Citroenmelisse - Melissa officinalis
17/10/2024 - 11:22

Citroenmelisse - Melissa officinalis

Je loopt je kruidentuin in en een frisse, citroenachtige lucht kom je tegemoet. Dat doet citroenmelisse! Dit veelzijdige kruid ruikt niet alleen lekker, maar is ook een goede toevoeging aan je keuken. Daarnaast staat citroenmelisse bekend om zijn stressverminderende en kalmerende eigenschappen. Of je nu een zonnig plekje in je tuin wil opvullen, een rustgevend kopje thee wil maken of de bijen een plezier wil doen - citroenmelisse kan het allemaal. Laten we ons daarom eens verdiepen in deze bijzondere plant!

Inhoud

Wat is citroenmelisse?

Citroenmelisse, oftewel Melissa officinalis, is een meerjarig kruid uit de lipbloemigenfamilie. Deze plant ruikt, zoals de naam al doet vermoeden, naar citroen en staat bekend om haar verfrissende geur en heilzame eigenschappen. Citroenmelisse komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar is ondertussen genesteld in het Nederlandse klimaat. 

De plant wordt tussen de 60 en 90 cm hoog en bloeit in kleine, witte of lichtpaarse bloemetjes. Bijen zijn gek op citroenmelisse bloemen! In het Latijns wordt de citroenmelisse daarom ook wel “honingbij” genoemd. Het blad van de citroenmelisse verspreid bij aanraking een heerlijke citroengeur en de smaak is fris. 

Toepassingen van citroenmelisse

Citroenmelisse is een echte multitasker en is in te zetten voor meerdere doeleinden. Of je nu op zoek bent naar een smakelijke, verrassende toevoeging aan recepten, een rustgevende thee of een natuurlijke vijand van insecten - dan is citroenmelisse jouw plant. 

Citroenmelisse in je kruidentuin

Met citroenmelisse uit je kruidentuin, kun je zowel thee maken als recepten verrijken. Citroenmelisse thee is een ware klassieker onder de kruideninfusies. Je kunt een handvol blaadjes plukken en deze overgieten met heet water. Laat dit 5 tot 10 minuutjes intrekken en dan is je verse citroenmelissethee al klaar! Deze thee staat bekend om de rustgevende eigenschappen.

Ga jij liever voor een toevoeging aan je recepten? Dan kun je flink los gaan met citroenmelisse! Je kunt citroenmelisse bijvoorbeeld toevoegen aan een zomerse fruitsalade, als subtiele smaakmaker voor vis, of als frisse topping op sorbetijs. Uiteraard kun je zelf op zoek gaan naar de lekkerste toepassing voor jouw culinaire creaties!

Geneeskrachtige werking

Citroenmelisse staat al eeuwenlang bekend om haar kalmerende werking. Zo was deze plant altijd te vinden in kloostertuinen en een ware favoriet bij de Grieken en Romeinen. Dit kruid werd namelijk vroeger al geroemd om haar vermogen om stress en angst te verminderen. Een kopje citroenmelisse thee bevordert een goede nachtrust, helpt tegen spijsverteringproblemen en gaat een opgeblazen gevoel en misselijkheid tegen. 

Sommige studies suggereren zelfs dat citroenmelisse helpt bij het verminderen van lichte klachten van koortslip! Dat het een veelzijdig kruid is, moge nu wel duidelijk zijn. Daarom heeft citroenmelisse bij veel mensen een plekje in hun thuisapotheek verdiend. 

Citroenmelisse om muggen af te weren

Wist je dat citroenmelisse niet alleen een heerlijke geur heeft, maar ook een natuurlijke afweerder is voor muggen? Dankzij het frisse, citroenachtige aroma is citroenmelisse een natuurlijke afweer tegen irritante bloedzuigers. Muggen zijn namelijk niet bepaald fan van de geur, waardoor ze liever uit de buurt blijven van plekken waar deze plant groeit. Citroenmelisse tegen muggen is een volledig diervriendelijk en natuurvriendelijk afweermechanisme. 

Als je dus van een muggenvrije zomeravond in de tuin wilt genieten, zet dan een paar potten citroenmelisse op je terras of in de buurt van je zitplek. Ook kun je de bladeren licht kneuzen en over je huid wrijven voor een natuurlijke, zachte insectenafweer – en als bonus ruik je zelf heerlijk fris! 

Citroenmelisse zaaien

Je kunt citroenmelisse al in het vroege voorjaar zaaien, vanaf maart tot en met mei, wanneer de temperaturen geleidelijk op beginnen te lopen. Je kunt ook iets eerder beginnen met zaaien binnenshuis. Deze plantjes kun je later alsnog buiten uitplanten als het risico op vorst voorbij is.

Kies een zonnig plekje uit, al is een plekje in de halfschaduw ook prima. Citroenmelisse houdt namelijk van warmte en licht! Zaai het citroenmelisse zaad uit over de bodem en bedek de zaadjes lichtjes met aarde na het zaaien. Houd de grond daarna vochtig, maar niet te nat, aangezien citroenmelisse niet houdt van natte voeten. De zaadjes zullen vaak binnen twee tot drie weken al ontkiemen, al is dit natuurlijk altijd afhankelijk van de externe omstandigheden en zaaiwijze. 

Let op: citroenmelisse kan woekeren. Geef de plant daarom genoeg ruimte om zich gezond te kunnen ontwikkelen. 

De citroenmelisse plant verzorgen

Citroenmelisse is niet veeleisend en groeit daardoor bijna overal, zolang het maar op een plek is met voldoende licht. Citroenmelisse heeft wel een voorkeur voor een zonnige tot halfschaduwrijke plek met een goed doorlatende grond. 

Geef citroenmelisse voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Het is ook aan te raden om de plant compact te houden om de gezondheid en nieuwe bladgroei te bevorderen. Om de plant compact en gezond te houden, kun je de citroenmelisse snoeien. Dit bevordert ook de groei van nieuwe blaadjes.

Ook is citroenmelisse winterhard. Wel is het aan te raden om de plant te bedekken bij strenge vorst voor de zekerheid met wat stro of mulch.

Hoe kun je citroenmelisse stekken?

Je kunt citroenmelisse stekken door een stukje van zo’n 10 cm van je plant af te ‘scheuren’ of te knippen. Verwijder hierbij de onderste blaadjes en zet het stekje in een glas water op een zonnig plekje. Nu is het een kwestie van wachten tot er wortels ontwikkelen, wat meestal zo’n paar weken duurt. Zodra er een wortelsysteem is ontwikkeld, kun je het stekje in de volle grond verpotten. Voila - je hebt een nieuwe citroenmelisseplant!

Citroenmelisse zaden kopen bij Graszaaddirect

Bij Graszaaddirect vind je de beste kwaliteit citroenmelissezaden! Hiermee geef je een geurdimensie aan je tuin, trek je bijen aan, weer je muggen af en kun je je culinaire creaties naar een hoger niveau tillen. Laat de citroenmelisse vrij bloeien in je tuin, moestuin of kruidentuin. Bestel citroenmelisse bij Graszaaddirect - eenvoudig, snel en veilig. Heb je echter nog vragen? Daar kun je natuurlijk ook bij ons terecht. Onze experts helpen je graag verder.