Welk bloemenmengsel moet ik kiezen?
Wanneer het voorjaar op de deur klopt weet je dat het weer tijd is om de bloemetjes buiten te zetten... letterlijk. Tijd voor een explosie van kleuren en geuren vanuit een mengsel van verschillende bloemen. Maar als je de keuze hebt uit meer dan 100 (!) verschillende bloemenmengsels, welke moet je dan kiezen? Tijd om in te gaan op alle types, kenmerken en alle ins & outs over bloemenmengsels.
Inhoud
- Wat zijn bloemenmengsels?
- De levensduur van bloemenmengsels
- Type bloemenmengsels
- Het juiste bloemenmengsel kiezen
- Verzorging bloemenmengsels
Wat zijn bloemenmengsels?
De naam verklapt het al een beetje. Een bloemenmengsel is een mix van verschillende soorten planten die goed bij elkaar passen. En dan hebben we het niet alleen over de kleur, maar ook over factoren als zaaitijd, bloeitijd en groeihoogte. Wanneer bloemenmengsels op de juiste manier zijn samengesteld, zal er geen moment zijn in het jaar dat er geen plant of bloem in bloei staat. Je laat je dus per seizoen weer verrassen door een wisselend middelpunt van belangstelling.
Je kunt overal uit de voeten met een uitgekiend bloemenmengsel. Bloemenmengsels zijn te zaaien langs bijvoorbeeld openbare ruimtes als bermkanten, sloten, braakliggende stukken grond, maar ook simpelweg in de tuin. Kies voor een border of juist voor het gazon. Bloemenzaad in je gazon creëert een natuurlijke, ruige en levendige uitstraling.
De levensduur van bloemenmengsels
We maken onderscheid tussen eenjarige en meerjarige bloemenmengsels. Het is van tevoren erg belangrijk om voor jezelf helder te hebben welke van deze twee het beste past bij jouw plannen en voorkeuren.
Eenjarige bloemenmengsels
Eenjarige bloemen gaan in de meeste gevallen slechts 1 jaar mee. Wat hier het voordeel van is, is dat eenjarige bloemenmengsels een fijne kortetermijnoplossing bieden. Wanneer je deze bloemenmengsels in het voorjaar in de volle grond zaait, zul je dezelfde zomer al volop kunnen genieten. Zaai de eenjarige bloemzaden daarom niet te laat in! De ideale zaaiperiode is van maart tot uiterlijk begin juni. Je mag er vanuit gaan dat de bloemen tot diep in de herfst zullen bloeien.
Zomerbloemen zijn een voorbeeld van bloemenmengsels die vrijwel altijd eenjarig zijn. Het is erg leuk om te variëren met deze kleurrijke bloemen. Ook is afwisseling zeer goed te creëren aangezien je jaar op jaar kunt afwisselen met andere eenjarige soorten.
Daarnaast is het handig om eenjarige bloemen te zaaien wanneer je een pluktuin hebt. Het duurt slechts enkele weken voordat de bloemen klaar zijn om te plukken, te snijden en ze uiteindelijk op een vaas te zetten.
Meerjarige bloemenmengsels
Meerjarige bloemenmengsels hebben vrijwel altijd een levensduur van 3 jaar, en als je ze goed onderhoud soms nog wel langer. In de volksmond spreekt men ook wel over ‘vaste planten’. Het zijn planten die jaar in, jaar uit bloeien op dezelfde plek. Meerjarige bloemenmengsels zullen in het eerste jaar aan de slag gaan met het ontwikkelen van groene bladeren en een gezond wortelstelsel. De absolute basis tot succes in de komende jaren!
Meerjarige bloemzaden kunnen in principe het hele jaar door gezaaid worden. Het duurt meestal een aantal maanden tot de meerjarige zaden ontkiemen. Na het eerste jaar zullen meerjarige bloemen jarenlang gaan bloeien. Het is daarom zeer geschikt voor tuinders die opzoek zijn naar een groene langetermijnoplossing.
Type bloemenmengsels
Na het lezen van bovenstaande informatie krijgen wij vaak de vraag: “welke soorten bloemenmengsels zijn er?” Dit is een erg logische vraag, omdat bloemenmengsels onder te verdelen zijn in een paar categorieën. Tijd om deze verschillende types door te nemen zodat jij weet welke het beste bij jou en jouw plannen past.
Wilde bloemenmengsels
Wild, natuurlijk, ‘zoals het hoort’. Het wilde bloemenmengsel zit vol met planten die van nature in het wild groeien. Denk hierbij aan een klaproos of korenbloem. Deze prachtige bloemen vind je van nature al rondom bossen, velden en weiden.
Een belangrijke eigenschap van het wilde bloemenmengsel is dat deze vaak tientallen verschillende planten bevat! Deze verschillende planten en bloemen zullen nooit allemaal tegelijk in bloei staan, waardoor je het hele jaar weer verschillende soorten in hun kracht zal zien. Met deze explosie van diversiteit is het vrijwel zeker dat je veel vogels en insecten zal helpen. De bedreigde insectenpopulatie zal je dankbaar zijn.
Wilde bloemen zijn zowel in de lente als herfst uit te zaaien en zijn zowel te krijgen als eenjarig als meerjarig bloemenmengsel. Als je het eenjarige bloemenmengsel in het voorjaar zaait, heb je dezelfde zomer nog wilde bloemen!
Voordelen wilde bloemenmengsels:
- Geeft de natuur een steuntje in de rug
- Voedselbron voor vele bestuivers
- Ontmoetings- en overwinteringsplek voor veel insecten
- Prachtig zicht met diverse bloemen en planten
- Verspreidt een heerlijke geur
- Het volledige jaar staat er wel iets in bloei
Nadelen wilde bloemenmengsels:
- Het zaaien vergt enige kennis en precisie
- Bij verkeerd zaaien zal het mengsel gauw verdrongen kunnen worden door onkruid, gras of andere vegetatie
- Alle soorten staan nooit allemaal tegelijkertijd in bloei
Zomerbloemen
Wie zegt dat je naar het buitenland moet gaan om het ultieme zomergevoel te ervaren? Niks ervan! Zomerbloemen zullen je het ultieme vakantiegevoel geven in eigen tuin. Onze zomerbloemenmengsels zijn voorzien van ultieme zomerklassiekers als de goudsbloem, dahlia, reuzenzonnebloem en zonnebloemzaad. Deze daverende mix aan geuren en kleuren brengen je ongetwijfeld in zomerse sferen. De volledige zomer, en zelfs vaak nog tot diep in de herfst, zullen deze zomerbloemen bloeien. Sla de costa’s dit jaar over en beleef de zomer in eigen tuin!
Zomerbloemen zijn het beste te zaaien vanaf april tot en met begin juni. Zomerbloemen staan de hele zomer vol in bloei en de meeste zomerbloemen vallen onder eenjarige bloemsoorten. Oh, en een extra tip van ons: hou je wel van mooie bloemen maar niet van veel werk? Een zomerbloemenweide is ook nog eens onderhoudsvriendelijk! Maai ze enkel aan het einde van de bloeiperiode om en klaar is Kees.
Voordelen zomerbloemen:
- Vakantiegevoel in eigen land (en tuin)
- Staan de hele zomer vol in bloei
- Vrijwel volledig onderhoudsvrij
- Uitstekend te gebruiken als snijbloemen in zomers boeket
- Kleurenpracht vol zomerse geuren
Nadelen zomerbloemen:
- Sterven een snelle dood na de zomer
- Bieden geen langetermijnplan voor je tuin
- Niet alle planten zijn bevorderlijk voor nuttige insecten
Inheemse bloemenmengsels
Dit zijn de bloemen die al van nature voorkomen in ons land. Denk hierbij aan kamille, korenbloem en bolderik. Inheemse bloemenmengsels kenmerken zich aan hun ingetogen karakter. In tegenstelling tot uitheemse bloemen, bieden inheemse soorten voeding en onderdak aan bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Deze voedselplanten stimuleren de biodiversiteit, aangezien ze rijkelijk voorzien zijn van nectar en stuifmeel.
Inheemse bloemenmengsels zijn zowel eenjarig, meerjarig of gemengd. Eenjarig is vanaf vroeg in de lente te zaaien. Meerjarig is eigenlijk het hele jaar door te zaaien maar zal het beter doen als je het zaait in de lente of herfst. Inheemse bloemen bloeien de hele tuinperiode. Dat betekent dus dat je de hele zomer kunt genieten van al ons Hollands trots!
Voordelen inheemse bloemenmengsels:
- Houdt de insectenpopulatie in stand
- Biodiversiteit wordt gestimuleerd
- Doorgaans zeer onderhoudsvrij
- Onderstreept het typisch Nederlandse landschap
- Ziet er weelderig en natuurlijk uit
- Trekt diverse vogels aan
Nadelen inheemse bloemenmengsels:
- Minder kleurrijk dan uitheemse mengsels
- Minder divers dan andere bloemenmengsels
Bijen- en vlindermengsels
Bijen- en vlindermengsels zijn speciaal ontwikkeld om meer bijen, vlinders, honingbijen en hommels aan te trekken. Het is een mix met specifieke wilde bloemen die een extra hoge aantrekkingskracht hebben op deze insecten. Je tuin zal regelmatig bezocht worden door verschillende bijen en vlinders. Dit zal resulteren in planten, groenten en fruit die bestoven zijn. Je planten zullen rijkelijk bloeien en de vruchten in de moestuin zullen gezonder worden dan ooit tevoren!
Je kunt vanaf april begin met het zaaien van deze bijen- en vlindermengsels. Het verschilt bij dit type mengsels echter heel erg welke je kiest. De bloeitijd verschilt per mengsel en daarom raden wij aan om per product goed te lezen wat de bloeitijd is. Kies je een meerjarig bijen- en vlindermengsel? Dan is de kans groot dat er het hele jaar door wel iéts bloeit! Dit komt doordat er vaak winterharde bloemen te vinden zijn in de mengsels. Laat je dus het hele jaar door verrassen door de bijen- en vlindermengsels.
Voordelen bijen- en vlindermengsels:
- Ondersteunt alle beschermde bestuivers
- Ondersteunt alle vlindersoorten
- Andere planten worden weer bestoven
- Algehele biodiversiteit wordt versterkt
- Planten en bloemen zullen rijkelijk groeien en bloeien
- Heerlijke geur en prachtig zicht
Nadelen bijen- en vlindermengsels:
- Alleen te zaaien in april of mei
- Na enkele jaren een snelle afname van het aantal bloemsoorten
Biologische bloemenmengsels
Als wij ergens blij van worden, dan is het wel duurzaamheid. Gelukkig wordt de wereld steeds een stuk bewuster en dat juichen wij graag toe met onze biologische bloemenmengsels. Chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest komen hierbij uiteraard niet van pas.
Al onze biologische bloemenmengsels bestaan uit zeer zorgvuldig gekozen inheemse bloemen uit eigen land. En het wordt nog mooier: de bloemzaden worden volledig met de hand geteeld! Help mee aan een stukje verduurzaming van onze economie (én je eigen tuin) met onze biologische zaadmengsels van zeer hoog niveau.
Biologische bloemenmengsels kunnen in het voorjaar en najaar gezaaid worden en hebben vrijwel geen onderhoud of verzorging nodig.
Voordelen biologische mengsels:
- Vrij van bestrijdingsmiddelen en kunstmest
- Ondersteunt het milieu
- Zeer duurzaam
- Ook in het najaar te zaaien
- Aantrekkelijk voor bestuivende insecten
- Beter bestand tegen het Nederlandse weer
Nadelen biologische mengsels:
- Groei kan minder snel/uitbundig zijn
- Kunnen in aanraking komen met ziekten
Verschillende speciale bloemenmengsels
Er bestaan erg veel speciale mengsels. Een voorbeeld hiervan zijn snijbloemen (plukbloemen) die ideaal zijn om je eigen plukboeket samen te stellen. De bloemen in dit speciale mengsel zijn elegant en fleurig. Dit maakt ze zeer geschikt om veldboeketten mee samen te stellen. Plukbloemen in eigen tuin zaaien, perfect voor alle boeketliefhebbers!
Daarnaast hebben wij een stuk meer speciale mengsels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bloemenmengsel met eetbare bloemen. Je leest het goed; alle bloemen in deze mix zijn toe te voegen aan allerlei gerechten. De punten voor de opmaak van je eten heb je dan tenminste al te pakken!
Ook bestaan er zaadbommen en gifts. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Blossombs zaadbommetjes. Deze speciale mengsels zijn uitermate geschikt om te geven als cadeau of relatiegeschenk. Uniek, attent en uiteraard zeer speciaal!
Het juiste bloemenmengsel kiezen
Om het juiste bloemenmengsel te kunnen kiezen moet je één vraag voor jezelf beantwoorden: “Welk bloemenmengsel past bij mijn wensen?” Wil jij bijvoorbeeld gaan voor een oneindige zomerbeleving, dan kies je voor een zomerbloemenmengsel. Mocht het jou om de zorg voor de bijen gaan, verdiep je dan in inheemse mengsels of speciale bijenmengsels.
Naast voorkeur spelen er meer zaken een rol. Denk hierbij aan de plek waar jij het bloemenmengsel zou willen gebruiken. Bestaat de grond uit klei, leem, veen of zand? Is de bodem voedselrijk, gemiddeld of schraal? Is de bodem nat, vochtig of droog? Is de plek zonnig of valt er veel schaduw? Is de grond braak, staat er gras, bloemen of onkruid? Hou rekening met al deze factoren voor je het bloemenmengsel aanschaft. Lees ook eens onze blog: ''Welke grondsoorten zijn geschikt voor veldbloemen?'' voor meer informatie over bodems en bloemenzaad.
Locatie en ecologische omstandigheden
De gemiddelde bloemenmengsels doen het erg goed op een schrale bodem met weinig voeding. Voor bloemen geldt vaak: des te minder voeding in de grond, des te beter voor de vegetatie. Ook groeien de meeste bloemen het beste op (half)zonnige plekken. Een te natte of te droge grond werkt vaak ook niet positief, dus bewater de bodem af en toe tijdens een droge periode. Mocht je nou een bodem hebben van bijvoorbeeld klei of veen? Ook daar hebben wij speciale bloemenmengsels voor!
Toepassingsmogelijkheden
Bloemenmengsels staan natuurlijk prachtig in de tuin, maar er zijn een stuk meer toepassingsmogelijkheden. Graag delen wij enkele voorbeelden met jullie.
Om de openbare ruimtes meer kleur te geven raden wij aan om plekken te vullen met wilde bloemen of volledige bloemenweides aan te leggen. Het ziet er een stuk kleurrijker en vrolijker uit dan een saaie wegberm, dijk of grasveld. De maaifrequentie kan afgeschaald worden waardoor het ook nog eens kosten bespaart! Ook zijn speelweides het perfecte voorbeeld voor het integreren van meer natuur in de samenleving. Door het gebruik van bijen- en vlinder mengsels of wilde bloemenmengsels zul je meer verstuivers en vogels trekken. Hoe leuk is het om dieren en jonge kind weer meer samen te brengen?
Bij industrieterreinen wordt vaak gedacht aan een grijze massa. Dit kan ook anders, namelijk met het aanleggen van bloemrijke vegetatie. Het ziet er een stuk aantrekkelijker uit waardoor je zowel klant als medewerker vrolijker zal maken. Stel je voor: wandelingen tijdens de lunchpauze, een bloemrijk uitzicht en een geurexplosie als je naar buiten loopt. Dit zal de productiviteit zeker ten goede komen.
Hetzelfde geldt voor het zorglandschap. Het is nooit fijn als je in het ziekenhuis of revalidatiecentrum terecht komt. Vaak is het uitzicht van zo’n ziekenhuiskamer niet erg gezellig. Maar, waarom eigenlijk niet? Tijd om daar verandering in te brengen met de aanleg van mooie bloemenweides met bijvoorbeeld zomerbloemen! Het ziet er waanzinnig uit, ruikt vaak heerlijk en je trekt ook nog eens verschillende diersoorten aan. Je weet straks bijna niet meer waar je kijken moet.
Ook is de biodiversiteit te vergroten door bloemenmengsels aan te leggen op je dak. Steeds meer mensen kiezen voor groendaken. Door het zaaien van bijvoorbeeld inheemse bloemenmengsels zul je verschillende diersoorten ondersteunen en grijze steden een stukje groener maken.
Landbouw kan zeker wel natuurinclusief zijn! Zaai een (bijvoorbeeld) inheemse bloemenmengsel aan de slootkant, akkerrand of op het erf om een gezond ecosysteem te ondersteunen. De bestuiving van gewassen wordt vergroot doordat je verschillende insecten en diersoorten aan zult trekken. Het perfecte voorbeeld van een win-winsituatie.
Verzorging bloemenmengsels
We hebben goed nieuws voor je: bloemenmengsels hebben niet erg veel onderhoud nodig. Een lust voor het oog zonder veel werk! Er zijn bepaalde stappen die je kunt doorlopen gedurende het jaar. Hou altijd rekening met weersomstandigheden: wanneer je last hebt van langdurige droogte wordt het altijd aangeraden om de bloemenweide te bewateren.
Je begint uiteraard met het zaaien van de bloemenmengsels. Voor meer informatie over het zaaien van veldbloemen, verwijzen we je graag door naar onze blog: ''Veldbloemen zaaien: hoe moet doet?'' Na het zaaien hoef je voorlopig niks te doen. Het onderhoud begint (geen grap) pas als de bloemen uitgebloeid zijn. Maai deze op een hoogte van +- 5 centimeter. Voer het maaisel niet per direct af, maar wacht een paar dagen. Op die manier geef je het maaisel de kans om te drogen. Gebruik vervolgens een spade om het maaisel te drogen waardoor de zaden uit de aren zullen vallen. Deze zaden zullen hoogstwaarschijnlijk het volgende groeiseizoen weer ontpoppen tot weelderige bloemen! Als je een nieuwe vegetatie aan wilt leggen, dan is het verstandig om het maaisel meteen af te voeren.
Et voilá! Verder hebben bloemenmengsels/bloemenweides geen onderhoud nodig. De meeste bloemenmengsels komen het beste tot hun recht wanneer de grond zo min mogelijk is bewerkt met kunstmest. Mocht je er niet helemaal uitkomen of zou je graag advies krijgen? Geen probleem, wij helpen jou graag met onze expertise! Neem gerust contact op met onze specialisten.
Reacties