Zomerbloemen: alle ins en outs
01/05/2023 - 11:35

Zomerbloemen: alle ins en outs

Zomerbloemen zijn het summum van de warmere maanden in ons land. De zon schijnt, de wereld krijgt meer kleur en de zomerse geuren intrigeren zowel mens, vlinder als bestuiver. Zomerbloemen staan niet alleen symbool voor de zomer, maar maken de wereld ook een stukje mooier. Je moet echter wel weten hoe je deze zaait en op de juiste manier onderhoudt. Laten we ons daarom eens verdiepen in zomerbloemen.

Wat zijn zomerbloemen?

Zomerbloemen zijn, zoals de naam al verklapt, bloemen die bloeien in de zomermaanden. Deze bloemen hebben vaak prachtige, felle kleuren die opvallen en zijn daarmee de ideale bloemen in je tuin. Je tuin zal er namelijk een stuk vrolijker en fleuriger uit komen te zien met een flinke border met zomerbloemen. Zomerbloemen heb je in veel verschillende vormen, maten, vormen en kleuren. Voor ieder persoon zit er wel de ideale zomerbloem bij!

Wat zijn typische zomerbloemen?

Er zijn meerdere zomerbloemen die vrijwel iedereen wel kent. We zullen er een paar voor je opnoemen:

Zonnebloemen

De zonnebloem is de favoriete bloem van menig Nederlander en dat snappen wij volledig! Deze grote, gele reuzen zullen je tuin direct een zomers uiterlijk geven. De zonnebloem valt enorm op door hun opvallende gele bloemhoofd met een bruin bloemhart. Laten we ook niet vergeten dat kleine zonnebloemzaden binnen een jaar tot wel 3 meter hoog kunnen worden!

Dahlia's

Wanneer je op zoek bent naar een prachtige bloem met enorm veel keuze aan kleuren en vormen, is de dahlia geheid jouw bloem. Dahlia’s verschillen van bloemen met gekleurde pomponnetjes, tot weelderige bloemen met meerdere lagen. Dahlia’s zullen een ware blikvangers zijn in iedere tuin. 

Cosmea

Deze eenjarige bloem is een echte zomerbloeier die maandenlang kleur zal blijven geven! Cosmea is een echte favoriet van menig bestuiver door haar goudgele bloemhart. Deze veelzijdige bloem is te vinden in veel verschillende kleuren, hierdoor zal de cosmea veel kleur geven aan je tuin. 

Zomeraster

Zomerasters zijn te vinden in veel verschillende soorten kleuren, soorten, vormen en maten. Zomerasters zijn mooie, weelderige bloemen die net zo aantrekkelijk zijn voor veel verschillende insectensoorten, als voor mensen.

Goudsbloem

Voor de goudsbloem is mei de ideale maand om te zaaien. Deze oranje-gouden bloemen geven je een tropisch gevoel in eigen tuin. De goudsbloem is niet alleen maar een prachtige bloem, maar kan ook worden gebruikt voor veel andere doeleinden. Zo houdt de goudsbloem mieren op een natuurlijke manier op afstand, maar je kunt de goudsbloem ook gebruiken als smaakversterker in je eten. Je kunt dus genoeg kanten op met deze prachtige bloem!

Welke zomerbloemen zitten in bloemenmengsels?

In onze zomerbloemenmengsels vind je verschillende soorten bloemen die zowel bijen als andere nuttige bestuivers aan zullen trekken. Denk hierbij aan goudsbloemen, phacelia en zonnehoeden. Dat deze bloemen te vinden zijn in zomermengsels, is uiteraard ideaal voor verschillende bedreigde insectensoorten, zoals veel bijen. Mocht je je echt willen focussen op het ondersteunen van de bijen, dan raden wij je aan om te kijken naar een speciaal bijenmengsel.

Welke zomerbloemen zijn het meest geschikt in een boeket? 

Zomerbloemen staan vaak bekend om hun weelderigheid, pracht en kleur. Dit is dan ook de reden dat zomerbloemen vaak worden gebruikt als snijbloemen in een boeket. Hoe mooi zal een zomeraster of saffloer bijvoorbeeld staan in een plukboeket? De stengels zijn zeer geschikt om afgesneden te kunnen worden. Dit maakt veel zomerbloemen die wij toevoegen in onze zomerbloemenmengsels de ideale bloemen voor boeketten! Op die manier geniet je niet alleen van zomerbloemen in je tuin, maar ook van zelfgekweekte bloemen op vaas. Een snijbloemenmengsel leent zich hier perfect voor.

Wanneer zomerbloemen zaaien?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke bloemsoort, locatie en weersomstandigheden. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat de vorst voorbij is. De bodemtemperatuur moet ook gestegen zijn om de zaden de mogelijkheid te geven om te ontkiemen. Ook is het belangrijk om te kijken of het gaat om eenjarige bloemen of meerjarige bloemen. Eenjarige bloemen moeten vroeg in het jaar gezaaid worden om in de zomer te boeien, terwijl meerjarige bloemen er langer over doen, maar wel meerdere jaren blijven terugkomen.

Wanneer het gaat over bloemenmengsels die specifiek voor de zomer zijn gemaakt, houden we de vuistregel aan dat we de bloemen zaaien van ongeveer medio april (mits het weer het toelaat) tot begin juni.

Hoe kan ik zomerbloemen zaaien?

Het zaaien van een zomerbloemenmengsel is meestal niet erg lastig. Je kunt dit eenvoudig doen in je eigen tuin wanneer je onderstaande stappen zal volgen:

1. Kies een geschikte, zonnige plek in je tuin (of op je balkon). Zomerbloemen hebben namelijk veel zon nodig! De plek is vaak cruciaal voor het zaaien van bloemen.

2. Zorg nu voor de juiste voorbereiding: maak de grond los en verwijder eventuele stenen en onkruid. Mocht je bodem het nodig hebben, voeg dan wat meststof of een bodemverbeteraar toe.

3. Pak je losse bloemzaden of bloemenmengsel erbij en lees voor de zekerheid even de specifieke instructies van jouw gekozen zomerbloemen. 

4. Zaai de bloemzaden en bedek deze vervolgens lichtjes met een klein beetje aarde. Zorg er wel voor dat het bloemenzaad niet te verstopt komt te zitten, gezien ze dan niet kunnen ademen.

5. En dat was het alweer! Het begint met het zaaien van zomerbloemen, maar vergeet niet dat de verzorging van de zomerbloemen minstens zo belangrijk is als het zaaien.

Hoe moet je zomerbloemen verzorgen zodat ze langer mooi blijven? 

Juist omdat de verzorging van de bloemzaden zo belangrijk is, hebben wij enkele tips hieronder neergezet. 

  • Geef de zomerbloemen met regelmaat water met een tuinsproeier of een tuinslang Dit hebben ze nodig om te groeien en om sterk te worden. Vooral in droge periodes moet je er rekening mee houden dat ze extra water nodig hebben. Let wel op dat je niet te veel geeft! Te veel water resulteert vaak in wortelrot. 
  • Check regelmatig de staat van je zomerbloemen. Zie je dode bloemen of blaadjes met bruine vlekken? Verwijder deze dan om de bloei te bevorderen.
  • Sommige zomerbloemen zoals zinnia’s en margrieten zullen beter bloeien als je deze af en toe zal snoeien. Wanneer ze zo’n 15 tot 20 cm hoog zijn, is het aan te raden om ze 1/3e terug te snoeien. 
  • April doet wat ‘ie wil! Het kan dus ook voorkomen dat er ineens weer nachtvorst voorspeld wordt. Geen paniek, bedek de zomerse tuinplanten met een doek voor extra bescherming.
  • Onkruid is hardnekkig en zal dus ook vast terug willen groeien naast je zomerbloemen. Verwijder opkomend onkruid zodat je je zomerbloemen de optimale kans geeft om goed te groeien. 

Hoe lang bloeien zomerbloemen?

Dit kan nogal verschillen per bloem. Ook is het afhankelijk van bijvoorbeeld het weer, de groeiomstandigheden en uiteraard ook de manier waarop jij zelf je zomerbloemen verzorgd. De meeste zomerbloemen bloeien enkele maanden in de zomer. Echter zitten er ook veel zomerbloemen tussen die enkele weken bloeien, zoals kamille en klaprozen. Daarentegen zijn er ook zomerbloemen die juist maandenlang blijven bloeien, zoals de zonnebloemen en petunia’s. 

Je kunt de bloeitijd van je zomerbloemen verlengen door het juiste onderhoud te plegen. Hou daarom de tips aan die hierboven beschreven staan. Wil jij nog een stuk langer genieten van je zomerbloemen? Zaai dan verschillende zomerbloemen in verschillende weken zodat de bloei van de bloemen elkaar kan afwisselen.

Zomerbloemen om je tuin op te fleuren

Tover je stukje grond om in een echte zomertuin! Tuinieren wordt toch een stuk leuker wanneer je dit doet tussen al het pracht en praal dat je zelf hebt gezaaid? Hoge kwaliteit zomerbloemenmengsels bestel je eenvoudig, veilig en snel via Graszaaddirect. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen jou graag verder!