sport- en speelgazon

Dit graszaad vormt een gazon waarop geleefd mag worden. Het robuuste gras levert een ijzersterke zode op die bestand is tegen intensieve betreding. Een sport- en speelgazon kenmerkt zich verder aan een snelle kieming en goed herstellingsvermogen. 

  • Schaduwgazon

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat dit graszaad uit schaduwtolerante grassoorten. Met schaduwgras behoud je een dicht gazon op lastige, schaduwrijke plekken. Dit is perfect voor langs schuttingen, onder bomen en andere schaduwrijke locaties. Dit zijn typische plekken waar traditionele gazons het vaak begeven.

  • Siergazon

Een siergazon is een echte blikvanger. Het is speciaal ontwikkeld voor de perfectionisten onder ons. Deze mengsels bevatten fijne grassoorten die zorgen voor een luxe uitstraling. Een siergazon kan kort afgemaaid worden, waardoor het net lijkt op een groen biljartlaken. Het nadeel van siergazons is dat ze minder geschikt zijn voor intensief gebruik. 

Voor elk type gazon hebben we ook specifieke herstelgraszaden. Dit zijn grasmengsels die vaak voorzien zijn van een hoog aandeel Engels raaigras. Dit is zoals gezegd snelkiemend graszaad, wat het uitermate geschikt maakt voor het verbeteren van beschadigde gazons.

Tot wanneer kan je gras zaaien?

Het meeste graszaad kan gezaaid worden tot en met oktober, mits de bodemtemperatuur minimaal 10°C bedraagt. Ons algemene advies is om te zaaien tussen maart en oktober. Tijdens deze periode is er altijd wel een moment dat de kiem- en groeiomstandigheden goed zijn. 

We hebben de afgelopen jaren gezien dat er zelfs nog met succes gezaaid kan worden in november. Dit heeft alles te maken met de zachte winters die we achter de rug hebben. Maar zoals we allemaal weten, kan het weer snel omslaan in ons land. Zaai alleen in november als dat ook echt nodig is. De kans dat het mislukt, is namelijk een stuk groter. Gras zaaien tijdens koude temperaturen of nachtvorst is tenslotte geen goede combinatie. Graszaden en jonge grasplantjes kunnen beschadigd raken door de lage temperatuur. 

Houd het weerbericht nauwlettend in de gaten als je gaat zaaien in november. Gebruik ook zeker je eigen gezonde verstand om te beoordelen of de omstandigheden gunstig zijn.

Tips voor het zaaien van graszaden

Doordat het gazon regelmatig belast wordt, kan het voorkomen dat er kale plekken in het gazon ontstaan. Als je gazon er slecht bij ligt, dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. We hebben een kort en bondig stappenplan voor jou opgesteld, zodat je precies weet hoe je dit het beste kunt doen!

  • Bodem zaaiklaar maken

De beste start die je kunt maken voor het zaaien van graszaad, is door je gazon te verticuteren en beluchten. Deze handelingen zorgen voor een betere toevoer van voedingsstoffen, water, licht en zuurstof.

  • Het zaaioppervlak aanvullen en egaliseren

Wanneer het gazon volledig vrij is van 'ongeregeldheden' na het verticuteren, dan kan het zo zijn dat je het gazon hier en daar nog wat moet opvullen met (tuin)aarde. Vervolgens kun je je tuin egaliseren.

  • Gazon bijzaaien met geschikt graszaad

Wanneer je je gras wil bijzaaien kies je een speciaal herstelgras, ook wel doorzaai/herstelgras genoemd. Voor inzaai heb je de keuze uit verschillende grassoorten. Kies het mengsel dat het beste aansluit op je wensen.

  • Bodem verrijken met gazonmest

Met de juiste meststoffen kun je het gras meteen een groeiboost geven. Daarnaast voorkomt gazonmest dat onkruiden tussen het nieuw ingezaaide gras beginnen te groeien.

  • Bewateren voor een betere kieming en groei

Zeker tijdens langdurig droge periodes is het belangrijk om je gazon te sproeien. Wanneer de temperatuur wat later in het jaar nog verder oploopt, worden de nog relatief jonge grasplanten voor het eerst op de proef gesteld. Help het gras door het vroeg in de ochtend of later in de avond te bewateren. 

  • Kalk strooien voor een gebalanceerde bodem pH

Idealiter strooi je zowel in het voorjaar als in het najaar kalk over het gazon. Met het gebruik van kalk maak je de bodem minder zuur. Zo zorg je ervoor dat het gras probleemloos voedingsstoffen uit de bodem kan blijven halen en voorkom je dat er mos tussen het gras begint te groeien. Wil jij weten hoe of je bodem te zuur is? Met een bodemtester is dit erg makkelijk te lezen.

  • Het gras maaien

Met grasmaaien geef je het gazon niet alleen een nette uitstraling, maar het bevordert ook de groei van de fijnere grasrassen. Een goed tuinonderhoud staat gelijk aan een gezonde tuin!

Graszaad zaaien stappenplan

Mocht je nu nog vragen hebben over het zaaien van gras, neem dan gerust contact met ons op! Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag verder met het zaaien van jouw droomtuin.

Reacties

Het is goed mogelijk om na het verticuteren te zaaien. Het beste is om eerst kalk te strooien. Als de kalkkorrels volledig zijn opgelost in de bodem, kun je bemesten. Wacht met het bemesten tot het gras ontkiemt is en je er voorzichtig overheen kan lopen zonder dat het beschadigd raakt.
Patrick - 26/02/2024 - 08:49
Beste,

Kan ik na het verticuteren meteen gras zaaien?

Kan ik best van te voren al kalk strooien of best nadien? Hoeveel tijd moet er tussen zitten? Want ik lees ook dat je best geen mest samen doet met kalk.

Met vriendelijke groeten,
Janssens Sabina
Sabina Janssens - 07/02/2024 - 10:34
Hoe lang kan er niet geparkeerd worden op ingezaaide parkeerplaatsen?
Meriam vd Zon - 27/09/2023 - 20:34
Ik wil reukgras zaaien, maar hoeveel heb je daarvan nodig per vierkante meter?
Ineke van den Berg - 21/03/2023 - 17:19