Dropplant - Agastache
De dropplant, ook bekend als agastache of dropnetel, is een meerjarige, winterharde plant die bekendstaat om zijn prachtige lavendelblauwe bloemen! Ook kun je deze unieke plant herkennen aan zijn zoete geur die aan drop doet denken. Deze veelzijdige plant trekt niet alleen bijen, vlinders en hommels aan, maar is ook eetbaar en is zelfs toepasbaar in de geneeskunde. Lees meer over de dropplant in dit kennisbankartikel!
Inhoudsopgave
- Wat is een dropplant?
- Dropplant zaaien
- Dropplant onderhouden
- Is een dropplant eetbaar?
- Dropplant in de Geneeskunde
- Dropplant kopen bij Graszaaddirect
Wat is een dropplant?
De dropplant, ook bekend als dropnetel of agastache, is een meerjarige en wintervaste plant. De dropnetel bereikt een hoogte van 60 centimeter en heeft lange, sterke stelen met lavendelblauwe pluimen vol kleine bloemetjes. Een subtiele eyecatcher dus!
Deze unieke plant heeft zijn naam niet voor niets gekregen, aangezien de geur erg dropachtig is. Toch heeft deze plant verder niets met drop te maken! Wel trekt deze geur belangrijke bestuivers zoals vlinders, hommels en bijen aan en daarom is dit een biodiversiteitversterkende plant. Het is daarom ook geen wonder dat je deze plant vaak voorbij ziet komen in verschillende bijenmengsels. Ook is de dropplant een must-have voor culinaire tuinen, cottagetuinen en pluktuinen.
Dropplant zaaien
Om een dropplant te laten floreren, is het nodig om te zorgen voor een zonnige en goed doorlatende bodem. Ook is het aan te raden om genoeg ruimte rondom de plant over te houden, gezien deze het beste groeit met minimaal 30 cm afstand tussen de zaailingen. De dropplant bloeitijd is van juni tot en met september, dus je kunt lang van ze genieten! Oh… en een tip van ons: niet alleen wij zijn fan van de dropplant, slakken zijn er ook dol op en zullen snel op de zaailingen van deze plant af komen. Dek hem daarom af of gebruik lavameel om deze veelvraten op afstand te houden!
Wanneer dropplant zaaien?
Je kunt dropplant het beste zaaien in het voorjaar, in de maanden maart en april. Je kunt er echter ook voor kiezen om de losse bloemzaden te zaaien rond september/oktober. Dropplant is een vaste plant en meerjarig en daarom zullen de bloemen het jaar daarop pas gaan bloeien. Wil je sneller resultaat? Dan kun je dropplant ook stekken. Door de stekken vroeg in het seizoen te nemen, kun je sneller genieten van de bloei!
Hoe dropplant zaaien?
Begin met het omspitten van de bodem en het verwijderen van onkruid. Op deze manier begin je letterlijk met een schone lei en heb je minder concurrerende planten voor de zaailingen. De dropplant standplaats is een zonnige, goed doorlatende plek, dus kies deze zorgvuldig uit. Zaai vervolgens het bloemenzaad met de losse pols uit over de bodem en vergeet niet om wat ruimte te laten tussen de zaailingen!
Tip: De dropplant combineren met siergrassen, zoals gewoon reukgras of prairieplanten zoals de zonnehoed, is een goede optie! Samen zorgen ze voor een mooie, natuurlijke uitstraling in de tuin en trekken ze verschillende soorten insecten aan. Leuk om samen te zaaien dus!
Dropplant onderhouden
Goed nieuws, de dropplant vraagt niet zo heel veel onderhoud! Je hoeft er enkel voor te zorgen dat de bodem vochtdoorlatend is, want stilstaand water kan natuurlijk zorgen voor problemen tijdens de winter. Geef de dropplant in droge periodes een slokje extra water, zoals je eigenlijk met de meeste planten doet. Maar vergeet niet: deze plant houdt niet van natte voeten. Wel kun je ervoor kiezen om de dropplant te snoeien.
Hoe snoei je de dropplant?
In het voorjaar, vanaf februari tot en met maart, kun je de dropplant terugsnoeien tot enkele centimeters boven de grond. De dropplant kan zo weer teruggroeien als een compacte, volle plant. Het snoeien van de dropplant is af te raden in het najaar. Vogels profiteren namelijk enorm van de uitgebloeide bloemen van de dropplant en zullen je zeer dankbaar zijn!
Is een dropplant eetbaar?
Ja, de dropplant is eetbaar! De bloemen en bladeren zijn zelfs erg lekker en worden gebruikt in onder andere stoofschotels, salades en zelfs desserts. De blaadjes hebben een anijssmaak en worden daardoor wel eens verward met een anijsplant. De verse blaadjes kunnen worden geplukt en direct gebruikt. De gedroogde bloemen van de agastache wordt gebruikt voor het zetten van thee. Je kunt dit toevoegen aan kokend water, 10 minuten laten intrekken en voila: een natuurlijke, licht zoete thee zonder suiker!
Dropplant in de Geneeskunde
Dropplant heeft geneeskracht, dat is iets wat we mogen aannemen als we de geschiedenisboeken induiken. Oorspronkelijk uit Noord-Amerika, China en Japan, heeft de dropplant een lange geschiedenis in de plantengeneeskunde. De Apache-stammen gebruikten de plant voor drankjes die hoest en keelpijn verzachten. In de Chinese geneeskunde wordt agastache gebruikt om koorts en hoofdpijn te verlichten. De geurige bladeren worden ook verwerkt in oliën voor reuma en huidklachten. We zeiden het al, een uniek en breed toepasbare plant!
Disclaimer: Ben je geen deskundige? Ga dan niet zomaar aan de slag met het gebruik van planten en kruiden als alternatieve geneeswijze. Weet altijd wat je doet en welke verhoudingen je hoort te gebruiken.
Dropplant kopen bij Graszaaddirect
Bij Graszaaddirect kun je de dropplant kopen als zaad of in bloemenmengsels. Beide agastache soorten zijn populaire keuzes en ideaal voor pluktuinen, prairietuinen, Engelse tuinen, bijentuinen en terrasbakken. Wil je je tuin aanvullen met bloemen die bijen en vlinders aantrekken? Kies dan voor een bloemenmengsel waarin de dropplant ook aanwezig is!