Zo kan je de taxuskever bestrijden
Taxuskevers kunnen veel schade veroorzaken aan de tuin. Wanneer taxuskevers, ook wel 'gegroefde lapsnuitkevers' genoemd, eenmaal hun opmars maken in de tuin, vermeerderen ze zich snel. De taxuskever is vanaf het vroege voorjaar tot aan het late najaar actief. In deze tijd kunnen taxuskevers en de vraatzuchtige larven ervan, voor een grote plaag zorgen. De insecten hebben een grote impact op veel bloeiende planten, daarom moet je haast wel in actie komen!
Inhoud
- Wat is een taxuskever?
- Welke planten zijn gevoelig voor de taxuskever?
- Wat voor schade veroorzaakt de taxuskever?
- Wat zijn de nadelen om de taxuskever niet te bestrijden?
- Waar houden taxuskevers niet van?
- Hoe kom ik van de taxuskever af?
Wat is een taxuskever?
De officiële benaming van de taxuskever is de gegroefde lapsnuitkever. Het insect wordt ook wel druivenhaantje genoemd, omdat ze graag naar de aanplanting van druiven gaan. De volwassen taxuskever is ongeveer 10 millimeter lang. De kever is herkenbaar aan zijn gegroefd, bruinzwart schild met daarop kleine gele vlekken. Dit geeft de kever een goede camouflage. De kever valt dus niet zo snel op, en al helemaal niet doordat het een echte nachtkrabber is. Overdag verschuilen de taxuskevers zich onder takken, bladeren, of bij de aanplanting van gewassen.
De taxuskever - gegroefde lapsnuitkever
Welke planten zijn gevoelig voor de taxuskever?
Zoals de naam al doet verklappen, zijn taxuskevers gek op de bladeren van taxushagen en taxusplanten. De taxus, maar bijvoorbeeld ook de beukenhaag, zijn gevoelig voor taxuskevers. Maar wanneer je ze jaarlijks meermaals bemest met hagen, taxus en coniferenmest, verhoog je de weerbaarheid van de plant. Andere planten die ook gevoelig zijn voor taxuskevers zijn zuurminnende planten als rododendrons en hortensia’s. Ook fruitgewassen in de moestuin zijn kwetsbaar. Voornamelijk druiven, aardbeien, kiwi’s en verschillende bessen vallen goed in de smaak bij deze vervelende kever.
Wat voor schade veroorzaakt de taxuskever?
De schade die taxuskevers veroorzaken is te herkennen aan de ronde happen die ze nemen uit de bladranden van verschillende planten als rododendrons en taxushagen. Waarbij slakken het middelpunt van het blad aantasten, vreten taxuskevers enkel de randen aan. In principe sterven de planten niet af nadat ze worden aangevreten door taxuskevers. Het is desalniettemin wel een ergernis, want de plant ziet er in z’n geheel niet meer zo aantrekkelijk uit.
Taxuskevers zijn vervelend, maar het zijn de larven die de grootste schade veroorzaken. Een volwassen taxuskever legt honderden (!) eitjes per seizoen. De eitjes liggen ondergronds in de buurt van het wortelstelsel van planten. De larven van de taxuskever lijken op engerlingen. Het grote verschil is dat ze in tegenstelling tot engerlingen geen pootjes hebben. Wanneer de eitjes uitkomen, zullen ze in de buurt van het wortelstelsel blijven. Hier wordt vervolgens grote schade aangericht. De vraatzuchtige larven voeden zichzelf met wortels. Naarmate de larve van de taxus zich ontwikkelen, vreten ze steeds grotere wortels. De planten die worden geteisterd door de larven zullen verzwakken en op den duur volledig afsterven.
Het schadebeeld van de taxuskever
Wat zijn de nadelen om de taxuskever niet te bestrijden?
Sommige tuiniers laten de taxuskever voor wat het is, wanneer ze deze in hun tuin spotten. Vaak wordt er gedacht dat een aantal van die taxuskevers geen kwaad kan. We weten inmiddels dat taxuskevers zelf weinig schade aanrichten, behalve dat ze de bladeren aanvreten. Het probleem is echter de larven. Taxuskevers planten zich snel voort; en op een unieke wijze! De kevers hebben geen paring nodig om voort te kunnen planten. Zo kunnen de kevers tot wel 500 eitjes leggen, zonder te paren. Het is wel degelijk van belang om de larven, die uit deze eitjes voortkomen, te bestrijden. Als je niet ingrijpt, zullen alle planten op den duur aangevreten worden door deze larven. Met alle gevolgen van dien.
Larven van de taxuskever
Waar houden taxuskevers niet van?
Veel tuiniers zweren bij het bestrijden van de taxuskever met knoflook. Knoflook wordt wel vaker gebruikt voor het bestrijden van plagen in de tuin. Evenals slakken houden ook taxuskevers absoluut niet van knoflook. Knoflook kan in vloeibare vorm worden aangebracht op het beschadigde blad. Laat hiervoor 2 gekneusde bollen knoflook 10 minuten koken in een liter water. Zeef het mengsel en giet het eventueel over in een afsluitbare fles. Houdt een verhouding aan van 2 eetlepels knoflookwater op 1 liter water en besproei de planten met een plantenspuit of een drukspuit. Om de taxuskever op afstand te behouden, raden we aan om dit proces om de twee week te herhalen, tot het einde van het groeiseizoen.
Hoe kom ik van de taxuskever af?
Er zijn verschillende biologische manieren om van de taxuskever af te komen. Allereerst kan je de taxuskever preventief bestrijden. Dit kan je doen door extra voorzorgmaatregelingen te nemen bij de kwetsbare planten. Gebruik goede potgrond en strooi eventueel een bodemverbeteraar aan de voet van de plant. Een goede bodemvruchtbaarheid met een hoog humusgehalte verhoogt de weerstand van alle planten; dus ook de planten die extra kwetsbaar zijn voor taxuskevers.
Zoals we weten zijn taxuskevers ’s nachts actief. Overdag schuilen de kevers; en dan kunnen we toeslaan! En dat kan met een stukje krantpapier. Nu horen we je denken, hoe dan?! Het werkt heel simpel. Je kunt gewoonweg het krantenpapier oprollen aan de stam van de plant die kwetsbaar is voor deze insect. Overdag zullen de taxuskevers hierin gaan verschuilen. Door het krantpapier overdag te verwijderen van de stam, heb je – met een beetje geluk - in één klap meerdere taxuskevers te pakken.
Taxuskevers kunnen ook ecologisch bestreden worden met kippen. Met name Engelse krielkippen zijn effectieve natuurlijke vijanden van de taxuskever. Wanneer je beroep doet op een aantal kippen, zullen deze binnen de kortste keren alle taxuskevers inclusief de larven tussen je planten weg peuzelen. Het is natuurlijk een rigoureuze aanpak om speciaal kippen aan te schaffen, mocht je die nog niet hebben. We adviseren dan ook om andere levende beestjes te gebruiken, namelijk aaltjes. Deze minuscuul kleine beestjes weten wel raad met de taxuskever! Meng ze met water en strooi ze simpelweg uit met een gieter of een drukspuit over het te bestrijden oppervlakte. De aaltjes zullen het lichaam van de taxuskever alsook het lichaampje van de larven binnendringen om ze vervolgens te besmetten met hun darmflora. Hierdoor sterven de plaaginsecten snel af. De aaltjes zullen zich intussen gaan vermeerderen, totdat de plaag voorgoed overwonnen is. Zodra de aaltjes geen prooien meer in het verschiet hebben, zullen ze afsterven. Uiterst effectief dus! Het mooiste is nog dat het gebruiken van aaltjes 100% natuurlijk is, en daarbij is het ook nog eens veilig voor mens, dier en milieu.
Je kan ook een val inzetten tegen taxuskevers. Bij Graszaaddirect kan je een val bestellen tegen deze plaaginsecten. Dit is niets anders dan een houten plankje met groeven, waarin een gel met aaltjes verwerkt zit. Als je de val op de grond legt aan de voet van de aangetaste plant, zal de taxuskever de val gebruiken als schuilplaats. Hierdoor zal de kever geïnfecteerd worden en binnen een week sterven.
Ten slotte kan je ook een vloeibaar middel gebruiken tegen de taxuskever. Dit kan met Plantkuur Bodeminsecten van Pokon. Dit biologisch concentraat verhoogt de weerbaarheid van je planten in de border en moestuin. Het natuurproduct is voorzien van kruidenextracten die het herstellend vermogen van de plant versterken, de plant voeden én verzorgen.
Reacties
Aaltjes zijn te vinden in onze categoriepagina "aaltjes". Hieronder zet ik de link neer:
https://www.graszaaddirect.nl/tuinonderhoud/bestrijding/aaltjes/
Op deze pagina heb je keuze uit aaltjes voor verschillende soorten plaagziekten. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent, anders kun je uiteraard altijd contact opnemen met onze klantenservice!