Wat is ijzersulfaat en hoe gebruik je dit?
07/06/2021 - 09:44
Laatste update: 05/11/2024

Wat is ijzersulfaat en hoe gebruik je dit?

IJzersulfaat (of ferrosulfaat) is een onmisbare tuinmeststof die specifiek voor het gazon gebruikt kan worden. Misschien wel de belangrijkste toepassing is het gebruik van ijzersulfaat tegen mos. Maar je kunt deze veelzijdige meststof nog voor veel meer doeleinden toepassen. In dit artikel ontdek je wat ijzersulfaat is en hoe je dit het beste kunt gebruiken.

Inhoud

Wat is ijzersulfaat?

IJzersulfaat is een veel gebruikte meststof die voornamelijk op gazons wordt gestrooid. IJzer speelt een sturende rol in het produceren van chlorofyl, een groen pigment dat nodig is voor fotosynthese. IJzersulfaat is belangrijk voor zowel de fotosynthese als de ademhaling van de plant. IJzer is een van de belangrijkste sporenelementen en onmisbaar voor je gras. Een bemesting met ijzersulfaat zorgt voor een sterk en diepgroen gazon die minder vatbaar is voor stressfactoren.

Waarvoor kun je ijzersulfaat gebruiken?

IJzersulfaat maakt je gazon niet alleen mosvrij, maar maakt je gras ook vitaler en groener. Het product vindt zijn toepassing voor de volgende doeleinden:

1. IJzersulfaat strooien tegen mos

Mos in het gazon bestrijden doe je met ijzersulfaat. Mos sterft enkele dagen na toepassing af. Je zult snel zien dat het mos donkerbruin of zelfs zwart van kleur wordt. Zodra dit het geval is, kun je het makkelijk uit je gazon verwijderen. Handmatig met een (verticuteer)hark of met een verticuteermachine.

Een ijzermeststof zorgt voor een snelle en effectieve bestrijding van mos. Het pakt echter niet de onderliggende oorzaken aan. Mos groeit vaak op zure grond en/of schaduwrijke plekken. Het kan ook de kop opduiken als het gazon per ongeluk te kort wordt gemaaid. Wat de oorzaak ook is: ijzer verzuurt de bodem. Idealiter voer je na een toepassing met ijzersulfaat een bodemtest uit. Is de pH-waarde of zuurgraad van de bodem te laag? Strooi dan een kalkmeststof.

2. Weerstand van je gazon verhogen

We hebben net al kort benoemd dat ijzersulfaat het fotosyntheseproces stimuleert. Het gazon is beter in staat om (zon)licht, water en CO² om te zetten in suikers. Deze suikers zijn een onmisbare brandstof die grasplanten nodig hebben om te groeien en ontwikkelen. IJzersulfaat speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van een uitgebreid en diep wortelstelsel. Het nutriënt stimuleert de ontwikkeling van groeipunten in de wortels. De combinatie van efficiënte fotosynthese en een gezond wortelstelsel maken het gras minder vatbaar voor stressfactoren zoals droogte, ziektes en schimmels.

3. Het gras groener maken

IJzersulfaat stimuleert de productie van chlorofyl, een kleurpigment dat ervoor zorgt dat je gras een intensere groene kleur krijgt. IJzer is een essentieel onderdeel van de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van bladgroen. Dus heb je lichtgroene of zelfs gele of bruine tinten in je gazon? Met ijzersulfaat heeft het binnen een week weer een frisgroene uitstraling.

IJzer is een van de belangrijkste sporenelementen. Het is een belangrijk component dat slechts in kleine hoeveelheden aanwezig hoeft te zijn om de kwaliteit van je gazon te verbeteren. Let wel op dat je ijzermeststoffen met mate gebruikt. Te veel ijzer in het gazon belemmert de opname van andere belangrijke voedingsstoffen. Het gevolg is dat er een onevenwichtige voedingstoestand ontstaat die uiteindelijk kan resulteren in een groeiachterstand.

Wanneer ijzersulfaat strooien?

De beste periodes om ijzersulfaat te strooien zijn het voorjaar (maart tot en met mei) en najaar (september tot en met november). De meststof werkt het beste bij een minimale bodemtemperatuur van 10 graden Celsius. Het voorjaar is een ideaal moment om je gazon een oppepper te geven. In het najaar versterk je het gras met ijzersulfaat, zodat het de winter beter doorkomt.

Gebruik ijzersulfaat op een droge en windstille dag. Maai het gras voordat je begint kort, zodat het product sneller in de bodem kan trekken. Een lichtvochtige bodem bevordert zelfs de opname. Vermijd echter te veel water op het oppervlak of een aankomende stortbui, omdat de meststof dan kan wegspoelen. Houd er rekening mee dat ijzersulfaat bruine, roestachtige vlekken kan achterlaten. Wees voorzichtig met bestrating, stenen en beton, want deze sporen zijn moeilijk te verwijderen. Draag voor de zekerheid handschoenen, oude kleding en schoenen. Vermijd zoveel mogelijk direct contact met het product en loop niet op het gazon totdat het ijzersulfaat volledig is opgenomen in de bodem.

Hoe kun je ijzersulfaat gebruiken?

IJzersulfaat kan op verschillende manieren gestrooid worden. De meest gebruikte methodes zijn om ijzersulfaat te mengen met zand of oplossen in water. We zullen deze opties nader toelichten.

IJzersulfaat oplossen in water

Dit is misschien wel de eenvoudigste methode. Los ongeveer 100 gram ijzersulfaat op in 5 liter water. Voor kleine gazons tot 100 m² volstaat een gieter prima. Heb je een 10-liter gieter, dan is 9-25 gram ijzersulfaat (ongeveer een half bekertje) voldoende. Voor oppervlakken groter dan 100 m² is een druk- of rugspuit handiger.

IJzersulfaat mengen met zand

Een eeuwenoude, maar nog altijd eenvoudige en effectieve methode! Deze methode is vooral handig voor grotere oppervlakken. Meng 2 tot 3 kilogram ijzersulfaat met 4 tot 5 kilogram zand voor ongeveer 100 m². Strooi het mengsel vervolgens gelijkmatig over het gazon. Je kunt het ijzersulfaat met de hand strooien of met een strooiwagen verspreiden.

Is ijzersulfaat schadelijk voor dieren?

IJzersulfaat bestaat uit natuurlijke mineralen die niet giftig zijn voor honden of andere huisdieren. Het is echter niet wenselijk dat ze het opeten. Zorg ervoor dat je de verpakking na het gebruik goed opruimt, zodat huisdieren er niet bij kunnen komen. 

Is ijzersulfaat slecht voor de bodem? 

Te veel is nooit goed en dat geldt ook voor ijzersulfaat. Het middel kan tenslotte - bij onverantwoord gebruik - het bodemleven beschadigen. Zorg dat je het bodemleven zo min mogelijk aantast door de gebruiksaanwijzing van ijzersulfaat te lezen en de aanbevolen dosering op te volgen.

Het gazon herstellen na een toepassing met ijzersulfaat

Na het gebruik van ijzersulfaat tegen mos ontstaan er kale plekken. Geen reden tot paniek: deze kunnen gelukkig snel hersteld worden! 

Stap 1: Voordat je begint met zaaien, is het allereerst handig om kalk te strooien. Mosgroei is vaak het directe gevolg van een te zure bodem. Daar komt bij dat ijzersulfaat de bodem alleen maar zuurder maakt. Benieuwd of een kalkbemesting noodzakelijk is? De zuurgraad (pH-waarde) kan makkelijk in kaart gebracht worden met een pH-meter of bodemtest.

Stap 2: Nadat de kalkkorrels volledig zijn opgelost in de bodem, kun je het zaaioppervlak voorbereiden. Maak de grond vrij van dode grassen, mos en onkruid. Je kunt vervolgens de grond losmaken met een hark of tuinfrees. 

Stap 3: Tijd om je gazon te herstellen! Verdeel het graszaad gelijkmatig over de kale plekken en hark het lichtjes in. Doseer het graszaad volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.

Kale plekken kunnen het beste bijgezaaid worden met herstelgraszaad. Deze grasmengsels hebben een groot aandeel Engels raaigras. Dit is een grassoort die snel kiemt, zodat je binnen een korte periode weer een dicht gazon hebt.

Stap 4: Geef het gazon regelmatig water, maar doe dit met mate om plasvorming en uitspoeling te voorkomen.

Stap 5: Bemest het gazon regelmatig met organische gazonmest. Dit bevordert de algehele gezondheid van je grasmat en het bodemleven. Je behoudt een vol gazon, waar geen ruimte is voor mos.

Gazon herstellen na een toepassing met ijzersulfaat

IJzersulfaat kopen bij Graszaaddirect

Mos in het gazon is een nachtmerrie voor iedere gazonbezitter. Kom snel in actie tegen mos en geef het gras tegelijkertijd een boost met ijzersulfaat! Bestel meststoffen voordelig bij Graszaaddirect. We hebben verschillende topmerken in ons assortiment, zoals Olmix en het welbekende Luxan ijzersulfaat. Bestel je op een werkdag voor 17:00 uur? Dan kun je de volgende dag aan de slag in je tuin! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag verder bij het realiseren van je droomgazon.

Reacties

Met deze uitleg over ijzersulfaat kan ik best aan de slag
met aandacht voor de bestrating
Dank u voor de goede raad
De Nijs Freddy - 19/02/2024 - 18:20
Liefst donker zand, omdat dat naast puur zand organisch materiaal bevat wat als voeding voor het gras kan dienen. Als je met zwarte grond potgrond of tuinaarde bedoelt, dan is dat niet geschikt om samen met het ijzersulfaat te strooien.
Door het ijzersulfaat te mengen met droog zand, strooit het lekkerder uit, omdat het dan niet klontert.
Als je alleen licht gekleurd zand hebt, gebruik dat dan. Je kunt als bodemverrijking altijd wat gazonmest strooien wanneer je neutraliseert met kalk.
Marten - 01/05/2023 - 23:22
Wat wordt er bedoelt met zand : zwarte grond of wit zand ?
Veret - 17/03/2023 - 12:18