Zevenblad in de tuin bestrijden
Zevenblad, of Aegopodium podagraria, is een veelzijdig kruid dat je in de keuken voor diverse recepten kunt gebruiken. In de tuin wordt de plant vaak gezien als onkruid. Zevenblad kan dan ook in korte tijd je hele tuin overnemen. Het verspreidt zich namelijk snel en wortelt zich intensief. De wortels kunnen tot wel drie meter diep groeien. Het ondergronds wortelstelsel creëert telkens nieuwe uitlopers, waaruit weer nieuwe planten groeien. Hierdoor is het kruid lastig te verwijderen. Hoewel je de stengels kunt wegplukken, blijft het ijzersterke wortelstelsel intact, waardoor ze alsnog opnieuw uitschieten. Je bent er dus niet zomaar vanaf. In dit artikel lees je hoe je zevenblad kunt herkennen en bestrijden.
Inhoud
Wat is zevenblad?
Zevenblad, of hanenpoot, is de meest voorkomende kruidachtige vaste plant in Nederland. De plant behoort tot de Schermbloemenfamilie. Dit is dezelfde familie waar planten zoals pastinaak, peterselie en wortel ook onderdeel van uitmaken. Zevenblad komt vaak voor op akkers, graslanden, parken en (achter)tuinen. Hier gedijen ze goed tussen de beplanting in de border of tussen tegels. Zevenblad is niet winterhard en sterft dan ook af. Toch komt de plant in het voorjaar weer terug, maar dan in veel grotere getallen.
Credits: Bas Kers (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/)
Zevenblad: vriend of vijand?
Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd, omdat de plant erg woekerd en lastig te bestrijden is. Zevenblad kan ook nuttig zijn. Als keukenkruid kun je er bijvoorbeeld salades mee garneren en thee van zetten. De plant zit boordevol mineralen en vitamine C. Daarnaast zorgt zevenblad voor een goede ecologische balans. Het is een waardplant voor diverse nachtvlinders en de koninginnenpage. Ook wordt de nectarrijke plant graag bezocht door veel wilde bijen en zweefvliegen. We kunnen concluderen dat zevenblad een goede tuinvriend kan zijn! Als de plant je niet in de weg staat, adviseren we om het gewoon te laten staan.
Credits: Wikimedia Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
Oorzaak van zevenblad in de tuin
Zevenblad groeit goed op vochtige en voedselrijke plekken in de halfschaduw. Als je zevenblad in de tuin hebt, is dit een teken dat de grond boordevol voedingsstoffen zit. Dit is zeker een positief teken. De plant komt dus ook sneller tevoorschijn in schaduwrijke tuinen. Als je graag van de plant af wil, dan is het de kunst om je bodem te verschralen.
Zevenblad herkennen: hoe ziet het eruit?
Zevenblad heeft een rechte, holle stengel die roodachtig of groen kan zijn. Aan de stengels groeit een veerdelig blad dat bestaat uit 5-7 deelblaadjes. Deze deelblaadjes zijn onregelmatig gekarteld of gezaagd. De schermvormige bloem is samengesteld uit 10 tot 20 kleine schermpjes. De bladeren van de plant zijn heldergroen van kleur.
Credits: Naturalis Biodiversity Center (https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)
Zevenblad staat van mei tot juli in bloei met witte of roze schermbloemen. De plant bereikt een groeihoogte van tussen de 60-90 centimeter. De bloei lijkt erg op dat van fluitenkruid. Het verschil tussen deze twee inheemse planten is echter goed te zien aan de bladstructuur. Waar het blad van fluitenkruid sterk geveerd en ingesneden is, is dat bij zevenblad niet het geval.
Zevenblad bestrijden
Als je zevenblad vroegtijdig geïdentificeerd hebt, dan is er een mogelijkheid om de plant uit te graven met een spitvork of riek. Het is belangrijk om de plant voor de bloei aan te verwijderen, zodat het zich niet verder kan uitzaaien. Hierbij is het de kunst om de plant met wortel én kiempunten in zijn geheel uit de grond te halen. Blijft er toch nog een stukje wortel achter in de bodem, dan is de kans groot dat zevenblad alsnog terugkeert. Handmatig verwijderen is een tijdrovende, maar efficiënte klus die vaker herhaald moet worden.
Credits: Wikimedia Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
Zevenblad bestrijden met kalk
Dit is een methode met een langetermijnvisie. Zoals gezegd, groeit zevenblad graag op zure grond. Kalk heeft een neutraliserende waarde en brengt de zuurgraad van de bodem op peil. Hierdoor zal het zevenblad in aantal afnemen en op den duur verdwijnen. Naast kalk kun je ook verkruimelde eierschalen gebruiken om verzuring van de bodem tegen te gaan.
Zevenblad bestrijden met azijn
Nee, azijn is geen wondermiddel. Het is slechts een tijdelijke oplossing om de bovengrondse delen van de plant te bestrijden. Azijnzuur tast de celstructuur aan van zevenblad, waardoor het zwakker wordt en na enkele dagen afsterft. Gebruik onverdunde azijn (bijvoorbeeld schoonmaakazijn), doe dit in een plantenspuit en besproei vervolgens de bladeren. Herhaal deze behandeling indien nodig. Gebruik azijn met mate om te voorkomen dat je het bodemleven aantast.
Zevenblad bestrijden met aardappelschillen
Ja, je leest het goed. Aardappelschillen vormen een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen om zevenblad aan te pakken. Aardappelschillen bevatten een chemische stof genaamd solanine. Solanine werkt goed ter bestrijding van zevenblad en veel andere hardnekkige woekeraars.
Voor deze methode heb je het volgende nodig: een pan of emmer, een deksel, verse aardappelschillen en water. Je kunt als volgt te werk gaan:
- Spoel de aardappelschillen goed af en doe ze in een emmer of pan.
- Vul de emmer of pan vervolgens met water, totdat de schillen net onder water staan.
- Breng het water aan de kook en laat het 30 minuten afgedekt trekken met de deksel.
- Laat het kooksel afkoelen en zeef deze om de aardappelschillen te scheiden van het concentraat.
- Vul de plantenspuit met het concentraat en besproei de bladeren van de zevenbladplanten grondig.
Zevenblad bestrijden met Tri-But Turbo
Lukt het je maar niet om de baas te worden over zevenblad? Gebruik dan een onkruidverdelger. Tri-But Turbo is misschien wel het beste middel tegen zevenblad. Het middel bestrijdt de bovengrondse delen op een snelle en effectieve manier.
Gebruiksaanwijzing
- Lees eerst de gebruiksaanwijzing goed voordat je aan de slag gaat.
- Spuit het op een droge, windstille dag bij temperaturen tussen de 12-25°C.
- Gebruik Tri-But Turbo niet in de felle zon of bij regen.
- Breng het middel grondig aan op de bladeren, maar vermijd contact met andere planten in de omgeving.
- Laat het product tenslotte 4 tot 6 uur intrekken.
Voor uitgebreide informatie over de toepassing verwijzen we je graag naar de handleiding die is bijgesloten in de verpakking.