Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris)
19/06/2023 - 09:48

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris)

Wanneer je in het voorjaar met de auto op pad gaat, zul je merken dat fluitenkruid de show steelt in vrijwel elke wegberm. De opmerkelijke witte wilde bloemen zijn typische inheemse bloemen uit de Benelux. Het is dan ook geen wonder dat deze fluitende bloem zeer geliefd is bij verschillende insecten. Tijd om ons eens verder te verdiepen in de boeiende bloem die wij fluitenkruid noemen!

Inhoudsopgave

Wat is fluitenkruid?

Fluitenkruid, wetenschappelijk bekend als Anthriscus sylvestris, is een inheemse plant die behoort tot de schermbloemenfamilie. Het is een kruidachtige plant met een holle stengel en delicate, witte bloemen die bovenaan de plant bloeien. Fluitenkruid is een eenjarige bloem die van nature voorkomt in Europa, waaronder Nederland en België.

De plant groeit voornamelijk in graslanden, bermen, langs waterwegen en in licht beboste gebieden. Het gedijt het best op vochtige, voedselrijke bodems en is dol op zonnige tot half schaduwrijke plekken. Fluitenkruid staat bekend om zijn sierlijke verschijning en trekt vaak de aandacht vanwege de overvloed aan frisse bloemen. Deze bloemen trekken verschillende insecten aan, waaronder bijen en vlinders, die profiteren van de nectar en helpen bij de bestuiving van andere planten in de omgeving. Fluitenkruid helpt dus de biodiversiteit in de omgeving te vergroten. 

Let op: Hoewel fluitenkruid een prachtige plant is, kan verwarring ontstaan met andere schermbloemige planten, waaronder giftige soorten zoals dolle kervel. Het is daarom belangrijk om voldoende kennis te hebben om fluitenkruid veilig te kunnen identificeren.

Fluitenkruid witte wilde bloemen

Fluitenkruid met zijn witte, frisse en delicate bloemen 

Waarom heet de plant fluitenkruid?

De naam verklapt al enigszins het unieke kenmerk van deze plant. Wanneer je blaast op de holle stengel van fluitenkruid, zal deze gaan fluiten. Het is een charmant en speels aspect van de plant die heeft bijgedragen aan zijn populaire naamgeving. Het is altijd fascinerend om te ontdekken hoe de natuur ons blijft verrassen met onverwachte, unieke eigenschappen! 

Waar en wanneer zaai je fluitenkruid?

Van nature komt fluitenkruid vooral voor in graslanden, maar gedijt het best in bermen en langs waterwegen. Hoewel fluitenkruid geen veeleisende plant is, geeft hij de voorkeur aan een vochtige, voedselrijke bodem, bij voorkeur in de zon of halfschaduw.

Een opmerkelijk aspect van fluitenkruid is zijn zaaiperiode. Terwijl veel eenjarige bloemen in het vroege voorjaar gezaaid moeten worden, volgt fluitenkruid een andere strategie. Het activeert zijn zaden pas na een koude periode. Daarom is het najaar, van september tot en met november, de beste tijd om fluitenkruid te zaaien. Als alternatief kun je fluitenkruid ook binnenshuis onder glas laten groeien tussen april en mei. In de maanden mei tot en met juni zul je vervolgens getrakteerd worden op prachtige witte bloemschermen die de plant siert.

Hoe zaai je fluitenkruid?

Om te zorgen voor een optimale groeiomgeving, is het belangrijk om te beginnen met een goede voorbereiding van de vochtige bodems. Begin met het grondig omspitten van de bodem, vooral omdat vochtige bodems vaak wat zwaarder zijn dan droge bodems. Vervolgens kun je de grond harken om een gelijkmatig oppervlak te creëren. Op deze mooi geprepareerde bodem kun je nu gemakkelijk de zaden gelijkmatig uitstrooien. Het is raadzaam om de zaden lichtjes aan te drukken, zodat ze goed contact maken met de bodem en de beste start krijgen voor hun groeiproces.

Fluitenkruid in grasland

Fluitenkruid is vaak te spotten in graslanden, en gedijt vooral goed langs bermen en waterwegen

Hoe verzorg je fluitenkruid?

Fluitenkruid vereist niet veel inspanning om goed te verzorgen. Kies een locatie met vochtige, voedselrijke grond en voldoende zonlicht. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, helpt de plant om gezond te blijven. Mulchen houdt de bodem vochtig en onderdrukt onkruid. Een lichte bemesting in het voorjaar bevordert de groei. Ondersteuning kan nodig zijn bij lange stelen of in winderige gebieden. Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Met deze eenvoudige zorgstappen kun je genieten van prachtige fluitenkruidbloemen in je tuin.

Kun je fluitenkruid eten?

Fluitenkruid behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae), waar ook eetbare planten zoals wortels, selderij en venkel toe behoren. Echter, het is belangrijk op te merken dat fluitenkruid niet als eetbaar wordt beschouwd en het wordt niet aanbevolen om het te eten. Hoewel sommige delen van de plant eetbaar lijken, kan verwarring ontstaan met giftige planten die op fluitenkruid lijken, zoals de giftige dolle kervel (Aethusa cynapium). Uiteraard wil je geen eetbare plant verwisselen met een giftige plant. Daarom raden wij het aan om alleen planten te eten die je 100% kunt identificeren. Weet je het voor 99% zeker? Dan raden wij alsnog af om de plant te eten. Better safe than sorry!

fluitenkruid in de berm

 Fluitenkruid is een echte, natuurlijke versierder van bermen in het voorjaar

Weetjes over fluitenkruid

Naast de oorsprong van de naam van fluitenkruid, zijn er nog genoeg andere interessante feitjes over deze voorjaarsbloemen te vinden! Hieronder hebben wij enkele weetjes neergezet.

1. De frisse bloemen van fluitenkruid zijn zeer populair voor het maken van bloemenkransen. Het is een favoriete bloem om mee te vlechten, vooral voor kinderen. Met zijn weelderige witte bloemschermen kun je prachtige, speelse bloemenkransen maken. 

2. De bloemen van fluitenkruid zijn een gewilde toevoeging aan bloemboeketten en geven een vleugje natuurlijke schoonheid aan elke boeket.

3. Als een wilde bloem die vaak in graslanden en bermen voorkomt, symboliseert fluitenkruid een sterke band met de natuurlijke wereld. Het herinnert ons eraan om verbinding te maken met de natuur, het belang van biodiversiteit en het behoud van de natuurlijke omgeving.

4. In sommige traditionele geneeskundige praktijken werd fluitenkruid vroeger gebruikt vanwege zijn veronderstelde geneeskrachtige eigenschappen. Het werd onder andere gebruikt als diureticum en om spijsverteringsklachten te verlichten. Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van fluitenkruid voor medicinale doeleinden niet algemeen wordt aanbevolen en het raadplegen van een gekwalificeerde zorgverlener altijd verstandig is.

Fluitenkruid kopen bij Graszaaddirect

Fluitenkruid is een unieke plant die naast zijn sierlijke uiterlijk ook veel betekent voor de biodiversiteit in ons land. Daarom kun je bij Graszaaddirect fluitenkruid kopen zodat je zelf ook aan de slag kunt gaan met zaaien! Fluitenkruid komt zowel voor in ons bloemenmengsels als in losse bloemzaden. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust even contact op met een van onze specialisten. Zij helpen jou graag verder!