Cosmea - Cosmos Bippinatus
Cosmea’s stralen kleurrijke schoonheid uit en kunnen elk saai stukje omtoveren tot een vrolijk geheel. Deze bloemen zorgen voor veel maanden met kleur in je tuin! In dit artikel lees je hoe je cosmea kunt zaaien, verzorgen en onderhouden. Ook kijken we naar de verschillende soorten cosmea en hun veelzijdigheid en functies.
Inhoudsopgave
- Wat zijn cosmea’s?
- De oorsprong van de cosmea
- Verschillende soorten cosmea
- Waar zaai ik cosmea?
- Wanneer cosmea zaaien?
- Hoe zaai ik cosmea?
- Hoe verzorg ik cosmea?
- Kan je cosmea eten?
- Cosmea kopen bij Graszaaddirect
Wat zijn cosmea’s?
Cosmea’s, ook wel bekend als Mexicaanse asters of cosmos, kunnen zowel eenjarige als meerjarige bloemen zijn en zijn afkomstig uit Midden-Amerika. De meeste cosmea’s groeien tot een hoogte van 60 tot 90 centimeter. De kleurrijke bloemen groeien met een lange steel met daarop de bloemkop bestaande uit een geel hart en zeer fijne decoratieve bloembladeren. Dat maakt ze ideaal als snijbloemen en het is geen wonder dat deze prachtige bloemen vaak terug te vinden zijn in boeketten. Ook vind je cosmea’s vaak in bloembakken of langs borders, tuinhekken en schuttingen. Je kunt ze ook enorm goed combineren waardoor geen enkele tuin met deze bloem hetzelfde is!
Cosmea zijn ook zeer goede bloemen voor nuttige insecten. Bijen zijn gek op het stuifmeel van de cosmea. Vaak zie je ze dan ook langs moestuinen en volkstuintjes. De cosmea wordt daarom vaak in bijenmengsels en zomerbloemenmengsels gebruikt.
De oorsprong van de cosmea
De cosmea komt inheems voor in de warmere gebieden van Midden- en Zuid-Amerika en met name Mexico. Vandaar ook zijn bijnaam ‘de Mexicaanse Aster’. Deze kleurrijke bloem is
in de 16e eeuw door Spaanse ontdekkingsreizigers meegenomen naar Europa. Al snel werd de cosmea razend populair! Door de schoonheid, kleuren, eenvoud en aantrekkingskracht op nuttige insecten, verspreidde de cosmea zich al snel door tuinen wereldwijd. De populariteit van deze bloem is eigenlijk nooit weer afgenomen.
Verschillende soorten cosmea
De veelzijdigheid van cosmea’s maakt dat het zo’n populaire plant is. Je vindt ze in veel verschillende kleuren en vormen en daarom zijn ze zo populair in snijboeketten. Enkele voorbeelden van verschillende soorten zijn:
Cosmea bipinnatus
Ook wel de siercosmea genoemd. Dit is de meest bekende en voorkomende soort en dit komt door zijn fijne bladeren en grote sierlijke bloemen. De kleuren kunnen sterk variëren, van wit tot roze en van paars tot rood.
Cosmos sulphureus
Deze zwavelcosmos heeft nog feller gekleurde bloemen in gele, oranje en roodtinten. De bladeren zijn minder fijn verdeeld en ogen daardoor een stukje groffer dan de siercosmos.
Waar zaai ik cosmea?
Op een zonnig plekje met een voedingsrijke bodem. Echter doen ze het ook prima op een schrale grond. De bloemen houden van genoeg water, maar ze vinden het niet fijn als de bodem nat blijft. Zorg er dus voor dat de bodem goed draineert.
Wanneer cosmea zaaien?
Je kan de bloemen op twee manieren kweken. Namelijk binnen in februari of buiten vanaf temperaturen van 15 graden Celsius. Vaak kan dit al in april na de laatste nachtvorst. Een maand na het zaaien staan ze vaak al in de bloei.
Hoe zaai ik cosmea?
Het is belangrijk om eerst de bodem goed om te spitten. Vervolgens is het aan te raden om in regels te zaaien waarin je ondiepe kuiltjes maakt. In elk kuiltje kun je dan 2 à 3 losse zaden zaaien. Na het zaaien van cosmea is het aan te raden om de bodem de eerste twee weken licht vochtig te houden, zodat de zaadjes zowel in contact staan met water als met de bodem en zonlicht.
Hoe verzorg ik cosmea?
Ze hebben bijna geen verzorging nodig. We raden aan om op een hoogte van ongeveer 5 centimeter het topje een beetje te kneuzen. Dit stimuleert het vertakken van de plant. Hierdoor heb je nog meer bloemen aan slechts één plantje. Ook kan je uitgebloeide bloemen weghalen. Deze krijgen zo de kans om opnieuw te gaan bloeien. Des te meer uitgebloeide bloemen je weghaalt, des te meer bloemen de plant zal aanmaken. Verder hebben planten in de volle grond het iets makkelijker. Je kan bloemen in een bloembak een handje helpen door wat bloemenmest toe te voegen. Bij langdurig warm weer kan je ze een beetje extra water rondom de planten gieten. Zo voorkom je dat ze slap gaan hangen. Een cosmea verzorgen is dus eigenlijk een fluitje van een cent!
Kan je cosmea eten?
Ja, sommige delen van de plant zijn eetbaar, alhoewel ze niet worden gekweekt voor hun smaak. Cosmea wordt vaker gegeten voor hun decoratieve doeleinden in gerechten. Ze kunnen je gerecht een kleurrijke touch geven die gasten zal verrassen. Cosmea’s zijn wel lekker fris en zoet, dus je hoeft de scheuten en blaadjes zeker niet van je gerecht af te halen.
Cosmea kopen bij Graszaaddirect
Op de webshop van Graszaaddirect kan je cosmea kopen als enkelvoudige bloemzaden of in een van onze bloemenmengsels. Met cosmea’s in je tuin ben je verzekerd van een kleurrijke zomer!
Heb je advies nodig of heb je nog vragen? Geen probleem, je kunt altijd contact opnemen met een van onze specialisten. Wij helpen jou graag verder met het realiseren van jouw droomtuin!