Duizendschoon - Dianthus barbatus
06/07/2023 - 11:26

Duizendschoon - Dianthus barbatus

Duizendschoon is een prachtige, heerlijk ruikende plant die niet alleen je tuin een kleurrijke touch geeft, maar ook nog eens de biodiversiteit in je tuin vergroot! Deze aantrekkelijke plant voor bestuivende insecten is een vaste plant waar je meerdere jaren van zal genieten. Tijd om ons te verdiepen in de duizendschoon! 

Inhoudsopgave

Wat is duizendschoon?

Duizendschoon staat ook bekend onder zijn wetenschappelijke naam Dianthus barbatus. Deze prachtige, meerjarige plant wordt gemiddeld gezien 30 tot 70 centimeter lang. Het is nogal een populaire bloemsoort die al eeuwenlang over de hele wereld wordt geteeld en gekweekt. Je verwacht het misschien niet, maar duizendschoon is familie van de anjer.

Duizendschoon staat bekend om zijn heerlijke, zoete geur en unieke bloemen. De kleur van de bloemen kunnen nogal verschillen. De meest voorkomende kleuren van de bloemen zijn roze, rood, paars en wit. De bloemen van de Dianthus barbatus groeien dicht op elkaar en zijn duidelijk te herkennen aan hun eigenzinnige kartelrandjes. Je kunt duizendschoon het beste bewonderen in hun bloeiperiode, van juni tot augustus. Duizendschoon valt door deze bloeiperiode onder de noemer ‘zomerbloemen’.

Deze bloemsoort trekt bestuivende insecten zoals bijen, vlinders en hommels aan vanwege de overvloedige nectar die ze produceren. Duizendschoon kan worden gebruikt in borders, bloembedden, snijbloemboeketten en als een prachtige toevoeging aan tuinen en landschappen.

Duizendschoon voor bestuivers

Duizendschoon is zeer geliefd onder verschillende bestuivende insecten.

Welke soorten duizendschoon zijn er?

Er bestaan meerdere varianten van duizendschoon. Op die manier heb je altijd keuze in de kleur van de bloemen, de dichtheid van de meerdere lagen bloemblaadjes, de hoogte en zelfs de sterkte in geur. 

Mocht je interesse hebben in een variant die subtiel en elegant is, dan kun je je verdiepen in de enkelvoudige duizendschoon. Deze variant kent enkele bloemen met 5 bloemblaadjes. Wil je juist een voller effect? Ga dan voor de dubbelbloemige duizendschoon. Deze variant heeft dichtere bloemknoppen met een stuk meer lagen bloemblaadjes. Het effect wordt omschreven als ‘pluizig’. 

Dwergduizendschoon is, zoals de naam al doet vermoeden, het kleine broertje van de reguliere duizendschoon. Waar de reguliere duizendschoon tot wel 70 cm hoog kan worden, zal dwergduizendschoon maximaal 30 cm hoog worden. Hierdoor is deze variant ideaal voor in de border. 

Door te spelen met verschillende soorten duizendschoon kun je een prachtig en gevarieerd bloembed creëren! In bloemenmengsels vind je daarom regelmatig verschillende soorten duizendschoon.

Waar en wanneer zaai je duizendschoon?

Duizendschoon is dol op een zonnige plek in de tuin, maar ook een half schaduwrijke locatie zal geen probleem zijn voor deze vaste plant. 

De bloeiperiode van duizendschoon strekt zich uit van juni tot en met augustus, en door het terugsnoeien van uitgebloeide bloemen kan de bloeitijd worden verlengd tot en met september. Voor optimale resultaten is het aan te raden om duizendschoon in juni te zaaien. Omdat het een meerjarig mengsel is, zal de plant groeien maar nog niet bloeien. Tijdens de winter sterft het bovengrondse deel van de plant af, maar het wortelstelsel blijft zich ontwikkelen, waardoor je meerdere jaren kunt genieten van bloeiende duizendschonen.

Het is een meerjarige plant, wat betekent dat hij jaar na jaar terugkeert en groeit. Na de bloeiperiode kunnen de bloemen worden teruggesnoeid om de bloeitijd te verlengen tot in september.

Hoe zaai ik duizendschoon?

Om een goede opkomst te bevorderen, raden wij het aan om de losse bloemzaden redelijk ruim te zaaien. Een plantafstand van 30 centimeter wordt geadviseerd, wat overeenkomt met 8-11 zaadjes per vierkante meter. Op deze manier kun je een ultieme groei en bloei van duizendschoon realiseren. Echter zal het nooit aankomen op 1 of 2 zaadjes, zorg ervoor dat je plezier hebt in het zaaien van zaadjes! Dat maakt tuinieren uiteindelijk een stuk leuker. 

Duizendschoon soorten

Duizendschoon komt voor in veel verschillende varianten en kleuren. 

Hoe verzorg ik duizendschoon?

Hoewel duizendschoon geen moeilijke plant is, is het wel aan te raden om deze op de juiste manier te onderhouden. Zo is het aan te raden om je duizendschoon mee te nemen als je toch bezig bent met je jaarlijkse bemestingsronde. Lichte meststoffen en het liefst organische meststoffen zijn aan te raden.

Ook is het handig om in de gaten te houden hoe je duizendschoon groeit. Merk je dat de duizendschoon te dicht op elkaar groeit? Dun deze dan uit om de luchtcirculatie te bevorderen. Ook zal het helpen om zieke, zwakke planten en dode bloemen te verwijderen. Dit stimuleert de vorming van nieuwe, gezonde knoppen.

Kun je duizendschoon eten?

De bloemen van de duizendschoon zijn niet giftig en dus te eten. De smaak van de wit, roze, rood of paarse bloemen smaken een beetje kruidig en peperig. Je kunt de bloemen gebruiken als garnering voor bijvoorbeeld salades en soepen. Maar, let op! Niet alle delen van duizendschoon zijn eetbaar. De bladeren en stengels van de duizendschoon zijn giftig voor zowel mens als dier. Mocht je huisdier of kind per ongeluk duizendschoon hebben gegeten, neem dan direct contact op met een arts. 

Ook raden wij aan om alleen de bloemen van de duizendblad te eten als je 100% weet wat je doet. Veel planten lijken sterk op elkaar. De een kan eetbaar zijn, de ander erg giftig. Ga daarom nooit zelf aan de slag als je niet exact weet wat je doet. Better safe than sorry!

Welke ziekten of plagen kunnen duizendschoon aantasten?

Helaas is iedere plant wel voor bepaalde plagen, schimmels en ziekten vatbaar, zo ook duizendschoon. Zo is duizendschoon gevoelig voor meeldauw, de bladvlekkenziekte, slakken en bladluizen. 

Meeldauw valt onder schimmelziektes en vormt een witte poederlaag op de bladeren, bloemen en stelen van duizendschoon. De groei kan hierdoor worden tegengewerkt. Bestrijding is echter heel simpel. Maak een mengsel van 60% en 40% melk om dit vervolgens te spuiten op je duizendschoon. Herhaal waar nodig. 

Ook bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Je ziet dan donkere vlekken op de bladeren en ook kan bladverlies optreden. Knip alle besmette bladeren en scheuten weg en vernietig deze. Gooi deze niet op de composthoop! Dan kan heel de tuin besmet worden. 

Slakken staan erom bekend om flinke vraatschade achter te kunnen laten, zo ook in je duizendschoon. Je kunt echter simpelweg aaltjes tegen slakken gebruiken. Natuurlijk en geen gedoe! 

Bladluizen zuigen de sappen uit je duizendschoon waardoor de plant zwakker wordt. Daarom heb je ook natuurlijke bestrijding van bladluizen, namelijk gaasvlieg tegen bladluis en larven lieveheersbeestjes tegen bladluizen

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van duizendschoon te controleren en indien nodig passende maatregelen te nemen om ziekten en plagen te voorkomen of te bestrijden. Preventieve maatregelen zoals het onderhouden van een goede luchtcirculatie, het vermijden van overmatige vochtigheid en het verwijderen van aangetaste plantendelen kunnen helpen om je duizendschoon gezond te houden! 

Dubbelbloemige duizendschoon

Deze dubbelbloemige duizendschoon is voller en pluiziger dan de enkele duizendschoon. 

Weetjes over duizendschoon

  • Duizendschoon heeft zijn naam niet zomaar gekregen! De botanische naam, Dianthus barbatus, is afgeleid van de Griekse woorden dios en anthos. Dios betekent God en anthos betekent bloem. De naam is dus een verbastering van “de bloem van God”.

  • Duizendschoon staat niet alleen bekend om zijn schoonheid, maar ook om zijn heerlijke geur. De geuren zijn zoet en worden omschreven als zeer aangenaam. De geur van duizendschoon wordt vooral aangeraden tijdens warme zomerdagen en in de avonden.

  • Je kunt de bloeiperiode van deze mooie bloemen verlengen. Over het algemeen bloeit de duizendschoon van juni tot september, maar wanneer je de uitgebloeide bloemen verwijderd, kun je de bloemen een maand langer laten bloeien.

  • De heerlijk ruikende bloemen van duizendschoon trekken vlinders, bijen en andere bestuivende insecten aan, waardoor het een waardevolle plant is voor het vergroten van de biodiversiteit. In bijenmengsels vind je dan ook regelmatig de duizendschoon!

  • Duizendschoon heeft een lange houdbaarheid in vazen. Het is dan ook geen wonder dat duizendschoon een grote favoriet is bij veel bloemisten! De vrolijke bloemen voegen een heerlijk ruikende touch toe aan boeketten en bloemstukken.

  • In de bloemensymboliek staat de duizendschoon voor liefde, bewondering en genegenheid. Wanneer je warme gevoelens en waardering wil overbrengen, zorg dan voor een duizendschoon in je boeket! 

Duizendschoon kopen bij Graszaaddirect

Duizendschoon kopen doe je veilig, snel en eenvoudig via Graszaaddirect. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten! Zij helpen jou graag verder.