Wolluis bestrijden: hoe kom je ervanaf?
22/10/2024 - 14:13

Wolluis bestrijden: hoe kom je ervanaf?

Een kamerplant fleurt je woonruimte op. Het kan echter voorkomen dat je witte, kleine pluisjes ontdekt op je geliefde plant. Dat betekent vaak dat je last hebt van wolluis. Deze vervelende beestjes leven van het sap en de voedingsstoffen van jouw plant. Gelukkig kun je wolluis bestrijden op verschillende manieren! In deze blog vertellen wij alles over wolluis: hoe je wolluis kunt herkennen en vooral hoe je zo snel mogelijk wolluis kunt bestrijden. Laten we beginnen!

Inhoud

Wat is wolluis?

De wolluis (Pseudococcidae) is een klein, wit insect dat bedekt lijkt te zijn met watten of witte pluisjes. Dit insect houdt van saprijke planten, waaronder jouw kamerplant. De wolluis hecht zich vast aan de bladeren en stengels en zuigt het sap uit planten. Je planten verzwakken al snel en worden hierdoor vatbaarder voor schimmels. Het is dus belangrijk om snel in te grijpen als je deze witte beestjes op je plant ziet. 

Hoe kun je wolluis herkennen?

Wolluis heeft een kenmerkend pluizig, wit uiterlijk. De mannetjes zijn niet te zien met het blote oog, maar de vrouwtjes zijn makkelijker te spotten met hun grootte van 3 tot 6 mm. Wolluizen lijken enigszins op kleinere pissebedden, maar zijn bedekt in witte gesponnen wasdraden. Wolluis eitjes zijn makkelijk te spotten en worden achtergelaten op de bladeren en stengels.

Tip: Gebruik een vergrootglas om goed te kijken of je met wolluis te maken hebt. De witte pluisjes kunnen soms ook lijken op stof of schimmel!

Wolluis herkennen

Wolluis is klein, maar zichtbaar en duidelijk te herkennen aan het witte, pluizige uiterlijk.

Het schadebeeld van wolluizen

Wolluizen zuigen het sap (en dus ook de voedingsstoffen) uit de bladeren en stengels van planten, waardoor de plant zal verzwakken en de groei zal vertragen. Fotosynthese wordt ook een stuk lastiger voor de plant. Dit komt onder andere door de honingdauw, een kleverige afscheiding, en de witte, wollige afscheiding die wolluizen achterlaten op de plant. Heb je last van honingdauw? Dan is de kans groot dat je plant een stuk vatbaarder is voor verschillende schimmels, waaronder roetdauwschimmel. Het resultaat? Je plant kan minder licht opnemen, terwijl dit broodnodig is om verder te groeien. Hierdoor zal de plant steeds zwakker worden en uiteindelijk kunnen afsterven. Hoe eerder je de wolluis aanpakt, hoe beter. 

Schade wolluis

Een voorbeeld van de aanwezigheid van wolluis als de plaag nog klein is.

Welke planten zijn gevoelig voor wolluizen?

Sommige planten zijn extra gevoelig voor wolluizen, waaronder:

  • Olijfbomen
  • Appelbomen
  • Hortensia’s
  • Orchideeën
  • Vetplanten en cactussen
  • Kamerplanten zoals de Monstera en de palm

Echter is de wolluis niet bepaald kieskeurig als het om planten gaat. Je kunt ze daarom zowel binnen als buiten tegenkomen. Bovenstaande planten zijn het meest gevoelig voor de pluizige beestjes. Hou deze planten dan ook zeker in de gaten, vooral tijdens de zomermaanden, wanneer de wolluis zich sneller zal vermenigvuldigen. 

Wolluis op kamerplanten

Wolluis houdt van kamerplanten, zoals de Monstera, vetplanten en cactussen. Deze zijn extra vatbaar voor wolluis. 

Hoe kun je wolluis bestrijden?

Je kunt wolluis bestrijden met huis-tuin- en keukenmiddeltjes, water, insecticiden of met natuurlijke vijanden. Dit hangt natuurlijk af van de ernst van de plaag en jouw persoonlijke voorkeuren. Luizen bestrijden op planten hoeft niet erg moeilijk te zijn, maar je moet wel weten hoe je dit het beste kunt doen. Laten we alle methoden eens onder de loep nemen:

Natuurlijke huismiddelen gebruiken tegen wolluis

Waarom moeilijk doen als het soms ook makkelijk kan? Veel mensen zweren namelijk bij natuurlijke huismiddelen om wolluis te bestrijden. Je kunt kiezen uit verschillende middeltjes, waaronder:

  • Azijn:
    Wolluis bestrijden met azijn is een grondige methode om de witte beestjes te bestrijden. Verdun simpelweg azijn met water (1 op 1) in een plantenspuit en spray dit mengsel op de plekken waar je de wolluis op je planten hebt gespot. Doe dit echter wel met beleid, want hoewel azijn wordt gezien als een huismiddeltje, is het wel hardnekkig spul. Gebruik het daarom niet op gevoelige planten. En vergeet niet de onderkant van de bladeren, de stengels en de houtachtige delen van je plant mee te nemen!
  • Afwasmiddel/Dreft:
    Wolluis bestrijden met Dreft is een bekende en effectieve methode. Ook hierbij pak je de plantenspuit er weer bij. Vul deze met water en een scheut afwasmiddel. Schud dit goed door elkaar zodat alles goed gemengd is en spray de plekken met de wolluis in. Wolluis bestrijden met afwasmiddel is geen heftige methode voor je plant en daardoor kun je ook gevoelige planten hiermee behandelen.
  • Groene zeep en spiritus:
    Het maakt bij deze mix niet uit welke spiritus je gebruikt, elke soort is effectief in het bestrijden van wolluis. Meng een eetlepel groene zeep met een scheutje spiritus in een liter water. Spray dit mengsel op de aangetaste delen van je plant.
  • Neemolie:
    Neemolie is een natuurlijk insecticide dat de levenscyclus van de wolluis aantast en preventief werkt tegen besmettingen! Neem een eetlepel neemolie met een eetlepel groene zeep en meng dit in een sprayflesje. Spray de aangetaste delen.

Werkt je natuurlijke huismiddel niet in 1 keer? Dan is het aan te raden om de methode nogmaals toe te passen na een week. 

Wolluis bestrijden met water

Heb je weinig last van wolluis? Of spot je maar enkele wolluizen zonder dat je echte schade ziet? Dan kun je de beestjes gewoon wegjagen met water! Zorg er wel voor dat je een harde straal gebruikt. Zet je plant bijvoorbeeld eens onder de douche of gebruik de tuinslang. De kans is groot dat de straal de wolluis van de bladeren spoelt. Let bij delicate planten wel op, ook zij zijn geen groot fan van een te harde waterstraal.

Wolluis chemisch bestrijden met insecticiden 

Heb je last van een grotere plaag, of is er al veel schade te zien? Dan is het soms beter om grover geschut in te zetten. Kies wel altijd voor een middel dat specifiek geschikt is voor de plantensoort die je wilt behandelen. Let ook altijd op dat je de instructies op de verpakking nauwkeurig volgt, aangezien je nu wel werkt met chemicaliën. 

Roofkevers inzetten tegen wolluis

Je kunt ook natuurlijke vijanden inzetten tegen wolluis, waaronder roofkevers. Denk hierbij aan de Cryptolaemus montrouzieri, die gek zijn op wolluizen. Deze kevers kun je online bestellen. Ze jagen actief op wolluis en daardoor zal de populatie snel afnemen. En uiteraard zijn deze roofkevers niet gevaarlijk voor jou of je planten.

Lieveheersbeestjes lokken naar je tuin

Lieveheersbeestjes doen geen vlieg kwaad, maar zijn wel handige helpers als het gaat om de bestrijding van wolluis! Lieveheersbeestjes eten namelijk wolluizen en houden hiermee de plaag onder controle. Je kunt lieveheersbeestjes ook makkelijk aantrekken in je tuin door goudsbloemen, korenbloemen of dille te planten. De rood-zwarte beestjes zijn namelijk gek op deze planten. 

lieveheersbeestjes tegen wolluis

Lieveheersbeestjes zijn onschadelijk voor je planten en eten wolluis. Een ideale bestrijdingsmethode!

Wolluis binnenshuis bestrijden: stappenplan

Wolluis bestrijden buiten is vaak makkelijker dan binnen, maar binnen wolluis bestrijden is minstens zo belangrijk! Als je wolluis hebt ontdekt op je kamerplanten, kun je het onderstaande stappenplan volgen om er zeker van te zijn dat je binnen no-time de insecten hebt bestreden: 

  • Isoleer de aangetaste plant:
    Zet de plant apart om te voorkomen dat de wolluis overspringt naar andere planten.
  • Inspecteer zorgvuldig:
    Controleer de bladeren, stengels en onderkanten van de bladeren op wolluis. Verwijder zoveel mogelijk met een wattenstaafje gedrenkt in alcohol.
  • Behandel met een huismiddel of insecticide:
    Kies een van de eerder genoemde huismiddeltjes of gebruik een speciaal bestrijdingsmiddel.
  • Herhaal de behandeling:
    Wolluizen planten zich snel voort, dus het is belangrijk om de behandeling na een week te herhalen.
  • Houd de plant in de gaten:
    Controleer regelmatig of er nieuwe wolluizen verschijnen en blijf alert!

Bestrijding van Wolluis

Vaak is een plantenspuit met huismiddeltjes al genoeg om wolluis te bestrijden.

Conclusie

Wolluis kan een vervelend probleem zijn, maar er is gelukkig genoeg aan te doen! Door snel te handelen, kun je ervoor zorgen dat jouw geliefde planten niet erg verzwakt raken door wolluis. Of je nu kiest voor natuurlijke huismiddelen zoals azijn of afwasmiddel, of liever de hulp inschakelt van natuurlijke vijanden, het is altijd belangrijk om grondig te werk te gaan. 

Met deze tips heb je alle kennis in huis om effectief af te rekenen met de pluizige insecten. Onthoud dat elke plant anders is, dus experimenteer met verschillende methoden en kies uit wat het beste werkt voor jouw specifieke plant. Voor je het weet zijn ze weer wolluisvrij en gezond!

Heb jij nog meer of andere tips tegen wolluis? Deel ze gerust in de reacties! Zo helpen we elkaar een handje. Heb je nog vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met Graszaaddirect. Wij helpen je graag verder! En mocht je gelijk aan de slag gaan: good luck!