Zelf graszoden leggen
02/12/2024 - 09:54

Zelf graszoden leggen

Graszoden zijn kant-en-klare stukken gras die je eenvoudig kunt uitrollen om binnen een korte periode een groen en strak gazon te creëren. Dit gras wordt eerst gekweekt door een specialist om vervolgens uitgerold te kunnen worden in jouw tuin. Ideaal! Met ons stapsgewijze plan en enkele handige tips heb kun jij binnen de kortste keren gaan beginnen met graszoden leggen. We vertellen meer over graszoden leggen en wanneer je dit het beste kunt doet, de voorbereiding hiervan en het onderhoud. Daarnaast zetten we graszoden en graszaad tegenover elkaar om erachter te komen wat het beste is voor jouw tuin. Laten we beginnen!

Inhoud

Graszoden leggen met deze 5 stappen

Graszoden leggen, hoe begin je hier nou mee? Nou, je hebt eigenlijk twee opties. Je kunt graszoden laten leggen door professionals, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je graszoden zelf te leggen. Dit bespaart kosten en je bent er niet heel lang mee bezig. Hieronder vind je het ultieme ‘graszoden leggen stappenplan' om zelf graszoden aan te leggen. Laten we eerst echter bekijken wat je allemaal nodig hebt om graszoden te leggen:

Benodigdheden en voorbereiding voor het leggen van graszoden

Onderstaand tuingereedschap is nodig voor het leggen van graszoden in je tuin. 

  • Een spade of schop (voor het omspitten)
  • Een hark (voor het egaliseren van de ondergrond)
  • Een wals of plank (het aandrukken van de grond)
  • Een scherp mes (voor het afsnijden van de graszoden in de juiste lengte)
  • Meststoffen (voor het onderhoud)
  • Kalk (voor het onderhoud)
  • Graszoden

Graszoden leggen op een goede ondergrond is erg belangrijk. Om er zeker van te zijn dat jouw bodem goed genoeg is, kun je een bodemtester gebruiken. Hiermee test je de pH-waarde van je bodem. Gras groeit namelijk het allerbeste in een lichtzure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5, waar 6,5 helemaal perfect is. 

Stap 1. Graszoden kopen

Graszoden leggen kost voorbereiding. En de eerste stap in de voorbereiding van je graszoden leggen, is natuurlijk het kopen van graszoden! Kies een leverancier die kwaliteit voorop stelt. Bereken nauwkeurig hoeveel vierkante meter je nodig hebt. Hierbij geven we je graag de tip dat je beter iets meer dan je berekening kan kopen, aangezien het voor kan komen dat je toch een keertje verkeerd snijdt. Met de extra centimeters graszoden kun je dit weer compenseren. 

Stap 2. De ondergrond klaarmaken

Voordat je begint met het leggen van de graszoden, zorg je ervoor dat de bodem licht vochtig is, vooral op warme dagen. Dit voorkomt dat de wortels van de graszoden verbranden door te droge of te warme grond. Wanneer de omgevingsfactoren goed zijn, kun je beginnen met het omspitten van de bovenste laag van de aarde (10 tot 15 cm). Zorg ervoor dat de grond schoon is van onkruid, wortels, stenen en puin.

Na het omspitten moet de grond worden aangedrukt om een stevige en vlakke basis te creëren. Dit kun je doen door de grond eerst met een hark grof gelijk te maken. Vervolgens gebruik je een wals of roller om de ondergrond goed aan te drukken. Je kunt ook graszoden leggen zonder wals. Je kunt zelf de grond stevig aandrukken met je voeten of met een palletplank.

 

Als de bodem zwaar is, kan het handig zijn om teelaarde toe te voegen. Dit maakt de grond luchtiger en makkelijker te bewerken. Met een hark kun je de grond verder egaal maken, waarbij je blijft harken en rollen totdat het oppervlak mooi vlak is en alle oneffenheden zijn weggewerkt. Voor de beste start van je nieuwe grasmatten is het aan te raden om wat voedingsstoffen of meststoffen door de bovenlaag van de bodem te mengen.

Om de ondergrond helemaal glad te krijgen, kun je gebruikmaken van een rechte plank om het oppervlak af te strijken. Vervolgens hark je de toplaag lichtjes los, tot ongeveer 2 cm diep, zodat de grond goed verdicht en egaal is. Dit helpt om verzakkingen in de toekomst te voorkomen, waardoor je later geen problemen krijgt met het maaien, zoals ongelijk afgesneden gras of kale plekken in je gazon. Want daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

graszoden ondergrond harken

Stap 3: Graszoden uitrollen

Begin altijd met het leggen van de zoden vanuit het verste punt in de tuin, zodat je niet over je pas aangelegde gazon hoeft te lopen. Bij het uitrollen van graszoden is het belangrijk dat de ondergrond licht vochtig, maar niet doorweekt is. Een te natte bodem zorgt ervoor dat de zoden moeilijker wortelen. Rol de graszoden strak tegen elkaar aan en begin het liefst langs een rechte kant, bijvoorbeeld langs een terras of pad. Dit zorgt voor een net resultaat en voorkomt dat je straks met scheve lijnen zit.

Het leggen in halfsteensverband, zoals bij metselwerk, zorgt ervoor dat de graszoden strak op elkaar aansluiten. Let op dat de graszoden gelijk liggen en til ze op om de ondergrond iets bij te werken indien nodig – stamp ze niet plat met een schop of je voeten, dit kan de graszode beschadigen. Om uitdroging te voorkomen, kun je op warme dagen wat extra aarde op de randen van de zoden leggen.

Tip: Moet je toch over je nieuwe graszoden lopen? Gebruik dan planken om over je nieuwe gras te lopen zonder schade aan te richten.

graszoden uitrollen

Stap 4: Graszoden sproeien

Het is erg belangrijk om direct te beginnen met sproeien. Wacht niet tot het hele gazon klaar is, maar geef het gras gelijk water zodra een deel gelegd is. Vooral bij warm weer is het verstandig om meerdere keren per dag te sproeien. Zo geef je de graszoden de beste kans om zich snel te hechten en voorkom je uitdroging. 

graszoden sproeien

Stap 5: Graszoden onderhouden

De eerste twee weken na het leggen van graszoden zijn cruciaal voor de wortelontwikkeling. Zorg ervoor dat je je nieuwe gazon dagelijks water geeft, en op warme dagen kan het nodig zijn om dit zelfs twee keer per dag te doen. Na deze periode hebben de graszoden zich goed in de grond geworteld en kun je de hoeveelheid water geleidelijk verminderen. Vergeet niet om binnen vier weken na het leggen te beginnen met bemesten. Dit helpt het gras sterk en gezond te blijven. Het is verstandig om te starten met seizoensgebonden bemesting voor een mooi, vol gazon.

Als je gras na het leggen snel groeit en te lang wordt, kun je direct beginnen met maaien. Let er echter op dat je het niet te kort maait; houd de lengte van het gras in de eerste maaibeurt rond de 4,5 cm om de zoden niet te belasten. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat je gazon dicht en sterk blijft, maar wees de eerste keren voorzichtig. Zorg er ook voor dat je geen nat gras maait, aangezien dit het gras kan beschadigen. 

graszoden maaien onderhoud

Wanneer is de beste tijd om graszoden te leggen?

De beste tijd om graszoden te leggen is in het voorjaar of het najaar. In deze seizoenen zijn de temperaturen aangenaam en de bodem heeft vaak de perfecte hoeveelheid vocht. Dit betekent dat je graszoden zonder stress kunnen wortelen en meteen beginnen te groeien! In het voorjaar, tussen maart en mei, profiteer je van de opwarming van de zon, wat de grasgroei een flinke boost geeft. In het najaar, van september tot oktober, is de bodem nog lekker warm van de zomer, maar de lucht is koeler en vochtiger. Perfect voor een goede wortelontwikkeling.

Graszoden leggen wanneer het zomer is, is geen handige keuze. Het is dan vaak te heet en droog, waardoor je graszoden sneller kunnen uitdrogen. 

Graszoden leggen in de winter is ook geen aanrader, gezien de lage temperaturen. Dit vormt een probleem omdat de wortels dan nauwelijks groeien. 

Het verschil tussen graszoden en graszaad

Hier is een overzichtelijke tabel die de voor- en nadelen van graszoden en graszaad naast elkaar zet:

graszaad of graszoden

Terwijl graszoden een snelle oplossing bieden, geeft graszaad je meer flexibiliteit, lagere kosten en een duurzamer gazon op de lange termijn. 

Graszoden leggen: tips

Je kunt onderstaande aanvullende tips toepassen om zeker te weten dat jouw gazon er binnen no-time fantastisch uit komt te zien:

1. Kies het juiste moment voor onderhoud:

Niet alleen het leggen van graszoden is belangrijk, maar ook het moment waarop je ze onderhoudt. Vermijd het maaien van het gras als het nat is, omdat dit het gras kan beschadigen en je maaier vast kan komen te zitten. Daarnaast is het belangrijk om het gras niet te kort te maaien tijdens de eerste maaibeurten, zodat de wortels sterker kunnen groeien.

2. Bodemverbetering vooraf:

Voor een sterk en langdurig resultaat kun je vóór het leggen van de zoden een bodemverbeteraar of compost door de bovenlaag van de grond mengen. Dit zorgt ervoor dat de wortels zich beter ontwikkelen, wat het gras sterker en groener maakt op de lange termijn.

3. Grondvoorbereiding voor zandgrond:

Nieuwe graszoden leggen op zand is zeker mogelijk, maar verbeter je bodem dan eerst door organisch materiaal zoals compost toe te voegen. Dit helpt de water- en voedingsstofretentie te verbeteren. Hierdoor kunnen je graszoden beter wortelen en groeien! Ga je graszoden leggen op kleigrond? Geen zorgen, deze is van nature al voedingsrijk. 

4. Onderhoud van de randen:

Na het leggen van graszoden kunnen de randen soms extra aandacht nodig hebben, vooral tijdens warme periodes. Leg wat extra grond langs de randen om uitdroging te voorkomen en geef de randen wat vaker water om het uitdrogen te vertragen.

Conclusie

Graszoden aanleggen is eenvoudig, tenminste, als je eenmaal weet welke stappen je moet doorlopen. Met de juiste aanpak kun je in korte tijd genieten van een prachtig groen gazon. Zorg voor een goede voorbereiding van de bodem, leg de zoden strak aan en geef de eerste weken extra aandacht aan sproeien en voeden. Door ook de juiste onderhoudstips toe te passen en wat aandacht te geven aan gazononderhoud, kun je lang genieten van een strak en gezond gazon. Veel succes en vooral: veel plezier!