Basilicum - Ocimum basilicum
28/08/2024 - 13:07

Basilicum - Ocimum basilicum

Basilicum, wie kent het niet? Dit heerlijke kruid is meer dan alleen een garnering op je pasta. Basilicum is een veelzijdig, smaakvol kruid dat in geen enkele keuken en kruidentuin mag ontbreken! Van verse pesto tot een zomerse salade, basilicum brengt elke culinaire creatie naar een hoger niveau. En wist jij al dat basilicum in veel verschillende soorten en maten komt? Of dat je het eenvoudig zelf kunt kweken? Supermarktbasilicum is daarmee verleden tijd! Laten we ons verdiepen in de wereld van basilicum. 

Inhoudsopgave 

Wat is basilicum?

Basilicum, ook bekend als Ocimum basilicum, is een plantensoort uit de lipbloemigenfamilie. Dit kruid is afkomstig uit tropische en subtropische gebieden als India en Afrika. Basilicum staat bekend om zijn kenmerkende, heerlijke geur en smaak. Dit kruid heeft veel verschillende soorten en is al duizenden jaren een ultieme favoriet in de keuken. Je vindt basilicum daarom veel terug in verschillende keukens, waaronder de Italiaanse keuken, een favoriet van velen. Ook heeft dit kruid ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen.

Soorten basilicum

Wat minder mensen weten, is dat basilicum in veel verschillende soorten voorkomt. Deze hebben allemaal hun eigen unieke smaakprofielen en geuren. De keuze is reuze; of je nu gaat voor een lichtpittige thaise basilicum of de verrassende kaneelbasilicum. Laten we een aantal bekende varianten bekijken:

Thaise basilicum

Thaise basilicum voegt een pittige, anijsachtige smaak en een vleugje frisheid toe aan je gerechten. Dit aromatische kruid met donkergroene bladeren en paarse accenten is ideaal voor curry's, roerbakgerechten, pizza's, salades en soepen. Met zijn sterke geur van anijs en kruidnagel til je je Oosterse gerechten naar een hoger niveau. Thaise basilicum groeit snel en is eenvoudig te kweken, waardoor het een must-have is voor je keuken!

Kaneel basilicum

Kaneel basilicum biedt een unieke smaakervaring met zijn warme, kruidige aroma die doet denken aan kaneel, aangevuld met de subtiele basilicumsmaak. Deze basilicumvariant heeft ovale, heldergroene bladeren met paarse stengels, wat het een aantrekkelijke toevoeging maakt aan je tuin. Gebruik de verse bladeren in salades, soepen, pasta’s en zelfs desserts voor een verrassende smaak. Ook ideaal voor een gezond kopje thee of kalmerende aromatherapie! 

Andere soorten basilicum

Er bestaan veel meer soorten basilicum, waaronder het klassieke Italiaanse basilicum, grootbladige basilicum, fijnbladige basilicum en Red Rubin basilicum. Deze hebben allemaal verschillende smaken die gericht zijn op het maken van diverse gerechten.

Basilicum als keukenkruid

Basilicum is niet te missen in de keuken! Het is een geliefde toevoeging in gerechten over de hele wereld. Of je nu een fan bent van de Italiaanse keuken of liever de Aziatische keuken verkent, met basilicum zit je altijd goed. De smaak van basilicum is fris en aromatisch, met een lichte peperachtige ondertoon. De geur doet denken aan kruidige zoetheid, en dat maakt het een perfecte match met tomaat, mozzarella, knoflook en olijfolie.

Basilicum is natuurlijk onmisbaar in pesto, maar probeer het ook eens op een pizza, in een pastasalade of gewoon over gegrilde groenten. Verse basilicumblaadjes kunnen een simpele salade in een handomdraai naar een hoger niveau tillen!

basilicum salade

Basilicum is onmisbaar in een heerlijke salade caprese. Het basilicum komt door de verschillende smaken tot zijn recht. 

Basilicum zaaien

Wil jij basilicum zelf kweken? Dat is altijd een goed idee. De plant is namelijk makkelijk te zaaien en te verzorgen, zowel binnen als buiten. Wanneer basilicum te zaaien is, is afhankelijk van je locatie. Wil jij al vroeg beginnen met het zaaien van het aromatische plantje? Basilicum zaaien binnen kan vanaf maart, wanneer de dagen weer wat langer worden. Zaai jij liever gelijk buiten? Dan kun je de losse zaden vanaf halverwege mei zaaien, wanneer de kans op nachtvorst voorbij is. 

Kies een zonnig plekje uit in de tuin en zorg ervoor dat je strooit op een luchtige, goed doorlatende bodem. Vervolgens kun je beginnen met het uitstrooien van de zaadjes. Doe dit op een diepte van 0,5 tot 1 centimeter. Je strooit vervolgens de zaadjes dunnetjes uit over de grond (of bakken) en bedekt deze lichtjes met aarde. Houd de bodem vochtig, maar niet te nat. En klaar is Kees! Binnen enkele weken zullen de eerste zaailingen al zichtbaar zijn.

Hoe verzorg je basilicum?

Je basilicum verzorgen doe je makkelijk door regelmatig je basilicum water te geven en door de bladeren te plukken. Wanneer je de bladeren regelmatig plukt, zal je de groei van nieuw blad stimuleren. Hiermee houd je de plant gezond én kun je optimaal genieten van je zelfgekweekte kruid. Je basilicum plant verzorgen is dus eigenlijk een fluitje van een cent!

Basilicum stekken

Nog meer basilicum zonder nieuwe zaadjes te hoeven kopen? Ga dan stekken! Dit is een handige manier om je basilicumplanten uit te breiden. Je kunt basilicum stekken door onderstaande stappen te volgen:

  • Knip een takje van ongeveer 8 centimeter af.
  • Verwijder de onderste blaadjes van dit takje.
  • Zet dit stekje in een glaasje water.
  • Plaats het glaasje op een zonnige plek in je huis.
  • Laat het stekje met rust tot je witte wortels ziet.
  • Plaats het nieuwe basilicumplantje in een pot met zaai- en stekgrond of buiten in de volle grond.

 basilicum stekken

Met een glas water kun je eenvoudig basilicum stekken en jezelf continu voorzien van verse basilicum.

Hoe oogst je basilicum?

Pluk de bladeren van je basilicum van boven naar beneden. Wanneer je boven begint, blijft de plant doorgroeien. Zorg ervoor dat je niet meer dan een derde van de basilicumplant plukt, zodat je hem niet te veel uitput. Wanneer je minder dan een derde plukt, geef je de plant de mogelijkheid om weer goed aan te sterken. 

Basilicum bewaren

Je hebt een flinke hoeveelheid basilicum geoogst uit eigen tuin, maar wat nu? Je hebt eigenlijk twee opties. Je kunt namelijk je basilicum drogen en invriezen: 

  • Basilicum drogen

Bind de takjes samen en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek. Als de blaadjes helemaal droog zijn, kun je ze verkruimelen en in een luchtdichte pot bewaren. 

  • Basilicum invriezen

Je kunt basilicumblaadjes ook invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm met een beetje olijfolie. Zo heb je altijd verse basilicum bij de hand voor je gerechten.

 basilicum drogen

Je kunt basilicum zelf drogen zodat je nooit meer kant-en-klare potjes uit de supermarkt nodig hebt!

Basilicum zaad kopen bij Graszaaddirect

Wil jij ook je eigen basilicum kweken? Dat snappen wij als geen ander! Bij Graszaaddirect vind je daarom een uitgebreid assortiment basilicumzaden; van de klassiekers tot niche  varianten. Daarnaast hebben we een uitgebreide keuze in bloemenzaad en ander kruidenzaad. Koop je basilicum eenvoudig, veilig en snel via onze webshop. En mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Voor nu rest ons alleen nog te zeggen: succes en buon appetito!